Ce este frenul lingual

Frenul este o band─â fin─â de ╚Ťesut conjunctiv care face leg─âtur─â ├«ntre dou─â structuri anatomice. ├Än cavitatea oral─â a oric─ârui om exist─â ├«n mod normal 3 frenuri principale: frenul labial superior, frenul labial inferior ╚Öi frenul lingual.

De ce este frenul lingual important

Limba ├«ncepe s─â se dezvolte la aproximativ 4 s─âpt─âm├óni de gesta╚Ťie. Limba provine din primul, al doilea ╚Öi al treilea arc faringian care induc migra╚Ťia mu╚Öchilor din miotomii occipitali. Limba este liber─â ╚Öi foarte mobil─â, cu excep╚Ťia regiunii frenului lingual, unde r─âm├óne ata╚Öat─â.┬á

Pe măsură ce limba continuă să se dezvolte, celulele frenului se retrag de la vârful limbii, crescând mobilitatea limbii. După naștere, vârful limbii continuă să se alungească, dând impresia că frenul se retrage, deși în realitate acest lucru se întâmplă deja, de ceva timp, dinainte de naștere. 

Acesta este ceea ce d─â impresia c─â frenurile unor sugari care anterior erau prea scurte ╚Öi ferme, se vor ÔÇ×├«ntindeÔÇŁ odat─â cu v├órsta ╚Öi cre╚Öterea. ├Än realitate, limba cre╚Öte adesea dincolo de fren, de╚Öi unele se ├«ntind ╚Öi/ sau se rup ├«n urma unor accident─âri u╚Öoare. Frenul lingual este vizibil la adul╚Ťi, la inspectarea zonei de sub limb─â.

Tipuri de fren 

 • Fren anterior

La rândul său frenul lingual poate fi anterior sau posterior. Frenul lingual anterior este mai scurt și limitează mișcările limbii. 

 • Fren posterior

Frenul posterior, aflat în partea dorsală a limbii poate provoca probleme în procesul de alăptare sau chiar deformarea fizionomiei copilului.

 • Fren lingual

Frenul lingual este pozi╚Ťionat sub limb─â ╚Öi are rolul de a lega limba de osul mandibular.

 • Fren labial

Frenul labial este situat sub buză și leagă buza de osul maxilar. 

Anghiloglosia

Aproximativ 4-11% dintre copiii nou-n─âscu╚Ťi au frenul lingual scurt ╚Öi sufer─â de anchiloglosie. Anchiloglosia denumit─â ╚Öi ÔÇťlimba scurt─âÔÇŁ apare din cauza frenului lingual scurt ╚Öi ├«ngro╚Öat. Acesta provoac─â dificult─â╚Ťi de supt/m├óncat ╚Öi articularea gre╚Öit─â a cuvintelor, deoarece limiteaz─â mi╚Öc─ârile limbii. Anchiloglosia este o afec╚Ťiune genetic─â ╚Öi s-a demonstrat c─â aceasta apare mai des la bebelu╚Öii de sex masculin.

Frenul lingual┬á – o anomalie?

Nu. Frenul lingual nu este o anomalie, ci o parte integrantă a anatomiei normale. Acestea devin o problemă când interferează cu dezvoltarea armonioasă a întregului organism.

Frenurile bucale au un rol foarte bine definit ├«n cadrul cavit─â╚Ťii bucale ╚Öi anume acela de coordonare a cre╚Öterii armonioase a buzelor ╚Öi limbii. ├Än cavitatea bucal─â, frenurile pot fi linguale sau labiale.┬á┬á

Cele care pun probleme sunt doar frenurile restrictive, cele care ├«mpiedic─â mi╚Öcarea liber─â a limbii sau buzelor, ├«mpiedic├ónd realizarea corespunz─âtoare a func╚Ťiilor acestora ├«n organism.┬á

Fren lingual scurt (anchiloglosie) la bebelusi: complicatii si tratament

Solu╚Ťia medicinei este o interven╚Ťie simpl─â, ce dureaz─â doar c├óteva minute, numit─â frenectomie, care implic─â sec╚Ťionarea frenului, eliber├ónd limba, respective buzele din ata╚Öare.┬á Cel mai des ├«nt├ólnit tip de fren bucal este frenul lingual, astfel c─â uneori importan╚Ťa frenului labial este ignorat─â. Prin urmare, se ├«nt├ómpl─â ca ├«n urma interven╚Ťiei de eliminare a frenului lingual restrictiv, s─â nu se rezolve problemele cauzate de acesta, semn c─â frenul lingual nu era singura problem─â de acest tip din cavitatea oral─â a copilului respectiv.

Frenectomia reprezintă îndepărtarea frenurilor linguale sau labiale și nu trebuie confundată cu frenotomia. Această procedură chirurgicală trebuie efectuată atunci când medicul observă la copil următoarele simptome:

 • Dificult─â╚Ťi de vorbire ÔÇô nu poate pronun╚Ťa anumite consoane (d, t, l, r, s);
 • Retrac╚Ťii gingivale ÔÇô ├«n cazul copiilor ╚Öi adul╚Ťilor, frenectomia opre╚Öte retrac╚Ťia gingival─â;
 • Incapacitatea de a se hr─âni corect ÔÇô deoarece mobilitatea limbii este limitat─â, copilul nu poate mesteca suficient alimentele ╚Öi le ├«nghite ├«ntregi.

Avantajele frenectomiei linguale:

 • Copilul ├«ncepe s─â se hr─âneasc─â corect;
 • Copilul poate avea o via╚Ť─â social─â activ─â deoarece defectele de pronun╚Ťie dispar.

Cand mergem cu copilul la medic – Diagnosticarea frenului lingual ata╚Öat anormal

Ar trebui s─â iei ├«n calcul existen╚Ťa unui posibil fren bucal restrictiv:┬á

 • dac─â ├«nt├ómpini probleme ├«n al─âptarea bebelu╚Öului t─âu,┬á
 • dac─â copilul t─âu are strung─ârea╚Ť─â sau pronun╚Ť─â incorect unele sunete.┬á

├Än general, exist─â c├óteva aspecte prin care m─âmicile ├«╚Öi pot da seama c─â bebelu╚Öul are frenul legat. Acestea includ dificult─â╚Ťi la ├«nghi╚Ťire ├«n momentul al─âpt─ârii, dar ╚Öi incapacitatea acestuia de a ╚Ťine biberonul sau suzeta ├«n gur─â. Pe de alt─â parte, timpul de al─âptare este foarte mare, iar bebelu╚Öul ├«nt├ómpin─â dificult─â╚Ťi ├«n a men╚Ťine constant s├ónul ├«n gur─â. Un alt aspect ├«n acest sens este faptul ca bebelu╚Öul nu cre╚Öte ├«n greutate. Simptomele mamei ├«n momentul ├«n care isi alapteaza bebelusul includ dureri cronice, mameloane cu r─âni, dar ╚Öi durere ├«n timpul alaptarii.

Intrebari frecvente

Ce inseamna ata sub limba? 

Cunoscut sub denumirea popular─â de ÔÇ×a┼ú─â sub limb─âÔÇŁ, frenul lingual este membrana fin─â ce leag─â fa┼úa inferioar─â a limbii de plan┼čeul bucal.┬á

Ce este limba sudata?

Anchiloglosia sau ÔÇ×limba fixat─âÔÇŁ este o malforma┼úie congenital─â a frenului lingual, ├«n care frenul lingual este anormal de scurt, fapt ce determin─â aderen┼úa limbii la plan┼čeul bucal. Speciali┼čtii sus┼úin c─â aceast─â malforma┼úie are o frecven┼ú─â mai crescut─â la b─âie┼úi dec├ót la fete. Bebelu┼čii cu fren lingual scurt au dificult─â┼úi de alimenta┼úie ┼či, implicit, retard ├«n cre┼čterea ponderal─â. La copiii mici, aceast─â problem─â determin─â modific─âri estetice ale limbii ┼či tulbur─âri de degluti┼úie.

  CONTACTEAZA-NE

  Am v─âzut mii de probleme ╚Öi de danturi. Solu╚Ťii exist─â, ├«ns─â primul pas e mereu la tine. Folose╚Öte formularul ╚Öi explic─â-ne ce te sup─âr─â.

  Revenim ASAP la tine.

  Ataseaza radiografii/analize

  Call Now Button