Simt o durere ascuțită la cald/rece/dulce/atingere! Cum tratez sensibilitatea dentară?

Dragii mei,

Multora dintre noi ni s-a întâmplat să încremenim din cauza unei dureri ascuțite atunci când am mușcat dintr-o bucată de desert, ori când am băut un pahar cu o răcoritoare cu gheață sau extrem de reconfortant precum o băutură caldă. În astfel de momente și periajul în zona cu pricina este greu de suportat.

În cazul în care nu știți cu ce să asociați această senzație neplăcută, aflați că ea vă pune față în față cu sensibilitatea dentară. Ce este, cum apare, dacă poate fi prevenită și tratată, veți afla în rândurile următoare.

Ce înseamnă dinți sensibili?

După cum explicam în introducere, sensibilitatea dentară se manifestă prin acea senzație dureroasă, inconfortabilă de la nivelul danturii, fiind resimțită cu precădere:

  • La consumul alimentelor și băuturilor reci, fierbinți, dulci, acre
  • La atingere sau în cazul unei mușcături

Care sunt tipurile de sensibilitate a dinților?

Sensibilitatea dentinară – se manifestă în condițiile în care dentina (stratul de mijloc al dintelui) este expusă. Această dentină are drept protecție smalțul, începând de la linia gingiei în sus, în timp ce sub linia gingiei este protejată de cement. Beneficiând de mici deschideri (canaliculi), dentina ascunde în interiorul fiecărui astfel de canal canicular o terminație nervoasă, provenind din pulpa dintelui (centrul nervos al dintelui). Dacă dentina este expusă, aceste terminații nervoase sunt afectate, ducând la sensibilitatea dentară.

Sensibilitatea pulpară – reprezintă reacția pulpei dintelui, care, fiind alcătuită din vase de sânge și fibre nervoase, reacționează la diverși stimuli. Acest tip de sensibilitate afectează în general un singur dinte, fiind cauzată de:

– o carie dentară sau o infecție

– o plombă recentă

– bruxism

– un dinte fisurat sau fracturat

Care sunt factorii care duc la apariția sensibilității dentare?

Dacă nu vă numărați printre cei care au avut ghinionul de a se naște cu lipsa smalțului de la nivelul coroanei dentare, în vecinătatea gingiei, atunci cu siguranță sensibilitatea dentară este influențată de acești factori:

  • Periajul dintilor este unul incorect – aplicați o forță prea mare, ori periuța are peri tari, care la fiecare periere elimină câte un strat de smalț, în special în zona gingiei unde este în mod anatomic mai subțire.
  • Consumul de alimente acide – citrice, roșii, murături, oțet, vin etc. Un astfel de obicei duce extrem de repede la dinți sensibili și ulterior la pierderea lor.
  • Utilizarea apei de gură în mod excesiv, care are un caracter majoritar acid
  • Bruxismul – duce la tocirea smalțului
  • Cariile netratate expun rădăcina dinților la factori iritanți (alimente calde, reci sau dulci)
  • Leziunile cuneiforme – necarioase, caracterizate de lipsa smalțului sau a smalțului și dentinei, ce își fac apariția în zona laterală (a obrajilor), în vecinătatea gingiei
  • Placa bacteriană cu un pH acid, ce duce la apariția gingivitei, putând accentua sensibilitatea dentară deoarece o suprafață mare din dentina de la rădăcina dintelui este expusă.
  • Albirea dinților – mai bine de 80% dintre pacienții ce urmează un tratament de albire vor experimenta ulterior sensibilitatea dentară. Peroxidul de hidrogen și peroxidul de carbamidă sensibilizează dinții prin penetrarea smalțului.

Cum diagnosticăm sensibilitatea dentară?

  • Medicul stomatolog vă va examina dantura și va analiza istoricul dentar, împreună cu o radiografie. Astfel, va putea stabili dacă există o carie dentară sau vreo problemă cu terminațiile nervoase. Obiceiurile de igienă orală sau informații legate de încleștarea sau scrâșnitul dinților sunt prețioase pentru stabilirea diagnosticului.
  • Căutarea cariilor dentare, degradarea sau plombele dentare adânci și suprafețele expuse din cauza retracției gingivale sunt esențiale pentru a putea trata sensibilitatea.
  • În cazul unei plombe pe care o aveți, există posibilitatea de sensibilitate la rece timp de câteva săptămâni, căci amalgamul (argint) din componență este un bun conducător al temperaturilor reci, ce se transmit la pulpa dintelui. Chiar și căldura din timpul frezajului poate determina sensibilitatea.

Cum puteți reduce sensibilitatea dentinară sau pe cea pulpară?

Sensibilitatea dentinară se poate ameliora prin:

  • Periajul zilnic, de două ori pe zi, împreună cu folosirea aței dentare
  • Utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi sau foarte moi, alături de un obicei de periaj cu mișcări de sus în jos și nu dintr-o parte în alta
  • Utilizarea unei paste de dinți fluorurată împreună cu apa de gură
  • Folosirea pastei de dinți, ce oferă protecție împotriva sensibilității dentare
  • Tratamentul pentru bruxism

Sensibilitatea pulpară, în cazul unui dinte ce are nevoie de un tratament de canal, nu poate fi prevenită altfel, nefiind recomandată amânarea sa pentru a nu surveni și alte probleme.

Cum puteți trata sensibilitatea dentară la cabinetul Cris Smile Studio?

În primul rând, medicul stomatolog va curăța dinții, putând apela și la un anestezic local, în cazul unei sensibilități ridicate.

După curățare, dentistul va aplica o substanță pentru protejarea danturii. Aceasta va bloca temporar deschiderile (canaliculii) și va reduce sensibilitatea dentară.

În cazul în care nervul este deteriorat sau mort, sensibilitatea pulpară va fi tratată prin curățarea de canal. Nervul va fi eliminat, iar gutaperca (o substanță non-reactivă) va înlocui zona extracției. Ne mai având o protecție din smalț, este nevoie să fie restaurat cu un compozit de umplere sau o coroană.
Sensibilitatea din cauza bruxismului va putea fi tratată cu ajutorul unui dispozitiv de plastic (gutieră), confecționat de medicul stomatolog, ce trebuie introdus între arcadele dentare în timpul somnului. De asemenea, aparatul dentar va corecta ocluzia anormală, tratamentele ortodontice putând astfel proteja smalțul de forțele anormale ce determină pierderea smalțului.
Utilizarea pastelor de dinți cu fluor și a apei de gură, acasă, va ajuta la reducerea sensibilității. Discutați cu medicul despre ce produse puteți utiliza.

Pentru că la Cris Smile Studio acordăm o atenție sporită stării voastre de sănătate dentară, vă îndrumăm să ne vizitați pentru orice problemă resimțită la nivelul danturii, dar și profilactic, pentru a întâmpina apariția unor elemente neplăcute precum cariile.

[contact-form-7 id=”226″ title=”Contact form 1″]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top