Dragii mei,
Se spune despre cearcăne că au drept principală cauză somnul insuficient. Eu aș putea demonta acest mit, căci mă confrunt cu cearcăne inestetice dintotdeauna. Cu siguranță este o moștenire de familie, căci și mama mea are aceeași problemă. Deci, știu prin ce treceți când vă uitați în oglindă.
Pe de altă parte, pungile de sub ochi, care apar în general odată cu înaintarea în vârstă, reprezintă un alt motiv pentru care nu ne simțim confortabil cu chipul nostru, lipsit de luminozitate din pricina unor astfel de afecțiuni.
Ce este de făcut? Putem rezolva aceste nemulțumiri de ordin estetic printr-o vizită la cabinetul nostru, unde vă promit că medicul specialist în estetică facială vă va reda zâmbetul, dar mai ales privirea luminoasă.
Eu una am testat pe pielea mea beneficiile injectării cu acid hialuronic, dar și priceperea domnului doctor. Aproape că nici nu îmi mai amintesc cum îmi arătau cearcănele.
Bine, îmi amintesc pentru că le-am făcut fotografii ca să vă arăt și vouă diferența.
Însă, să o luăm cu începutul și să vă explic mai multe detalii despre cauzele apariției cearcănelor și pungilor de sub ochi, împreună cu procedura în sine de eliminare a lor.
Ce sunt cearcănele?
Cearcănele reprezintă zona de sub ochi ce este caracterizată de lipsă de volum și pigmentare brună sau violacee. Înaintarea în vârstă aduce cu sine o serie de modificări ale zonei perioculare(din jurul ochilor). Grasimea care tapeteaza orbita si pe care se sprijina globul ocular si cea din jurul orbitei pierde din volum cu timpul creeandu se astfel golurile si santurile de sub ochi iar structurile care tin ochiul si pielea pleoapelor in pozitie normala( mușchii și ligamentelor faciale) devin laxe/ se slabesc cu timpul iar structurile se lasa, creeand astfel pungile permanente, inestetice, de sub ochi.
In afara de pierderea volumului si de aparitia pungilor are loc și o modificare de pigment, cu schimbarea culorii cearcănelor către maroniu sau violet. Indiferent de nivelul de stres, hidratare sau odihnă, o dată apărute, cearcănele nu se lasă duse cu creme, iar aspectul persoanei care suferă de această patologie este unul obosit, trist, lipsit de luminozitate.
Câte tipuri de cearcăne există? De ce apar cearcănele?
Apariția cearcănelor este cauzată în general de două mari categorii de probleme care generează și cele trei tipuri de cearcăne: hiperpigmentările, lipsa de volum și pungile de sub ochi.
Hiperpigmentările se pot clasifica în trei tipuri:
Prima se datorează excesului de melanină (pigmentul care colorează pielea). Aceasta se depune în zona inferioară a ochilor și dă aspectul neplăcut de privire obosită și încercănată.
În a doua situație, vasele de sânge, iritate dintr-o serie de cauze precum consumul de tutun, alcool, cafea, oboseală, căldură etc, se dilată și devin vizibile deoarece pielea din această zonă este foarte subțire. De altfel, înaintarea în vârstă face ca aceste capilare să devină mai ușor de observat, pielea subțiându-se odată cu trecerea anilor prin pierderea de elastină și colagen. Acesta este și motivul pentru care persoanele cu o piele deschisă la culoare și subțire prezintă cearcăne “albastre”, observate astfel din cauza vaselor de sânge din această zonă. In plus fata de faptul ca devin vizibile, prin peretii acestor vase dilatate trece in pielea din jur hemoglobina care are un mare continut de fier. Aceste depozite de fier care se formeaza local contribuie la hiperpigmentarea zonei. Alergiile sau virozele respiratorii pot avea același efect de evidențiere a culorii albăstrui a cearcănelor, deoarece este afectat un organ vecin ochilor (nasul în această situație), fapt ce determină reacția de dilatare a capilarelor.
În a treia variantă avem de a face cu cazuri mai severe, unde hiperpigmentarea este motivată de un exces de melanină și de prezența vaselor de sânge.
Lipsa de volum de la nivelul ochilor se accentuează pe măsură ce îmbâtrânim, căci pielea devine mai subțire și mai friabilă, se pierde colagen și elastină împreună cu depozitele de grăsime subcutanate (lipoatrofia), elemente care duc la formarea unei depresiuni suboculare și cresc gradul de transparență al pielii. Astfel se formează o umbră a arcadei pe regiunea adâncită și cu o transparență accentuată a pielii, ducând la evidențierea cearcănele.
Pungile de sub ochi au drept cauză fie circulația anormală a sângelui, fie retenția mai mare de apă.
De ce apar pungile de sub ochi?
Denumite în limbaj medical edem infraorbital, pungile de sub ochi reprezintă un simptom pe care multe persoane îl resimt odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, există și alți factori care favorizează apariția lor, precum:
- creșterea cantității de grăsime în zona oculară și poziționarea acesteia sub ochi
- slăbirea musculaturii fine din jurul ochilor
- retenția de apă sub ochi
- scăderea cantității de colagen, cauză a îmbătrânirii
- moștenirea genetică
Nu ezitați să consulți un medic dacă pungile de sub ochi sunt însoțite de simptome precum mâncărime, roșeață sau durere. V-ați putea confrunta cu o reacție alegică sau o afecțiune care se manifestă astfel.
Care sunt factorii care favorizează apariția cearcănelor și pungilor de sub ochi?
Dincolo de factorul genetic sau cel al îmbătrânirii, aspectul inestetic al zonei de sub ochi este favorizat de următoarele:
- somn insuficient sau slab calitativ – V-ați fi gândit că dormitul pe burtă vă aduce la pachet o pereche de cearcăne? Recomandat este să dormiți pe spate sau pe o parte și, de asemenea, să evitați nopțile pierdute ori insomniile. Respectați un program de somn și apelați la ceaiuri de relaxare și calmare înainte de culcare, dacă este cazul.
- consumul de zahăr în exces – Tuturor ne plac dulciurile însă consumul lor exagerat este una din principalele cauze ale apariției cearcănelor, pe lângă pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătate. Consumați de preferință fructe proaspete și păstrați-vă o dietă echilibrată.
- expunerea la soare nu doar că ne predispune la apariția cancerului de piele, însă duce la deshidratarea și implicit îmbătrânirea prematură a pielii. Astfel, cearcănele vor deveni tot mai vizibile.
- lipsa unei hidratări corespunzătoare – Nu doar vara avem nevoie de apă, ci în orice perioadă din an. Este important să acordăm atenție gradului de hidratare, căci lipsa apei din organism poate duce la o serie de dezechilibre și chiar la deces. Prima însă care ne semnalează existența unei cantități insuficiente de lichid în corp este pielea. Nu ezitați să consumați apă și fructe, legume, de asemenea alimente extrem de hidratante.
- poluarea, radicalii liberi, stresul – Aerul pe care îl respirăm este la fel de important ca alimentația. Poate nu ar strica să ieșiți mai mult în zone departe de oraș și mai cu seamă de stresul cotidian. Si acesta din urmă are efecte importante la nivelul întregului organism, care se văd pe piele.
- consumul de tutun și alcool – Aceștia sunt cei mai mari dușmani ai frumuseții de la exterior. Pe lângă afecțiunile grave pe care le pot provoca, sunt responsabili de îmbătrânirea prematură și de modificarea aspectului pielii.
- machiajul – Stiu, unele dintre noi ne-am obișnuit așa, însă învățați să vă bucurați de frumusețea naturală. De asemenea, utilizați produse cosmetice de calitate și folosiți-le cu măsură.
- privitul la TV și statul la computer – Două activități ce solicită în exces ochii, iar cearcănele nu vor întârzia să apară.
Indiferent de situația în care te afli, știi probabil că lupta împotriva cearcănelor este de la bun început pierdută. Cremele, tratamentele naturiste sau orice alte trucuri nu le vor face să dispară. Procedurile de estetică facială pe care ți le propun însă, da!
Fără durere, fără perioadă de spitalizare și cu rezultate imediate vei putea scăpa de cearcănele inestetice care îți dau bătăi de cap.
Cum puteți trata cearcănele și pungile de sub ochi la clinica Cris Smile Studio?
- Lipsa de volum de la nivelul ochilor se pot trata cu succes prin injectarea de acid hialuronic. Zona cearcănelor este umplută cu acid printr-o procedură minim invazivă, iar rezultatul se păstrează pe perioada a câtorva luni.
- Aspectul maroniu poate fi diminuat cu ajutorul acidului hialuronic, însă există rezultate optime și în cazul utilizării terapiilor PRP sau mezoterapie, mai eficiente în cazul hiperpigmentării.
- Pungile de sub ochi nu pot fi corectate cu acid hialuronic, blefaroplastia inferioară fiind procedura de chirurgie estetică ce se recomandă pentru a observa rezultate notabile.
Ce presupune injectarea de acid hialuronic în zona cearcănelor?
Cea mai cunoscută și utilizată metodă de restaurare volumetrică a ridurilor, se face într-o singură ședință, iar rezultatele se păstrează timp de câteva luni, depasind de multe ori un an. Acidul hialuronic este o substanță naturală, biodegradabilă, ce se regăsește în toate țesuturile corpului uman, rolul ei fiind de a le menține hidratate, prin reținerea apei în interiorul lor.
După consultul medicului specialist în estetică facială, se evaluează adâncimea cearcănelor, și este stabilită cantitatea de acid hialuronic necesară corecției. Procedura este complet nedureroasa pentru ca se realizează o anestezie locală și se utilizează o canulă atraumatică.
Se efectuează o mică înțepătură la nivelul obrazului și se introduce canula atraumatică în tot șanțul lacrimal, la nivel supraperiostal (profund), unde se eliberează acidul hialuronic pe masura ce se extrage canula.
După injectarea cu acid, acesta urmează să se degradeze treptat și uniform, până la dispariția completă.
Un mare avantaj al acidului hialuronic este faptul că rezultatul se vede imediat, astfel ca medicul va poate injecta putin cate putin, consultandu-se cu dumneavoastra pe intreaga durata a procedurii, pentru a ajunge impreuna la rezultatul dorit.
Când se pot vedea rezultatele?
Aspectul cearcănelor este îmbunătățit pe loc:
- nu se mai observă adâncitura, șanțul lacrimal este umplut
- zona ochilor devine imediat mai luminoasă
- ridurile de sub ochi sunt estompate
- are loc o diminuare a colorației maronii (dacă aceasta este foarte intensă se poate completa cu alte proceduri și tratamente estetice disponibile în clinica noastră – terapia PRP sau mezoterapia).
- pentru rejuvenarea zonei oculare vă recomandăm și injectarea toxinei botulinice (botox) pentru eliminarea ridurilor perioculare (laba gâștei) sau în colțul sprâncenelor pentru un efect de lifting.
Efectul tratamentului cu acid hialuronic durează 6 luni – un an, acesta dizolvandu-se treptat. Dupa cateva luni, in momentul in care o parte din acid s-a dizolvat, putem face un mic retuș pentru a mentine rezultatul initial.
Există riscuri ale injectării acidului hialuronic în zona cearcănelor?
Umplerea cearcănelor cu acid hialuronic nu este o procedură estetică riscantă, totuși, este o intervenție estetică specială, care necesită finețe, cunoștințe medicale și de estetică facială, experiență și îndemânare.
Medicul estetician va evita atingerea vasculară sau nervoasă, fiind necesar să realizeze injectarea la adâncimea corectă pentru a nu exista denivelări sau aspectul de piele albăstruie (efect Tyndall), obținut atunci când acidul ajunge la nivel superficial în zona cearcănelor.
Pot exista mici hematoame (vânătăi) dar întrucât tehnica de injectare este sigură iar instrumentele folosite sunt foarte fine acestea sunt limitate.
Pe de altă parte, pacientul trebuie să respecte toate instrucțiunile medicului estetician, să ferească zona de traumatisme, să nu aplice masajul sau tratamentele agresive în acea zonă.
Cât costă tratamentul cearcănelor la Cris Smile Studio?
Poți consulta lista de prețuri aici, unde se regăsesc și celelalte proceduri de estetică facială disponibile în clinica noastră. Împreună cu procedurile dentare sperăm să îți readucem zâmbetul pe chip.
Având la dispoziție o echipă de specialiști în estetică facială, clinici dotate cu aparatură modernă și empatie pentru pacient, vă puteți alege cu încredere locul următoarei ședințe de îmbunătățire a aspectului pielii.
Eu vă aștept cu drag la Cris Smile Studio cu o programare, atât telefonică într-una dintre locațiile cabinetelor noastre (Rahova: 0376 44 81 50 sau Boișoara: 0765 449 033) cât și online aici!
Cu drag,
Cristina Munteanu – doctor empatie.