Fraud Blocker

Află totul despre inhalosedare. Scapă de frica de dentist cu ajutorul procedurii fără efecte adverse

Dragii mei,

Teama de dentist este cea mai comună cauză pentru care pacienții evită să facă o vizită la cabinetul stomatologului. Cum consultul stării de sănătate a cavității orale este extrem de importantă, încercăm să facem vizitele cât mai plăcute, cu un aer relaxat și prietenos.

În ajutorul medicilor vine o procedură ce este adesea utilizată în rândul copiilor, dar care poate fi utilă și pentru pacienții adulți anxioși pe scaunul dentistului – inhalosedarea.

Ce este ea și ce presupune, dacă prezintă avantaje și contraindicații veți putea citi în rândurile ce urmează.

Ce este inhalosedarea?

Deși este utilizată în Statele Unite ale Americii de mai bine de 160 de ani, fiind o tehnică apărută acolo, în România, inhalosedarea a devenit o practică relativ recentă.

Această tehnică presupune relaxarea pacientului, fiind cea mai ușoară formă de sedare, pacientul rămâne conștient, receptiv și cooperant în timpul procedurilor stomatologice.

Ce presupune inhalosedarea?

Procedura presupune administrarea unei combinații de protoxid de azot și oxigen (gaz ilariant), ce are rolul de a relaxa copiii și pacienții adulți anxioși și de a-i face să se simtă confortabil pe întreaga durată a tratamentelor dentare realizate de către medici.

Pentru a inhala gazul, pacientul va avea la dispoziție o mască, ce este conectată la un aparat de gaze comprimate printr-un tub.

Etapele procesului de inhalosedare

  1. Pacientul se așează pe scaunul stomatologic și îi este aplicată masca pentru inhalosedare, timp în care acesta trebuie să respire normal.
  2. Pentru început, după aplicarea măștii, pacientul va inspira oxigen, după care medicul va elibera treptat protoxidul de azot, obișnuind treptat pacientul cu starea.
  3. În doar 3-5 minute, efectul inhalosedării se instalează rapid, timp în care pacientul va simți ușoare furnicături în brațe și picioare iar în final, o stare de bine, euforică.
  4. După instalarea efectului inhalosedării, medicul începe tratamentul și poate aplica o anestezie locală clasică dacă este cazul, pentru un confort sporit al pacientului. Acesta din urmă nu va resimți durere și va beneficia de o stare de relaxare.
  5. Odată ce tratamentul se finalizează, administrarea de protoxid de azot se stopează iar în 4-6 minute, pacientul este complet funcțional.

Este sigură inhalosedarea?

Dacă despre oxigen știm că este necesar respirației noastre, protoxidul de azot ridică câteva semne de întrebare. Ceea ce trebuie să știți despre acest gaz este faptul că:

  • este incolor
  • noninvaziv
  • fără efecte secundare
  • cu gust și miros ușor dulce
  • produce un efect de sedare ușoară, conștientă
  • păstrează pacientul conștient și cooperant
  • efectele sale se instalează la 2-3 minute de la inhalare și dispar în urma întreruperii administrării
  • nu necesită o pregătire în prealabil

Deși fiecare pacient simte în mod diferit efectele inhalosedării, aceasta presupune o senzație ușoară de furnicături la nivelul brațelor și picioarelor, urmată de o stare de bine, o senzație euforică, de relaxare și detașare. Cea mai importantă piedică în cazul tratamentelor stomatologice este teama, care datorită procedeului de inhalosedare este eliminată, atât în cazul copiilor cât și al adulților.

Care sunt avantajele inhalosedării?

  • efectele sale sunt rapide
  • intensitatea și durata se pot ajusta în funcție de necesități
  • metoda este una blândă și netoxică
  • nu prezintă efecte secundare
  • prin îmbunătățirea colaborării dintre medic și pacient, tratamentul stomatologic este mult mai calitativ
  • gazul se administrează pe cale respiratorie, spre deosebire de celelalte variante de sedare
  • relaxarea intervine imediat
  • reprezintă o procedură sigură
  • spre deosebire de alte metode de sedare, în cazul inhalosedarii nu apar efecte adverse nici în momentul tratamentului, nici după finalizarea acestuia. Pacientul își poate relua activitățile zilnice la sfârșitul ședinței de tratament, starea fizică nefiindu-i afectată.

În ce situații este indicată inhalosedarea?

  • în cazul adulților care prezintă o teamă sau chiar fobie față de dentist
  • pentru copiii cu teamă de dentist sau care nu pot colabora cu medicul
  • pentru persoanele cu nevoi speciale
  • pentru a controla reflexul stării de vomă
  • atunci când se dorește creșterea confortului din timpul tratamentelor stomatologice

Ce trebuie să știe un părinte când apelează la inhalosedare pentru cel mic?

Fiind o procedură folosită adesea în pedodonție, inhalosedarea a devenit o rutină pentru medicii care au grijă de sănătatea danturii micuților.

Este bine de știut că înainte de vizita la cabinet, cu două-trei ore, cei mici nu trebuie să fi mâncat și să nu fi băut cu o oră înainte. Există riscul apariției vărsăturilor din cauza relaxării musculare. De asemenea, este important ca cei mici să nu aibă dificultăți de respirație, să nu fie răciți pentru a putea respira pe nas în mod normal.

Care sunt contraindicațiile procedurii de inhalosedare?

În mod normal, inhalosedarea este potrivită pentru orice pacient, însă în mod evident, persoanele care se confruntă cu o răceală nu sunt potrivite pentru un tratament ce are la bază inhalosedarea. Nici pacientele însărcinate nu sunt recomandate.

Având acest as în mânecă, atât pacientul cât și medicul se poate baza pe o conexiune relaxată, vizitele la dentist transformându-se în unele plăcute, în special pentru copii, care au nevoie de soluții simple pentru a depăși teama.

[contact-form-7 id=”226″ title=”Contact form 1″]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top