Admirăm dantura perfectă a vedetelor de la TV și adesea ne întrebăm cum reușesc să se bucure de un zâmbet atât de alb și de bine aliniat. Răspunsul este unul ce a servit drept asul din mânecă al multor staruri de la Hollywood, încă din cele mai vechi timpuri – fațetele dentare.
Dacă te gândești să îți îmbunătățești aspectul dinților tăi și ai dori să apelezi la aplicarea fațetelor dentare, iată ce ar trebui să iei în considerare pentru a face o alegere informată:
Ce sunt fațetele dentare? Cui sunt recomandate? Fațete dentare cu preparație sau fără preparație? Care sunt avantajele și dezavantajele lor? Din ce materiale sunt realizate? Care sunt etapele aplicării fațetelor? Ce recomandări avem înainte și după o astfel de procedură de estetică dentară? Cât costă fațetele dentare?
Ce sunt fațetele dentare?
Aceste învelișuri extrem de subțiri, confecționate din diverse materiale, în cazul cabinetului nostru din ceramică (porțelan), având o rezistență și o durabilitate crescute, sunt un tip de proteză ce se aplică individual, pe partea exterioară a dinților frontali (incisivi sau canini) pentru a corecta culoarea, forma sau poziția danturii.
Trebuie reținut că aceste fațete nu reprezintă componente funcționale, ci doar estetice și se diferențiază de coroanele dentare. Acestea din urmă acoperă în totalitate dintele, având rol de protecție sau refacere, în timp ce fațetele dentare acoperă doar suprafața vizibilă a dinților, cu scop estetic.
Cui se recomandă aplicarea fațetelor dentare?
Ca și în cazul altor proceduri din cabinetele dentare, fațetele sunt recomandate unei anumite categorii de pacienți:
- cu o culoare dentară nesatisfăcătoare (dinți pătați în profunzime, ce nu pot fi corectați prin tratamentul de albire; culoare neuniformă)
- având o formă neplăcută (inestetici, ascuțiți, cu spații mari sau foarte mici, cu strungăreață sau prezentând ciobituri sau spărturi, ori de dimensiuni prea mici sau prea mari)
- cu o poziție inestetică (prea ieșiți în afară sau băgați în interior, dinți rotiți)
NU se recomandă aplicarea fațetelor dentare în cazul:
- dinților cu probleme structurale – anomalii, carii mari, plombe de mari dimensiuni sau dantură ce prezintă eroziuni semnificative
- danturii care se întâlnește cap la cap (dinții de sus în raport cu cei de jos)
Fațete dentare cu sau fără preparație?
Pentru a înțelege mai bine la ce se referă această preparație, vorbim despre procesul de șlefuire, care are loc în mod normal înaintea cimentării fațetei de dinte. În cazuri fericite, există pacienți care nu necesită șlefuirea danturii în prealabil. Pacientul ideal este cel care nu are dinții înghesuiți, care poate închide maxilarele pe poziții fixe și care nu suferă de bruxism sau rotiri ale dinților. Este de asemenea important ca dinții să nu fie ieșiti prea mult în exterior.
În cazul fațetelor cu preparație, acestea se pot utiliza în cazul tuturor pacienților care prezintă recomandare de aplicare a fațetelor, excepție făcând cazurile în care din motive de structură dentară, tratamentul cu fațete nu este recomandat.
Care sunt avantajele și dezavantajele aplicării fațetelor dentare?
Avantaje :
- Zâmbet perfect într-un timp foarte scurt – tratamentul durează aproximativ o săptămână, realizându-se în două etape.
- Sunt corectate probleme de ordin estetic precum culoare, formă, poziție a dinților
- Fațetele dentare sunt mai dificil de pătat, ele rămânând la aceeași culoare stabilită împreună cu medicul. Este important pentru durata lungă de viață a fațetelor să existe o îngrijire corespunzătoare, la fel ca și a dinților naturali, deci un periaj de cel puțin două ori pe zi.
- Sunt durabile și rezistente, dar în același timp blânde cu țesuturile înconjurătoare, precum gingiile.
- Nu necesită perioadă de recuperare, pacientul părăsind cabinetul cu noul zâmbet.
- Personalizarea le face 100% potrivite cu forma și culoarea dintelui, pentru un aspect natural.
Dezavantaje –
- Nu pot fi aplicate pe toți dinții
- În cazul fațetelor realizate din compozit, acestea se pot pigmenta
Din ce materiale sunt realizate fațetele dentare?
Fațetele pot fi confecționate din trei materiale:
- compozit – sunt utilizate foarte rar ca fațete dentare definitive, fiind folosite adesea pentru a acoperi dintii numai în scop demonstrativ. Astfel, dacă nu ești hotărât în privința aplicării fațetelor, chiar și după simulare, se pot realiza fațete dentare din compozit și se pot purta o perioadă. Important este faptul că aceste fațete nu sunt foarte rezistente și tind să se pigmenteze după o perioadă.
- zirconiu – sunt folosite atunci când pacientul are deja lucrări dentare realizate din zirconiu și se dorește acoperirea cu fațetă a unui dinte sau mai mulți în apropierea coroanelor dentare de zirconiu. Cu o estetică bună, extrem de rezistente, fațetele dentare din zirconiu nu reproduc din păcate o paletă largă de nuanțe, fiind în general de o singură culoare. Fațetele dentare de zicorniu se folosesc excepțional atunci când pacientul dorește să obțină acei dinți albi uniformi, de sus până jos, în ciuda aspectului nenatural, dar care este totuși apreciat.
- ceramică – sunt cele mai utilizate tipuri de fațete, fiind perfecte pentru obținerea unui zâmbet natural. Ele au capacitatea de a imita perfect dintele natural și oferă întreaga gamă de transluciditate. În cazul utilizării unei singure fațete dentare pentru dantura pacientului, este facil de ales o culoare potrivită cu restul dinților.
Care sunt etapele aplicării fațetelor dentare?
În prima ședință:
- este efectuată o anestezie locală, iar apoi se începe pregătirea dintelui, care presupune polizarea unei părți superficiale din smalțul dentar, egală cu grosimea fațetei de ceramică
- este prelevată amprenta, un pas important pentru confecționarea mulajului care imită perfect coroana dentară (structura vizibilă) și peridonțiul (structura de susținere)
- se aplică fațete din compozit, provizorii, ce simulează forma și culoarea celor definitive, pentru a se proteja astfel suprafețele deja prelucrate
În a doua ședință:
- sunt testate fațetele direct pe dantura pacientului, evaluându-se astfel potrivirea cu dinții pacientului
- dacă toate aspectele sunt îndeplinite, fațetele ceramice sunt ulterior cimentate cu ajutorul unor adezivi similari cromatic cu structurile de bază
Ce recomandări avem înainte și după o astfel de procedură de estetică dentară?
Înainte:
- optați pentru un medic specialist cu experiență în aplicarea fațetelor, care vă poate oferi spre analiză un portofoliu de pacienți cu rezultate pozitive
- fațetele trebuie personalizate în funcție de profilul pacientului, căci asemenea unei coafuri, nici fațetele nu se potrivesc oricui
- comunică-i medicului dacă intenționezi pe viitor să apelezi la intervenții estetice pentru buze, pentru că există riscul să nu se mai potrivească cu noul aspect al feței
- asigură-te că nuanța fațetelor este una naturală
După:
- la 50% dintre pacienți apare sensibilitatea dentară din cauza cimentării. Durerea poate fi resimțită până la 6 ore de la momentul în care dispare anestezia și reapărea în valuri în următoarele zile. Sensibilitatea va dispărea ulterior, fiind o reacție normală vis a vis de cimentul de lipire. Dacă durerile continuă nu ezitați să mergeți la cabinet pentru consult.
- gingiile vor avea și ele de suferit, fiind destul de inflamate o scurtă perioadă. Un analgezic prescris de medicul dentist te va ajuta să treci mai ușor peste disconfort.
- păstrarea igienei dentare riguroase este la fel de importantă ca și în cazul dinților naturali. Periajul de minim două ori pe zi, utilizarea aței dentare cât și igienizarea profesională de două ori pe an sunt necesare pentru a beneficia de zâmbetul perfect.
- evitați consumul de alimente dure, care pot leza materialul fațetelor
- solicitați gutiere de bruxism în cazul în care ați fost diagnosticați cu această afecțiune
Cât costă fațetele dentare?
Fiind o procedură relativ nouă, prețul unui astfel de tratament este unul destul de ridicat, însă, în ultima perioadă, datorită faptului că tehnologia în materie de estetică dentară a evoluat, prețurile sunt într-o ușoară scădere.
Cum orice tratament estetic necesită o evaluare personalizată, prețul fațetelor dentare la Cris Smile variază de la pacient la pacient.