Fren lingual

Ce este frenul lingual

Frenul este o bandă fină de țesut conjunctiv care face legătură între două structuri anatomice. În cavitatea orală a oricărui om există în mod normal 3 frenuri principale: frenul labial superior, frenul labial inferior și frenul lingual.

De ce este frenul lingual important

Limba începe să se dezvolte la aproximativ 4 săptămâni de gestație. Limba provine din primul, al doilea și al treilea arc faringian care induc migrația mușchilor din miotomii occipitali. Limba este liberă și foarte mobilă, cu excepția regiunii frenului lingual, unde rămâne atașată. 

Pe măsură ce limba continuă să se dezvolte, celulele frenului se retrag de la vârful limbii, crescând mobilitatea limbii. După naștere, vârful limbii continuă să se alungească, dând impresia că frenul se retrage, deși în realitate acest lucru se întâmplă deja, de ceva timp, dinainte de naștere. 

Acesta este ceea ce dă impresia că frenurile unor sugari care anterior erau prea scurte și ferme, se vor „întinde” odată cu vârsta și creșterea. În realitate, limba crește adesea dincolo de fren, deși unele se întind și/ sau se rup în urma unor accidentări ușoare. Frenul lingual este vizibil la adulți, la inspectarea zonei de sub limbă.

Tipuri de fren 

  • Fren anterior

La rândul său frenul lingual poate fi anterior sau posterior. Frenul lingual anterior este mai scurt și limitează mișcările limbii. 

  • Fren posterior

Frenul posterior, aflat în partea dorsală a limbii poate provoca probleme în procesul de alăptare sau chiar deformarea fizionomiei copilului.

  • Fren lingual

Frenul lingual este poziționat sub limbă și are rolul de a lega limba de osul mandibular.

  • Fren labial

Frenul labial este situat sub buză și leagă buza de osul maxilar. 

Anghiloglosia

Aproximativ 4-11% dintre copiii nou-născuți au frenul lingual scurt și suferă de anchiloglosie. Anchiloglosia denumită și “limba scurtă” apare din cauza frenului lingual scurt și îngroșat. Acesta provoacă dificultăți de supt/mâncat și articularea greșită a cuvintelor, deoarece limitează mișcările limbii. Anchiloglosia este o afecțiune genetică și s-a demonstrat că aceasta apare mai des la bebelușii de sex masculin.

Frenul lingual  – o anomalie?

Nu. Frenul lingual nu este o anomalie, ci o parte integrantă a anatomiei normale. Acestea devin o problemă când interferează cu dezvoltarea armonioasă a întregului organism.

Frenurile bucale au un rol foarte bine definit în cadrul cavității bucale și anume acela de coordonare a creșterii armonioase a buzelor și limbii. În cavitatea bucală, frenurile pot fi linguale sau labiale.  

Cele care pun probleme sunt doar frenurile restrictive, cele care împiedică mișcarea liberă a limbii sau buzelor, împiedicând realizarea corespunzătoare a funcțiilor acestora în organism. 

Fren lingual scurt (anchiloglosie) la bebelusi: complicatii si tratament

Soluția medicinei este o intervenție simplă, ce durează doar câteva minute, numită frenectomie, care implică secționarea frenului, eliberând limba, respective buzele din atașare.  Cel mai des întâlnit tip de fren bucal este frenul lingual, astfel că uneori importanța frenului labial este ignorată. Prin urmare, se întâmplă ca în urma intervenției de eliminare a frenului lingual restrictiv, să nu se rezolve problemele cauzate de acesta, semn că frenul lingual nu era singura problemă de acest tip din cavitatea orală a copilului respectiv.

Frenectomia reprezintă îndepărtarea frenurilor linguale sau labiale și nu trebuie confundată cu frenotomia. Această procedură chirurgicală trebuie efectuată atunci când medicul observă la copil următoarele simptome:

  • Dificultăți de vorbire – nu poate pronunța anumite consoane (d, t, l, r, s);
  • Retracții gingivale – în cazul copiilor și adulților, frenectomia oprește retracția gingivală;
  • Incapacitatea de a se hrăni corect – deoarece mobilitatea limbii este limitată, copilul nu poate mesteca suficient alimentele și le înghite întregi.

Avantajele frenectomiei linguale:

  • Copilul începe să se hrănească corect;
  • Copilul poate avea o viață socială activă deoarece defectele de pronunție dispar.

Cand mergem cu copilul la medic – Diagnosticarea frenului lingual atașat anormal

Ar trebui să iei în calcul existența unui posibil fren bucal restrictiv: 

  • dacă întâmpini probleme în alăptarea bebelușului tău, 
  • dacă copilul tău are strungăreață sau pronunță incorect unele sunete. 

În general, există câteva aspecte prin care mămicile își pot da seama că bebelușul are frenul legat. Acestea includ dificultăți la înghițire în momentul alăptării, dar și incapacitatea acestuia de a ține biberonul sau suzeta în gură. Pe de altă parte, timpul de alăptare este foarte mare, iar bebelușul întâmpină dificultăți în a menține constant sânul în gură. Un alt aspect în acest sens este faptul ca bebelușul nu crește în greutate. Simptomele mamei în momentul în care isi alapteaza bebelusul includ dureri cronice, mameloane cu răni, dar și durere în timpul alaptarii.

Intrebari frecvente

Ce inseamna ata sub limba? 

Cunoscut sub denumirea populară de „aţă sub limbă”, frenul lingual este membrana fină ce leagă faţa inferioară a limbii de planşeul bucal. 

Ce este limba sudata?

Anchiloglosia sau „limba fixată” este o malformaţie congenitală a frenului lingual, în care frenul lingual este anormal de scurt, fapt ce determină aderenţa limbii la planşeul bucal. Specialiştii susţin că această malformaţie are o frecvenţă mai crescută la băieţi decât la fete. Bebeluşii cu fren lingual scurt au dificultăţi de alimentaţie şi, implicit, retard în creşterea ponderală. La copiii mici, această problemă determină modificări estetice ale limbii şi tulburări de deglutiţie.

Scroll to Top