Dragii mei,
Tratarea cariilor reprezintă cel mai comun procedeu întâlnit în cabinetele dentare, acestea fiind cauzate de numeroși factori, unul dintre ele fiind o igienă orală necorespunzătoare. Pentru ca dinții voștri să rămână funcționali și sănătoși în ciuda unei astfel de probleme endodontice, medicul stomatolog are la dispoziție două variante de tratament, în funcție de gradul de afectare a dentinei, rezultat în urma cariilor.
Astfel, obturațiile coronare (clasicele plombe) și incrustațiile (inlay sau onlay) pot fi soluțiile pentru ca dantura voastră să își recapete funcționalitatea și sănătatea. Pentru a le putea diferenția, dezbatem astăzi subicetul Obturații coronare vs. Incrustații.
Ce sunt cariile dentare?
Pentru a putea vorbi despre cum tratăm cariile, este important să cunoaștem ce sunt ele. Acestea reprezintă cele mai răspândite infecții la nivelul danturii, ce se fac vinovate de atacarea structurii dure a dintelui, afectând peste 90% din populația globului.
- Cariile sunt responsabile de distrugerea smalțului și dentinei, iar în cazurile avansate ajungând până la pulpa dentară sau la țesutul parodontal (peridonțiu).
- Motivul pentru care apar este acela că suprafața dentară este expusă colonizării cu bacterii atunci când este în contact mai mult timp cu alimente bogate în carbohidrați sau dulciuri. Acizii eliberați în procesul de digestie al acestor alimente sunt cei care atacă smalțul.
- Spațiile interdentare, cele mai dificil accesibile curățării prin perierea zilnică, fisurile sau șanțurile prezente pe suprafața ocluzală a dintelui sunt locurile în care aceste bacterii se remarcă. O dată apărută, caria nu mai poate regresa, ba din contră, va ataca și mai mult suprafața dentară, ducând la durere.
Ce sunt obturațiile coronare? Ce sunt incrustațiile?
Așa cum spuneam și anterior, în tratarea unor episoade neplăcute de carii avem la dispoziție două soluții, în funcție de cazul specific cu care ne confruntăm la cabinet.
- Obturațiile sau plombele, reprezintă tratamentul endodontic prin care spațiile structurii dentare, rezultate din eliminarea unei carii. Practic, ele sunt cea mai simplă metodă de tratarea a unei carii.
- Incrustațiile reprezintă obturații indirecte, utilizate în cazul în care plomba obișnuită nu este adecvată pentru restaurarea dintelui și sunt destinate cazurilor cu eroziuni avansate sau pereți dentari rupți.
Care este rolul lor?
- Împreună cu tratamentele de canal, obturațiile coronare au drept obiectiv îndepărtarea infecției dentare de pe dinții cariați, având drept scop asigurarea formei originale și a funcției dintelui.
- Incrustațiile dentare păstrează și reface punctele de contact ale dintelui cu dinții vecini, protejează papila interdentară de presiunile masticatorii și redă fizionomia și funcționalitatea dintelui. Diferența este că incrustațiile necesită confecționarea într-un laborator dentar.
Când sunt necesare obturațiile coronare și în ce moment putem apela la incrustații?
Obturațiile dentare sunt utile atunci când:
- Trebuie să tratăm carii aflate într-o fază incipientă, pentru a preveni extinderea infecției
- Avem de tratat carii avansate, pentru care este necesară limitarea infecției
- Este necesară sigilarea suprafeței ocluzale și a spațiilor interdentare, protejându-le astfel de pătrunderea bacteriilor
- În cazul obturațiilor canalelor radiculare ale dinților rupți sau grav deteriorați
- Pentru completarea tratamentelor de canal necesare devitalizării dinților infectați
- Este necesară atenuarea și înlăturarea durerilor de dinți datorate descoperirii dentinei
Incrustațiile pot fi utilizate:
- Atunci când apar modificări de formă, structură, dimensiune sau înclinație a dinților, caz în care sunt necesare atât pentru rolul funcțional, cât și pentru cel estetic.
- Pentru dinți cu carii proximale (interdentare), având o distrucție mai mare de 1 mm.
- În cazul în care plombele simple nu pot aduce îmbunătățiri de structură și estetică a dinților afectați grav de carii, consumați sau rupți.
- La tratarea cavităților proximale cu acces dificil pentru obturațiilr cu compozit.
- Atunci când vă confruntați cu doi dinți cariați învecinați (în oglindă)
- Pentru a crește rezistența dentară în cazul unor tratamente endodontice repetate
- La corectarea înălțimii suprafeței ocluzale
- În cazul distrugerii a maxim 60% din coroana dentară a unui dinte vital.
Care sunt tipurile de obturații/incrustații existente și din ce materiale pot fi confecționate?
Obturațiile coronare au fost realizate de-a lungul timpului:
- din materiale nobile, precum aur, argint și aliajele lor. Acestea erau executate în laborator, iar apoi cimentate în dinte, fiind preferate pentru rezistența mare. Din păcate, din pricina amestecului unei pulberi de metal cu mercur, s-a renunțat la acest tip de obturație, dat fiind faptul că mercurul are un efect nociv asupra organismului uman, dar și din cauza culorii metalice, galben sau argintiu, absolut inestetică a acestei obturații.
În prezent, sunt folosite materiale moderne:
- Ionomeri de sticlă – cunoscuți pentru capacitatea de eliberare treptată a fluorului, astfel contribuind la întărirea structurilor dentare. Acesția au o estetică superioară amalgamului, asigurând o culoare apropiată de cea naturală a dinților, însă nu perfectă. Un alt avantaj îl constituie capacitatea de a face priză chiar și în mediul umed, fiind extrem de rezistentă. Legătura dintre ionomeri și structurile dentare este una chimică, deci puternică.
- Compozite dentare – sunt cele mai adesea utilizate materiale în practica din cabinetele stomatologice pentru tratamentul prin obturație dentară. Estetica perfectă le face utile atât în cazul dinților frontali, cât și a problemelor molarilor, putând să optați pentru nuanța corectă dintr-o gamă largă de culori. Aceste compozite au fluorescență și opalescență asemănătoare danturii naturale, împrumutând culoarea smalțului cu care intră în contact.
- Compomerii – aceste materiale hibrid, au proprietățile atât ale ionomerilor de sticlă, cât și ale compozitelor dentare. Sunt active din punct de vedere ionic, eliberează fluor, însă într-o cantitate mai mică, având totuși o rezistență crescută la uzură.
Incrustațiile pot fi de două tipuri, în funcție de structura dentară sănătoasă și aspectul final dorit:
- Directe – sunt confecționate în cadrul cabinetului dentar și montate într-o singură vizită.
- Indirecte – sunt realizate în laboratorul de tehnică dentară și necesită cel puțin două vizite pentru a restaura dintele afectat.
În privința materialelor, incrustațiile dentare sunt realizate din:
- Ceramică – este rezistentă la abraziunea dentară, biocompatibilă cu alte materiale utilizate în estetica dentară, dispune de o transluciditate unică și reduce semnificativ riscul alergiilor.
- Diferite aliaje (CrNi, CrCo)
- Zirconiu – este preferat în estetica dentară datorită aspectului natural și al calităților sale: durabilitate, rezistență superioară ceramicii, biocompatibilitate și identificare cu structurile dentare naturale.
Ținând cont de destinația incrustației dentare, există trei tipuri diferite de astfel de proteze unidentare:
- Inlay – o incrustație de mici dimensiuni, aplicată de regulă în zona cea mai solicitată la masticație
- Onlay – o incrustație ce prezintă dimensiuni puțin mai mari, ce se aplică atât la nivelul suprafeței ocluzale, cât la al pereților laterali, atunci când peretele dintelui și-a pierdut din rezistență
- Pinlay – reprezintă o alternativă la pivotul clasic, cu element de fixare intraradiculară.
Care sunt pașii în tratamentul prin obturații coronare la Cris Smile Studio?
În urma examinării situației cavității orale, pacienților li se va:
- Aplica un anestezic local pentru a diminua disconfortul sau senzațiile dureroase
- Izola local, cu diga, zona ce urmează a fi sigilată, pentru o mai bună aderență
- Elimina în totalitate țesutul cariogen cu ajutorul frezelor și burghielor
- Trata suprafața dentară cu o soluție ce facilitează restaurarea dentară
- Umple cavitatea creată cu materialul special – amalgam sau compozit
- Finisa obturația coronară pentru a se încadra caracteristicilor morfologice inițiale
- Corecta materialul folosit pentru obturație, prin închiderea arcadelor peste o foaie subțire și frecarea ușoară a acesteia pentru a aplana punctele de contact.
Cum se efectuează tratamentul cu incrustații ceramice la Cris Smile Studio?
Asemănător cu procedura de aplicare a obturațiilor coronare (plombelor), ceea ce diferă în cazul tratamentului cu incrustații este prepararea lor în laborator. Astfel, pașii sunt aceștia:
- Pregătirea suprafeței dentare, asemenea pasului pentru obturația obișnuită, înlăturându-se țesutul cariogen sau vechile plombe.
- Amprentarea cavității ce trebuie reconstruită din ceramică
- Umplerea cu o plombă provizorie a cavității molarului sau premolarului până la următoarea vizită, pentru a nu expune bacteriilor țesutul dentar
- În cea de-a doua ședință, se îndepărtează plomba provizorie și se curăță țesutul rămas.
- Incrustațiile, pregătite în laborator prin tehnologia CAD-CAM, sunt cimentate cu ajutorul unui adeziv special, care are rolul de a elimina orice spațiu între dintele natural și incrustație, evitând astfel riscul infiltrațiilor bacteriene.
Care sunt avantajele și dezavantajele utilizării obturațiilor dentare? Dar ale incrustațiilor?
Cavitățile coronare rezultate în urma îndepărtării unui proces carios se plombează cu materiale compozite. Dezavantajul este că aderența acestor materiale nu este foarte bună, existând posibilitatea ca sub acestea să se dezvolte carii secundare, iar din cauza infiltrării microbiene plombele să își schimbe culoarea. Pacientul poate resimți sensibilitate dureroasă, adesea producându-se dezlipirea obturației de cavitate.
Din cauza acestor dezavantaje, în cazul cavităților dentare mari se recomandă aplicarea incrustațiilor. Acestea nu își modifică nuanța, ceramica din care sunt realizate fiind un material compact, ce nu permite infiltrațiile.
În timp ce materialul compozit are o durată de viață între 1-3 ani, incrustațiile ceramice pot păstra dintele 5-7 ani sau chiar mai mult.
Avantajele incrustațiilor dentare față de obturațiile din ionomeri de sticlă, compozit sau amalgam sunt:
- Biocompatibilitatea cu țesutul gingival
- Refacerea formei anatomice a dintelui prin modelarea în laborator
- Refacerea punctelor de contact interdentar
- Nu colorează dintele
- Rezistență superioară la uzură, față de orice tip de obturație
- O estetică deosebită în cazul celor din zirconiu
- Pacientul nu resimte disconfort
- Stimulează neodentinogeneza, asigurând protecția țesuturilor dentare rămase în urma îndepărtării cariei
- Reface perfect conturul dintelui
- Contribuie la eliminarea sensibilității dentare
- Previn pierderea dinților
- Dinții pot fi mult mai ușor curățați și întreținuți
- Întăresc structura dintelui cu până la 75%
- Riscul de apariție a cariei secundare este minim
- Longevitatea incrustațiilor dentare poate fi fi de până la 40 de ani
- Se evită procedurile extensive precum coroane, punți sau implantul dentar
Dezavantajele utilizării incrustațiilor dentare în tratamentele endodontice:
- Există un sacrificiu dentar crescut față de aplicarea unei plombe clasice
- În cazul utilizării pe dinții devitali, incrustația poate duce la fracturarea dintelui
- Din cauza durității mai mari decât cea a dinților naturali, în timp, dintele antagonist poate fi erodat
- Prețul ridicat, datorat costurilor de realizare a inlay-ului/onlay-ului în laboratorul de tehnică dentară
Există riscuri în cazul incrustațiilor?
Deși mai puțin frecvent, incrustațiile dentare se pot desprinde dacă cimentul este erodat sau combinat cu saliva în momentul aplicării. În cazul incrustațiilor realizate din rășini sau porțelan, acestea prezintă riscul de a se sparge, dacă se exercită o presiune prea mare asupra danturii.
Factorii care afectează rezistența și estetica obturațiilor dentare:
- O igienă orală deficitară
- Bruxism
- Consum exagerat de cafea
- Fumat
- Obiceiuri vicioase
- Traumatisme
- Calitatea materialelor folosite în obturațiile dentare
- Vizite regulate la medicul dentist pentru
- Detartraj
- Periaj profesional
- Air flow
- Polish dentar
Cât costă o obturație coronară la Cris Smile Studio?
Tarifele pe care clinicile noastre le practică pot fi consultate aici, prețurile fiind uneori diferite în funcție de tratamentul discutat împreună cu medicul, pentru fiecare pacient în parte.
Pentru că la Cris Smile Studio acordăm o atenție sporită stării voastre de sănătate dentară, vă îndrumăm să ne vizitați pentru orice problemă resimțită la nivelul danturii, dar și profilactic, pentru a întâmpina apariția unor elemente neplăcute precum cariile.