Fraud Blocker

Implant Megagen Anyridge – 2000 lei,

20% reducere la coroane și fațetele dentare

Albire dentară lampă Zoom – 750 lei

Durerea de masea: Cauze, Tratamente si Remedii

Dacă vorbim de afecțiunile dentare frecvente în România, primele probleme la care se gândește oricine, sunt durerile de dinți cauzate de caria dentară. Anume cariile reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme ale sistemului dento-maxilar, afectând circa 80-98% din populația României, iar odontologia este ramura stomatologiei care le rezolvă. Este suficient să analizăm modul în care oamenii caută remedii care mai de care mai năstrușnice pentru durerea de măsea, pentru a trage concluzia nu numai că afecțiunea este prevalentă, dar, în aceeași măsură, și că bunul obicei de a merge la dentist dacă te doare măseaua este mai puțin popular decât “descantec pentru durerea de măsea”, “cuișoare pentru durerea de măsea”, “usturoi pentru durerea de măsea”, “paracetamol pentru durerea de măsea”, “remedii naturiste pentru măsea”, “curent la măsea”, “pastă de dinți pentru durerea de măsea”. Durerea de măsea se află în topul celor mai greu de suportat, de aceea, din acest articol, vei afla totul despre durerea de măsea, ce o cauzează și cum trebuie tratată, dacă poate fi tratată acasă sau dacă…semnalizează afecțiuni mult mai grave ale dinților. 

Tipuri de Durerea de masea/dinti in functie de durata, intensitate si localizare

O durere de măsea (de dinte molar) poate să aibă origini diverse, începând de la o condiție dentară, care afectează dintele, gingiile sau osul din apropiere sau poate să apară din cauza anumitor afecțiuni medicale. 

Dinții o componentă numită pulpă dentară, formată din nerv, țesut conjunctiv și vase de sânge. Atunci când pulpa dentară este inflamată, apare pulpita dentară. Durerea de măsea poate varia ca intensitate, începând de la durere surdă, până la durere ascuțită, fiind clasificată în funcție de durată, intensitate și localizare, în următoarele tipologii:

  • reversibilă – formă ușoară, în care pulpa dintelui nu este foarte afectată, dintele este rar inflamat, nu apare febra sau respirația neplăcută;
  • ireversibilă – formă agravată, durere ascutita care crește atunci când ești în poziție întins, febra si halena;
  • acută – durere intensă, dar de scurtă durată; febră, dinte inflamat, halenă;
  • cronică – dureri slabe, dar de lungă durată; posibil febră, posibil halenă.

Dintre simptomele care semnalează apariția unei dureri de măsea amintim:

  • Durere de măsea ascuțită, constantă sau temporară
  • Inflamarea gingiei din jurul măselei cu pricina
  • Febră
  • Durere de cap
  • Gust neplăcut în gură (apare atunci când este vorba despre o infecție).

Durerea de masea se poate accentua în timpul nopții, iar unul dintre motivele pentru care se poate întâmpla acest lucru este că atunci când stai întins, sângele curge spre cap, crescand tensiunea arteriala în zona superioară a corpului și implicit presiunea pe care o resimți la nivelul capului. 

Cand este recomandat sa mergi la medic?

Durerea de măsea indiferent de intensitate nu va trece de la sine iar analgezice de tip paracetamol, algocalmin fiole sau mydocalm luate fără recomandare medicală nu fac decât să prelungească procesul inflamator. De aceea, este recomandat să mergi la medic încă de la primele dureri. Dacă durerea se acutizează în una-două zile și devine severă și însoțită de febră, de dureri de urechi și îți afectează capacitatea de a deschide gura larg, trebuie să te prezinți de urgență la stomatolog. 

Pe scurt, atunci când apar următoarele simptome, controlul stomatologic este esențial:

  • inflamație;
  • sensibilitate la cald, rece, dulce, acru;
  • febră;
  • noduli umflați;
  • halenă – respirație urât mirositoare chiar și după periaj;
  • un gust permanent neplăcut în gură.

Durere de masea netratata. Riscuri

Dacă durerea de măsea este cauzată de o infecție mai gravă, precum un abces dentar, problema netratată poate duce la o diversitate de complicații grave, inclusiv la pierderea măselei, la infecții bacteriene ale sângelui sau la mediastinită, o inflamație a spațiului dintre plămâni. 

Infecția se poate răspândi la țesuturile moi din gură și din zona feței și poate cauza pneumonie și chiar abces cerebral.

Diagnosticarea durerilor de masea/dinte

Pentru a trata durerea de dinți, medicul dentist îți va solicita, mai întâi, istoricul medical și va efectua un examen fizic. 

  • Îți va pune întrebări despre durere, când a început, cât de sever se simte, unde este localizată, ce factori au dus la agravarea sa. 
  • Va examina gura, dinții, gingiile, maxilarul, limba, gâtul, sinusurile, urechile, nasul și gâtul. 
  • Poate solicita realizarea de radiografii precum și de teste de sensibilitatea, de determinarea amploarei sau teste cu ajutorul testerului electric pentru a determina cauza reală a durerii de dinți. 

Principalele cauze ale aparitiei durerii de masea

Printre principalele cauze ale durerii de masea se numără:

Cum se poate trata durerea de masea

Durerea de măsea este tratată în funcție de cauza ei: caria va fi plombată; dacă e mult prea avansată, e foarte posibil ca medicul va scoate măseaua cu probleme. Dacă ai infecție, medicul o va trata curățând zona infectată și va recomanda administrarea unui tratament pe bază de antibiotice.

Tratamente in cabinetul medicului dentist/chirurgicale 

Tratamentul pentru durerea de măsea, așa cum spuneam mai sus, depinde foarte mult de cauza acesteia.

  • tratamentul clasic este cel endodontic (numit și tratamentul de canal, o procedură prin care are loc extirparea nervului și obturația de canal și prin care se îndepărtează țesutul afectat). Extracția măselei este o altă opțiune pentru a îndepărta pulpa dentară foarte afectată.
  • tratament periodontal este recomandat dacă durerea este o urmare a unei infectii a gingiei, acesta fiind curățat de medic. Cazurile severe de boală parodontală pot necesită o intervenție chirurgicală în cavitatea orală.
  • Un dinte molar fracturat (spart) poate fi și el tratat cu ajutorul unor tehnici de reconstrucție, specifice, prin aplicarea unei coroane dentare.

Tratament pe baza de medicamente – cand se recomanda? 

Administrarea de medicamente fără prescripție medicală (OTC), cum ar fi acetaminofenul (algocalmin) sau ibuprofenul, este o modalitate rapidă și simplă de a reduce în mod eficient durerile de dinți ușoare până la moderate. Ai grijă să respecți întotdeauna doza recomandată pe ambalaj. Dacă durerea de dinți este severă, consultă un stomatolog și discută cu el despre calmante mai puternice. 

  • Calmantele și antibioticele pot fi prescrise de medic pentru durerea de măsea severă și pentru edem (umflarea măselei), de pe urma unui abces dentar sau de pe urma unui abces periodontal.
  • Dacă vorbim de durerea de măsea asociată cu sinuzita, medicul o va trata de cele mai multe ori cu antibiotice, decongestionante și va recomandă clătirea sinusurilor cu o soluție pe bază de apă sărată.

Este recomandat tratamentul acasa?

Așa cum explicăm în rândurile de mai sus, o durere de măsea nu trece de la sine, iar complicațiile și/sau cauzele sale, de obicei, nu permit tratarea acasă. Până ajungi la medic, însă, poți aplică o compresă cu gheață sau o compresă caldă pe față, în apropierea zonei unde se află dintele molar (măseaua) care te doare. 

În unele situații, este utilă folosirea unui medicament topic cu benzocaină, urmând indicațiile pe care ți le oferă medicul tău stomatolog.

Sunt indicate tratamentele naturiste?

Popularitatea tratamentelor naturiste contra durerii de măsea poate fi explicată de convingerea că se poate găsi soluționare locală unei afecțiuni cu cauze destul de complexe. Într-adevăr, tratamentele naturiste pot ajuta la alinarea durerii, acționând asupra efectului și nu asupra cauzei. Dintre acestea, enumaram: 

  • Compresa rece: utilizarea unei comprese reci poate ajuta la ameliorarea durerii de dinți.

Aplicarea unei pungi de gheață învelite într-un prosop pe partea afectată a feței sau a maxilarului ajută la contractarea vaselor de sânge din zonă, ceea ce poate reduce durerea pentru a permite unei persoane să adoarmă. Aplicarea unei comprese reci pe zonă timp de 15-20 de minute la fiecare câteva ore seara poate ajuta, de asemenea, la prevenirea durerii la culcare.

  • Unguente medicamentoase: Unele unguente medicamentoase pot ajuta, de asemenea, la reducerea durerii de dinți. Gelurile și unguentele care conțin ingrediente precum benzocaina pot amorți zona. Cu toate acestea, benzocaina nu este potrivită pentru utilizare de către copiii mici.
  • Clătire cu apă sărată: Apa sărată este un agent antibacterian natural, deci poate reduce inflamația și ajută la protejarea dinților deteriorați de infecții. Clătirea cu apă sărată poate ajuta, de asemenea, la eliminarea particulelor de alimente sau resturilor blocate în dinți sau gingii.
  • Clătire cu peroxid de hidrogen: Parodontita este o infecție gravă a gingiilor care apare, în general, ca urmare a igienei orale proaste. Poate provoca probleme precum durere, sângerare a gingiilor și dinți care se desprind în alveolele lor. Autorul unui studiu din 2016 a descoperit că clătirea cu apă de gură cu peroxid de hidrogen a ajutat la reducerea plăcii și a simptomelor parodontitei. Oamenii ar trebui să dilueze întotdeauna peroxidul de hidrogen alimentar cu părți egale de apă. Strângeți soluția în gură, dar nu o înghiți. Acest remediu nu este potrivit pentru copii, deoarece există riscul ca aceștia să înghită accidental amestecul.
  • Ceai de mentă: poate ajuta la ameliorarea temporară a durerii de la o durere de dinți. Cercetătorii notează că menta conține compuși antibacterieni și antioxidanti. Mentolul, un ingredient activ din menta, poate avea, de asemenea, un efect de amorțire ușor asupra zonelor sensibile.
  • Cuișoare: eugenolul, care este unul dintre principalii compuși din cuișoare, poate reduce durerea de dinți. Rezultatele unui studiu clinic din 2015 au indicat că persoanele care au aplicat eugenol pe gingii după ce li s-a extras un dinte au simțit mai puțină durere și au avut un grad mai mic de inflamație. Eugenolul acționează ca un analgezic, ceea ce înseamnă că amorțește zona. Pentru a folosi cuișoare pentru durerea de dinți, înmoaie cuișoarele măcinate în apă pentru a face o pastă. Apoi, aplica pasta pe dinte, pe locul cu durere. Acesta nu este un remediu potrivit pentru copii, deoarece aceștia pot înghiți prea cuișoarele.
  • Usturoiul: alicina, care este compusul principal din usturoi, are un efect antibacterian puternic care poate ajuta la uciderea bacteriilor din gură care duc la carii și dureri de dinți. 

Durerea de masea la copii

Durerea de măsea la copii este des întâlnită și poate avea cauza dentară sau gingivală. 

În cazul în care nu trece în maximum 24 de ore, după ce ai curățat bine dințișorii și nu prezintă semne vizibile de carie, e bine să iei legătură cu medicul pedodont. În funcție de vârsta copilului, poate fi cauzată de un dinte permanent gata să erupă, de un abces dentar sau de o carie internă a unui dinte permanent. 

Dacă măseaua are carie vizibilă, trebuie să te prezinți de urgență cu copilul la cabinet pentru a evita complicații ulterioare. 

Durerea de masea in sarcina

Durerea de măsea în timpul sarcinii poate provoca atât disconfort, cât și frică pentru apariția unor eventuale complicații sau tratamente ce ar putea afecta copilul. 

Prevenția este întotdeauna o soluție potrivită pentru orice tip de afecțiune a organismului, dar dacă ajungi să te confrunti cu o durere de măsea în timpul sarcinii, evită să iei medicamente fără știrea medicului care iti supraveghează sarcina. 

  • Cauzele durerii pot fi multiple, însă de cele mai multe ori, problemele stomatologice în sarcină apar la nivelul gingiilor. Pe fondul modificărilor hormonale, femeile se pot confrunta atât în perioada sarcinii, cât și în timpul alăptării cu probleme gingivale, caracterizate printr-o predispoziție crescută de sângerare și inflamare a gingiilor, numita gingivita de sarcina. Prin urmare, atunci când observi că gingiile se modifică la culoare sau sângerează, trebuie să mergi la un control stomatologic.
  • Unul dintre motivele din cauza căruia poate apărea durerea de măsea în timpul sarcinii  este acela că în respectiva perioadă, femeile tind să aibă pofte și să consume mult mai multe dulciuri sau produse pe bază de zahăr. Consumul ridicat al acestora și nerespectarea regulilor de igienă orală nu va face decât să ducă la apariția cariilor. Astfel, atunci când observi anumite colorații ale dinților, este posibil ca acestea să indice formarea unei carii. În momentul în care caria ajunge la nerv apare durerea de măsea. 
  • Alte probleme dentare cu care pacientele se pot confrunta în timpul sarcinii și alăptării sunt: hiperestezia dentinară și granulomul de sarcină.

Sfaturi pentru prevenirea durerilor de dinti si de masea

Deoarece în majoritate durerile de dinți sunt rezultatul cariilor dentare, respectarea unor bune practici de igienă orală poate preveni durerea de masea. Acestea constau în periajul regulat cu o pastă de dinți care conține fluor, folosirea aței dentare o dată pe zi, clătirea o dată sau de două ori pe zi cu o apă de gură antiseptică și consultarea dentistului de două ori pe an pentru o curățare profesională. În plus față de aceste practici, consuma alimente sărace în zahăr și întreabă medicul dentist despre sigilarea dentară și fluorizarea.

Continut revizuit medical de dr. Cristina Munteanu

Surse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26188932/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26188932/

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0159843

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535211000232

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/

https://www.webmd.com/oral-health/toothache

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10957-toothache

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326133

Scroll to Top