Fraud Blocker

Ce legătură există între caria dentară și alimentație?

Află ce alimente pe care le consumi zilnic îți provoacă carii și cum poți preveni apariția lor

Dragii mei,

Principala teamă de care ne lovim atunci când avem copii este legată de apariția cariei dentare. În ciuda încercărilor noastre de a păstra o rutină de îngrijire care implică periaj zilnic, de două ori cel puțin, utilizarea aței dentare (pentru a preveni caria interdentară) și vizitele la cabinet pentru consult, cei mici par să aibă o predispoziție la apariția cariilor.

O altă cauză importantă a prezenței cariilor la copii este alimentația. De aceea, astăzi vom discuta despre influența dietei și legătura acesteia cu cariile dentare.

Ce este caria dentară?

Caria reprezintă principala problemă care afectează sănătatea orală a peste 98% dintre români și apare în urma unui proces de acumulare a bacteriilor din diferite cauze. Aceasta este caracterizată de un proces distructiv al părților dure ale dinților, iar în urma complicațiilor ce pot apărea procesul duce către pierderea danturii.

De ce apar cariile?

Apariția cariilor este influențată de diferiți factori:

  1. Factorul infecțios – În cavitatea bucală există numeroase bacterii, însă nu toate acestea se fac responsabile de dezvoltarea cariilor. Streptococcus mutans si Lactobacilul sunt cele mai importante dintre acestea. Spațiile dintre dinți sau șanțurile ocluzale ale molarilor sunt ascunzătorile preferate ale acestor bacterii.
  2. Factorul genetic – Este important ca țesuturile dentare (smalț, dentină, cement) să aibă o anume duritate. Diferite boli sau tulburări genetice pot afecta calitatea smalțului sau dentinei crescând astfel riscul apariției cariilor. Aceste situații fac ca dinții să devină vulnerabili în calea dezvoltării cariei.
  3. Factorul alimentar – Poate unul dintre cele mai importante motive pentru care riscul apariției cariilor este mai mare este alimentația. O dietă bogată în zaharuri și carbohidrați face ca bacteriile prezente în cavitatea bucală să transforme aceste substanțe printr-un proces denumit fermentație acidă. Lăsați mai mult timp pe structurile dentare, acești acizi duc la demineralizare, distrug smalțul și dentina și formează o cavitate (caria dentară).

Cum influențează alimentația apariția cariilor dentare?

Cavitatea bucală este principala cale de acces a alimentelor către tubul digestiv, de aceea ea este expusă la absolut toate alimentele pe care noi le mâncăm. În timp ce unele tipuri sunt mai dure și pot duce la leziuni ale gingiilor, altele sunt acide și duc la erodarea structurilor dentare, iar altele dulci, constituind hrană pentru bacterii.

  • Carbohidrații – Alimentele precum pâinea, orezul sau cartofii conțin zaharuri ascunse (polizaharide) și sunt digerate cu ajutorul enzimelor, care le transformă în glucoză. Aceasta din urmă reprezintă hrană pentru bacterii, care le eliberează ulterior sub forma unor compuși acizi. Acizii se fac responsabili de atacarea structurilor dentare și de apariția cariilor. Pentru a evita astfel de alimente, le puteți înlocui cu cerealele integrale, care constituie un protector în fața atacului acid.
  • Fructele – Ni se recomandă consumul de fructe proaspete datorită aportului de substanțe nutritive, însă acestea trebuie consumate cu grijă. Fructele, deși conțin zaharuri, nu cresc riscul dezvoltării cariilor, însă acizii pe care îi conțin (mai ales citricele) pot conduce la eroziuni dentare. Eroziunea dentară este caracterizată de un proces lent, cronic și ireversibil de pierdere a substanței dure dentare cauzat de prezența unor substanțe acide în cavitatea bucală. Pe de altă parte, fructele uscate au un nivel mai ridicat de zaharuri, iar împreună cu consistența lor lipicioasă favorizează cariile.
  • Legumele – Principala caracteristică a lor este faptul că sunt fibroase, deci este necesar un timp mai îndelungat pentru a fi mestecate. Prezența în cavitatea bucală crește cantitatea de salivă, astfel acizii sunt neutralizați, obținând un pH neutru la nivelul cavității bucale, care nu va crește riscul de apariție al cariilor.
  • Lactatele – Datorită nivelului crescut de calciu pe care îl au în componență, lactatele au proprietatea de a preveni apariția cariilor și de a întări structurile dentare.
  • Băuturile carbogazoase – Acestea conțin cantități ridicate de acid, care atacă în mod direct smalțul, ducând la pierderea din duritate a acestuia. Observat la timp, smalțul poate intra într-un proces de remineralizare, dar în cazul pierderii din substanța dură, procesul este ireversibil.

Ce reguli alimentare trebuie să urmăm pentru a preveni cariile?

Pentru o bună sănătate a organismului și a danturii, este recomandat:

  • Consumul alimentelor ce conțin celuloză și fibre
  • Limitarea aportului de zahăr
  • Dispersarea meselor de-a lungul întregii zile
  • Interzicerea consumului de zahăr între mese
  • Consumul de brânzeturi și lactate după fiecare masă sau între mese, alimente ce sunt recunoscute ca fiind cariostatice. Este indicat să se folosească brânzeturile naturale, deoarece ele conțin și minerale și vitamine. Se pot consuma și fructe, legume, sucuri, nuci, atât timp cât aceste produse nu sunt suplimentate cu zahăr.

Pe lângă acestea, o igienă orală corespunzătoare, făcută riguros folosind pasta de dinți corespunzătoare vârstei (în cazul copiilor) împreună cu ața dentară sau dușul bucal și apa de gură formează o rutină care ține la distanță cariile.

Cu drag,

Cristina Munteanu,

Doctor empatie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top