Dr. Ana Gavrilă, pedodont Cris Smile, despre SIGILAREA dentară- cea mai eficientă și modernă metodă de combatere a cariei la copii și la adulți
1. Ce este sigilarea dentară?
Sigilarea reprezintă o metodă de prevenire a cariei dentare ce constă în aplicarea unui strat subțire de material sigilant pe suprafețele retentive ale dinților.
2. De ce este nevoie de sigilare dentară și când trebuie această efectuată? Este recomandată și adulților?
Se preferă sigilarea dinților la scurt timp după erupție, atunci când suprafața ce urmează a fi sigilată este vizibilă și accesibilă în totalitate.Åži adulții pot apela la această metodă de prevenție, dacă prezintă dinți cu suprafețe abrupte și retentive la nivelul molarilor de premolarilor și dacă aceștia nu au fost încă afectați de carie.
3. Care sunt avantajele sigilării dentare?
Sigilarea dinților prezintă numeroase avantaje, dintre care cele mai semnificative sunt:
- ușurează și favorizează igienă orală;
- acționează că o barieră în calea acizilor, zaharurilor și bacteriilor;
- materialul utilizat în sigilări este activ pe suprafață dintelui o perioada îndelungată de la aplicare prin eliberare de fluor, care are rolul de a remineraliză smalțul.
4. Pe ce dinți se indică aplicarea?
Se poate aplica pe molari, atât cei de lapte cât și pe cei definitivi.De asemenea la nivelul dentiției definitive se mai poate aplica pe premolari.
5. Care este durata de viață a unei sigilări?
O sigilare efectuată este garantată de către medic în jur de 2-3 ani.Stratul subțire de material aplicat este predispus fracturării și tocirii în timpul masticației.În acest sens, se recomandă efectuarea controalelor periodice, în cadrul cărora sigilările se verifică și se completează în cazul în care este nevoie.