Bruxismul (scrasnitul dintilor): cauze si diagnostic. Cum se trateaza?
Îți scrâșnești dinții noaptea? Ți s-au ciobit dinții din cauza scrâșnitului în timpul somnului? Nu știi ce să mai faci pentru a scăpa de acest obicei enervant? Totul are o rezolvare. De fapt, scrâșnirea dinților se numește bruxism și este o boală care se poate trata. Tot ce trebuie să faci este să ajungi în cabinetul stomatologic.
Nu contează dacă ești adult sau copil, această afecțiune îți poate schimba viața și nu în bine. De aceea, ar fi mai bine să te informezi și să fii pregătit să o combați cu toate forțele. Bruxismul poate avea cauze la care nu te-ai gândit, iar soluțiile sunt ușoare comparativ cu alte afecțiuni.
Cauzele, diagnosticul și tratarea bruxismului – găsești totul în rândurile de mai jos.
Ce este bruxismul (scrasnirea dintilor)?
Multe persoane suferă de bruxism, dar puține sunt conștiente de acest lucru. De aceea, nici nu iau în calcul să meargă la medicul dentist să fie evaluați. Totuși, în unele situații pacienții ajung la medicul dentist prea târziu, când dinții sunt deja compromiși.
Bruxismul reprezintă o afecțiune prin care pacientul își scrâșnește, freacă sau încleștează dinții în mod inconștient. În termeni populari, acest obicei este cunoscut și ca “scrâșnitul din dinți”. Nu numai că provoacă sunete bizare ori în timpul zilei, ori noaptea, dar acest obicei, cel puțin enervant pentru cei din jur, va avea efecte pe termen lung asupra dinților persoanei în cauză (se tocesc și implicit se vor scurta).
Care sunt cauzele bruxismului
Bruxismul apare din diverse cauze despre care pacienții nu sunt conștienți și nici nu și-ar imagina că ar putea provoca astfel de efecte. Cauzele bruxismului sunt următoarele:
- stres
- anxietate
- frustrări
- furie
- malocluzie
- odihnă insuficientă
- dezvoltarea disproporțială
- schimbarea dinților de lapte cu cea permanentă
- tulburări legate de somn
Simptomele bruxismului
Bruxismul vine la pachet cu o serie de simptome care afectează sănătatea întregului organism, pe termen lung. Este bine ca pacienții să știe de la început ce efecte și simptome are acest obicei nociv pentru ei. Simptomele de bază ale bruxismului sunt următoarele:
- scrâșnitul și încleștarea dinților
- dinții sunt slăbiți și ciobiți
- smalțul arată deteriorat
- sensibilitate dentară și dureri destul de puternice ale dinților
- dureri faciale, de gât sau mandibulă
- dureri de cap, mai ales la tâmple
- slăbirea mandibulei
- încordarea mușchilor mandibulei
- tulburări ale somnului
Care sunt tipurile de bruxism?
Există două tipuri de bruxism și anume: bruxism diurn și bruxism nocturn.
Bruxismul nocturn
Bruxismul nocturn este o afecțiune asociată altor tulburări de somn cum ar fi sforăitul sau apneea.
Bruxismul diurn
Bruxismul diurn își pot scrâșni și încleșta dinții în timpul zilei în mod inconștient.
Bruxismul – diagnostic
Bruxismul poate fi diagnosticat în urma controlului efectuat de un medic stomatolog. Acesta este în măsură să evalueze starea danturii pe timpul mai multor vizite pentru a putea determina dacă au avut loc schimbări și dacă pacientul are nevoie de un tratament specific.
Dacă pacientul suferă de bruxism, medicul va stabili o cauză exactă și dacă aceasta este o anumită medicamentație sau are legătură cu anumite tulburări de somn.
Mai mult, dentistul va examina dinții pacientului pentru a verifica existența unei sensibilități crescute la nivelul mușchilor mandibulei sau mai grav, dacă există semne de uzură dentară.
Tratamente pentru bruxism. Cum tratam scrasnitul din dinti?
Dacă în cazul celor mici bruxismul poate dispărea odată cu înaintarea în vârstă, fără să fie nevoie de tratament, totuși, în cazul adulților, este o problemă serioasă.
După ședința de examinare dentară, medicul poate recomanda următoarele tratamente: gutieră sau coroane dentare. Dacă bruxismul este cauzat de cauze psihologice, tratamentul este format din metode de corectare a problemelor cum ar fi: controlul stresului și anxietății prin strategii de relaxare cum ar fi meditația, corectarea ocluziei dentare.
Aparatul dentar pentru bruxism
Dacă bruxismul are drept cauză malocluzia, adică poziția incorectă a dinților, aparatul dentar este o soluție. Aparatul dentar va rezolva problema dinților strâmbi, deci bruxismul va dispărea automat. Avantajele purtării aparatelor dentare sunt detaliate aici.
Coroanele dentare pentru bruxism
Coroanele dentare sunt o opțiune pentru acei pacienți ai căror dinți au fost afectați și nu mai pot rezista la uzura zilnică. Cel mai des sunt folosite de persoanele care suferă de bruxism deoarece au dinții afectați de scrâșnit și sunt ciobiți, smalțul este deteriorat.
Gutierele pentru bruxism
Gutierele sunt dispozitive din plastic ce se pot mula pe dantură și separă dinții pentru a nu fi deteriorați în timpul bruxismului. Gutierele sunt de regulă recomandate de medicul stomatolog, iar pacientul le poate găsi tot în cabinet. Se fac pe comandă pentru nevoile specifice ale fiecărui pacient.
Tratarea bruxismului provocat de anxietate si stres
În cazul stresului și anxietății tratamentul înseamnă eliminarea cauzei încă din rădăcină. Se vor încerca metode de relaxare: muzică, masaj, băi lungi, plimbări, lectura, yoga, meditație, exerciții de respirație, etc.
Există mai multe tipuri de tratamente care nu presupun neapărat servicii stomatologice cum ar fi:
- ruperea obiceiului adică vei încerca să nu mai încleștezi dinții în timpul zilei. Poți face exerciții pentru a relaxa maxilarele când simți că le încleștezi.
- poți încerca să pui limba între dinții de sus și cei de jos.
- folosirea medicamentelor de tipul Ibuprofenului te pot ajuta să nu mai simți durerea cauzată de bruxism.
- antidepresivele îți pot aduce acest efect advers, deci le poți schimba sau poți renunța la ele.
- renunță la fumat, alcool sau droguri recreaționale.
Ce se poate intampla daca bruxismul ramane netratat?
Dacă nu tratezi bruxismul dinții se vor ciobi și fisura, se vor scurta și pot cădea.
Metode de preventie ale bruxismului
Ca orice altă afecțiune, bruxismul poate fi prevenit prin diverse metode cum ar fi:
- reducerea nivelului stresului prin diverse idei cum ar fi ascultarea muzicii preferate în timp ce faci diferite activități
- evitarea consumului de băuturi pe bază de alcool sau cafeină seara pentru că agravează simptomele
- evitarea mestecării gumei pentru că face ca mușchii maxilarului să fie tot mai încordați și te face să îți încleștezi maxilarul
Factori de risc si posibile complicatii ale bruxismului
Factorii de risc ai bruxismului sunt:
- nivelul ridicat de anxietate sau stres
- vârsta – bruxismul este comun în rândul copiilor și la adolescență poate dispărea
- tipul personalității: persoanele agresive, competitive, hiperactive prezintă un risc mai mare
- medicamentație: antidepresive în general
- fumatul, consumul de alcool sau cafea
- factorul ereditar
- probleme ale nervilor sau mușchilor faciali
- Parkinson
- demență
- epilepsie
- tulburări de reflux gastroesofagian
- ADHD
- pavor nocturn
Posibile complicații ale bruxismului includ:
- deteriorarea dinților, maxilarului sau a coroanelor dentare
- dureri de cap
- dureri de maxilar sau faciale
- afecțiunile ale articulației temporo-mandibulare
Toate aceste complicații vor reduce nivelul calității vieții persoanei în cauză. De aceea, este recomandat să mergi la medic din timp și să ai grijă de dantura ta.
Bruxismul poate aparea la copii si bebelusi?
Chiar și copiii pot suferi de bruxism. De fapt, este un fenomen destul de comun chiar și la bebelusi. Bruxismul la cei mici poate avea mai multe cauze, iar dacă problema nu trece de la sine, acest lucru poate deveni un obicei nociv care va duce la fisurarea și relaxarea smalțului dinților.
De regulă, bruxismul se manifestă pe timpul nopții, dar nu toată noaptea, ci de câteva ori și este asociat cu fazele de somn.
Această afecțiune este compulsivă și duce la abraziunea dinților care vor deveni din ce în ce mai “scurți”. Tratamentul bruxismului constă, în principal, în găsirea acelei cauze bruxism copii principale și de obicei este asociată cu erupția dentară sau anumiți paraziți. Dacă afli cauza, medicul îți va oferi un tratament adecvat. Dacă afli că copilul va scrâșni din cauza anxietății, el va trebui să ajungă la psiholog pentru a-și rezolva problemele interioare. Întotdeauna ar trebui să te axezi pe solutii, nu pe probleme.
Bruxismul este o afecțiune care are mai multe remedii. Nu are rost să te panichezi. Aceste efecte pot dispărea dacă mergi la medic și primești consiliere. Este important să te duci la medic înainte ca dinții tăi să se fisureze sau să se scurteze. Nu lăsa timpul să îți distrugă dantura! Mergi la medic odată ce observi că ai o problemă!