Fraud Blocker

Detartrajul și beneficiile sale

Dragii mei,

Stiu cât de mult vă place să zâmbiți, însă uneori dinții voștri par să nu mai aibă aceeași strălucire, ba mai mult, arată ușor îngălbeniți. Nu este nevoie să vă îngrijorați și nici nu e cazul să programați o ședință de albire, căci poate fi vorba doar de apariția tartrului.

Atunci când uităm sau ne permitem luxul de a mai sări peste o periere din cauza oboselii, bacteriile încep să se depună pe dinți, fapt ce duce la apariția plăcii bacteriene. Tartrul reprezintă tocmai mineralizarea în timp a acestei plăci bacteriene împreună cu sărurile de calciu conținute de salivă.

Stați liniștiți! Vă pot da o mână de ajutor și veți redescoperi strălucirea dinților voștri! Procedura se numește detartraj și poate fi realizată în trei moduri, însă eu îl recomand pe cel manual pentru eficiență.

  • Detartrajul manual  este o metodă de a înlătura cu precizie și tartrul interdentar sau subgingival, fiind folosite instrumente ascuțite precum sondă, gheară, seceră, chiuretă. Prin presiunea exercitată asupra dinților cu aceste instrumente tartrul este înlăturat, ce-i drept cu o mică senzație de disconfort și o ușoară sângerare, însă fără grijă, acestea sunt absolut normale.
  • Detartrajul cu ultrasunete este metoda cea mai frecvent utilizată, însă nu la fel de eficientă precum cea manuală. Adesea, detartrajul cu ultrasunete trebuie însoțit și de cel manual pentru rezultatele dorite. În cazul ultrasunetelor (vibrațiile mecanice cu frecvențe foarte înalte  25.000 – 45.000 Hz, nepercepute de urechea umană), tartrul este spart și mobilizat prin intermediul vibrațiilor, în timp ce jetul de apă al aparatului spală fragmentele și evită supraîncălzirea dintelui. Deși țesuturile moi (gingiile sângerează mai puțin) sunt mai puțin afectate, în urma acestui tip de detartraj pot apărea fenomene de hipersensibilitate la rece sau dulce, iar copiii și femeile gravide ar trebui să îl evite pentru a nu apărea afecțiuni ale pulpei dentare.
  • Detartrajul sonic  este o metodă ce folosește un jet de aer pentru a disloca porțiunile de tartru, însă aceasta este foarte puțin utilizată pentru că nu este atât de eficientă.

Înainte de o procedură de detartraj aveți în vedere următoarele aspecte:

  • Anunțați medicul dacă luați medicamente anticoagulante sau dacă ați avut episoade cu sângerări abundente în trecut.
  • Înaintea oricărei intervenții cu risc de infecție trebuie să fie realizat și un detartraj.
  • Informați-vă medicul dacă suferiți de diverse afecțiuni, în special de reumatism articular acut, endocardită, boli de inimă congenitale sau proteze valvulare pentru că ar trebui să vi se administreze preventiv antibiotic.
  • Amânați detartrajul dacă sunteți răcit sau aveți o boală contagioasă.

Așadar, dragilor, nu neglijați sănătatea dinților voștri și veniți la cabinet pentru un detartraj la fiecare 6 luni sau la o distanță de 3 luni în cazul fumătorilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top