Dragii mei,
O dantură aliniată este una frumoasă din punct de vedere estetic, de aceea tratamentul ortodontic este recomandat pentru a obține un aspect de dinți drepți. Ce facem însă dacă pe lângă problema malocluziei există și dinți lipsă? Inserăm inițial implantul și facem apoi tratamentul ortodontic sau tocmai pe dos?
Tuturor acestor întrebări vă voi răspunde astăzi, în rândurile ce urmează.
La ce vârstă ar trebui să aibă loc primul consult ortodontic?
Este de reținut faptul că tratamentul ortodontic nu are limită de vârstă, fiind utilizat cu succes și rezultate deosebite și în rândul adulților. Cu toate acestea, primul consult ortodontic este recomandat în jurul vârstei de 7 ani.
Medicul ortodont va decide în urma consultului dacă este nevoie de aplicarea unui aparat dentar sau nu. Tratamentul efectiv este recomandat începând cu vârsta de 8-9 ani, când semnele dento-maxilare sunt instalate, iar capacitatea de cooperare a micului pacient este mai ridicată. La această vârstă este utilizat în special aparatul dentar mobil, urmând ca după erupția danturii definitive să înceapă tratamentul cu aparate fixe.
Ce pași trebuie urmați înainte de un tratament ortodontic?
Până la momentul montării unui aparat dentar pentru a corecta aspectul dinților, este important să știți că trebuie rezolvate următoarele probleme:
- tratarea cariilor
- extragerea molarilor de minte (unde este cazul)
- refacerea plombelor neadaptate
- tratamentele de canal
Este esențial ca infecțiile și cariile să fie rezolvate înainte de tratamentul ortodontic. Acest lucru este necesar pentru că ulterior montării aparatului dentar este mult mai dificil de tratate eventualele probleme dentare din pricina arcurilor și brackets-urilor lipite de dinți. În plus, este indicat ca orice tip de aparat ortodontic să fie aplicat pe dinții sănătoși și curați.
Pe de altă parte, nu putem aplica forțe pe o dantură la baza căreia se află o infecție. De aceea, dacă infecția este datorată unui tratament de canal incomplet, vom ajunge până la vârful rădăcinii cu prepararea canalului, pentru a dezinfecta întreaga suprafață. Astfel sunt oprite bacteriile să ajungă la nivelul osului.
După refacerea tratamentelor de canal, îndepărtarea cariilor dentare și înlocuirea obturațiilor vechi, dantura ce necesită refacere coronară va beneficia de aplicarea unor coronițe provizorii, ce vor fi păstrate până la terminarea tratamentului ortodontic.
De ce se folosesc coronițe provizorii și nu definitive înainte de tratamentul ortodontic?
Pentru că aparatul dentar va aplica forțe la nivelul danturii pentru a duce la mișcarea lor. Astfel, poziția inițială a dinților se modifică, fiind necesară șlefuirea coronițelor provizorii pe măsură ce dantura se mișcă. La finalul tratamentului, când dinții sunt îndreptați, se realizează și se cimentează coronițele definitive.
O altă etapă anterioară tratamentului ortodontic este extracția molarilor de minte atunci când este nevoie să se creeze spațiul necesar pentru îndreptarea celorlalți dinți.
Toate aceste etape facilitează un tratament ortodontic nedureros, fiind eliminat orice proces infecțios, fără riscul apariției cariilor în jurul obturațiilor vechi.
De ce este indicat tratamentul ortodontic înainte de inserarea unui implant dentar?
Orice persoană căreia îi lipsesc unul sau mai mulți dinți poate beneficia de tratament cu implanturi dentare, care are avantaje multiple, pe lângă rolul estetic și masticator, pe cel de păstrare a osului mandibular.
Pentru inserarea unui implant dentar este nevoie de spațiu. Acesta este disponibil atunci când lipsește deja o parte din dantură, însă, un tratament ortodontic realizat anterior implantului dentar, va facilita alinierea celui din urmă la dantura corectă. Pe de altă parte, dacă lipsa dintelui s-a întins pe o perioadă lungă de timp, este posibil ca spațiul rămas să nu mai poată fi facil în inserarea unui implant.
Așadar, pașii pentru o dantură frumoasă, aliniată și sănătoasă trebuie să cuprindă parcurgerea etapelor de rezolvare a cariilor, tratament de canal unde este cazul pentru eliminarea infecților, extracții dentare pentru a face loc danturii să se alinieze corect, urmate de tratamentul ortodontic în funcție de nevoile și preferințele pacientului. Ulterior, acolo unde se impune inserarea sa, se utilizează tratamentul de implantare și tot ceea ce implică acesta.
Vă sfătuiesc să aveți grijă de dinții voștri, căci cel mai simplu tratament este prevenția. Cu toate acestea, vă invit în cabinetul stomatologic sector 5 – Cris Smile Studio pentru a găsi soluții pentru orice problemă întâmpinați.
Cu zâmbet și drag,
Dr. Cristina Munteanu – doctor empatie
https://www.facebook.com/cris.smile.studio/
linkedin.com/in/dr-cristina-munteanu-b8763a174
https://www.linkedin.com/company/cris-smile-studio/
https://www.instagram.com/cris.smile.studio/