Fraud Blocker

Candioza bucală (orală): ce este, cauze şi metode de tratament eficiente

Candidoza bucală reprezintă o afecţiune orală, o infecţie a mucoasei bucale cu mai multe tipuri de fungi (ciuperci), cel mai des fiind întâlnită la nou-nascuţi și bătrâni. Aceasta poate să apară la orice vârstă dezvoltându-se la nivelul gurii, limbii și al gâtului. Cele mai întâlnite forme sunt, candida albicans sau aspergillus.

În mod obișnuit, aceasta nu provoacă întotdeauna infecții în organismul nostru, pentru că este deja prezentă, dar poate să apară când fungii se dezvoltă necontrolat.

Principalele cauze ce duc la apariţia candiozei bucale sunt reprezentate de persoanele purtătoare de proteză dentară datorată igieni orale deficitare. Probabilitatea afecţiunii mai mari la persoanele în vârstă cât şi la copii, în primele luni de viaţă, apare atunci când sistemul imunitar este slăbit. Dezvoltarea ciupercilor este un efect al concentraţiei mari de glucoză din sânge, concentrație ce duce la diabetul zaharat. Candidoza se transmite foarte uşor, prin contactul direct cu o persoană infectată sau cu obiecte contaminate.

Cele mai întâlnite şi eficiente metode de tratament sunt cele naturiste, care, dacă sunt administrate în acelaşi timp cu tratamentul clasic medicamentos pot avea o vindecare eficientă. Medicii recomandă gargarele cu bicarbonat de sodiu şi anume, un vârf de cuţit la o cană de apă, precum şi ceaiurile de nalbă, mărul lupului sau gălbenele. Un efect terapeutic îl are şi apa de gură, folosită pentru tratarea inflamaţiilor gingivale. 

Candidoza bucală (orală): ce este şi cine poate avea? 

Candidoza bucală orală reprezintă o afecțiune foarte des întâlnită, pentru care trebuie să consultăm medicul stomatolog. Ciuperca Candida Albicans este cea mai prezentă la nivelul cavității bucale, dacă sistemul imunitar este slăbit și prezintă o creștere a riscului de candidoză bucală orală.

Toată lumea se poate confruntă cu această infecție, dar cele mai afectate sunt persoanele în vârstă și nou-născuţii, aceasta fiind foarte neplăcută, prezentând pete albe şi supărătoare.

candidoza 2 1024x683 1
Sursa Foto: Pharmaceutical Journal

Cand trebuie să mergi la medicul stomatolog? 

Apariţia primelor pete albe pe limbă, obraji interiori și pe cerul gurii, ne arată faptul că există o afecţiune severă a sănătăţii noastre, pentru care este necesară vizita la medicul stomatolog. De asemenea şi apariţia arsurii sau a durerii în interiorul gurii pot provoca dificultăți de mâncare sau de înghițire. 

Candidoza orală este transmisibilă? 

Candidoza orală nu este considerată o infecție foarte contagioasă, dar poate fi transmisă prin salivă. Este indicată spălarea mâinilor și evitarea contactului cu saliva persoanei infectate, pentru că aceasta poate fi transmisă prin obiectele contaminate. În cazul persoanelor diagnosticate cu infecția HIV, candidoza se dezvoltă la nivelul esofagului fiind una dintre cele mai frecvente infecții.

Candidoza orală este frecventă în primele luni de viață a bebeluşilor, deoarece sistemul imunitar nu este matur încă, existând un dezechilibru între bacteriile şi ciupercile mucoasei bucale. Copiii cu un sistem imunitar slăbit, pot să se infecteze cu ciuperci de la jucăriile obișnuite sau de la colegii lor de joacă, şi pot răspândi ciuperca prin contact direct.

Tipuri de candidă orală

Cele mai importante tipuri de candidă orală sunt :

  •         candidoza bucală cu o formă ușoară, care poate fi tratată la domiciliu;
  •         candidoza bucală cu o formă moderat – severă;
  •         candidoza bucală persistentă sau recurentă tratament de lungă durată. 

Candidoza orală uşoară 

Având o formă uşoară, candidoza orală poate fi tratată la domiciliu. Tratamentul administrat constă în aplicarea locală, a soluţiei apoase. Durata tratamentului durează 14 zile, iar în cazul bebeluşilor, sunt folosite medicamente cu administrare locală, unde tratamentul se continuă cel puțin 48 de ore după ce dispar simptomele.

Candidoza bucală severă 

Medicaţia antifungică se foloseşte atât în administrarea orală dar şi cea locală, atunci când există o infecţie severă la nivelul esofagului. Fătul este afectat atunci când se administrează antifungice orale. Există cazuri grave atunci când infecţia este extinsă, iar aceste medicamente sunt folositoare. 

Candidoza bucală persistentă (recurentă) 

Medicamentele antifungice orale sunt administrate persoanelor cu un sistem imunitar foarte scăzut, unde este necesar un tratament de lungă durată și cu administrare orală şi locală.

dental45

Simptomele candidozei orale 

Candidoza orală este depistată încă de la început, şi în funcţie de rezistenţa ei cronică sau repetată, se poate administra un tratament pe termen scurt sau lung. În funcţie de manifestarea şi răspunsul organismului la antifungice, medicul îţi va da o variantă bună de tratament. Leziunile albe cremoase pe limbă sau pe obrajii interiori ai gurii, produc leziuni ușor crescute, prin manifestarea de culoare roşie, arsură sau durere care provoacă dificultăți la mâncare sau de înghițire severă. Leziunile care sunt frecate, duc la sângerări uşoare, crăpături și roșeață la colțurile gurii, dar şi la o senzație de bumbac sau pierderea gustului.

Simptomele candidei orale la bebeluşi 

Candidoza orală este un semn al petelor albe, lăsate pe limba bebeluşului după reziduurile de lapte rămase. Pentru a constata dacă există această formă de infecţie pe limba bebeluşului, se poate șterge ușor cu o cârpă moale umedă sau cu degetele acoperite cu tifon. Dacă limba are o culoare roz și arată sănătos după ștergere, nu mai este nevoie de administrarea unui tratament suplimentar. Alt semn al candidozei este plânsul și neliniștea în timpul alăptării sau când bebelușul folosește suzeta. 

dental55 1 1024x678 1

Candidoza orală la femeile însărcinate 

Apariția candidozei în timpul sarcinii a modificărilor hormonale duce la alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul gurii. Trebuie acordată o mare atenţie sănătăţii danturii pe parcursul sarcinii, deoarece schimbările hormonale din organism pot afecta sănătatea orală. Aceste afecţiuni pot apărea în timpul sarcinii, prin observarea sensibilităţii ridicate ale danturii şi a gingiilor. De aceea este recomandată vizita medicală, la medicul stomatolog.

Cauzele candidozei bucale 

Candidoză orală este provocată de o ciupercă care este se află în cantități mici în cavitatea bucală și în alte membrane mucoase ale corpului. Dacă ciuperca are un mediu nefavorabil, aceasta poate invada ţesuturile din jur. Cea mai frecventă candidoză orală este Candida albicans.

 Cele mai întâlnite cauze ale candidozei bucale sunt:

  •         candida tropicalis;
  •         candida krusei;
  •         candida parapsilosis;
  •         candida glabrata.

Factori de risc pentru candida orală

Vizita la medicul dentist este foarte importantă, mai ales că persoanele cu aparat dentar sau cele cu proteză dentară sunt predispuse în a contracta o ciupercă, având o condiţie generală nefavorabilă ce poate duce la candidoză orală.

Cei mai importanţi factori a acestei afecţiuni, au loc la :

  • bătrânii cu un sistem imunitar slăbit;
  • sistem imunitar mai rezistent;
  • pacienții HIV pozitivi care prezintă un risc foarte mare de a dezvolta această afecţiune;
  • pacienții cu diabet zaharat datorită nivelului crescut al glucozei în sânge;
  • modificările hormonale din timpul sarcinii pot duce la alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul gurii, favorizand aparitia candidozei;
  • igiena orală precară mai ales în cazul celor care folosesc proteze dentare 
igiena orala 1024x566 1

Candidoza bucală (orală): diagnostic

Examinarea cavității bucale și a simptomelor o poate face medical stomatolog, pentru a pune un diagnostic al infecţiei apărute. Există cazuri, în care se poate preleva țesut pentru biopsie, pentru a determina forma diagnosticului. Dacă există o candidoză esofagiană, se poate preleva o probă tamponată din gât pentru a confirma diagnosticul. Proba prelevată din gât se poate face cu ajutorul unui tampon din bumbac steril. După acestă intervenţie, proba va fi trimisă pentru testare în laborator. Pentru examinarea amănunţită a esofagului, se va folosi un tub subțire cu o cameră atașată, ce va fi introdus în gură (endosocopie).

Metode de tratament pentru candida bucală 

Medicul poate să recomande anumite măsuri suplimentare pentru a combate candidoza bucală. Igiena orală a acestor infecţii efectuată corespunzător, poate juca un rol foarte important în evitarea dezvoltării. Spălarea corectă a dinților, schimbarea periuţei, evitarea perierii zonelor de leziuni afectate, evitarea spray-urilor și a apei de gură, sunt cele mai importante măsuri ce le poți folosi.

Tratamentul ambulatoriu 

Candidoza orală la nou-născuţi şi bebeluşi, nu reprezintă o problemă foarte gravă, şi se poate trata și vindeca uşor. Iaurturile cu anumite culturi bacteriene vii, poate ajuta la vindecarea candidozei.

Tratamentul medicamentos

Ca şi tratament medicamentos, se poate folosi nistatin si amfotericina B. Nistatinul este recomandat în astfel de infecții, iar amfotericina B se poate administra în cazul acelor infecții de lungă durată, rezistente la tratamentul administrat. 

Modalități de prevenire a candidozei bucale

Măsurile ce pot fi luate pentru a reduce riscul de dezvoltare a candidozei bucale sunt: igiena orală corespunzătoare, spălarea mâinilor, tratarea afecţiunilor ce favorizează candidoza bucală, protezele dentare ce trebuiesc îndepărtate peste noapte, cât şi curăţarea acestora zilnică, alimentaţia sănătoasă, dar şi tratarea gurii uscate. 

Candioza bucală
Candioza bucală

Candida bucală este dureroasă? 

Candidoza bucală nu este întotdeauna dureroasă, dar apariţia petelor albe pot fi aspre şi neplăcute. 

Candidoza orală netratată: complicaţii 

Persoanele care au o imunitate scăzută și sunt lipsite și de o igienă corespunzătoare, sunt predispuse la o astfel de complicaţie a candidozei doar pe un fond imunitar instabil. Această infecţie tratată necorespunzător, se poate extinde în alte părţi ale corpului cum ar fi, inima, creier sau ochi. Este cunoscută sub denumirea de candidoză invazivă (sistemică) unde se poate intra în șoc septic.

Sfaturi pentru reducerea disconfortului cauzat de candidoza orală 

Reducerea disconfortului cauzat de candidoza orală se poate face prin consumul de lichide reci precum apa sau ceaiul cu gheaţă, consumul de alimente uşor de înghiţit, dar şi clătirea frecventă a gurii cu o soluţie salină. Se recomandă folosirea paiului la consumarea lichidelor dacă depunerile bucale devin dureroase.

Scroll to Top