Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Diastema (Strungareata): Ce este, cauzele aparitiei si metode de tratament

Diastema (strungăreața) poate fi considerată un farmec, o trăsătură aparte care poate fi observată în momentul în care zâmbim. În momentul în care acest spațiu care s-a format între dinți provoacă insecurități sau, în alte cazuri, dificultăți în vorbire, puteți opta pentru tratarea diastemei, în funcție de situație.

Ce este diastema?

Diastema, supranumită și strungăreață, este spațiul liber care se formează între incisivii centrali. În cele mai multe cazuri, spațiul se formează între incisivii frontali superiori, dar, în cazuri mai puțin comune, diastema se poate forma și între incisivii frontali inferiori.

diastema4 1024x615 1
Sursa Foto: Pinterest

Ce efecte poate avea strungareata

Efectele diastemei pot fi atât estetice, deoarece este vizibilă atunci când zâmbim sau purtăm o conversație, dar și funcționale, fiind influențate vorbirea și masticația. 

Cauzele aparitiei diastemei

Există mai multe cauze pentru apariția diastemei la copii și adulți. De la mărimea maxilarului și a dinților, care poate fi nepotrivită, la frenul labial care este supradimensionat, poate chiar și o afecțiune parodontală. Acestea sunt cauzele apariției diastemei:

  • dimensiunea dinților în raport cu osul maxilarului – această situație este valabilă în cazul în care dinții sunt prea mici comparativ cu mărimea maxilarului, sau dimensiunile dinților diferă, unii fiind mai mici decât ceilalți.
  • fren labial supradimensionat – în acest caz, frenul labial, mai exact țesutul care se întinde din interiorul buzei superioare până la incisivii centrali superiori, este disproporționat. 
  • obiceiuri vicioase – cele mai comune obiceiuri vicioase care pot aduce la apariția diastemei sunt mecanismul de înghițire, suptul degetului sau suptul buzelor.
  • pierderea dinților temporari – în momentul pierderii dinților de lapte, copiii pot dezvolta o diastemă temporală, care nu necesită tratament.
  • parodontoza – din cauza pierderii osului care susține dinții, aceștia suferă modificări, producându-se astfel distanțarea dinților.
diastema
Sursa Foto: Pinterest

Tipuri de diastema (strungareata)

Strungăreața poate fi de mai multe tipuri: diastemă interincisivă, diastemă patologică, diastemă primară, diastemă falsă, diastemă premolară și diastemă fiziologică. Aceste tipuri de diastemă pot fi distinse datorită caracteristicilor pe care le prezintă.

Diastema interincisiva

Diastema interincisivă este caracterizată prin prezența spațiului între incisivii centrali. Acest lucru poate provoca dificultăți în pronunție sau pot avea efecte la nivel estetic.

Diastema vera (primara)

Diastema vera sau primară este cauzată de frenul buzei superioare care s-a dezvoltat excesiv.  Acest tip de diastemă este cel mai predispus în a fi transmis ereditar.

Diastema falsa

Diastema falsă sau secundară apare în cazul în care lipsește un incisiv lateral și nu este la fel de întâlnită precum diastema vera. 

Diastema premolara

Diastema premolară este spațiul dintre premolarii inferiori, de cele mai multe ori este însoțită și de alte anomalii dentare. Diastema premolară este mai des întâlnită în rândul sexului feminin. 

Diastema fiziologica

Diastema fiziologică este comună în cazul dinților temporari, de lapte, în jurul vârstei de 4-5 ani. Acest lucru se întâmplă deoarece dinții de lapte sunt de dimensiuni mai mici, distanța dintre ei fiind pregătitoare pentru dinții permanenți, care sunt mai voluminoși.

diastema fiziologica 1024x641 1

Diastema (Strungareata): Diagnostic

Diagnosticul se stabilește în urma unui control. Stomatologul te va informa atât cu privire la tipul diastemei cât și cu privire la tratamentul pentru corectarea acesteia. În urma unei discuții pe această temă, medicul stomatolog te va sfătui cu privire la cea mai potrivită metodă de tratare a diastemei.

Tratamentul diastemei. Metode la care poti apela

Dacă dorești corectarea diastemei, există mai multe metode, în funcție de caz și de gravitatea situației. Fiecare metodă se aplică în situații diferite, după momentul stabilirii tipului de diastemă.

Aparatul dentar pentru corectarea strungaretei

Aparatul dentar este cea mai comună și recomandată metodă pentru corectarea strungăreței. Având în vedere faptul că aparatul dentar pune presiune pe dinți, spațiul format din cauza diastemei se va închide.

aparat dentar 1024x683 1

Fatetele dentare

În cazul în care nu vă încântă ideea de a purta aparat dentar pentru corectarea diastemei, sau spațiul dintre cei doi dinți este destul de mic, o altă metodă de tratare a diastemei este prin fațete dentare. Fațetele dentare pot umple golul format din cauza diastemei.

Tratarea diastemei prin frenectomie

Această metodă de tratare a diastemei este aplicabilă în cazul în care este formată din cauza frenului supradimensionat. Printr-o simplă intervenție chirurgicală, frenul labial poate fi îndepărtat. Intervenția se poate face și în cazul dinților de lapte, caz în care dinții permanenți vor crește normal, dar și în cazul dinților permanenți, caz în care va fi necesar un tratament ortodontic pentru readucerea dinților în poziția normală.

diastema 2 1

Tratament parodontologic

În această situație, va fi recomandat un tratament care va aduce din nou sănătatea dinților și a gingiilor. Acest tratament este un pas necesar pentru a vindeca afecțiunea care a cauzat diastema, ulterior se poate discuta despre o metodă de corectare a diastemei.

Strungareata la copii

Strungăreața poate apărea și în cazul copiilor, în prezența dinților de lapte. Aceasta poate fi corectată prin aceleași metode, sau se poate corecta de la sine. În cel mai bun caz, este recomandat un control stomatologic, pentru stabilirea celei mai bune opțiuni. 

Scroll to Top