Dinții albi, nu avem cum să nu îi observăm, să îi admirăm și să ni-i dorim. O dantură albă e asociată cu o igienă orală ca la carte, oferă mai multă încredere în sine și te va face, involutar, să zâmbești mai des. Așadar, dragii mei, azi despre ce e bine să știm când ne decidem să facem albire.
Dragii mei,
Daca e miez de vara, e bronz. Si daca e bronz, il asortam cu albul, nu? Dincolo de contextualizare, astazi as vrea sa va plimb putin prin conceptul de albire dentara.
In primul rand, traim in epoca Hollywood smile si de multe ori ne lovim de aceasta dorinta de perfectiune – albul cel mai alb, imaculat.
Un detaliu pe care il omitem adeseori este ca albul dintilor nu e albul Ariel. Exista mai multe nuante de alb care sunt stabilite de medicul stomatolog cu ajutorul cheii culorilor.
Cum citim si folosim cheia?
Literele definesc nuanta principala:
- A : alb-galben
- B : galben
- C : gri
- D : alb-galben-gri
Cu cat cifrele sunt mai mici, nuanta este mai deschisa.
Albirea dintilor este:
- ea este mai eficace in cazul dintilor "ingalbeniti". Daca nuanta de baza este gri, atunci efectele vor fi mai putin vizibile (nu inseamna ca a fost facuta prost). Dintii isi schimba culoarea din cauza fumatului, pigmentilor bacterieni, alimentari (vin, cafea, condimente) sau din cauza medicatiei (de ex., tetraciclina ingalbeneste dintii).
- contraindicata daca dintii prezinta carii sau daca gingia este inflamata, cu retractii gingivale foarte pregnante.
- in cazuri favorabile, poate schimba culoarea dintilor cu 2-3 nuante: de exemplu de la A3,5 la A2 sau A1.
- efectele ei nu sunt aplicabile plombelor existente, a lucrarilor dentare sau a protezelor. Protezele se pot albi in afara cavitatii bucale folosind un agent de albire specific (care de obicei se foloseste si pentru curatarea protezelor).
Efectul albirii poate dura de la cateva luni la cativa ani si depinde de stilul de viata al fiecarui pacient
Albirea dentară realizată în cabinet:
- Albirea ZOOM, cu lampa
- Albirea cu laser
Ambele metode intra in categoria albirii activate de o sursa de lumina si sunt realizate doar in cabinet. In principal, se aplica un gel de albire pe suprafat dintilor iar efectul gelului este accelerat cu ajutorul unui fascicul luminos. Este foarte important sa protejam tesuturile moi cu ajutorul unei rasini fotopolimerizabile inerte.
In aceasta categorie includem si albirea interna sau intradentara care este realizata in cadrul tratamentelor endodontice. Dintii devitalizati tind sa isi piarda culoarea in timp iar prin albirea interna incercam sa ii aducem cat mai aproape de culoarea lor initiala. Spre deosebire de albirile de mai sus, aceasta se face din interiorul dintelui. La finalul tratamentului endodontic, facem un orificiu in dinte pana ajungem la obturatia de canal unde (in camera pulpara), introducem un agent de albire care e lasat sa actioneze cateva zile.
Albirea dentară realizată acasă:
- Cu gutiere
- Cu paste de dinți speciale
Pentru aceast capitol, sfatul meu este sa consultati medicul. Gutierele se potriveasc pe dinti cu agenti de albire speciali care in concentratii diferite pot afecta o gingie sensibila sau o dentina foarte subtire.
Cele mai des intalnite reactii adverse ale albirii sunt: sensibilitatea crescuta a dintilor, sensibilitatea gingiilor, iritatii minore care dispar la scurt timp. Agentii de albire, insa, pot afecta smaltul iar procedura in sine nu e indicata copiilor sub 16 ani si femeilor insarcinate.
Pentru mai multe detalii va stau cu drag la dispozitie.
Cristina Munteanu,
#doctorEmpatie