Dragii mei,
Se poate întâmpla ca pe parcursul vieții să treceți printr-o situație neplăcută de a vă pierde dinții. Fie că este vorba de un accident, traumatism, o problemă parodontală sau o extracție a danturii înlocuită de o punte dentară, calitatea osului maxilar rămas în urma golului este una ce scade pe măsură ce trece timpul. Cum cea mai eficientă metodă de a vă recăpăta zâmbetul complet este inserarea unui implant dentar, acesta necesită o cantitate de os suficientă pentru a putea fi fixat.
În cele ce urmează dezvoltăm problema lipsei dinților și a atrofiei osului maxilar, ce pot fi combătute prin operația de adiție osoasă.
Ce presupune atrofia osului maxilar? Care sunt cauzele principale ale resorbției osului maxilar? Ce reprezintă adiția osoasă? Când se recomandă reconstrucția osoasă? Care sunt tipurile de materiale utilizate pentru adiția osoasă? Care sunt factorii care duc la respingerea grefei osoase? În ce constă tehnica de grefare osoasă? Care sunt tehnicile de adiție osoasă? Se poate realiza adiția de os concomitent cu implantul? Ce alte alternative există pentru obținerea de os?
Ce presupune atrofia osului maxilar?
După pierderea unui dinte, zona din jurul său începe să își piardă din funcții, nefiind stimulată, începe să se topească, iar osul maxilar devine tot mai mic în dimensiuni. Deși anterior el susținea rădăcinile dinților, parodonțiul își micșorează volumul din pricina lipsei scopului pentru care a fost creat. Acest fenomen se numește resorbție sau atrofie osoasă.
Care sunt cauzele principale ale resorbției oasului maxilar?
- pierderea dinților și neînlocuirea lor cu implanturi dentare
- boala parodontală
- infecții osoase și gingivale
- traumatisme
- chisturi și tumori maxilare
Deși sună înfiorător, nu înseamnă că veți rămâne cu o anomalie dentară. Nu este nevoie nici să vă faceți proteze mai groase sau punți dentare supradimensionate, în încercarea de a masca defectul. Soluția este reprezentată de adiția osoasă.
Ce reprezintă adiția osoasă?
Cu ajutorul procedurii de adiție, pacientul pornește pe calea refacerii osului maxilar. Astfel se vor recrea forma și dimensiunile normale, care vor face facilă găzduirea implanturilor dentare la dimensiuni normale.
În urma unui consult specializat, medicul poate recomanda adiția de os pentru a completa țesutul ce se atrofiază în lipsa dintelui natural.
Așadar, adiția de os reprezintă:
- o procedură prin care se reconstruiește osul necesar pentru inserarea implanturilor dentare,
- tehnica folosită în situațiile în care țesutul osos de susținere este într-o cantitate insuficientă,
- o cale de a asigura stabilitatea implantului dentare.
Când se recomandă reconstrucția osoasă?
Procedura de reconstrucție osoasă se practică:
- în momentul în care atrofierea structurii de susținere dentară este vizibilă și afectează estetica facială;
- în cazul în care inserarea implanturilor dentare este limitată de cantitatea osoasă disponibilă în maxilar;
- atunci când carențele osoase pot afecta și porțiunea posterioară a arcadelor. Acest deficit se poate corecta folosind procedura de sinus lift și cea de reconstrucție osoasă cu grefă de os autolog, heterolog sau țesut artificial;
- în momentul în care pacientul este afectat de boala parodontală, reușind să se mențină structurile dentare sănătoase ce au rămas fără o parte din țesutul de susținere;
- inflamația bacterică a peridonțiului, o boală degenerativă, poate fi și ea combătută prin regenerarea osoasă;
- atunci când pacientul prezintă diferite tumori sau chisturi în cavitatea orală, iar eliminarea lor duce la pierderea unei părți din țesutul alveolar;
- în urma extracțiilor dentare, fenomen urmat de absorbția țesutului alveolar, care necesită restructurare prin adiția de os.
În ciuda faptului că organismul uman are capacitatea de a se regenera în urma leziunilor sau traumatismelor, este nevoie uneori ca procesul să fie stimulat prin tehnici, proceduri sau materiale specifice.
Astfel, în cazul unei extracții dentare, spațiul gol rămas se va atrofia cu timpul dacă nu se trece la inserarea unui implant dentar care să mențină și să stimuleze osul alveolar.
Care sunt tipurile de materiale utilizate pentru adiția osoasă?
Tehnica reconstrucției de os implică adăugarea unei cantități diferite de os de diverse origini (uman, animal, artificial), corespunzătoare defectului, pentru a putea obține lățimea și grosimea necesare implantării.
În principal, există patru tipuri de grefe osoase:
- Autogrefa – os uman din propriul organism, care se poate recolta din alte regiuni ale gurii, șold, picior, etc. Acest os este recoltat de specialiști ortopezi și apoi adăugat de implantolog sau chirurg osului maxilar. Se fixează cu ajutorul unor șuruburi fine din titan și se acoperă, pe rând, cu membrane din colagen, titan și gingie.
- Alogrefa – os uman de la alt organism, în general cadavru. Tehnica chirurgicală este similara cu cea autogenă întrucât folosește os natural, deși este luat de la un donator, prelucrat cu tehnologie înaltă, sterilizat și depozitat în bănci de țesuturi, specializate. Există și varianta prelevării osului de la o persoană decedată, urmărind aceiași pași de sterilizare pentru ca procesul să fie unul asimilabil de către organismul pacientului.
- Xenogrefa – os de origine animală – bovin, porcin, cabalin. Osul provenit de la vacă este cel preferat de specialiști, iar procesul de testare și sterilizare asigură compatibilitatea cu organismul și compoziția osului. Grefa acționează temporar, ca menținător de spațiu până la înlocuirea cu osul natural, printr-un proces de osteointegrare.
- Aloplastica – os sintetic. Această grefă osoasă este realizată din fosfat de calciu și poate fi clasificată astfel: resorbabilă (va fi înlocuită de osul natural sintetizat de propriul organism) și non-resorbabilă.
Care sunt factorii care duc la respingerea grefei osoase?
Deși este, în general, o procedură de succes, ca în cazul oricărei intervenții poate exista un mic risc de respingere. Factorii care duc la respingerea grefei osoase sunt:
- fumatul;
- igiena orală precară;
- condiții medicale delicate
În unele cazuri, în care medicul constată defecte considerabile, din prudență, adiția se poate realiza în 2-3 etape, astfel încât finalul să fie unul dorit de ambele părți.
În ce constă tehnica de grefare osoasă?
Pasul 1 – Utilizând tehnica autogenă, medicul specialist face o mică incizie în zona donatoare (bărbie, șold, picior) pentru a colecta o parte din os, corespunzător defectului. Întreaga procedură se petrece sub anestezie (locală sau generală), iar dumneavoastră nu simțiți absolut nimic. Datorită laserului sau piezochirurgiei, traumatismul resimțit este minim, fără sângerare.
Pasul 2 – După obținerea grefei, medicul chirurg o va fixa în zona defectului, o va acoperi cu membrane și va sutura gingia. Marele avantaj al acestei proceduri este că nu există niciun risc de respingere, fiind vorba de os din propriul corp.
Postoperator – După operație, disconfortul resimțit este minim, în ambele zone, iar medicația va rezolva orice problemă. Vindecarea este una rapidă, dar depinde de respectarea indicațiilor postoperatorii și de controalele periodice.
ATENȚIE! Fumatul și consumul de alcool sunt contraindicate o lungă perioadă, dacă nu chiar definitiv!
Care sunt dezavantajele grefei osoase?
În mod normal, grefarea autogenă este percepută ca fiind cea mai sigură metodă, dar fuziunea cu osul maxilar nu este complet garantată. Va fi nevoie să așteptați între 3 luni și 1 an pentru ca osul să fie pregătit pentru un implant dentar. În cazul mai multor grefe osoase, perioada de așteptare va fi mai lungă. Deși pare mult timp, este imperios necesar ca maxilarul să se vindece înaintea implantului dentar.
Care sunt tehnicile de adiție osoasă?
- Grefa osoasă monobloc fixată cu șuruburi de osteosinteză – acest caz prezintă o pierdere severă de os și poate fi refăcută cu:
- Fragmente mari de autogrefă recoltate extraoral (în general din osul șoldului/cresta iliacă) de către medicul specialist în chirurgie maxilo-facială și chirurgul ortoped. Acestea sunt fixate intraoral în zona receptoare cu ajutorul unor șuruburi din titan speciale (șuruburi de osteosinteză).
- Fragmente multiple mici de autogrefă recoltată intraoral sub formă paralelipipedică sau cilindrică (din bărbie, ramul mandibular, tuberozitatea maxilară sau din bolta palatină) și stabilizate unul lângă celălalt cu ajutorul șuruburilor de osteosinteză.
- Alogrefa monobloc, procesată și gata prelucrată exact pe forma defectului cu ajutorul unor tehnologii speciale (cad/cam)
- Lateralizarea nervului (alveolar inferior) – Se evită adiția osoasă și crearea unei traume chirurgicale secundare (recoltarea de os autolog), prin modificarea anatomiei locale. Procedura este foarte delicată și complexă și nu poate fi realizată decât de chirurgi foarte experimentați și tehnologie avansată. Operația necesită anestezie generală și bloc operator. Este totuși o operație cu multe riscuri, cel mai important fiind considerat lezarea nervului.
- Grefa osoasă monobloc fixată cu șuruburile implanturilor dentare
- Grefarea prin osteodistracție (elongarea verticală de creastă) – Practic, fragmentul osos superior din zona atrofiată este tăiat și desprins de restul osului, iar la cele două fragmente, tăiat și rămas, se atașează distractorul, un dispozitiv prevăzut cu un șurub care este periodic activat, îndepărtând cele două fragmente unul de celălalt. În perioada de repaos, în spațiul dintre cele două fragmente îndepartate se depune os, întocmai ca în procesul de vindecare al fracturii. Spațiul se umple cu os, fragmentele sunt din nou îndepărtate prin activarea șurubului până când fragmentul superior ajunge la înălțimea dorită pentru inserarea implanturilor.
Ce alte alternative există la obținerea de os?
Există și alte tehnici prin care se poate obține os, precum procedurile de sinus lifting, expansiunea crestei sau osteodistracția.
Stiu că procesul este unul anevoios, ce necesită curaj din partea voastră, ca pacienți, însă la finalul acestui parcurs dificil se vede luminița de la capătul tunelului. Gândiți-vă cât de bine și încrezători vă veți simți atunci când veți putea zâmbi din tot sufletul.
Nu mai amânați să aveți un zâmbet sănătos și frumos! Cabinetul stomatologic din sectorul 5, situat pe strada Malcoci, nr. 2, bloc 36, sc. B, parter, ap. 59, este aici să vă ofere cele mai bune servicii dentare. Indiferent dacă locuiți în Bragadiru, Magurele, Jilava, zona Confort Urban Residence, Dream Residence, Ideal Residence, Calea Rahovei, Sebastian sau Petre Ispirescu, 13 Septembrie, acest cabinet este aproape de dvs. Nu ezitați să ne contactați pentru a programa o consultație și să aveți zâmbetul dorit!