Fraud Blocker

Implant Megagen Anyridge – 2000 lei,

20% reducere la coroane și fațetele dentare

Albire dentară lampă Zoom – 750 lei

Cum poți să obții dinți perfecți, cu ajutorul aparatului dentar

Dragii mei,

Rigorile societății ne determină să acordăm mai multă atenție aspectului fizic, iar zâmbetul perfect, cu dinții albi și bine aliniați, este un element care spune multe despre interesul nostru asupra sănătății. Pe lângă aceste aspecte, o dantură bine organizată se regăsește într-o stare de bine a întregului organism, dinții fiind evident importanți în procesul de masticație.

Astăzi, dezvoltăm, așadar subiectul corectării unei danturi strâmbe cu ajutorul aparatului dentar.

Ce este aparatul dentar?

Aparatul dentar reprezintă un dispozitiv format din brackeți, ce se amplasează pe suprafața vestibulară, fiind realizați din:

  • metal (o variantă mai puțin estetică dar cea mai rapidă modalitate de îndreptare, datorită frecării mai mici între componentele aparatului)
  • ceramică (foarte estetici, de culoarea dinților).

Prin centrul acestor brackeți trece un arc metalic fixat prin intermediul unor ligaturi.

Care este rolul său?

În mod evident, aparatul dentar este utilizat în tratamentele ortodontice, în care dantura nu este aliniată în mod corect. Aceste alinieri imperfecte, ce poartă numele de malocluzii dentare, pot fi:

  • de natură congenitală (din naștere)
  • dobândită (ca urmare a obiceiurilor deficitare din copilărie sau a traumelor suferite)

Tratamentele ortodontice sau de ortodontie sunt metodele cele mai frecvent utilizate pentru îndreptarea sau corectarea direcției de creștere a dinților. Ele reprezintă terapiile ideale pentru persoanele ce se confruntă cu probleme de malocluzie dentară și cu anomalii legate de creșterea și aranjarea dinților și a oaselor mandibulare și maxilare.

Cui îi este destinat tratamentul ortodontic cu aparat dentar?

În ciuda anumitor mituri, aparatul dentar este destinat atât adulților, cât și copiilor. Astfel, terapiile ortodontice pot fi împărțite în două categorii:

  • Ortodonție pentru copii (Rolul curelor de ortodonție pentru copii este să prevină proastă aliniere dentară, încercându-se evitarea intervențiilor chirurgicale de mai târziu. Corectarea malocluziilor este posibilă cu ajutorul unor aparate dentare fixe sau mobile.)
  • Ortodonție pentru adulți (În cazul persoanelor adulte, tratamentul de ortodonție are ca obiectiv corectarea disfuncțiilor de aliniere dentară și constă în montarea unui apărat dentar fix sau mobil. În funcție de gravitatea alterațiilor de structură a țesutului osos, poate urma intervențiilor chirurgicale.)

Ce tip de probleme corectează aparatul dentar?

  • Dinții sunt înghesuiți – spațiul este insuficient pe maxilare pentru ca dinții să se alinieze corect de la sine; în situații particulare, spațiul din zona arcadelor este suficient însa dinții sunt prea lați. Se recomandă ori extracția anumitor dinți (molari de minte, premolari) ori expansiunea (dilatarea) maxilarelor.
  • Spatii mari între dinți – dinții cu astfel de conformație au frecvent cauze genetice: moștenirea unor maxilare mari pe linie paternă și a unor dinți mici pe linie maternă ori se datorează dinților absenți din naștere (anodonție). În lipsa unui tratament, spațiile existente vor permite dinților vecini să migreze prin înclinare sau prin modificarea poziției, generând contacte premature și chiar blocaje.
  • Muscatură inversă – în mod normal, dinții inferiori mușcă în spatele dinților superiori. O aliniere incorectă fie a dinților superiori, fie a celor inferiori, duce la o mușcătură (ocluzie) inversă. Inversarea poate fi localizată la un dinte sau un grup de dinți și se numeste angrenaj invers sau în cazul în care este generalizată la întreaga mușcătură se numește ocluzie inversă.
  • Ocluzie (mușcătură) deschisă – aceasta reprezintă spațiul vizibil, vertical care rămâne între dinții superiori și cei inferiori atunci când pacientul mușcă pe masele. Cauzele unei astfel de mușcături pot fi numeroase: interpunerea limbii între dinții din față (deglutiție infantilă), obiceiul prelungit de sugere a degetului.
  • Ocluzie (mușcătură) adâncă – se remarcă atunci când dinții de sus acoperă excesiv sau complet dinții de jos, obligându-i pe cei inferiori să muște foarte aproape de cerul gurii. Această formă de ocluzie apare din cauza discrepanței mari dintre cele două maxilare, care nu permite dinților de jos un contact stabil cu dinții de sus, astfel încât inferiorii nu se opresc din creștere decât atunci când întâlnesc gingia bolții palatine (cerul gurii).
  • Mandibulă protruzivă (de buldog) –  este cauzată fie de o dezvoltare deficitară a maxilarului superior, fie de un exces de creștere a maxilarului inferior (mandibulă). În situațiile simple, tratamentul ortodontic este cel care rezolvă problema, însă cazurile complexe, cu protruzii accentuate (Habsburgice) necesită intervenții chirurgicale de corecție din sfera chirurgiei ortognate.
  • Maxilarul protruziv – presupune ca dinții superiori să fie prea în față ori dinții inferiori să fie rămași prea în spate. Acesta apare din cauza unui dezechilibru de creștere între cele două maxilare.
  • Erupția anormală (ectopică) – apare atunci când un dinte erupe prin gingie, într-o poziție nefirească, anormală.

Ce tipuri de aparate dentare există?

Aparat dentar fix

Aparatele dentare fixe sunt dispozitive ce rămân atașate de dinții pacientului 24 de ore din 24, fără să poată fi îndepărtate decât de medicul ortodontist. Folosindu-se de forță mecanică a elementelor componente, facilitează repoziționarea corectă a dinților. Sunt recomandate adulților, dar și copiilor cu o dantură permanentă sau mixtă.

Aparat dentar mobil

Aparatele dentare mobile, așa cum le spune numele, sunt dispozitive ce permit deplină autonomie a pacienților în ce privește montarea sau îndepărtarea lor. Acest tip de apărat dentar este de regulă utilizat într-o fază premergătoare tratamentelor cu aparate dentare fixe. Le sunt destinate și copiilor, îndeosebi în cazurile ce necesită lărgirea palatului sau pentru corectarea mușcăturii.

Aparat dentar lingual

Aparatele dentare linguale sunt tot dispozitive fixe, cu deosebirea că nu sunt vizibile din exterior. Particularitatea constă în poziționarea componentelor pe partea internă, linguală a dinților. Are avantajul că nu afectează estetica zâmbetului în timpul tratamentului și este destinată tuturor pacienților, indiferent de vârstă. Această tehnică este însă mai costisitoare datorită complexității și a materialelor implicate, iar rezultatele apar mai greu, prin urmare metoda se adresează mai ales adulților cu o viață socială și profesională intensă.

Aparat dentar invizibil

Aparatele dentare invizibile reprezintă o nouă tehnologie ortodontică. În schimbul elementelor componente vizibile, fixe sau mobile, un astfel de dispozitiv este practic invizibil. Constă în aplicarea unor măscuțe confecționate dintr-o rășină invizibilă, ce îmbrăca suprafața dentară.

Aparat dentar Incognito

Ortodonția linguală prin aparat dentar Incognito folosește aceeași tehnică linguală pentru corectarea malocluziilor. Deosebirea constă în materialele nobile utilizate, ce reduc riscul alergiilor și îmbunătățesc gradul de toleranță în cazul pacienților sensibili.

Ce presupune montarea aparatului dentar?

  • Pasul 1 – Consultația – medicul specialist în ortodonție analizează poziția dinților, precum și mușcătura (ocluzia dentară) pentru a stabili dacă și ce tratament ortodontic cu aparat dentar este necesar.
  • Pasul 2 – Planul de tratament –  acesta este personalizat în funcție de pacient și necesită o serie de informații, precum: amprentele dentare pentru obținerea unui model de studiu din gips al arcadelor, fotografii intra și extra-orale, radiografii dentare panoramice și teleradiografii.
  • Pasul 3 – Sedința de montare – medicul montează un depărtător (pentru mucoasă și buze), care va fi menținut pe toată perioada montării aparatului dentar fix, care poate dura aproximativ o oră.
  • Pasul 4 – Controalele – este necesară activarea aparatului dentar fix la un interval de 4-6 săptămâni, însă aceasta diferă în funcție de tipul de aparat ales.
  • Pasul 5 – Îndepărtarea bracket-urilor – această ședință durează aproximativ o oră și presupune eliminarea bracket-urilor cu instrumente speciale pentru ca mai apoi să fie completată cu o ședință de profilaxie și fluorizare.
  • Pasul 6 – Purtarea aparatului de contenție – fie că optezi pentru cel mobil (compus dintr-o bază de acrilat și croșete), ori fix (format dintr-un retainer care rămâne lipit permanent în spatele dinților), aparatul are rolul de a păstra dinții în poziția corectă.

Care sunt cele mai comune mituri legate de aparatul dentar?

Deși în ultima vreme purtarea unui aparat dentar a devenit un aspect preferat chiar si de tineri, pentru a iesi in evidenta, exista adulti care inca sunt reticenti, probabil si din pricina miturilor la care au fost expuși. Iată, așadar, ce NU este adevărat în privința aparatului dentar:

  • Aparatul dentar poate fi folosit drept tratament ortodontic doar pentru dinții permanenți – Acest mit face ca mulți părinți să nu își aducă la consult copiii în timp util. O dantură înghesuită, cu un maxilar prea mic, poate fi corectată cât încă există o maleabilitate crescută a oaselor. Astfel, începând cu vârsta de 7 ani, medicul poate recomanda purtarea aparatului dentar pentru a crea spațiu, acolo unde este necesar, dinților permanenți. Sunt evitate astfel extracțiile sau alte complicații.
  • O dantură de lapte perfectă atrage după sine dinți permanenți perfecți – Începând cu vârsta de 4-6 ani, între dinții de lapte, care sunt mai mici decât cei definitivi, apar spații, care reprezintă un pas firesc în dezvoltarea maxilarelor pentru a face loc danturii permanente. Dacă medicul ortodont observă că aceste spațieri nu încep sa își facă apariția, poate recomanda purtarea aparatului dentar, pentru ca dinții de lapte să nu fie înlocuiți de dinții permanenți înghesuiți.
  • Aparatul dentar nu mai oferă rezultate în cazul adulților – Nimic mai neadevărat! Acest tip de tratament ortodontic este recomandat pentru toate categoriile de vârstă pentru a te putea bucura de o mușcătură corectă și un aspect sănătos. Problema care intervine este doar legată de durata tratamentului, în cazul acesta întinzându-se pe o perioadă mai lungă de timp, față de copii și adolescenți. Rezultatul final este însă același.
  • Montarea aparatului dentar doare – Procedura de aplicare a aparatului dentar nu este una dureroasa. Durata obișnuită pentru montarea acestuia pe fiecare arcadă este de aproximativ o oră. Singurul disconfort care poate apărea după montare este cel al câtorva leziuni la nivelul obrazului sau limbii. Totuși, și acestea pot fi combătute cu ajutorul unei cantități mici de ceară specială aplicată la nivelul bracketilor.
  • Aparatul dentar are un aspect inestetic – Astăzi, aparatele dentare reprezintă un accesoriu dorit de mulți, prin care să se facă remarcați. Fie că vă doriți un model vizibil, ori unul mai discret, există o gamă variată de modele din care puteți alege. Astfel, aparatul dentar cu bracketi ceramici sau din safir, ori varianta invizibila si cea linguală reprezintă soluția pentru cei mai discreți. Pentru copii și adolescenți există modele cu un design prietenos, având elastice colorate.
  • La finalul tratamentului rămân urme de bracketi pe dinți – Extrem de rar se întâmplă acest lucru, fapt datorat în general unei igiene dentare deficitare. De aceea, vă sfătuiesc să acordați o atenție sporită periajului după fiecare masă, utilizării dușului bucal, periuței interdentare, apei de gură atunci când sunteți purtător de aparat dentar. Între bracketi si arc pot ramane resturi de alimente care pot ajunge sa pateze zona dintelui.
  • Dantura, o dată îndreptată, se va strâmba conform poziției inițiale –La finalul tratamentului, după îndepărtarea aparatului dentar, medicul ortodont recomandă purtarea unei gutiere (un aparat de contenție) pentru a menține rezultatele obținute. Această gutieră este extrem de comodă, transparentă și ușor de purtat, reprezentând ultima etapă către zâmbetul perfect.

Cum să te obișnuiești cu aparatul dentar?

Pentru mai mult confort în timpul tratamentului ortodontic, ar trebui să vă fi familiarizat cu schimbările care se vor produce.

  • Acomodarea psihologică – acceptarea aparatului dentar în rândul copiilor și adolescenților nu mai este o problemă, aceștia fiind mai mult decât entuziasmați. Variantele de aparate metalice, cât mai vizibile, cu elastice colorate sunt cele preferate de tineri. În cazul adulților, există modelele invizibile.
  • Acomodarea fizică – în ciuda faptului că montarea aparatului dentar nu este dureroasă, la câteva ore poate surveni un mic disconfort, dinții nefiind obișnuiți cu tracțiunile exercitate de bracketuri. De asemenea, veți avea impresia că nu puteți apropia buzele pentru a închide gura. În unele cazuri, bracketurile sau capatul arcului pot provoca mici leziuni, pe care le puteți ameliora cu o ceară specială, aplicată pe sârmă, în zona în care deranjează.

Noile tipuri de arc au proprietăți de activare cu ajutorul temperaturii corpului. Dacă resimțiți presiune prea mare asupra dinților, puteți clăti gura cu apă rece, pentru a inactiva temporar arcul și a scădea disconfortul. Este de reținut că la fiecare activare veți simți o tensiune timp de 1-2 zile.

Acomodarea cu modificările dietei

În primele săptămâni de purtare a aparatului dentar aveți de a face cu o mulțime de provocări. Pe lângă acceptarea psihologică și cea fizică, la nivelul alimentației este necesară o atenție sporită.

Astfel, după începerea tratamentului ortodontic, trebuie evitate alimentele lipicioase și dure (pâine prăjită, legume crude precum morcovi, alune, caramele). Motivul este simplu! Acestea pot dezlipi bracketurile și pot îndoi sârma, ducând la complicații și prelungirea tratamentului.

Ce reguli de igienă trebuie să respecți dacă porți aparat dentar?

Pentru a putea beneficia de un zâmbet perfect, este nevoie de o îngrijire atentă, iar perioada purtări aparatului dentar necesită modificări și în rutina igienei. Astfel, pe lângă periajul dentar recomandat de cel puțin două ori pe zi, va trebui să includeți periajul după fiecare masă, inițial cu o periuță normală sau electrică, apoi cu cea interdentară. În plus, dușul bucal apa de gură și ața dentară trebuie utilizate cu atenție pentru a nu dezlipi bracketurile, însă sunt extrem de utile pentru îndepărtarea resturilor alimentare acumulate printre bracketuri.

Cum te ajutăm noi, la Cris Smile Studio, să te bucuri de un zâmbet perfect?

Medicii noștri, specialiști ortodonți, evaluează cu mare atenție fiecare caz în parte, tratându-l cu empatie și seriozitate, pentru ca rezultatul final să fie cel la care ai visat. Pentru noi este important să te simți confortabil, să fii informat pas cu pas asupra procedurii și mai cu seamă să te simți înțeles.

Stim că tratamentul ortodontic nu este unul tocmai plăcut de la început, însă avem și vești bune. După aproximativ o lună, acomodarea este completă, iar disconfortul dispare, în timp ce la șase luni distanță nici nu-i vei mai simți prezența. Iar imaginile ÎNAINTE și DUPA, cu rezultatele de succes ale medicului nostru specialist ortodont, Dr. Anca Gheorghe, sunt încă un motiv în plus să vă convingem că se poate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top