Ce sunt bolile limbii
Limba este un organ care ne ajută să desfășurăm cele mai comune activități din viața noastră cotidiană, de exemplu, vorbitul, mâncatul sau înghițitul.
Modificările care apar la nivelul acesteia nu trebuie ignorate, deoarece pot ascunde indicii cu privire la lipsa unor vitamine din organism sau la existența unor boli mai grave, cum ar fi cancerul oral.
Limba este atașata de maxilar, de osul hioid din gât (os în formă de potcoavă de cal situat în linia mediană anterioară a gâtului între bărbie și glanda tiroidă.) și de craniu, extinzându-se mai departe decât ceea ce este vizibil în interiorul gurii.
Învelișul exterior al limbii este format dintr-o mucoasă umedă. Partea de sus conține papile minuscule, punctele mici care conferă limbii textura aspră. Aceste papile conțin papilele gustative care-ti permit să guști mâncarea. O limbă umană poate avea 2.000-8.000 de papile gustative, care sunt clasificate în trei tipuri. Aceste papile gustative conțin celule care se activează pentru a detecta diferite arome. În funcție de funcția lor, papilele gustative au o formă diferită și sunt localizate pe diferite zone ale limbii.
Deși afectiunile limbii nu sunt grave și de cele mai multe ori pot fi prevenite prin igiena orala serioasă, există și simptome care pot semnala boli serioase și care necesită tratament medical. În acest articol, vom trece în revistă toate posibilele boli ale limbii. Vom analiza, de asemenea, cauzele, diagnosticul, cum și cand poți să le tratezi acasă.
Cum arata o limba sanatoasa – poze
În primul rând, este important să știi cum trebuie să arate, în mod normal limba. O limbă sănătoasă are, de obicei, culoarea roz, dar poate varia ușor către nuanțe mai întunecate și mai deschise. Limba are, de asemenea, mici noduli în partea superioară și inferioară. Este vorba despre papile.
Cum mentii limba sanatoasa
Prin practicarea unei bune igieni dentare poți preveni sau ameliora unele probleme ale limbii
- Periază dinții de două ori pe zi și folosește ață dentară în mod regulat
- Mergi la dentist pentru pentru controale de rutină și profilaxie. Majoritatea stomatologilor îți vor examina cavitatea bucală pentru orice leziuni care ar putea fi canceroase.
- În plus, evitarea activităților precum fumatul sau mestecatul tutunului, mestecatul nuci sau consumul de alcool poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer de limbă și alte tipuri de cancer oral.
Limba inflamata – poze
Bolile de limba debutează, de cele mai multe ori, cu inflamarea, iar dintre simptomele posibile pe le poți experimenta atunci când ai o boală de limba enumerăm:
- o pierdere parțială sau completă a gustului sau modificarea capacității de a simți acrul, săratul, amarul sau dulcele
- umflarea limbii
- o schimbare de la culoarea normală a limbii la apariția unor pete de culoare (alb, roz strălucitor, negru sau maro)
- durere fie pe toată limba, fie doar în anumite puncte
- o modificare a dimensiunii limbii că în cazul umflăturii
- dificultate în mișcarea limbii
- o senzație de arsură fie pe toată limba, fie doar în anumite puncte
- un aspect blănos sau păros al limbii
Daca ai una dintre aceste simptome, nu ezita sa ne dai un telefon!
De exemplu, dacă ai o aftă sau o afecțiune care apare din cauza unei leziuni la nivelul gurii, ar trebui să:
- Eviți alimentele calde și picante.
- Încerci să bei numai băuturi reci și mănânci numai alimente moi până când rana se vindecă.
- Clăteste-ți gura cu apă sărată caldă sau cu un amestec de apă caldă și bicarbonat de sodiu.
- Pune gheata pe locul dureros
- Mergi la medic dacă nu observi nicio îmbunătățire în 2 până la 3 săptămâni.
Bolile limbii diagnostic
Ar trebui să faci o programare la medic pentru diagnostic și tratament dacă problema cu limba este severă, a apărut inexplicabil sau persistă câteva zile fără semne de îmbunătățire.
De asemenea, ar trebui să consultați medicul dacă a:
- răni mai severe decât ai avut anterior
- răni recurente sau frecvente
- durere recurentă sau frecventă
- o problemă persistentă care durează mai mult de 2 săptămâni
- durere de limbă care nu se ameliorează cu medicamente pentru durere fără prescripție medicală sau cu măsuri de autoîngrijire
- probleme cu limba cu febră mare
- dificultăți extreme de a mânca sau de a bea
Medicul va examina cu atenție limba, suprafața si modul de a functiona si iti va pune câteva întrebări precum:
- de cât timp ai simptomele
- dacă abilitatea de a gusta s-a schimbat
- ce fel de durere ai
- dacă este dificil să-ți miști limba
- dacă ai alte probleme la nivelul gurii
- dacă ai antecedente de consum de tutun sau alcool
Analize bolile limbii
Dacă medicul nu va reuși să pună un diagnostic pe baza examinarii clinice si pe baza anamnezei, acesta poate efectua investigații suplimentare.
Cel mai probabil, va dori să verifice starea generală de sănătate și să excludă diferite afectiuni cu o hemogramă completă (CBC). Dacă există suspiciunea ca afectiunea este grava (vorbim aici de cancerul de limbă, poate solicita o biopsie a limbii).
În unele cazuri, este posibil să ai nevoie de o laringoscopie, o procedură în care medicul folosește o oglindă mică așezată pe mânere lungi și subțiri (endoscop cu fibră optică) pentru a examina baza limbii.
Dacă medicul va considera ca ai o malformatie venolimfatica pe limbă, te poate trimite la un test imagistic. Un diagnostic al unui sindrom de bază poate necesita testare genetică pentru a confirma. Odată ce ai un diagnostic, medicul îți va recomanda tratamentele potrivite.
Bolile limbii in functie de culoare
Unele boli ale limbii se manifestă prin schimbarea culorii, apariția unor pete albe sau roșii, dar și prin inflamații și modificări ale gustului.
În general, orice schimbare semnificativă la nivelul limbii ar trebui să te trimită la medicul stomatolog pentru a identifica și a trata cauza.
Limba alba
Sintagma „limba albă” se referă adesea la o limbă care este parțial sau complet albă. Limba se albește din cauza reziduurilor de la nivelul acesteia, precum și a unui strat de celule moarte, acestea determinând creșteri excesive și umflături ale papilelor gustative.
Limba albă are drept cauze fumatul, consumul de alcool, igiena orala deficitara sau infecției cu candida. Citește mai multe despre candidoza aici.
Liniile albe sau umflăturile pot fi cauzate de o inflamație numită lichen plan oral. Acest lucru se întâmplă din cauza unui răspuns imunitar anormal care poate apărea din cauza unei afecțiuni preexistente precum ar fi hepatita C sau alergiile.
Limba albă apare uneori împreună cu un simptom asociat numit limbă păroasă. Dar stratul gros de blană pe care îl vezi nu este de fapt păr, ci papilele tale – mici umflături care conțin papilele tale gustative.
Limba albă se poate dezvolta în timp sau poate apărea brusc dacă limba este iritată sau dacă faci o infecție
Limba albă de obicei dispare în câteva săptămâni și poate fi tratată cu apă de gură antifungică. Dar durează mai mult de câteva săptămâni – sau dacă ai dureri sau probleme cu mâncatul și vorbitul – ar trebui să te adresezi medicului pentru diagnostic și tratament.
Limba galbena / Limba incarcata
Igiena orală deficitară și alte afecțiuni pot duce la acest strat de culoare galbenă pe suprafața limbii, provenit de la celulele moarte ale pielii, bacteriile și alte particule din gură. Cunoscută și drept limbă încărcată, este foarte asemănătoare limbii albe, dar există totuși mici diferențe, deoarece limba galbenă poate semnaliza și următoarele afecțiuni ale organismului:
- o limbă galbenă cu un înveliș gălbui destul de gros poate semnala probleme digestive și probleme în modul de funcționare a tranzitului intestinal;
- o limbă galbenă, dar cu un înveliș gălbui mai subțire poate să anunțe debutul unor afecțiuni de la nivelul plămânilor.
Limba galbena – cauze
- Anumite alimente, medicamente și medicamente pot păta temporar anumite părți ale gurii, cum ar fi limba, gingiile sau palatul.
- Deși nu este printre cele mai frecvente cauze ale unei limbi galbene, icterul poate face ca limba, cerul gurii, ochii și pielea să devină galbene.
Limba neagra paroasa
Limba păroasă neagră este o afecțiune inofensivă cauzată de creșterea excesivă a celulelor moarte ale pielii pe limbă. Această creștere excesivă face ca papilele să crească în volum. Bacteriile, alimentele și alte substanțe se pot aduna pe aceste denivelări și le pot da culori diferite. Chiar dacă este folosit termenul „negru” în denumirea acestei tulburări, limba ta poate deveni galbenă sau alte culori înainte de a deveni neagră.
Factorii care pot contribui la dezvoltarea limbii păroase includ:
- fumat
- consum excesiv de cafea
- consumul de alcool
- gură uscată
- unele antibiotice, cum ar fi tetraciclinele
- consumând o dietă moale
Simptome limba neagra:
- senzație de arsură pe limbă
- senzație de gâdilat sau gâdilat
- gust ciudat
- respirație urat mirositoare
Limba neagra paroasa – cauze
- Dacă ai limbă păroasă neagră, acest lucru poate fi cauzat de antibiotice.
- Radiațiile la nivelul capului sau gâtului sau expunerea prea mare la o substanțe iritante, precum ar fi cafeaua sau apa de gură, fum de țigară;
- Virusul Epstein-Barr (EBV) poate duce la o boală numită leucoplazie păroasă (HL) și poate provoca și o limbă păroasă. Apare adesea la persoanele cu HIV.
Limba geografica
Pe o limbă normala, găsim papilele care ne ajuta să simțim gustul, să mâncam, să inghitim. Limba geografică apare atunci când îți lipsesc papile de pe limbă, lăsând pete netede si rosii pe limba. Medicii nu știu de ce se întâmplă acest lucru. Afecțiunea este botezată limba geografică deoarece papilele lipsa fac ca suprafața limbii să arate ca o hartă. Petele sunt adesea roșii sau galbene, pot apărea pe suprafața superioară și pe părțile laterale ale limbii, par zdrențuite și neuniforme și uneori au margini albe accentuate. Aceste leziuni sunt inofensive. Nu sunt un semn de infecții, cancer sau alte probleme medicale grave.
Limba geografică este cunoscută și sub denumirea de eritem migrans și glosită migratorie benignă. Aceasta este o afecțiune foarte diferită de eritem migrans (sau eritem cronic migrans), care este o erupție cutanată ce poate apărea la persoanele care au boala Lyme.
Dacă petele asemănătoare hărții încep să apară în alte părți ale gurii, cum ar fi sub limbă sau pe cerul gurii, este posibil să aveți o altă afecțiune numită stomatită eritem migrans. Are aceleași simptome și semne ale limbii geografice clasice, dar leziunile se extind dincolo de limbă.
Limba geografica – simptome
Limba geografică nu are întotdeauna simptome. De cele mai multe ori, vei observa o schimbarea a aspectului limbii și vei primi un diagnostic numai după un examen medical.
Simptomele limbii geografice includ:
- leziuni roșii neregulate, sub formă de insulă, netede și posibil sensibile
- margini albe sau deschise la culoare care pot fi ușor ridicate în jurul marginilor leziunilor
- petice sau leziuni de diferite dimensiuni și forme
- plasturi sau leziuni care par să „migreze” sau să se deplaseze dintr-o zonă a limbii în alta în câteva zile sau săptămâni
- plasturi care vin și pleacă foarte repede
- sensibilitate la anumite substanțe, inclusiv fum de țigară, pastă de dinți, apă de gură, dulciuri, zahăr și alimente fierbinți, picante sau foarte acide
- disconfort ușor sau senzații de arsură pe limbă sau în gură
- Simptomele pot dura până la un an și pot reveni într-un alt moment.
Limbă geografică este adeseori asociata cu limbă crapată.
Limba geografica – cauze
Se estimează că limba geografică apare la aproximativ 1 până la 3% din populație. Cercetătorii nu au identificat cu exactitate cauzele acesteia, dar anumite persoane ar putea avea mai multe șanse să o dezvolte decât altele. Acești oameni au de obicei o boală sau o afecțiune care îi plasează într-o categorie de risc și anume cei care au:
- Psoriazis: această afecțiune provoacă o acumulare de celule pe suprafața pielii. Supraabundența celulelor pielii se poate transforma în pete groase, solzoase, care dau mâncărime. Persoanele cu psoriazis au mai multe șanse de a dezvolta limba geografică, iar unii experți cred că limba geografică este o formă orală de psoriazis.
- Lichen plan: această afecțiune inflamatorie provoacă umflături și leziuni pe suprafața pielii sau în interiorul gurii. O limbă geografică poate fi forma orală a acestei afecțiuni.
- Deficiențe de vitamine și minerale: aportul scăzut de vitamina B poate provoca inflamații, umflături la nivelul limbii. Mai exact, deficiențele de B6, B12 și folat (B9) au fost asociate cu limba geografică. Deficiențele de vitamina D, zinc și fier au fost, de asemenea, legate de limba geografică.
- Sarcina: femeile însărcinate trec prin multe schimbări hormonale, iar fătul preia o mulțime de substanțe nutritive din organism. Acest lucru poate determina un deficit de anumite vitamine și este posibil să dezvolți simptome similare cu cele ale limbii geografice.
Limba zmeurie
Dacă limba este umflată și denivelată, este posibil să suferi de limba zmeurie. Nu este o afecțiune, este un simptom al diferitelor afecțiuni sau tulburări.
Limba zmeurie – cauze si simptome
Afectiuni care implica limba zmeurie:
- Boala Kawasaki: Este o boala acuta, sistemica, ce afectează vasele de sange de calibru mediu din organism.
- Scarlatina: Provoacă o erupție de culoare roșie pe cea mai mare parte a corpului. Alte simptome includ febră mare, dureri în gât și dureri de cap. Afectează cel mai adesea copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani.
- Alergii la alimente sau medicamente: în unele cazuri, limba zmeurie poate fi semn că ești alergic la un medicament sau la un aliment.
- Sindromul de șoc toxic (SST): este rar, dar uneori poate provoca limba zmeurie.
Boli generale care afecteaza limba
Candidoza bucala
Candidoza bucală reprezintă o afecţiune orală, o infecţie a mucoasei bucale cu mai multe tipuri de fungi (ciuperci), cel mai des fiind întâlnită la nou-nascuţi și bătrâni. Aceasta poate să apară la orice vârstă dezvoltându-se la nivelul gurii, limbii și al gâtului. Cele mai întâlnite forme sunt, candida albicans sau aspergillus.
În mod obișnuit, aceasta nu provoacă întotdeauna infecții în organismul nostru, pentru că este deja prezentă, dar poate să apară când fungii se dezvoltă necontrolat.
Principalele cauze ce duc la apariţia candiozei bucale sunt reprezentate de persoanele purtătoare de proteză dentară datorată igieni orale deficitare. Probabilitatea afecţiunii mai mari la persoanele în vârstă cât şi la copii, în primele luni de viaţă, apare atunci când sistemul imunitar este slăbit. Dezvoltarea ciupercilor este un efect al concentraţiei mari de glucoză din sânge, concentrație ce duce la diabetul zaharat. Candidoza se transmite foarte uşor, prin contactul direct cu o persoană infectată sau cu obiecte contaminate.
Citește mai multe despre candidoza aici.
Lichenul bucal
Lichenul plan este o afecțiune inflamatorie cu evoluție cronică care se poate manifestă la nivelul tegumentelor și mucoaselor fiind întâlnit mai frecvent la persoanele adulte de peste 40 de ani.
Lichen bucal cauze
Lichenul plan este o boală autoimună a cărei apariție se datorează acțiunii de distructie a limfocitelor T helper asupra proteinelor constitutive ale celulelor pielii și mucoaselor că urmare a unui răspuns imun exacerbat.
Factorii care acționează că triggeri ai proceselor autoimune și determina apariția lichenului plan sunt reprezentați de către:
- Predispoziția genetică;
- Traumatisme tegumentare;
- Infecții virale sistemice (virus hepatic C);
- Alergiile de contact (lichenul plan al mucoasei orale la contactul țesuturilor cu diverse materiale utilizate în realizarea obturatiilor dentare);
- Utilizarea anumitor preparate medicamentoase: săruri de aur, quinina, quinidina, captopril, hidroxicloroquina.
Glosodinia
Glosodinia sau glosopiroză, stomatopiroza sau sindromul limbii arse, este o afecțiune cronică care poate provoca o senzație de arsură pe limbă sau în altă parte a gurii. Poate fi, de asemenea, asociată cu uscăciunea gurii și o schimbare a percepției asupra gustului amar sau metalic. Glosodinia poate fi ușoară sau severă și variază de la persoană la persoană. Unii oameni descriu senzația de arsură ca fiind comparabilă cu senzația de arsură resimtita când mănânci alimente prea fierbinți, alții spun că se resimte ca atunci când te frigi. În cazurile mai ușoare, glosodinia poate provoca ușoare furnicături sau amorțeală.
Dintre simptome amintim durerea bucală constantă timp de zile, săptămâni, luni sau ani; dificultăți în a mânca sau bea.
Glosodinia cauze
De obicei, un medic ar diagnostica glosodinia după excluderea altor cauze. Arsura limbii poate apărea și la persoanele aflate în postmenopauză. Poate apărea și din cauza expunerii la iritanti precum fumul de țigară.
Leucoplazia
Această afecțiune determina ca pe limbă să se formeze pete albe sau gri de formă neregulată.
Sursa foto Wikipedia
Leucoplazia cauze
Cauza este necunoscută, dar este asociată cu fumatul de tutun sau fumatul electronic. Este, de asemenea, asociat cu abuzul de alcool și poate fi legat de traume repetitive ale limbii, cum ar fi traumele asociate protezelor dentare.
De cele mai multe ori, leucoplazia este benignă. Leucoplazia poate conține uneori celule precanceroase sau canceroase, așa că este important să vă consulți medicul. O biopsie poate determina dacă există vreun motiv de îngrijorare. Leucoplazia poate apărea și pe gingii și obraji.
Eritroplazia
Eritroplazia este o afectiune care se manifesta sub forma unor leziuni roșii anormale pe membranele mucoase din gură. Leziunile apar de obicei pe / sub limba si nu pot fi înlăturate. Leziunile de eritroplazie sunt asociate leziunilor de leucoplazie. Leziunile de leucoplazie arată ca pete similare, dar sunt alb. Potrivit Academiei Americane de Medicină Orală, eritroplazia și leucoplazia sunt în general considerate leziuni precanceroase (sau potențial canceroase).
Eritroplazia cauze
Deoarece eritroplazia se dezvoltă adesea fără durere sau alte simptome, poate trece neobservată până când este identificată de medicul dentist.
Dacă medicul dentist suspectează eritroplazie, va examina îndeaproape zona, folosind adesea tifon, instrumente și palpare. Îți va cere un istoric al leziunii pentru a exclude alte cauze, precum ar fi trauma mecanică.Dacă leziunea sângerează ușor, există o șansă mai mare de eritroplazie, potrivit Societății Americane de Cancer.
Scarlatina
Scarlatina este o infecție care se poate dezvolta la persoanele care au streptococi faringieni. Se caracterizează printr-o erupție roșie aprinsă pe corp, de obicei însoțită de febră mare și dureri în gât. Aceleași bacterii care cauzează faringita provoacă și scarlatina.
Scarlatina afectează în principal copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Tratamentele cu antibiotice utilizate la începutul bolii ajutata la accelerarea recuperării și la reducerea severității simptomelor.
Alte simptome ale scarlatinei includ:
- cute roșii la axile, coate și genunchi (liniile lui Pastie)
- fața îmbujorată
- limbă zmeurie sau o limbă albă cu puncte roșii la suprafață
- roșu, durere în gât cu pete albe sau galbene
- febră peste 38,3°C
- frisoane
- dureri de cap
- amigdale umflate
- greață și vărsături
- durere abdominală
- glandele umflate de-a lungul gâtului
- piele palidă în jurul buzelor
Scarlatina cauze
Scarlatina este cauzată de bacteriile Streptococcus de grup A sau Streptococcus pyogenes, bacterii care pot trăi în gură și căile nazale. Aceste bacterii produc o toxină care provoacă erupția cutanată roșie aprinsă pe corp.
Boli populare de limba
Afta
Aftele bucale sunt unele dintre cele mai enervante afecțiuni cu care te poți confruntă. Dacă știi ce înseamnă picătura chinezească, află că aftele bucale sunt un soi de picătură românească. 🙂
Aftele bucale se numesc științific stomatită aftoasă și reprezintă mici formațiuni dureroase care au culoarea albă și sunt de regulă înconjurate de o zonă de culoare roșie.
- Zonele în care apar, de obicei, includ gingiile, cerul gurii, limba, partea internă a obrajilor sau buzelor, iar lăsate netratate duc la apariția ulcerațiilor.
- Pot apărea individual sau într-un număr mai mare provocând disconfort care se întinde pe mai multe zile. De menționat este faptul că aftele bucale apărute pe limba sau în alte zone nu sunt contagioase.
Mai multe despre afta bucala afla de aici.
Herpes bucal
Herpex Simplex (HSV) reprezintă o erupție veziculoeritemoasă grupată în buchet, cu caracter recidivant de cele mai multe ori. Infecția este determinată de Herpesvirus Hominis, acesta fiind de două tipuri: HSV 1 este cauza principală a infecțiilor faciale, în vreme ce HSV 2 este cauza infecțiilor genitale și perigenitale. Este foarte posibil ca o persoană să fie infectată cu virusul HSV, fără a prezenta simptome.
Transmiterea se face prin contactul apropiat cu persoanele infectate. Virusul pătrunde în mucoase (oculare, orale şi genitale) şi se replică local. HSV este răspandit ubicuitar, majoritatea populatiei (>80%) prezintă anticorpi anti-HSV ceea ce indică o expunere foarte frecventă la acest virus. Transmiterea se face prin contactul apropiat cu persoanele infectate (cel mai adesea prin salivă și secreții genitale). De asemenea mamele cu leziuni active în cursul travaliului pot transmite infecția non-născutului.
Herpes bucal cauze
Principala cauză pentru apariția herpesului bucal este slăbirea sistemului imunitar, moment în care virusul, aflat permanent în organism, iese din starea latentă și recidivează.
Crapaturile
Limba crăpată este cunoscută formal sub numele de lingua plicata. Această problemă nu este periculoasă sau contagioasă și, de obicei, nu provoacă simptome. Limba crăpată se caracterizează prin una sau mai multe caneluri care se desfășoară de-a lungul suprafeței limbii. Numărul și adâncimea canelurilor sau fisurilor variază. În majoritatea cazurilor de limbă crăpată, o singură fisură străbate centrul limbii.
Dincolo de aspectul ușor neobișnuit, limba crăpată nu provoacă, de obicei, simptome. Persoanele afectate pot avea uneori o senzație de arsură, mai ales atunci când consumă alimente sau băuturi acide ori iau, de exemplu, un supliment cu vitamina C. Cercetările sugerează că limba crăpată apare mai frecvent – și fisurile sunt și ele mai severe – la persoanele în vârstă. De asemenea, este mai răspândită în rândul bărbaților decât al femeilor.
Crapaturile limbii cauze
Ar putea sa nu existe o cauză anume pentru care limba se crapă, dar cercetări mai vechi au arătat o asociere genetică, sugerând că ar putea fi vorba de istoricul familial (dacă părinții au această problemă, copiii o pot moșteni). O altă cauză ar putea fi fumatul, un studiu¹ din 2016 constatând o posibilă asociere între limba crăpată și acest viciu.
Alte cauze ale limbii crăpate pot fi deficitul de vitamine , igiena orală deficitară sau boala de reflux.
Alte cauze ale bolilor de limba
Aparate Ortodontice
Pot cauza aparitia aftelor, mai ales in primele zile de la aplicarea aparatului.
Proteze
Similar cu aparatul dentar, poate duce la dezvoltarea aftelor.
Modificari hormonale
Modificările hormonale induse de diabet sau de alergii pot duce la apariția bolilor limbii.
Deficienta nutritionala
Deficiența nutrițională apare atunci când organismul nu absoarbe cantitatea de nutrienți de care are nevoie pentru a funcționa corect, de unde rezultă un organism sărac în vitamine, de unde pot pleca și afecțiunile limbii.
Intrebari despre bolile limbii
Exista tratament naturist pentru limba alba?
Sarea este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru limba albicioasă. Aceasta curăță suprafața limbii, elimină celulele moarte și îndepărtează particulele acumulate. În plus, datorită proprietăților sale antiseptice, sarea elimină bacteriile care provoacă respirație urât mirositoare.
Instrucțiuni
- Presară puțină sare pe limbă.
- Cu o periuță de dinți, perie ușor limba timp de un minut.
- Clătește cu apă caldă.
- Repetă procedeul de două ori pe zi.
Ce inseamna daca am senzatie de arsura pe limba si cerul gurii?
Este posibil sa suferi de glosinita. Glosodinia reprezinta o problema complexa, disconfortanta și care-ti poate afecta în mod real calitatea vieții. Este o stare caracterizată prin o puternica senzatie de arsura la nivelul limbii, obrajilor, gingiilor sau chiar intregii cavitati bucale si gat si care aparent este lipsită de o cauza decelabila. Senzația este asemănătoare cu cea apărute în urma consumarii lichidelor fierbinți.
De ce am pielite albe pe limba?
Este posibil sa suferi de leucoplazie sau de candidoza bucală . Dintre cele doua, leucoplazia este considerată o boala precanceroasă .
Exista tratament pentru glosodinia?
Tratamentul pentru glosodinia include de obicei o combinație de medicamente și remedii casnice.
Antibioticele și alte medicamente care te scapă de infecții pot fi prescrise dacă bacteriile sunt prezente în corp. De asemenea, medicul va poate prescrie corticosteroizi țopici pentru a reduce roșeața și durerea.
Spălarea și folosirea atei dentară de mai multe ori pe zi poate îmbunătăți sănătatea limbii, a gingiilor și a dinților. Acest lucru poate ajută la ameliorarea simptomelor asociate cu glosita și la prevenirea reapariției afecțiunii.
Cum scap de puscheaua pe limba?
O solutie pentru afte bucale este tratamentul clasic, care include medicamentație, adică topice corticosteroidice și antimicrobiene. Tratamentul aftelor se bazează pe soluții dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare, vitaminizante, întreținerea igienei gurii și evitarea substanțelor iritante.
Tratamentul cu topice include uleiuri, geluri, paste, creme, apă de gură sau spray-uri. Topicele pot reduce rapid simptomele, dar nu afectează rata reapariției aftelor bucale la același pacient. Gravitatea afecțiunii este de regulă redusă doar de tetraciclinele topic, dar acestea nu sunt recomandate copiilor cu vârste mai mici de 12 ani.
De ce am dureri de limba?
Durerile de limbă nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare, însă nu pot fi ignorate. În plus, pacienţii cu această problemă se pot confrunta cu mici umflături albe sau roșii pe suprafaţa limbii, senzaţii de arsură sau mâncărime. Multe probleme apărute la nivelul cavităţii bucale pot fi prevenite prin practicarea unei bune igiene orale. Limba sănătoasă are culoarea roz și este acoperită de formațiuni mici – papilele gustative. Durerile de limbă are câteva cauze frecvente – de la inflamaţii, deficit de vitamine până la ulceraţii bucale.
Cum arata limba incarcata de la fiere?
Într-adevăr, bolile asociate ficatului și sistemului digestiv schimbă consistentă și modul în care arată limba, însă nu există dovezi clare că fierea (litiaza biliară) “încarcă” limba.
Ce sunt umflaturile aflate pe limba, spre gat?
Acelea sunt papilele gustative. Mugurii gustativi ai papilelor gustative percep patru gusturi: ducle, amar, sărat și acru. Gustul dulce și amar se percep la nivelul mugurilor gustativi din vârful limbii. Pentru gustul sărat, mugurii gustativi sunt la periferia limbii, de jur împrejurul marginii limbii. Gustul acru este perceput în principal cu porțiunile laterale ale limbii.
Se ia herpesul?
Herpesul oral este o afecțiune comună contagioasă, cauzată de virusul Herpes simplex, care are un aspect inestetic și poate crea o stare de disconfort. Virusul provoacă apariția unor vezicule mici dureroase, care se dezvoltă cel mai frecvent pe buze și pe pielea din jurul lor, pe mucoasa bucală, gingii sau la baza nasului.
Herpesul e afta?
Nu, herpesul și afta sunt două afecțiuni diferite, cu cauze diferite. Deși cauzele care duc la formarea aftelor bucale nu sunt complet elucidate, studiile au arătat că acestea sunt de obicei provocate de un cumul de factori, iar apariția lor poate fi recurentă la unele persoane. În plus, afta nu este contagioasă, pe când herpesul este contagios.
Continut revizuit medical de dr. Cristina Munteanu
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med – Frequency of fissured tongue (lingua plicata) as a function of age
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27808348/
- Studiul „Frequency of fissured tongue (lingua plicata) as a function of age”, apărut în Swiss Dent J. 2016;126(10):886-897, autori: Nadine D. Feil, Andreas Filippi
Journal of Tropical Medicine – Newer Classification System for Fissured Tongue: An Epidemiological Approach
https://www.hindawi.com/journals/jtm/2015/262079/
- Studiul „Newer Classification System for Fissured Tongue: An Epidemiological Approach”, apărut în Journal of Tropical Medicine, vol. 2015, Article ID 262079, 5 pages, 2015. https://doi.org/10.1155/2015/262079, autori: Ramachandran Sudarshan et al.
https://www.healthline.com/health/recurring-thrush
- Błochowiak K, et al. (2016). Oral mucosal manifestations in primary and secondary Sjögren syndrome and dry mouth syndrome. DOI:
10.5114/pdia.2016.57764 - Examination of the tongue. (n.d.).
stanfordmedicine25.stanford.edu/the25/tongue.html - Family Health Team. (2015). What your tongue can tell you about your health.
health.clevelandclinic.org/2015/04/what-your-tongue-can-tell-you-about-your-health/ - Glossopharyngeal neuralgia (throat pain). (2016).
mayfieldclinic.com/PE-Glossopharyngeal.HTM - How tobacco smoke causes disease [Fact sheet]. (2010).
cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/2010/pdfs/key-findings.pdf - Kalogirou E-M, et al. (2017). Transient lingual papillitis: A retrospective study of 11 cases and review of the literature. DOI:
10.4317/jced.53283 - Mayo Clinic Staff. (2017). Behcet’s disease: Symptoms and causes.
mayoclinic.org/diseases-conditions/behcets-disease/symptoms-causes/syc-20351326 - Mayo Clinic Staff. (2016). Vitamin deficiency anemia.
mayoclinic.org/diseases-conditions/vitamin-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355025 - Mayo Clinic Staff. (2017). Burning mouth syndrome.
mayoclinic.org/diseases-conditions/burning-mouth-syndrome/symptoms-causes/syc-20350911 - Mayo Clinic Staff. (2017). Mouth cancer.
mayoclinic.org/diseases-conditions/mouth-cancer/symptoms-causes/syc-20350997 - Mayo Clinic Staff. (2018). Pemphigus.
mayoclinic.org/diseases-conditions/pemphigus/symptoms-causes/syc-20350404 - Mouth ulcers. (2018).
nhs.uk/Conditions/mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx - Oral allergy syndrome. (n.d.).
acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/oral-allergy-syndrome - Reamy B, et al. (2010). Common tongue conditions in primary care.
aafp.org/afp/2010/0301/p627.html - Sore or white tongue. (2017).
nhs.uk/conditions/sore-or-white-tongue/ - Symptoms of lichen planus. (2014).
nhs.uk/Conditions/Lichen-planus/Pages/Symptoms.aspx