Dragii mei,
Stiu că o dată cu înaintarea în vârstă aveți tendința să vă neglijați, nevoile copiilor, fie ei și adulți în toată regula, fiind de multe ori pe primul plan. Nu pot să vă condamn, căci și eu știu ce înseamnă să fii părinte, însă nici sănătatea voastră nu trebuie trecută cu vederea.
Mereu vă sfătuiesc să optați pentru prevenție în locul tratamentului, de aceea, este bine de știu ce afecțiuni dentare pot apărea la vârste mai înaintate pentru a putea acționa din timp. Sănătatea dinților este extrem de importantă întrucât de ea depinde starea de bine a întregului organism.
Iată ce afecțiuni se pot instala asupra dinților voștri:
- Uzura smalțului, mestecatul, scrâșnitul dinților sau alimentele acide determină subțierea stratului de protecție al dinților smalțul care, din păcate nu se regenerează în mod natural. Lipsa smalțului aduce cu sine neplăceri și sensibilizarea dinților la anumite alimente reci/calde, dulci/sarate. Pentru a putea preveni uzura smalțului, este bine să evitați consumul regulat de sucuri de fructe sau citrice ori cafea și să le înlocuiți cu apă. În cazul în care le-ați consumat, spălați-vă pe dinți la 30 de minute după masă.
- Uscarea gurii: rolul salivei este unul foarte important în menținerea sănătății dinților voștri, aceasta acționând prin spălarea particulelor de mâncare. În lipsa ei, cavitatea bucală este expusă în fața bacteriilor și infecțiilor. Această afecțiune apare mai frecvent în cazul fumătorilor și a femeilor la menopauză. Senzația de uscăciune a gurii trebuie tratată și combătută prin consumul regulat de apă.
- Afecțiuni gingivale: în primă fază gingia se poate inflama și sângera, fiind vorba de o gingivită. Din pricina plăcii bacteriene apare tartrul, ce acționează mecanic asupra gingiei, determinând umflarea zonei și dislocarea sa de pe suprafața dintelui. Gingivita netratată duce la afectarea țesutului osos și la retracția gingivală. În jurul dinților apar inflamații și ulterior resorbții osoare, care destabilizează dinții, ducând la pierderea lor. Îndepărtarea tartrului o dată la șase luni sau la două luni în cazul fumătorilor este modul prin care puteți preveni afecțiunile gingivale.
- Risc de apariție a cancerului oral: la fel ca în cazul oricărui tip de cancer, înaintarea în vârstă crește și riscul apariției acestei afecțiuni. Fumatul, alcoolul și infectarea cu virusul HPV sunt și ele factori pentru dezvoltarea cancerului. Un stil de viață sănătos și o igienă corespunzătoare vă pot feri de neplăceri.
Așadar, cum știu că fiecare dintre voi își dorește să poată zâmbi o viață întreagă, vă sfătuiesc să aveți o igienă dentară zilnică, să utilizați apa de gură și ața dentară pentru a preîntâmpina aceste afecțiuni nedorite ce pot apărea o dată cu înaintarea în vârstă.