Fraud Blocker

Ai o urgență stomatologică? Suntem aici pentru tine și în weekend! Programează-te acum la 📞 0748 111 244

Fațetele dentare

Dragii mei,

Visăm la dinți albi, estetici, perfecți care să se remarce la fiecare moment în care zâmbim. Acest lucru poate fi posibil în cazul în care suntem înzestrați cu o structură dentară de invidiat, pe care o și îngrijim riguros sau putem obține aceleași rezultate cu ajutorul unui truc – fațetele dentare.

Ce sunt fațetele dentare?

Acestea reprezintă structuri fine din ceramică de înaltă rezistență, realizate în laboratorul dentar și aplicate pe suprafața dintelui pentru a îmbunătăți aspectul zâmbetului vostru.

Fațetele dentare pot fi clasificate în două categorii:

  • Necesită pregătirea în prealabil a dinților, în sensul în care aceștia din urmă trebuie șlefuiți 0,3-0,8 mm din smalțul vestibular. Acest tip de fațete este indicat în cazul în care este nevoie de o schimbare radicală a aspectului dinților sau atunci când volumul prea mare al dinților ar arăta inestetic cu fațetele no prep
  • Fațetele no prep , după cum spune și numele, nu necesită pregătirea dintelui și sunt utilizate în cazul dinților mici, ce prezintă spații interdentare. Ele constituie un avantaj prin prisma conservării țesutului dentar.

Ceramică, zirconiu sau compozit?

Aceste trei materiale reprezintă componența fațetelor dentare, tehnica de realizare și aplicare rămânând aceeași.

Fațetele dentare din ceramică – sunt cele mai utilizare întrucât imită cel mai bine aspectul natural al dintelui și oferă întreaga gamă de transluciditate, fiind disponibilă o paletă largă de culori. Este alegerea ideală atunci când optăm pentru acoperirea unui singur dinte.

Fațetele dentare din zirconiu – sunt în principal utilizate atunci când pacientul dispune deja de lucrări dentare din zirconiu. Acest tip este foarte estetic, rezistent, dar nu dispune de o gamă foarte largă de culori.

Fațetele dentare din compozit – sunt folosite rar drept o soluție definitivă. Ele reprezintă un model în cazul în care nu sunteți convinși că vă vor plăcea. Aceste fațete pot fi purtate o perioadă scurtă de timp, căci nu sunt foarte rezistente și au tendință de pigmentare.

Ce utilitate au fațetele dentare?

Puteți opta pentru aplicarea fațetelor în cazul în care vă loviți de nemulțumiri de ordin estetic precum:

  • Culoare (dinți pătați în profunzime, culoare neuniformă sau care pur și simplu nu vă este pe plac)
  • Formă (aspect inestetic prea ascuțit al dinților, dinți mici, cu spații mari interdentare, dinți sparți sau ciobiți, dinți cu strungăreață)
  • Poziție (dinți crescuți în interior sau în exterior, ori rotiți).

Cu toate acestea, fațetele dentare sunt contraindicate în cazul în care calitatea dintelui lasă de dorit (au o structură anormală, au carii sau plombe de dimensiuni mari, dinti extrem de erodați) ori sunt dantura superioară și cea inferioară sunt poziționate cap la cap.

Cum se realizează fațetarea dinților?

Medicul stomatolog pregătește dinții ce urmează a fi fațetați prin șlefuire în funcție de particularitățile fiecăruia. Apoi, dinților li se iau amprentele și se transferă pe modelul din laboratorul de tehnică dentară.

Acesta necesită nu doar tehnicieni specializați, ci și tehnologie de ultimă generație, care să lucreze cu CAD-CAM System.

În cea de-a doua ședință, fațetele sunt cimentate cu ajutorul unui adeziv special și astfel în mai puțin de șapte zile pacientul se poate bucura de un zâmbet perfect.

Din păcate, un dezavantaj ar fi faptul că nu toți dinții pot fi fațetați, ci doar în jur de 8-10 dinți, în principal cei care participă la zâmbetul vostru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top