Dragii mei,
Aceia dintre noi care avem copii cunoaștem cel mai bine sentimentul de împlinire atunci când le vedem zâmbetul inocent. Viața de părinte vine însă la pachet și cu provocări și decizii care le vor influența viețile de adult. Una dintre acestea poate fi cea a purtării unui aparat dentar.
Pentru că îmi doresc ca deciziile pe care le luați să fie unele în cunoștință de cauză, am decis să vă expun mai multe informații despre ceea ce presupune purtarea unui aparat dentar de către un copil.
În primul rând, trebuie să țineți cont că vizita la medicul stomatolog este indicat să se facă încă de la apariția primului dințișor de lapte pentru un consult și o împrietenire cu cabinetul. Stiu că există în popor ideea că dinții de lapte cad oricum și deci nu e nevoie de o prea mare îngrijire. Permiteți-mi să vă contrazic! Si aceștia trebuie păstrați cât mai sănătoși pentru ca cei permanenți să se poată dezvolta corect.
În privința aparatului dentar, vizita la medicul ortodont ar fi bine să aibă loc înainte de vârsta de 7 ani, când deja dantura permanentă începe să se instaleze. O serie de anomalii precum dinții proeminenți, supranumerari, discrepanța mare a maxilarului și dezvoltarea unor probleme dentare mai grave pot fi preîntâmpinate dacă ajungem în timp util cu copilul la medic.
Cu toate acestea, aparatul dentar este indicat după vârsta de 7 ani pentru a corecta dinții strâmbi, distanțați sau înghesuiți, însă există și situații în care dantura temporară necesită acest tratament. Necorectate, aceste probleme dentare pot duce la afecțiuni stomacale cauzate de o masticație nepotrivită, la apariția cariilor sau chiar imperfecțiuni ale pronunției. Ideal însă este ca cel mic să aibă consultații periodice în cabinet pentru ca orice problemă să poată fi urmărită și tratată din timp.
Cum ajung însă cei mici la dinții strâmbi? În principal alimentația este foarte importantă, dar moștenirea genetică își spune adesea cuvântul. Dinții mari pe un maxilar mic sau invers sunt rezultatul moștenirii din familie. Totuși, există și obiceiuri greșite precum: suptul degetului, a suzetei sau roaderea unghiilor, care duc la malpoziții dentare.
Ceea ce trebuie urmărit este ca în perioada 4-6 ani maxilarul să se mărească și deci dinții de lapte să înceapă să fie mai distanțați. Acesta este un semn bun că dinții permanenți încep să își facă loc să iasă. În caz contrar, copilul va avea cu siguranță nevoie de aparat dentar.
Ce este de făcut? Medicul ortodont este cel care va analiza în detaliu dinții, gura și maxilarul copilului. Părintele sau copilul vor răspunde la întrebări cu privire la posibilitatea celui mic de a respira pe gură, obiceiul de a ține degetul sau pixul în gură, încleștarea maxilarului sau scrâșnirea dinților în timpul somnului, ori diverse probleme legate de masticație și înghițire. În anumite cazuri vă vor fi recomandate radiografii pentru a stabili dimensiunea și poziția dinților permanenți, dacă există dinți în plus (supranumerari) sau lipsă (anodonție).
Aparatele dentare destinate celor mici pot fi de două tipuri – mobile sau fixe.
Realizate în laborator, din acrilat și sârmă, aparatele dentare mobile sunt indicate în copilărie, pentru dentiția temporară sau mixtă, de la vârsta de 6-7 ani până la 11-12 ani. După această vârstă este nevoie de un aparat dentar fix pentru eficiența rezultatelor. Aparatul mobil dispune de un șurub care va fi activat de către părinte conform indicațiilor medicului (în general o dată pe săptămână), iar pacientul se va prezenta la controale periodice la o distanță de 3-4 săptămâni pentru urmăriea evoluției, dirijarea erupției dentare și activarea sârmelor aparatului..
Aparatele dentare fixe sunt formate din brackeți și arcuri ce unesc acești brackeți. Ele pot fi montate atât pe zona exterioară a dinților (aparate fixe vestibulare), cât și pe cea interioară (aparate fixe linguale). Tratamentul ortodontic fix poate fi aplicat și la vârste mai mici, dar indicația majoră este după erupția dinților permanenți (11-12 ani), fără o limită de vârstă superioară.
Imediat după aplicarea aparatului ortodontic fix există o perioadă de 0-5 zile în care apare disconfort până la durere la nivelul dinților, aceștia din urmă nefiind obișnuiți cu tracțiunile. Nu e nevoie să vă îngrijorați, disconfortul va fi resimțit doar după aplicarea aparatului, nu și la fiecare activare (o dată la 3-4 săptămâni) și poate fi ameliorat cu ajutorul antialgicelor (ibuprofen, ketonal etc.). De asemenea, în unele cazuri pot apărea și mici leziuni la nivelul obrajilor și buzelor, provocate de prezența brackeților, dar ele dispar pe măsură ce pacientul se obișnuiește cu aparatul dentar, putând fi combătute prin aplicarea unei ceare speciale la nivelul brackeților care deranjează.
Important este să rețineți că există soluții pentru aceste probleme dentare și să mergeți cu optimism pe mâna specialiștilor. Eu vă aștept cu drag în clinicile Cris Smile Studio pentru orice nevoie au micuții voștri.