Dragii mei, știu că acest subiect este foarte delicat pentru părinți pentru că ridică numeroase întrebări precum care este vârsta la care apar primii dințișori, este nevoie să ne îngrijorăm dacă aceștia întârzie să își facă apariția, ori cum putem combate efectele neplăcute ale erupției?
Trageți aer în piept și țineți cont în primul rând că procesul este unul fiziologic, natural, deci nu este nevoie să intrați în panică. Un aspect care vine drept argument în ajutorul meu este faptul că rădăcina dințișorilor începe să se formeze încă din timpul vieții intrauterine și ajunge la o formă completă atunci când bebelușul are un anișor. În plus, chiar de la naștere, dinții bebelușului au deja o mare parte din smalț format, urmând ca apoi dințișorii să crească încet, încet.
Pentru a vă răspunde deja la primele întrebări, aflați că nu există o vârstă fixă la care primii dințișori să își facă apariția, aceasta fiind diferită în funcție de copil. În general însă, primii dinți ies în jurul vârstei de 6 luni, aceștia fiind incisivii centrali, adică cei doi dinți din față, dar nu trebuie să vă îngrijorați nici dacă aceștia vor apărea în jurul vârstei de 11 luni – 1 an. Apoi, apar alți patru în zona din față și restul pe măsură ce copilul se apropie de vârsta de trei ani, când va ajunge la 20 de dinți.
După patru ani, încep să apară modificări la nivelul maxilarului și a oaselor feței, care se dezvoltă pentru a face loc dinților permanenți. Astfel, puteți observa că apar mici spații între dinții deja aflați în gurița copilului. Între șase și 12 ani, copilul va avea drept instrumente pentru mestecat un amestect de dinți temporari și permanenți, aceasta fiind perioada în care ne luăm rămas bun de la dinții de lapte. Singurul dinte care se lasă așteptat este molarul de minte, care apare abia după vârsta de 18 ani.
Pentru a vă veni în ajutor, iată un tabel simplu prin care puteți urmări evoluția erupției dentare la cel mic:
Apariția dinților de lapte:
– 6 – 12 luni : incisivii centrali inferiori, centralii superiori, lateralii superiori, lateralii inferiori
– 12 – 18 luni : primii molari temporari
– 18 – 24 luni : caninii
– 24 – 30 luni : ultimii molari temporari
Apariția dinților permanenți:
– 6 ani : molarul 1 inferior și superior
– 6 – 7 ani : incisivul central inferior
– 7 – 8 ani : incisivul central superior
– 8 – 9 ani – incisivul lateral superior
– 9 ani – caninii inferiori și primii premolari superiori
– 10 ani – primii premolari inferiori și caninii superiori
– 11 ani – premolarii 2 inferiori și superiori
– 12 ani – molarii 2 inferiori și superiori
– dupa 18 ani – molarii 3 inferiori și superiori
În majoritatea cazurilor, părinții se sperie de stările neplăcute pe care le are copilul atunci când se află în plină erupție dentară. Inflamația, iritabilitatea, stările ușor febrile, eritemul fesier se manifestă uneori atunci când apar primii dinți ai bebelușului.
Nu este cazul să vă îngrijorați pentru că acestea pot fi combătute și vor trece, devenind doar o simplă amintire. Pentru a-l ajuta pe cel mic, puteți încerca încă din perioada de dinaintea erupției să masați ușor gingiile cu un bandaj înmuiat în ceai de mușețel, iar după erupție să vă asigurați că dințișorii sunt mereu curați și îngrijiți. Periajul ușor al dințișorilor, cu o perie specială pentru copii, cu peri moi și mici va fi un ajutor de nădejde.
De la apariția primului dinte este indicat ca cel mic să înceapă să deprindă obiceiul îngrijirii danturii sale, chiar dacă la început noi părinții ne vom ocupa în mod special. O igienă corespunzătoare a dinților de lapte va duce la o dezvoltare sănătoasă a dinților permanenți. Alimentația este și ea extrem de importantă pentru a ne feri de carii, fiind adecvată fiecărei etape de dezvoltare a copilului.
Si dezvoltarea vorbirii este influențată de poziționarea dinților de lapte, fără să omitem și aspectul estetic plăcut al unor dinți îngrijiți și sănătoși atunci când copilul își poate admira în oglindă dinții permanenți.
Așadar, erupția dentară nu este chiar un bau-bau dacă o primim cu relaxare și suntem informați despre etapele sale și mai ales modul în care vom avea grijă de sănătatea dinților celor mici.