Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Demineralizarea dinților la copii și adulți: cauze, tratament și metode de prevenție

Ați observat pete albe pe dinți, carii frecvente și pierderea mobilității dentare? Cauza acestor probleme poate fi demineralizarea smalțului dentar. Acest înveliș exterior dur al dinților, protejează împotriva cariilor și este compus din câteva minerale importante. Structura sa este complexă și include în principal calciu și fosfat, stronțiu, magneziu, plumb și fluor. Din păcate, toate acestea pot fi pierdute prin demineralizare, un proces nefast ce afectează foarte mult sănătatea și integritatea dinților. 

Demineralizarea dinților: ce este?

Termenul face referire la pierderea de minerale din organism. Când acestea se pierd din smalț, dinții vor deveni inestetici și dificil de întreținut în mod corect. În timp ce dinții sănătoși sunt netezi, smalțul demineralizat poate determina asprirea dinților, ceea ce va duce apoi la dezvoltarea plăcii bacteriene și a tartrului. În timp, toate acestea pot afecta serios sănătatea orală și pot duce la complicații neplăcute.

Din fericire, demineralizarea poate fi oprită, iar mineralele pot fi reintroduse în organism, în urma unui proces numit remineralizare.

demineralizare dinti
Sursa Foto: ResearchGate

Ce este fluorul?

Fluorul este un mineral care se găsește în apă, în sol și în numeroase alimente. Cercetătorii și stomatologii sunt de părere că fluorul are efecte benefice asupra sănătății dentare și întărește rezistența acestora la carii. Când este ingerat, fluorul devine parte din structurile dentare, în timpul formării dinților, este reținut în salivă și înconjoară dinții în mod continuu. Fluorul protejează dinții de carii și, în plus, ajută la reducerea uzurii smalțului, din cauza acizilor din anumite alimente, cum ar fi sosurile de salată, sucurile de fructe, roșiile etc.

Demineralizarea dinților la copii

Nu doar adulții, ci și copiii sunt vulnerabili în fața demineralizării dinților, care poate să apară atât pe dinții de lapte, cât și pe cei permanenți. Dacă ați observat pete albe pe dinții copiilor, acesta poate fi primul indiciu al unei carii dentare. De aceea, este important să mergeți la medicul stomatolog cu cel mic, pentru o consultație și un diagnostic corect.

Demineralizarea dinților la copii și adulți: cauze, tratament și metode de prevenție
Demineralizarea dinților la copii și adulți: cauze, tratament și metode de prevenție

Demineralizarea dinților: diagnostic

Medicul este cel care poate confirma dacă există probleme cu demineralizarea dinților. Diagnosticul se face prin metode speciale, care nu includ radiologia, pentru că smalțul este un înveliș foarte dur care nu permite infiltrarea radiațiilor. Cu toate acestea, atunci când dinții trec printr-o proces de demineralizare, smalțul începe să-și piardă proprietățile, devine tot mai sensibil și vulnerabil la dezvoltarea cariilor. În funcție de diagnostic, medicul stomatolog va stabili un plan de tratament personalizat.

Cauzele demineralizării dinților

Există mai mulți factori care pot determina demineralizarea dinților:

  • consumul excesiv de acid citric (lămâile, portocale și mandarinele sunt nefaste pentru smalțul dinților și erodează calciul);
  • consumul excesiv de zahăr (dulciuri, sucuri cu zaharuri etc);
  • consumul frecvent de băuturi acidulate (acidifianții din băuturile carbogazoase și din bere atacă puternic smalțul dinților);
  • lactatele fermentate (pentru că iaurturile, laptele bătut și chefirul cresc pH-ul din cavitatea bucală, ele determină, în cele din urmă, demineralizarea dinților)
  • placa bacteriană (dacă nu este îndepărtată la timp și dacă acoperă într-un procent mare suprafața dinților, placa bacteriană crește aciditatea din cavitatea bucală și afectează smalțul dinților);
  • aparatul dentar, care poate face dificilă curățarea corespunzătoare a tuturor spațiilor intra-dentare;
  • diverse afecțiuni digestive (de exemplu, refluxul gastro intestinal este asociat cu aciditatea din stomac).

Surse care pot favoriza demineralizarea dinților

Există o serie de surse ce pot favoriza demineralizarea dinților. De exemplu, un consum excesiv de zahăr, lactate fermentate, băuturi acidulate și citrice, va afecta smalțul dinților. De asemenea, anumite tratamente medicamentoase sunt nefaste pentru integritatea smalțului dentar. Pentru a împiedica acțiunea acestora, este important ca dinții să fie foarte bine curățați imediat după consumul de dulciuri sau citrice. De asemenea, ar trebui să limitați consumul acestor alimente.

dulciuri 1024x584 1

Alte surse comune ce pot duce la demineralizarea dinților sunt acumularea de placă bacteriană, o igienă dentară necorespunzătoare, în cazul celor care poartă aparat dentar, traumatismele dentare care provoacă inflamație.

Demineralizarea dinților: metode de tratament

Tratamentul pentru demineralizarea dinților ar trebui monitorizat de către medicul stomatolog. În primă fază, tratamentul presupune o acțiune locală, prin folosirea unor geluri sau creme topice care conțin fluor. De asemenea, medicul stomatolog poate recomanda o pastă de dinți cu fluor, periajul profesional periodic la cabinet (pentru eliminarea plăcii bacteriene), precum și limitarea consumului de alimente și băuturi bogate în acizi.

Fluorizarea

Fluorizarea este un tip de tratament folosit de către stomatologi pentru întărirea smalțului dentar, adică a învelișului exterior al dinților. Acesta ajută la prevenirea cariilor și este foarte eficient pentru păstrarea sănătății dentare. Sigilarea și fluorizarea presupun aplicarea unui strat subțire de material pe dinții tineri, imediat după erupție. Efectele tratamentului se mențin timp de 2 – 3 ani, iar tratamentul este neinvaziv.

Fluorizarea are mai multe beneficii:

  • Nu implică durere și nu are efecte adverse;
  • Minimizează riscul de carii dentare, cu până la 80%;
  • Are efect pe termen îndelungat;
  • Stimulează rezistența dinților;
  • Implică prețuri rezonabile;
  • Ajută la o bună rutină de igienă orală.

Ce presupune fluorizarea?

  • În primul rând, stomatologul va efectua un detartraj al dinților și apoi va peria dinții în mod profesional.
  • Apoi, medicul va aplica o soluție demineralizantă, pentru ca materialul sigilant să se lipească mai bine de suprafața dinților.
  • În etapa următoare, medicul va aplica materialul de sigilare, în mod corespunzător.
  • La final, dentistul va verifica dacă sigiliul a ajuns în toate zonele importante, pentru a proteja perfect dinții.

Detartrajul dentar

Un alt tratament eficient împotriva demineralizării dentare îl constituie detartrajul dentar. Atunci când placa bacteriană și sărurile de calciu prezente în salivă se mineralizează, tartrul își face apariția pe suprafața dinților. Pentru eliminarea plăcii bacteriene, medicii recomandă întotdeauna periajul temeinic, dimineața și seara, în fiecare zi, dar această rutină poate să nu fie suficientă. În schimb, detartrajul profesional, realizat în cabinetul medicul, va minimiza riscul de afecțiuni gingivale. Acest tratament presupune curățarea dinților și a spațiilor intra dentare greu accesibile. Medicii recomandă ca detartrajul să fie realizat de două ori pe an, pentru a preveni cu succes bolile parodontale, cariile și chiar căderea dinților.

gingivita evaluare

Detartrajul poate fi manual, cu ultrasunete sau sonic.

Beneficiile detartrajului:

  • Împiedică demineralizarea dinților;
  • Oferă o strălucire aparte dinților;
  • Ajută la albirea și uniformizarea nuanței dentare;
  • Ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți;
  • Ajută la identificarea cariilor ascunse;
  • Ajută la combaterea gingivitei și parodontozei;
  • Permite reîmprospătarea respirației;
  • Este un tratament rapid, fără durere și non-invaziv. Procedura durează în medie 30 – 90 de minute.

Pentru mai multe detalii despre detartrajul dentar și pentru o eventuală programare, click AICI

Periajul profesional

Vă spălați pe dinți de două ori pe zi, îi periați bine și folosiți ață dentară. Poate chiar ați investit într-o periuță de dinți electrică, de lux. Atunci, vă puteți întreba, ce rost mai are să mergeți la dentist pentru un periaj profesional?

De fapt, există multe motive bine întemeiate pentru care ar trebui să faceți acest lucru în mod regulat, chiar dacă aveți o rutină impecabilă de igienă orală.

Beneficii periaj profesional:

  • Elimină mult mai bine placă bacteriană și tartrul;
  • Este complet nedureros;
  • Pentru o încredere sporită în zâmbetul personal;
  • Pentru prevenirea bolilor gingivale;
  • Pentru a identifica și trata din timp orice alte afecțiuni dentare;
  • Costurile sunt rezonabile;
  • Pentru a împiedica demineralizarea dentară.

Albirea dentară profesională

Albirea dinților este o procedură eficientă pentru demineralizarea dinților. Aceasta presupune folosirea unor tehnologii și instrumente speciale (cum ar fi laserul ZOOM) pentru albirea și înfrumusețarea dinților. Metoda cu laser oferă rezultate vizibile după o ședință unică, ce durează doar 45 de minute, timp în care se aplică pe dinți un gel special, care este apoi activat prin lumina laserului. În afară de utilizarea laserului ZOOM, există și alte metode eficiente pentru albirea dinților:

  • albirea cu tehnologia cu gel Opalescence xtra boost (se poate face în cabinet sau acasă)
  • albirea cu fațete ceramice, din porțelan, aplicate pe dinții naturali.
albire 1024x607 1

Avantajele procedurii de albire dentară:

  • Eliminarea petelor dentare inestetice;
  • Dinți albi, strălucitori și frumoși;
  • Un zâmbet perfect;
  • Este nevoie doar de o ședință pentru albirea dinților;
  • Combaterea demineralizării dentare.

Pentru detalii complete privind tratamentul de albire dentară și pentru programare în cabinet, click AICI.

Metode de prevenire a demineralizării dinților

Pentru că una din cele mai importante cauze care determină demineralizarea dinților este consumul de băuturi acide și dulciuri, cel mai bun sfat pentru prevenție este limitarea acestora și chiar eliminarea lor din dieta obișnuită. Apoi, este esențial să includeți în meniul frecvent alimente bogate în calciu și fosfați (lactate și legume cu frunze verzi).

Igiena orală deficitară este o altă cauză majoră pentru demineralizarea dinților. De aceea, pentru prevenirea acestui proces nefast pentru dinți, este important să acordați o atenție deosebită periajului, în fiecare zi. Dinții ar trebui periați de două ori pe zi.

În afară de o igienă orală corespunzătoare, folosirea unei paste de dinți speciale poate ajuta la prevenirea demineralizării dinților.

periuta electrica

Dacă smalțul se uzează, din păcate, acesta nu mai poate fi regenerat, pentru că el nu este un țesut organic în creștere, așa cum sunt pielea și oasele. Practic, în corpul uman, nu există alte surse de smalț. De aceea, cea mai bună metodă de a stopa procesul de demineralizare este utilizarea fluorului. De asemenea, dacă mestecați gumă fără zahăr, saliva rezultată din mestecat va proteja smalțul dentar.

Cât de eficientă este pasta de dinți pentru demineralizarea dinților?

Pasta de dinți cu fluor este foarte utilă în restabilirea calităților minerale ale smalțului dentar, pentru că fluorul este un mineral natural. Acesta va ajuta dinții să devină din nou netezi și puternici, prin procesul de remineralizare. Astfel, puteți cumpăra  o pastă de dinți cu extra-fluor pe care să o folosiți zilnic .

Scroll to Top