Dragii mei,
Tot mai mulți pacienți care ne trec pragul sunt preocupați de un zâmbet perfect. Dantura sănătoasă, albă și perfect aliniată este de dorit, însă pentru asta are nevoie de îngrijire. Dacă periajul zilnic, detartrajul regulat și tehnicile de albire din cabinet se ocupă de îndeplinirea primelor două, pentru ca dinții să fie aliniați militărește au nevoie de puțin ajutor din partea medicului ortodont.
Mulți dintre voi ocolesc însă purtarea unui aparat dentar fie din motive estetice, fie din lipsa unei bune informări sau a unor cunoștințe bazate pe mituri. De aceea, vă propunem un mic ghid al dinților drepți, care vă poartă printre beneficii și miturile aparatului dentar.
Care sunt cele mai comune mituri despre purtarea unui aparat dentar?
- Poate fi purtat doar pe dantura permanentă – Se crede că efectul aparatului dentar este util numai în cazul dinților definitivi, nu și pentru cei de lapte, mulți părinți evitând vizita la cabinetul medicului crezând că nu este nevoie să acționeze atunci când copilului nu i-au ieșit toți dinții permanenți. În cazul unor dinți înghesuiți, al unui maxilar mult prea mic, medicul ortodont poate recomanda purtarea aparatului începând cu vârsta de 7 ani. Beneficiile unei intervenții din pripă, când oasele maxilarului sunt încă maleabile, fac ca durata și costul tratamentului să fie mai mici. Nu va mai fi nevoie de extracții sau complicații ulterioare, dantura permanentă având posibilitatea de a se dezvolta normal.
- Atunci când avem dinți de lapte drepți și dantura definitivă va fi la fel – Prin comparație cu dinții permanenți, cei de lapte sunt mai mici. De aceea, o dată cu vârsta de 4-6 ani, încep să apară niște spațieri între dinți, semn că oasele maxilare se dezvoltă și fac loc dentiției permanente. În cazul în care fenomenul acesta nu apare, se recomandă purtarea unui aparat dentar. În lipsa lui, dinții permanenți vor crește înghesuiți, ducând la complicații.
- Dantura adultului nu mai prezintă rezultate în urma purtării aparatului dentar – Nimic mai greșit. Deși evoluția nu este atât de rapidă, tratamentul întinzându-se pe o durată mai mare de timp decât în cazul copiilor și adolescenților, rezultatele sunt la fel de spectaculoase. Nu este niciodată prea târziu să porți aparat dentar pentru a-ți îndrepta dinții și a te bucura de un zâmbet armonios.
- Montarea aparatului dentar doare – Procedura de montare a aparatului este complet nedureroasă și durează aproximativ o oră pentru fiecare arcadă. Astăzi, se utilizează arcuri flexibile pentru a oferi un plus de confort pacientului, singura senzație neplăcută fiind dată de micile leziuni ce pot apărea la nivelul obrazului sau limbii. Acestea dispar de la sine în scurt timp de la montarea aparatului dentar, iar disconfortul poate fi atenuat prin aplicarea unei cantități mici de ceară la nivelul brackeților care cauzează problema.
- Aparatul dentar nu arată bine – În ziua de astăzi această problemă nu mai este una reală, căci purtarea unui aparat dentar reprezintă o dovadă a grijii asupra sănătății, ba chiar un accesoriu modern. Pacienții au la dispoziție o gamă largă de opțiuni, putând alege backeți ceramici sau de safir ori un aparat dentar invizibil, precum aparatul dentar lingual. Pentru cei care preferă un design mai vesel, există varianta elasticelor colorate, populare în rândul copiilor și adolescenților sau adulților îndrăzneți.
- După îndepărtarea brackeților dinții rămân cu urme – Acesta este un fenomen destul de rar întâlnit, cauzat mai degrabă de o igienă orală deficitară. Aparatul dentar nu pătează dantura, însă este nevoie de o atenție sporită asupra periajului. În lipsa sa, între brackeți și arc pot rămâne resturi de alimente care necesită îndepărtare după fiecare masă. După periajul obișnuit este necesară perierea interdentară și dușul bucal.
- Dinții revin oricum la forma inițială – După îndepărtarea aparatului dentar, dinții au nevoie de o perioadă de timp pentru a se fixa în poziția corectă, în os. În funcție de fiecare pacient în parte, medicul ortodont poate recomanda utilizarea unei gutiere care să mențină rezultatul obținut în urma tratamentului ortodontic. Transparentă, comodă și aproape imposibil de sesizate de către cei din jur, gutiera va reprezenta ultima etapă în obținerea zâmbetului armonios.
Ce beneficii aduce purtarea unui aparat dentar?
- Reduce riscul apariției cariilor și a afecțiunilor gingivale – Dinții incorect aliniați, înghesuiți sau spațierea excesivă duc la oprirea reziduurilor alimentare. Acestea se acumulează în timp și crează cariile. De cele mai multe ori periuța de dinți nu poate ajunge în acele spații, devenind aproape ineficientă perierea zilnică. Este necesară purtarea unui aparat dentar pentru a îndrepta dantura și a îmbunătății efectele periajului.
- Împiedică eroziunea osoasă – Poziția dinților influențează presiunea creată asupra maxilarului în timpul vorbirii și masticației. Această presiune are efecte esențiale în dezvoltarea osului maxilar care susține dinții. Dantura nealiniată poate duce în timp la exercitarea unei presiuni asupra unui dinte, care treptat va eroda osul. Purtarea unui aparat dentar va echilibra presiunea și va restabili sănătatea maxilarului.
- Vorbirea este îmbunătățită – Nu doar vocea este importantă atunci când comunicăm, ci și alinierea dinților. Mișcările limbii contra dinților din zona superioară te ajută să formezi sunetele. În cazul unei daturi aliniate prea în față sau prea în spate vei dezvolta o vorbire sâsâită sau alte probleme de dicție. De aceea, numeroși logopezi îndrumă părinții către cabinetul medicului ortodont, care va putea remedia problemele de vorbire.
- Ajută în procesul de masticație – Alimentele care nu sunt suficient de bine mestecate vor îngreuna digestia. Întregul proces digestiv începe în cavitatea bucală, prin masticație, care ajută organismul să împartă alimentele în bucăți mici din care se vor extrage nutrienții. De asemenea, pot apărea diverse afecțiuni ale stomacului în cazul în care acesta se confruntă cu digerarea unor bucăți mari de alimente.
- Previne leziunile dentare – O dantură îndreptată prea mult spre exterior poate fi predispusă la accidentări, iar un dinte ciobit sau rupt este foarte dureros și provoacă disconfort. Nu de puține ori persoanele cu dinți inegali își mușcă din greșeală obrazul interior în procesul de vorbire sau masticație.
- Este un mod de a ține cură de slăbire – Deși sună amuzant, purtarea aparatului dentar va duce la evitarea gustărilor din mese, cel puțin în primele zile de acomodare, de teama de a nu rămâne resturi alimentare și pentru a păstra cât mai mult dantura curată (dat fiind procesul complex de igienizare pe care va trebui să îl urmezi), obicei ce durează.
- Vei renunța la obiceiuri nesănătoase – Dacă obișnuiești să îți rozi unghiile sau diverse obiecte, vei fi nevoit să renunți la această îndeletnicire, cel puțin pe perioada tratamentului ortodontic. În cazul unei perioade lungi, câștigul este dublu – al pacientului și al celor din jur.
- Devii selectiv în alimentație – Purtarea aparatului dentar, ce conține brackeți, presupune o selecție riguroasă a alimentelor. Pacientul va evita chipsurile, alunele ori floricelele, multe dintre alimentele greu de mestecat fiind nesănătoase.
- Sănătatea dentară este îmbunătățită – Dincolo de alinierea danturii, vei dezvolta obiceiul de periere a dinților după fiecare masă. Astfel vei preveni apariția problemelor cauzate de placa bacteriană.
Așadar, despre purtarea aparatului dentar numai de bine. Te așteptăm cu un plan de tratament personalizat, cu aparate dentare care să se plieze pe nevoile tale și abia așteptăm să zâmbim împreună.
Cu drag,
Cristina Munteanu, doctor empatie.