Fraud Blocker

Implant Megagen Anyridge – 2000 lei,

20% reducere la coroane și fațetele dentare

Albire dentară lampă Zoom – 750 lei

Abces dentar: cauze, simptome, tratament – Tot ce trebuie sa stii

Ce este abcesul dentar?

Ai avut cu siguranță măcar o dată în viață un abces dentar și știi cât de mult poate durea, dar ce este de fapt abcesul dentar? Abcesul dentar este de fapt cauzat de apariția la nivel local a unei pungi cu puroi. Aceasta va sta fie în interiorul dintelui, în gingie umflata masea sau în osul care susține dinții pe arcada ta dentară. De obicei, cauza principală a abcesului dentar este o infecție bacteriană cauzată de o igienă orală zilnică deficitară. 

Știm deja că în cavitatea bucală a fiecărei persoane trăiesc mii de bacterii care sunt responsabile pentru descompunerea resturilor alimentare. De asemenea, ele mai ajută la reglarea pH-ului. Dacă nu igienizezi corect dinții, pe dinți se va depune placă bacteriană și tartru. În timp, tartrul poate să favorizeze apariția unor afecțiuni ale dinților și de asemenea, ale țesuturilor moi. Cea mai des întâlnită afecțiune este parodontoza. 

Tipuri de abces dentar

Există 3 tipuri de abces dentar și acestea sunt:

  • Abces periapical – acesta este localizat la vârful rădăcinii dintelui și în general afectează pulpa dentară. Apare de obicei din cauza unei afecțiuni prezente pe nervul dentar sau chiar în urma unui tratament de canal care dintr-un anumit motiv a eșuat. 
  • Abces parodontal – formează punga parodontală. Va afecta structura osoasă și de asemenea, suportul dintelui fiind deseori asociat cu parodontoza. 
  • Abces gingival – acesta este localizat la nivelul gingiilor și de asemenea, la țesuturile moi. Este un rezultat al unei infecții locale și de obicei nu are nicio legătură cu dinții vecini sau cu un nerv dentar. 

Simptomele abcesului dentar

Cel mai frecvent simptom al abcesului dentar este durerea intensă și continuă care suferă o evoluție progresivă încă din primele momente când apare abcesul. În cele mai multe cazuri, infecția se va întinde spre urechi, dinții învecinați sau chiar maxilare. Această durere poate fi și pulsatilă sau ascuțită. 

  • Febră
  • Durere de dinți la masticație
  • Durere de cap și insomnie
  • Durere de ureche și maxilar
  • Inflamația țesuturilor moi sau alte feței
  • Gingii înroșite și umflate
  • Sensibilitatea dinților la băuturi calde sau la cele reci
  • Mobilitatea dinților în zona unde s-a instalat abcesul
  • Gust neplăcut, amar în cavitatea bucală și adeseori halitoză
  • Disconfort la nivel general, stare de rău și neliniște
  • Maxilar superior sau inferior umflat

În unele cazuri severe pacientul poate simți spasme musculare la nivel maxilar. 

Cauzele abcesului dentar

Deși învelișul exterior al dintelui adică smalțul dentar este dur, interiorul dintelui este de fapt format din țesuturi moi, pulpă dentară și o mulțime de vase de sânge. Dacă nu o îngrijești corespunzător, suprafața dintelui poate fi atacată de carii dentare care nu fac altceva decât să distrugă smalțul și să se extindă la interiorul dintelui. Aici va provoca apariția infecției pulpei dentare. 

Cele mai frecvent întâlnite cauze care pot favoriza apariția infecției și prezența unei pungi de puroi sunt:

  • Afecțiunea parodontală
  • Caria profundă
  • Pierderea dinților naturali
  • Traumatismul dentar

Tratamentul abcesului dentar

Primul pas în tratarea abcesului dentar este mersul la medicul stomatolog. Un abces dentar nu o să dispară de la sine, iar dacă este netratat el poate evolua negativ provocând mai multe complicații nedorite de niciun pacient. 

Când vine vorba de tratamentul standard al abcesului dentar vom menționa eliminarea infecției  prin intermediul unei proceduri care se numește drenaj și nu înseamnă decât scoaterea puroiului din punga de infecție în care este adăpostit. Medicul stomatolog va face acest lucru printr-o incizie în punga purulentă și scoaterea puroiului de acolo. Se vor administra medicamente care să ajute la eliminarea infecției, de tipul antibioticelor, dar și pentru reducerea durerii cum sunt calmantele.

În funcție de cât de gravă este infecția la nivel local și de localizarea abcesului dentar tratamentul potențial poate include următoarele;

  • Incizie și drenaj al puroiului
  • Obturație de canal cu ajutorul microscopului
  • Extracție dinte afectat – doar în cazul în care este sever afectat și nu mai poate fi salvat prin nicio metodă. După acest pas, pacientul va avea o gingie umflată după extracție. 

O excepție o reprezintă cazurile în care pacienții nu au niciun simptom ceea ce înseamnă că infecția a găsit un loc unde să se dreneze. În acest context, medicul stomatolog poate să depisteze ușor abcesul în timpul unei consultații de rutină, acesta fiind vizibil pe radiografia digitală. În general, de tratamentul unui abces dentar se ocupă de obicei medicul endodont care deține experiența de care este nevoie pentru a rezolva cu succes această problemă presantă.  Post-intervenție, medicul coordonator al cazului poate să recomande pacientului un tratament medicamentos pentru a-l ajuta să-și mențină și protejeze sănătatea generală. 

Este recomandata tratarea abcesului dentar acasa?

De regulă nu este recomandată tratarea abcesului dentar acasă deoarece pot oricând apărea complicații pentru care pacienții nu sunt pregătiți. Cel mai bine este ca pacienții să meargă la dentist pentru a trata în mod corect și cât mai eficient abcesul dentar care poate ajunge la creier sau în alte zone importante ale organismul dacă nu este tratat corespunzător sau dacă este lăsat netratat. Doar medicul stomatolog este în măsură să trateze astfel de afecțiuni cu maximă eficiență și în siguranță. Deși pacienții sunt ușor tentați să se trateze acasă cu palliative fără prescripție, acest tratament nu este recomandat. Doar medicul poate recomanda un tratament corespunzător care să nu pună în pericol viața pacientului. 

Ce poti face pentru a reduce durerea

Durerea cauzată de un abces dentar este una greu de suportat, indiferent dacă vorbim de un copil sau de un adult. De aceea, există câteva metode care pot reduce în mod temporar starea de disconfort sau de durere a pacientului. Acestea sunt următoarele:

  • Evitarea alimentelor și băuturilor calde sau fierbinți; 
  • Consumul de alimente și băuturi reci și moi; 
  • Evitarea masticării pe partea sau dintele afectat; 
  • Periajul cu o periuță de dinți cu peri moi, dar și evitarea utilizării aței dentare pe acea zonă afectată. 

Abcesul dentar la copii

Un abces la copii nu este atât de rar pe cât ai crede. Abcesul este o zonă de puroi care se formează ca o reacție a organismului pentru a lupta contra infecției existente în corp. Chiar și cei mai mici copii pot avea un abces dentar. Lăsat netratat, un abces gingival copii poate să se extindă dincolo de maxilar până la gât, cap sau chiar alte părți ale corpului. 

Cei mici au deja dureri specifice vârstei: dinți noi, oase aflate în dezvoltare, sisteme imunitate eficiente în mod intermitent, dar apariția unui abces în gingie le poate aduce un plus de disconfort. De regulă, abcesul dentar pornește de la o carie dentară care se extinde la gingie, în mod similar unui coș. De cele mai multe ori, nu se observă umflături, nu se simt dureri inițiale, dar inflamația pe care abcesul o cauzează poate să afecteze căile respiratorii ale unui copil și astfel respirația este îngreunată. 

Este cunoscut faptul că abcesele din jurul dinților superiori pot să transfere inflamație la creier, iar dacă nu sunt tratate corect și la timp, viața celui mic este pusă în pericol. Părinții sunt cei care pot recunoaște abcesul gingival și conștientiza gravitatea situației. Semnele de avertizare care includ durerile orale și umflăturile faciale sunt elemente clare și mai ales, foarte ușor de observat. 

Abcesul dentar la copii provoacă o durere insuportabilă datorită presiunii puroiului din abces, iar aceasta se poate răspândi rapid la urechi, maxilar și gât. Chiar dacă abcesul nu este întotdeauna vizibil, copilul va da semne că nu se simte bine. 

Cele mai vizibile semne sunt inflamarea feței, roșeața feței și gingii umflate și strălucitoare. Mai mult, cel mic poate avea o respirație neplăcută și poate să reclame un gust amar în cavitatea bucală, gust care nu dispare cu nimic. Cele mai comune simptome ale abceselor gingivale sunt:

  • Dureri spontane ale dinților
  • Umflarea feței
  • Febră
  • Durere la masticație
  • Sensibilitatea dinților la cald sau chiar la rece
  • Umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului sau a maxilarului

În ceea ce privește tratamentul abceselor dentare la copii, cel dintâi pas este mersul imediat la medicul stomatolog pediatru. Abcesele dentare nu dispar de la sine, mai mult pot deteriora dinții învecinați sau pot răspândi infecția în organism. Cea mai bună metodă de tratare a abceselor dentare gingivale include eliminarea cauzei, respectiv drenarea acumulării de puroi. 

Dacă un corp străin este prin între dinte și gingie, cum ar fi un sâmbure de popcorn, medicul dentist îl va înlătura primul și apoi va efectua o incizie în țesutul gingiilor pentru a drena puroiul. Imediat după această procedură copilul se va simți mai bine, iar pentru o durere blândă se vor prescrie medicamente sau antibiotice. 

Pentru a preveni abcesele dentare ale copiilor cea mai bună metodă este îngrijirea dinților acasă. Este bine ca de cel puțin două ori pe zi, cel mic să-și perieze dinții. De asemenea, poate folosi ața dentară o dată pe zi. Copiii mici vor avea nevoie de ajutor pentru o igienă riguroasă a dinților, în timp ce părinții sunt sfătuiți să îi verifice pe cei mic mergând la medicul stomatolog pediatru pentru a depista la timp potențiale probleme. 

Părinții mai sunt sfătuiți să prevină apariția abceselor dentare prin următoarele metode: 

  • Limitarea dulciurilor și a gustărilor ce conțin niveluri ridicate de zaharuri: chiar dacă în general copiii adoră tot ce este dulce, astfel de gustări pot provoca abcesele gingivale. De regulă pâinea și biscuiții sunt în topul preferințelor celor mici, dar zahărul și amidonul din acestea sunt mediul ideal de dezvoltare al bacteriilor care ajută la formarea cariilor dentare. De asemenea, nici băuturile carbogazoase nu sunt indicate și este bine să fie scoase din dieta familiei. 
  • Vizita la medicul stomatolog pedodont: părinții sunt sfătuiți să îi ducă pe cei mici la un medic stomatolog care are atât abilitățile necesare, cât și răbdarea pentru a trata copiii mici. La fiecare 6 luni se va face o vizită pentru a preveni apariția unor probleme mai mari.  

In cat timp se retrage un abces dentar

De cele mai multe ori abcesul dentar necesită mersul la medicul stomatolog pentru tratament. Există și cazuri în care acesta se poate retrage de la sine, dar acest context este mai rar întâlnit, iar riscul de reapariție sau de extindere a infecției rămâne. O astfel de infecție la gingie este periculoasă pentru sănătatea întregului organism dacă este lăsată netratată. 

Factori de risc pentru abcesul dentar

Cauzele apariției abceselor dentare sunt următoarele:

  • Carii dentare care nu au fost tratate la timp și au suferit complicații
  • Leziuri periapicale
  • Fisuri la nivel de rădăcină dentară
  • Tratamente de canal incorect sau chiar incomplet realizate
  • Parodontoză netratată la timp
  • Traumatisme dentare
  • Erupție molari de minte
  • Tartru subgingival
  • O igienă precară a cavității bucale

Ce complicatii pot aparea in cazul abcesului

Dacă pacientul nu ajunge la medicul stomatolog la timp și nici nu respectă regulile minime de igienă dentară, atunci complicațiile au șanse mari să apară. De regulă, complicațiile implică distrucția osoasă la nivel de dinte afectat. Cele mai des întâlnite complicații ale abceselor dentare sunt următoarele:

  • Chisturi dentare –  la baza dintelui poate apărea o cavitate plină cu lichid 
  • Osteomielită – bacteriile prezente în abces pot ajunge în sânge și infecta oasele
  • Tromboză de sinus cavernos – bacteriile se răspândesc și formează un cheag de sânge în sinusul cavernos
  • Angină Ludwig – zona sublinguală se infectează din cauza bacteriilor din abcesul dentar
  • Sinuzită maxilară – bacteriile pot ajunge în sinusurile maxilare.

Cum poti preveni aparitia abceselor dentare

Pentru a preveni apariția abceselor dentare este recomandat să urmezi următoarele sfaturi: 

  • Creează-ți un ritual de igienizare zilnic al dinților la domiciliu pe care să-l urmezi cu strictețe; 
  • În alimentația ta, limitează sau chiar evită consumul de alimente și de băuturi acidulate, dar și băuturile care conțin cantități mari de zaharuri; 
  • Sănătatea întregului organism este importantă. Dacă ai un sistem imunitar slăbit, acest lucru înseamnă că afecțiunile au un teren propice pentru manifestare; 
  • Este esențial să mergi la controale periodice, de cel puțin 2 ori pe an. Medicul stomatolog îți va realiza un status dentar complet și va depista acele afecțiuni dentare care nu prezintă simptome momentan, dar care se pot manifesta pe viitor. 

Așadar, igiena dentară zilnică este extrem de importantă, iar pe lângă îngrijirea și prevenția de acasă, mersul la medicul dentist este un pas mai mult decât important. Apariția unui abces dentar și infecția la dinți nu sunt dorite de nimeni, iar cei mici au cele mai mari probleme în a suporta disconfortul pe care un abces dentar îl poate provoca. Nici adulților nu le este ușor, de aceea profilaxia este de dorit în detrimentul unui tratament pentru abcesele dentare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top