Dragii mei,
Încrederea în sine este esențială pentru o viață fericită. Cum trăim într-o lume în care ceea ce se vede la suprafață este extrem de important, aspectul danturii are un rol esențial în relațiile cu ceilalți. Cum lipsa dinților este unul dintre principalele motive pentru care alegem să nu mai zâmbim, astăzi vă propun o soluție dentară care să vă redea încrederea în sine – punțile dentare.
Ce sunt punțile dentare?
Acestea reprezintă o lucrare protetică fixă, ce este utilizată în stomatologie de multă vreme pentru restaurarea dinților lipsă de pe arcadele dentare sau pentru protecția și remodelarea danturii ce a suferit distrucții importante. Deși sunt o procedură veche, tehnica și materialele utilizate pentru confecționarea lor au evoluat.
Care este rolul lor?
Fiind utilizate în special în cazul edentațiilor parțiale, punțile dentare au rol de restaurare morfologică a dinților absenți
Funcția masticatorie este una esențială în cazul acestei lucrări protetice. Avantajul acesteia este faptul că în timpul procesului de masticație, forțele care sunt generate se transmit către osul alveolar, similar masticației pe dinții naturali. Tot ceea ce acționează asupra corpului punții se transmite dinților stâlpi.
Redobândirea funcției estetice este necesară în cazul edentațiilor, însă aspectul natural al rezultatului depinde de materialele utilizate. Punțile ceramice, mai ales cele pe schelet de zirconiu oferă un avantaj important față de celelalte tipuri.
În cazul pierderii dinților frontali, funcția fonetică este afectată. Punțile dentare sunt o soluție optimă în cazul acestei probleme, căci reobișnuirea cu vorbitul se realizează în 1-2 zile prin prisma lucrării fixe de dimensiuni reduse (în comparație cu protezele dentare)
Pierderea danturii poate duce în timp la migrarea dinților în diferite sensuri ale cavității bucale, iar acest fapt poate conduce la o serie de complicații, ce pot fi prevenite dacă se intervine cu o lucrare protetică.
Cum sunt alcătuite punțile dentare?
Punțile dentare sunt alcătuite din două elemente, fiecare dintre ele contribuind la alcătuirea și funcționalitatea lucrării protetice.
- Elementele de agregare – reprezintă punctele de sprijin ale lucrării. Practic, acestea sunt coroanele dentare atașate punții. Ele vor fi cimentate pe dinții pregătiți printr-o procedură specială și asigură susținerea corpului de punte. Dinții pe care se sprijină corpul de punte se numesc dinți stâlp ai punții. Elementele de agregare împreună cu corpul de punte sunt turnate dintr-o bucată, asigurând o rezistență sporită a lucrării.
- Corpul de punte – reprezintă partea care asigură înlocuirea dintelui lipsă, numit dinte fals. O punte dentară poate avea unul sau mai multe corpuri, în funcție de numărul de dinți lipsă din cavitatea bucală. De asemenea, întinderea unui singur corp de punte este variabilă : de la 1 element până la 3 sau 4 elemente în funcție de întinderea spațiilor lipsă. Din motive care țin de biomecanică, se recomandă ca lungimea unui corp de punte să nu depășească 4 elemente pentru a nu risca fracturarea lucrării sau creșterea prea mare a forțelor care se exercită asupra dinților stâlpi.
Practic, atunci când un dinte lipsește, dinții vecini (dinții stâlpi) sunt șlefuiți, iar peste această zonă se intervine cu puntea dentară formată din elementele de agregare (care vin peste dinții stâlpi șlefuiți în prealabil) și corpul de punte (dintele fals), care va înlocui golul.
Câte tipuri de corp de punte există în cazul unei astfel de lucrări protetice?
În funcție de situația clinică necesară pentru pacient, există două tipuri de corp de punte:
- corp de punte intercalat – este cel mai adesea întâlnit, fiind poziționat între elementele de agregare
- corpul de punte în extensie – situat în afara elementelor de agregare, fie anterior (extensie mezială), fie posterior (extensie distală).
Când este recomandat corpul de punte în extensie?
- În cazul în care din anumite motive nu se dorește șlefuirea unuia dintre dinții stâlpi
- Când nu există dinți decât în una din părțile breșei
Corpurile de punte în extensie trebuie foarte atent organizate pentru a nu afecta stabilitatea dinților stâlpi și, implicit, a restaurării dentare. Aceste cazuri presupun exercitarea unor presiuni mai mari, și în afara axului, pe dinții stâlpi. Dintre cele 2 extensii, cea mezială este favorabilă deoarece, întotdeauna presiunile masticatorii sunt mai mici în zona anterioară a cavității bucale decât în zona posterioară.
Ce presupun punțile dentare speciale?
Acest tip de lucrări sunt puțin ieșite din tiparele obișnuite ale reconstrucției și pot fi:
- punți dentare pe implant – sprijinindu-se pe implanturile dentare introduse în osul maxilar.
- punți cu sisteme speciale – sunt mobilizabile și folosesc sisteme speciale de ancorare precum în cazul protezelor mobilizabile – capse, culise, telescoape.
- punți pe inlayuri – au în locul elementelor de agregare obișnuite (coroane dentare) incrustații sau inlayuri. Acest tip de lucrare arată din punct de vedere estetic foarte bine, însă au o rezistență scăzută, fiind utilizate în cazul unor edentații reduse.
- punți pe pivoți dentari – sunt aceleași cu cele confecționate pe dantura naturală, doar că necesită confecționarea pivotului înainte de începerea punții.
Care sunt avantajele tratamentului cu punți dentare?
- nu există riscul respingerii de către țesuturile pe care sunt aplicate
- timpul de execuție este redus
- poate fi înlocuit un număr variabil de dinți lipsă, în funcție de dispunerea lor, al nivelului de igienă dentară a pacientului și a sănătății dinților stâlpi
- estetic, punțile sunt excelente, nuanțele în cazul zirconiului, imitând cu precizie dantura naturală
- durata de viață a lucrării poate depăși 10 ani dacă sunt respectate igiena orală și vizitele la 6 luni la cabinetul medicului
Ce dezavantaje prezintă un astfel de tratament?
- sacrificarea dinților naturali buni prin șlefuire pentru a-i transforma în dinți stâlpi pentru puntea dentară
- cimentul folosit drept interfață între coroană și bont se poate duce, expunând dinții stâlpi la carii sau inflamație gingivală
- în lipsa unei igiene orale minuțioase, sub corpul de punte se poate instala boala parodontală
În ce condiții se poate apela la punțile dentare pentru tratamentul edentațiilor?
- dantura ce urmează a fi șlefuită trebuie să fie lipsită de afecțiuni inflamatorii sau disfuncții coronare, altfel fiind necesar tratamentul acestora
- implantul dentar trebuie să fie unul de succes pentru a nu prezenta mobilitate și a putea suporta puntea dentară
- spațiul dinților lipsă nu trebuie să depășească capacitatea de susținerea a dinților stâlpi
Punțile dentare sunt stabile?
Datorită faptului că sunt utilizați dinții limitanți, această modalitate de protezare are un grad ridicat de stabilitate la acțiunea forțelor masticatorii. Punțile dentare sunt aplicate pe dinții permanenți și nu suferă rotații, cimentarea asigurând atașarea fermă de structura de bază și o încadrare perfectă și armonioasă cu restul danturii.
Ce complicații pot apărea în cazul punților dentare?
Descementarea cauzată de:
– proasta adaptare la câmpul protetic (lipsa fricțiunii, basculare),
– mobilitatea bonturilor protetice pe care se sprijină lucrarea,
– numărul redus de stâlpi pe care se sprijină lucrarea protetică raportat la mărimea punții, – existența extensiilor (efectul de pârghie),
– greutatea lucrării (la punțile de pe maxilarul superior),
– bruxism,
– calitatea slabă a cimentului folosit,
– bonturile cu o angulație prea mare, ascuțite, nu cu forma unui trunchi de con, fără retentivitate, adaptare în ocluzie necorespunzătoare (existența punctelor de supracontact, a suprafețelor ocluzale sau a muchiilor incizale aflate în inocluzie),
– nerespectarea, de către pacient, a indicațiilor referitoare la conduita de după cimentare (timpii necesari cimentului să atingă punctul optim de priză presupun evitarea sarcinilor masticatorii pe puntea dentară, acești timpi variază de la 20 de minute la câteva ore, în funcție de tipul de ciment folosit),
– intervențiile făcute de către medicul dentist, pe lucrare, pentru retușuri, imediat după cimentare, poate afecta calitatea cimentării datorită vibrațiilor generate de freza dentară pe un ciment încă crud
Desprinderea sau ciobirea ceramicii este cauzată de bruxism, modul în care cele două maxilare mușcă împreună, ceramica de slabă calitate, accidentarea cu un corp dur din alimentație.
Inflamarea gingiilor cauzată de:
– igienizarea necorespunzătoare în spațiul dintre gingie și coroana dentară
– lipsa adaptării lucrării la câmpul protetic
– alergiile la materialele utilizate
Ruperea lucrării dentare poate interveni atunci când există defecte de execuție, puncte de supraocluzie sau accidente.
Care sunt etapele tratamentului cu punți dentare?
- Determinarea culorii pentru puntea dentară, în concordanță cu restul danturii
- Slefuirea dintelui/dinților vecini zonei edentate
- Amprentarea poziției implantului, a dintelui sau dinților pentru fabricarea punții dentare
- Aplicarea unei lucrări provizorii cu rol de protecție
- Cimentarea provizorie timp de 1-2 săptămâni pentru a monitoriza adaptarea organismului pacientului la lucrarea protetică
- Cimentarea definitivă
Ce preț are tratamentul protetic cu punți dentare?
La Cris Smile Studio ne dorim să îți redăm zâmbetul și încrederea, de aceea îți oferim cele mai bune servicii la prețuri avantajoase.