Stiați că datele legate de sănătatea orală a populației din România lipsesc în totalitate, din această cauză o caracterizare a acestui aspect fiind imposibil de realizat din perspectivă sociologică?
Concluzia aparține Centrului pentru Monitorizarea Politicilor Publice, în raportul de cercetare făcut public în septembrie 2016.
Pe lângă analiza și compararea politicilor publice naționale și europene, aceștia au realizat și chestionare pe un eșantion de 1144 de persoane, cu concluzia că nivelul stării de sănătate orală a populației se situează cu mult sub cel al țărilor din vestul Europei, în special datorită diferențelor de ordin cultural și socio-economic.
Dacă în România, preocuparea pentru domeniul sănătății orale este destul de redusă în rândul decidenților politici, la nivelul Uniunii Europene există o preocupare din ce în ce mai mare pentru această componentă a sănătății populației, în 2010, tema unuia dintre Eurobarometre fiind sănătatea orală.
Conform Special Eurobarometer 330 Oral Health, 2010, în România:
- 30% din populație a declarat că are toți dinții naturali (față de 41% la nivel European),
- 32% a avut dificultăți de masticație în ultimul an (UE 15%),
- 16% a fost jenată de aspectul danturii (UE 7%),
- 19% a prezentat dureri la nivelul dinților sau cavității bucale (UE – 10),
- 10% a avut probleme în a participa la activitățile sociale datorită problemelor de sănătate orală (UE 4%),
- 66% nu a fost la dentist în ultimele 12 luni (UE 43%),
- 40% a fost la dentist pentru tratamente de urgență (UE 17% ),
- 27% a fost pentru controale de rutină și tratamente de curățare (UE 50%)
- și 31% pentru tratamente de rutină (UE – 33%).
In plus, conform datelor ultimului studiu (GSK Oral Care Segment studies – Ipsos 2016):
Românii consideră că igiena orală presupune să îți menții dinții naturali și sănătoși, dar 44% nu mai au dinții naturali. Doar 41% dintre români încearcă să prevină problemele dentare prin controale regulate la stomatolog, iar 1 din 10 respondenți nu au fost niciodată la dentist.
Principalele motive ale vizitelor rare la stomatolog sunt legate de conștientizarea redusă a problemelor dentare și a riscurilor asociate acestora, dar și costul ridicat al serviciilor.
70% dintre respondenți au probleme orale, cele mai importante fiind cariile, placa dentară, sensibilitatea dinților și sângerarea gingiilor.
Așadar, când vă primim la un control? 🙂