Traumele, alergiile și infecțiile sunt foarte întâlnite, cauzând bube pe limbă ce pot provoca disconfort și anxietate. Oamenii presupun că, bubele de pe limba lor sunt canceroase. Deşi rar întâlnită, această boală afectează mii de oameni anual din întreaga lume. Aproximativ 50 de mii de cazuri noi ale acestei forme de cancer, s-au înregistrat în Statele Unite ale Americii, în anul 2017. Atunci când există proeminenţe diferite pe limbă, este necesar un consult stomatologic pentru a evita anumite afecţiuni. Cauzele cele mai importante ale bubelor pe limbă, se referă la deteriorarea limbii, herpesul oral, stomatita aftoasă, alergiile, cancerul, infecțiile, sifilisul şi tuberculoză. Cea mai eficientă metodă de prevenire a bubelor pe limbă constă într-o igienă orală corespunzătoare, prin spălarea limbii odată cu spălarea dințiilor.
Cum arată bubele pe limbă? De ce apar?
O limbă sănătoasă este ușor umedă dar are și culoare roz. Pentru a a avea o limbă sănătoasă trebuie să evităm arsurile provocate de lichide sau alimente fierbinți. Bubele pe limbă apar în urma unor leziuni precanceroase, provocând astfel șuvițe și pete albe la nivelul guri, purtând denumirea de leucoplazie sau keratoză alba. Leziunea ce suferă o modificare a unei forme de pânză albă este denumită, lichen plat care poate afecta limba, gingiile, buzele dar și interiorul obrajiilor. Apariția bubelor pe limbă este provocată și de mucegaiurile din gură, boala HIV și cancerul oral.
Cand este recomandat sa mergi la medicul stomatolog?
De obicei simptomele bubelor de pe limbă nu necesită consultarea medicului dar există și cazuri, când afecțiunea poate creea probleme de respirație a persoanei afectate în care este necesară asistența medicală este necesară. Este recomandat să mergeți la medicul specialist dacă aveți simptome care au o durată mai mare de o săptămană.
Tipuri de bube pe limbă
Cele mai des întâlnite forme a modificări limbii sunt bubele și petele de pe limbă. Neîngrijite corect acestea suferă modificări ale limbii, care pot fi foarte grave. Simptomele care indică afecțiunea aftei, sunt eroziunile ,dar și limba umflată și dureroasă. Culoarea albă de pe suprafața acesteia, produc micoză și mucegai. Cancerul de limbă poate fi reprezentată de nodulul ulcerativ, fiind cea mai incomodă schimbare.
Bube pe limbă în spate, spre gât
Aftele sunt cele mai întâlnite leziuni de culoare albă, care sunt înconjurate de o zonă roşie, în special pe limba în spate, nu numai pe suprafața acesteia. Există forme de afte, de dimensiuni dimensiuni mici sau mari, dar și forme de afte herpetiforme care sunt grupate pe limba, sub forma unui ciorchine. Nu se cunoaște cauza sigură a aparitiilor aftelor, dar specialiști consideră că acest tip de bube pe limbă, se datorează problemelor sistemului imunitar sau a infecţiilor bacteriene. Ingredientele rigide din pastele de dinți sau lichidele pentru spălarea gurii, reprezintă o leziune orală, dar care dispare fără a urma un tratament anume.
Ca și factori ale apariției acestor afte avem stresul, fumatul, carența de fier, traumele sau alergiile.
Bube tip coșuri pe limbă
Aspectul limbii care seamănă cu niște coșuri, sau care par a fi o formă de acnee, este provocat de creșterea papilelor gustative. Acestea pot fi dureroase și este necesară vizita la medicul specialist.
Bube (Pete) roșii pe limbă
Limba geografică cum este numită această afecțiune, în care se produc anumite pete pe limbă, se formează din puncte roșii cu mărimi diferite, care uneori arată, ca o margine albă. Aceste pete nu se formează doar într-un singur loc, ci își pot schimba locul ca apoi să se dezvolte una în cealaltă. Limba poate deveni sensibilă, dar nu este dureroasă. Este necesară intervenția medicului specialist, atunci când aceste pete durează mai mult de 2 săptămâni. Se recomandă tratament, doar în cazul în care medicul specialist, pune un anumit diagnostic, și poate prescrie medicamente necesare acestei afecțiuni.
Bube pe limba: cauze
Cauza bubelor pe limbă nu este încă cunoscută, pentru că medici specialiști nu au informații suficiente pentru a determina prezența acestora, precum și caracteristicele, pentru a pronunța un diagnostic sigur. Acestea pot provoca o stare de disconfort, dar și o ușoară anxietate. O cauză o reprezintă inflamarea papilelor fungiforme de pe suprafața limbii, care diferă de cele cauzate de herpes, fiind galbene și cu un lichid purulent în interior. Printre cauzele importante găsite de medicii specialiști avem: deteriorarea limbii, herpesul oral, alergiile, stomatita aftoasă și cancerul oral.
Deteriorarea limbii
Anumite leziunii pot să reacționeze la lovituri mecanice, la fel ca și în alte părți ale corpului, ce devin accidentate. Mușcarea accidentală a limbii duce la umflarea acestuia, pentru câteva zile. O altă cauză poate fi provocată, de arsurile de la lichide și alimente fierbinți.
Herpesul oral
Herpesul oral este aceea infecție virală considerată obișnuită afectând populația lumii de până la 50%. Anumite persoane cu această afecțiune nu prezintă simptome, pe când altele prezintă ocazional bube dureroase în jurul gurii sau a nasului. Bubele ce apar pe limbă sau pe gingii pot fi extreme de dureroase, care vor dispărea în decurs de o săptămână sau mai mult. Răspândirea herpesului oral se face prin salivă, contactul direct cu zona infectată sau atingerea membranei mucoase a limbii și a gurii sau chiar a persoanelor ce nu au încă simptome.
Alergii
Apariția sau umflarea bubelor pe limbă, sunt provocate de reacțiile alergice sau de intoleranță alimentară. Șocul anafilactic poate să indice o reacție periculoasă, prin umflarea bruscă și tranzitorie a întregii limbi. Dacă există simptome ca umflarea buzelor, gurii și limbii, dezvoltarea unei erupții bruște, urticarie sau dificultăți de respirație, este recomandată asistență medicală de urgență.
Stomatita aftoasă
Cea mai frecventă cauză a ulcerului bucal este stomatita aftoasă, care apare de obicei pe buze dar și pe limbă. Aceste bube sunt de culoare roșie, alba sau galbenă, care sunt dureroase și sensibile. Cauza pentru care apare această afecțiune nu s-a stabilit încă, dar anumite persoane sunt de părere că anumite alimente o declanșează. Este necesară intervenția unui medic când apare durerea, dar de obicei ea dispare fără administrarea unui tratament.
Cancerul oral
O umflătură pe limbă poate să fie și un semn de cancer, care se întâlnește mai rar. Astfel de leziuni sunt mai puțin probabile să fie canceroase, dacă apar pe marginile laterale ale limbii. Este necesară prezentarea la medic dacă bubele apărute nu dispar într-o săptămână sau două.
Alte boli și infecții
Bubele și durerile care se află în zona afectată, provoacă infecții la nivelul gurii sau a limbii. O decizie importantă este prezentarea la medicul specialist, atunci când limba devine umflată după ciupirea neglijentă între dinți sau în urma unei vătămări grave.
Sunt leziunii ce pot determina pătrunderea în țesutul limbii, chiar dacă avem o gură sănătoasă, aceasta având multe alte bacterii.
Factori de risc
Reacțiile alergice provenite din alimentație, au ca și simptome apariția umflăturilor pe limbă, datorită sistemului imunitar care dorește să scoată o substanță cu probleme din corpul nostru. Bubele pe limbă pot să apară, și de la gustări sărate, chipsuri sau covrigi. Acestea au o suprafață dură care pot zgâria papilele gustative.
Pe lângă reacțiile alergice, fumatul este un risc de a avea gingii slăbite, dar și o iritație la nivelul limbii. De aceea igiena orală este foarte importantă, deoarece dacă nu se respectă, există riscul, ca porii să se blocheze, și bacteriile să producă o infecție având ca rezultat bube iritante în zona limbii.
Tratament pentru bube pe limba
Tratamentul pentru bube pe limbă depinde în totalitate de cauza umflăturilor. Aftele orale sunt tratate cu un medicament antifungic, iar infecțiilor bacteriene le sunt administrate antibiotice. Afecțiunea papilita dispare de la sine, pe când herpesul nu se poate vindeca. Există medicamente antivirale ce pot preveni focarele ulterioare ale acestei boli. Afecțiunile medicale pot slăbi sistemul imunitar, care poate face ca limba sa se amplifice. Tratarea bubelor de pe limbă constă în eliminarea și gestionarea afecțiunilor, pentru care medicul face mari eforturi. Bubele umflate pot fi eliminate prin, aportul limitat de grăsimi și alimente condimentate, gargară cu apă caldă sărată și bicarbonat de sodium, dar și consumul de cantități mari de apă în mod regulat.
Bube pe limbă la copii și bebeluși
Cavitatea bucală a copilului va fi examinată de către medicul pediatru, care dacă observa o prezență a aftelor bucale, va recomanda analize de sânge sau biopsie doar în cazurile foarte grave. Câțiva dintre factori ce contribuie la apariția aftelor la copii sunt : sistemul imunitar slăbit, stresul, alergiile alimentare sau anumite medicamente (deficitul de vitamine sau minerale), mai ales obiectele prin mușcare ce conțin bacterii.
Aftele bucale se manifesta la copii prin leziuni de culoare albă în cavitatea bucală care au o culoare galbenă, cu o bază roșie, la nivelul cavității bucale. Copii pot refuză să mănânce datorită disconfortului la mestecat din cauza leziunilor.
Cu toate ca aceste bube nu prezintă riscuri mari, totuși cauzează disconfort la nivelul cavității bucale, iar copilul sau bebelușul nu dorește să manânce. Este de preferat să se evite mâncarurile sarate, care au o aciditate crescută, dar și cele crocante pot duce la un disconfort sporit.