Implanturile dentare sunt cea mai inteligentă soluție de înlocuire a dinților lipsă la momentul actual.
Spre deosebire de proteză sau punți dentare, implantul dentar este mult mai confortabil pentru pacient, are cea mai lungă durată de viață și previne fenomenul de pierdere osoasă. Însă, chiar dacă se comportă precum un dinte natural, longevitatea lui depinde de modul în care îl îngrijiți.
Implantul dentar este ferit de procesele carioase, fiind realizat din materiale biocompatibilie cu organismul, dar țesuturile periimplantare sunt mai expuse la invazia microbiană decât cele ale dinților naturali. Acest lucru se întâmplă pentru că placa bacteriană se adună în jurul implantului, cauzând inflamații și infecții la nivelul gingiei și osului.
De aceea, o bună igiena dentară precum și evitarea anumitor obiceiuri nocive sunt principalele modalități prin care putem proteja întreaga cavitate orală de afecțiuni ce pot cauza complicații.
1. Acordați atenție alimentației:
După procesul de osteointegrare, implanturile devin la fel de solide precum rădăcinile naturale și oferă un suport optim lucrărilor dentare, dar chiar și în această situație, pentru a evita accidentele, vă recomandăm să nu spargeți semințe, acadele sau alimente foarte tari, crocante. Totodată, este important să nu consumați lichide foarte fierbinți, deoarece titanul reține căldura mult mai rapid decât țesutul natural iar, în timp, implantul își va pierde stabilitatea și ulterior, va cădea. Evitați să nu combinați nici lichidele fierbinți cu alimentele reci, deoarece coroana confecționată din porțelan, se dilată la căldură și se contractă la rece, ceea ce va produce fisuri în interiorul său.
2. Reduceți fumatul, dacă nu îl puteți opri:
Fumatul duce la apariția afecțiunilor dentare, indiferent că vorbim de dinții naturali sau cei înlocuiți prin implanturi. Acest obicei nociv este deseori cauza bolii paradontale, a resorbției oaselor maxilare, a retracției gingiilor sau a pierderii implantului dentar. Nicotina din compoziția țigării reduce drastic fluxul sanguin, precum și cel de la nivelul gurii, ceea ce afectează indirect și impantul dentar.
3. Evitați folosirea periuțelor de dinți electrice:
Periuțele de dinți electrice creează vibrații care slăbesc șurubul intern care fixează bontul protetic iar acest lucru, impreună cu forțele masticatorii, duce la pierderea stabilității coroanei. Aceasta, fiind cimentată, nu se mai poate scoate, ceea ce înseamnă că medicul va trebui să o taie și să confecționeze una nouă, cu costuri adiționale.
4. Atenție la folosirea aței dentare:
Atunci când utilizați ața dentară în jurul implantului, este recomandat să o faceți cu atenție și nu într-un mod agresiv. În cazul implantului, nu există ligament paradontal atașat la acesta ci este doar o zonă de gingie îngroșată, cu rezistență scuzută și fără terminații nervoase, care sigilează spațiul. Dacă folosiți ața dentară într-un mod agresiv, veți împinge bacteriile în țesut, ceea ce va produce afecțiunea numită periimplantită. O metodă mai sigură de igienizare a spațiilor interdentare este dușul bucal.
5. Nu uitați de igienizările profesionale și controlul periodic:
Igienizarea profesională făcută de două ori pe an elimină placa bacteriană și tartrul, contribuind la longevitatea implantului dentar. De asemenea, controlul periodic este necesar și poate preveni pierderea dinților, având în vedere că prin acesta, medicul poate descoperi la timp afecțiuni ce nu pot fi vizible de către pacient și care sunt deseori asimptomatice.
Nu mai amânați să aveți un zâmbet sănătos și frumos! Cabinetul stomatologic din sectorul 5, situat pe strada Malcoci, nr. 2, bloc 36, sc. B, parter, ap. 59, este aici să vă ofere cele mai bune servicii dentare. Indiferent dacă locuiți în Bragadiru, Magurele, Jilava, zona Confort Urban Residence, Dream Residence, Ideal Residence, Calea Rahovei, Sebastian sau Petre Ispirescu, 13 Septembrie, acest cabinet este aproape de dvs. Nu ezitați să ne contactați pentru a programa o consultație și să aveți zâmbetul dorit!