Fraud Blocker

Ai o urgență stomatologică? Suntem aici pentru tine și în weekend! Programează-te acum la 📞 0748 111 244

9 din 10 români suferă de paradontoză. Ce trebuie sa știi despre simptome, prevenție și metode de tratament minim-invazive

9 din 10 români sufera de parodontoză. Tot ce trebuie să știi despre simptome, prevenție și metode de tratament minim-invazive

Ce este boala parodontală și care sunt cauzele apariției ei?

Boala parodontală este o inflamație a gingiilor care, dacă devine severă, poate duce la pierderea țesuturilor care mentin dinții în poziție.

Este cauzată de placa bacteriană, o pelicula lipicioasă de bacterii care se formează în mod constant suprafața dinților.

  • Dacă placa nu este îndepărtată la timp, aceasta poate duce chiar și la retracții gingivale importante, cu apariția ulterioară a unor spații (pungi parodontale), în care se pot colecta foarte multe bacterii.
  • Dacă nu este îndepărtată, aceasta devine din ce în ce mai groasă, transformându-se progresiv în tartru dispus de-a lungul dinților și sub gingiile dumneavoastră.

Aceste spații nou aparute împreună cu tartrul fac dificilă igienizarea cavității orale, fără ajutorul medicului dentist și astfel boala parodontală se poate dezvolta.


Există anumiți factori de risc, care predispun la apariția paradontozei?

Da. Pe lângă placa bacteriană, principala și cea mai importantă cauză a apariției paradontozei, sunt și alți factori, de care ar trebui să ținem cont. Spre exemplu, persoanene vârstnice au cea mai mare rată a bolii paradontale iar fumătorii sunt predispuși în special la progresia bolii.

Totodată, stresul îngreunează capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, inclusiv la nivel paradontal, iar medicația, în special anticoncepționalele, antidepresivele și anumite medicamente pentru cardiaci ăectează sănătatea orală.

Atenție și la scrâșnitul dinților, deoarece acest obicei supune țesuturile înconjurătoare dinteLui la presiuni foarte mari, accelerând astfel resorbția acestora. Cei care suferă de boli de inimă, diabet, artrită reumatoidă sau obezitate, ar trebui să acorde o mai mare importanță sănătății dentare, deoarece au un risc mai crescut de apariție a paradontozei.


Ce simptome ar trebui să ne dea de bănuit că am putea suferi de parodontoză?

Simptomele bolii parodontale includ

  • gingii roșii și tumefiate,
  • cu apariția sângerărilor ușoare, atunci când vă periați sau vă curățați între dinți și
  • apariția retracțiilor gingivale, care își măresc dimensiunile odata cu evoluția bolii parodontale.

Totodată, apare respirația urât mirositoare, precum și secrețiile purulente între dinți și gingii.

Pacientul poate remarca și o ușoară mobilitate dentara sau deplasarea dinților cu aparitia unor spatii interdentare, ceea ce determină schimbarea modului în care se potrivesc dinții când mușcă.


Ce metode de tratament există și care este cea mai eficientă si minim-invazivă?

Scopul principal al tratamentului este de a controla infecția. Numărul și tipurile de tratament vor varia, în funcție de amploarea bolii parodontale iar orice tip de tratament necesită ca pacientul să păstreze o bună îngrijire zilnică la domiciliu. Medicul poate sugera, de asemenea, schimbarea anumitor comportamente, cum ar fi renunțarea la fumat, ca o modalitate de a îmbunătăți rezultatul tratamentului.

Dacă ați fost diagnosticat cu această afecțiune, trebuie să stiți că, de cele mai multe ori, boala parodontală poate fi tratată cu succes.

Primul pas în tratarea acestei boli este nechirurgical și poartă denumirea de chiuretaj subgingival:

  • curățarea și îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprăața dintelui și a rădăcinii dentare.
  • acestă manevră terapeutică are ca rezultat vindecarea gingiilor și micșorarea pungilor parodontale.

Ce se poate întâmpla dacă nu tratăm boala paradontală?

Dacă este lăsată netratată, boala parodontală poate deteriora țesuturile care susțin dinții (osul și țesutul gingival), instalându-se mobilitatea dentară și modificarea poziției dinților.


Putem preveni această afecțiune?

Așa cum am menționat anterior, bolile paradontale sunt cauzate în mod special de bacteriile din placa dentară, care se concentrează între dinți și gingie. Astfel, prevenția minimă se face printr-o igienă dentară realizată temeinic, de două ori pe zi.

Aceasta trebuie să includă:

  • periajul dentar, care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii dintre dinți și gingie,
  • curățarea limbii,
  • folosirea aței dentare, prin care îndepărtăm placa inaccesibilă periuței dentare și
  • clătirea cu apa de gură, care contribuie la reducerea plăcii și eliminarea resturilor alimentare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top