Fraud Blocker

Fluorizarea – tratament profilactic pentru un zâmbet sănătos

Dragii mei,

Am afirmat mereu că este mai important să previi apariția unor afecțiuni precum cariile, decât să ajungi la forme mai gravă ale manifestării lor. Astăzi vă propun să discutăm despre una dintre metodele de prevenție și anume fluorizarea.

Ce este fluorizarea?

Fluorul reprezintă un mineral natural, pe care îl întâlnim în cantități reduse atât în apă cât și în anumite alimente. Deși, în unele situații poate fi dăunător organismului, fluorul folosit în cantități moderate este un pas către dinții sănătoși, frumoși și puternici, fiind necesar într-o doză suplimentară în organism pentru a asigura o dantură perfectă.

Fluorizarea profesională este o procedură stomatologică care asigură rezultate dovedite în prevenirea cariei dentare, fluorul fiind singurul element cu proprietăți carioprofilactice certe.

Prin fluorizarea locală se poate preveni apariția cariei prin efectul de remineralizare asupra suprafețelor dentare demineralizate în urma atacului acizilor din placa bacteriană. Totodată, fluorul ”sigilează” canaliculele dentinare, având efect de reducere a sensibilității dentinare.

Unde se realizează tratamentul de fluorizare?

Deși poate fi realizat și acasă, tratamentul de fluorizare trebuie realizat mai degrabă la cabinetul dentistului, pentru că astfel evitați riscul de a vă intoxica cu fluor.

Ce produse sunt folosite pentru fluorizare?

  1. Fluorura de sodiu – se regăsește sub formă de soluție, gel, spumă sau lac, și este cea mai utilizată formulă în cadrul unui astfel de tratament. Gustul său este unul acceptabil și fără adaos de aromatizanți. Fluorura de sodiu se aplică la fiecare 3-6 luni, în câte 4-5 ședințe consecutive, fiind necesar un timp de acțiune de 30 secunde până la maximum 4 minute. În urma acestor aplicări, fluorura de sodiu poate reduce cu până la 29% incidența cariei.
  2. Florura de staniu este o formulă instabilă ce se prepară pe loc sub formă de soluție 8%. Staniul dispune de proprietăți anti placă bacteriană prin acțiunea asupra microorganismelor Gram (+) și Gram(-), inclusiv asupra principalului vinovat de apariția cariilor, Streptococul Mutans. Fluorura de staniu se aplică de 1-2 ori pe an și scade numărul noilor carii după tratament cu 32%. Din pricina gustului amar, metalic pacienții resping adesea acest produs, provocând și colorări brune, ireversibile ale suprafețelor dentare, prin acumularea de staniu la nivelul zonelor demineralizate.
  3. Fosfatul de fluor acidulat este întâlnit sub formă de soluție, gel, spumă, și prezintă același gust amar, dar diferit de cazul staniului, fosfatul de fluor nu provoacă colorări dentare sau iritație gingivală. Se aplică de 1-2 ori pe an și poate scădea incidența cariei cu 28%. Această formulă prezintă însă și o contraindicație de utilizare în cazul pacienților cu obturații din glassionomer/compozit, coroane din ceramică și implanturi dentare din titan, deoarece pH-ul acid creează structuri poroase și favorizează coroziunea.

Ce presupune tratamentul de fluorizare profesională?

Etapele unui tratament de fluorizare sunt următoare:

  1. Pentru început pacientul trebuie să realizeze un periaj personal, care poate fi suficient pentru a pregăti dantura. În cazul în care există depozite evidente de tartru, se recomandă un periaj profesional și un detartraj.
  2. În cazul aplicării soluțiilor prin badijonare, se izolează câmpul operator cu ajutorul ruloului, compreselor sau aspiratorului, care scad riscul înghițirii acestori preparate. Atunci când se execută fluorizarea cu geluri aplicate în conformatoare, este necesară doar uscarea dinților cu jet de aer.
  3. Cea mai utilizată variantă este cea a aplicării gelurilor fluorurate în conformatoare standard (care se aseamănă cu lingurile pentru amprentă) sau în conformatoare realizate pe loc din material de amprentă (silicon chitos).
  4. După aplicare, preparatele fluorurate trebuie menținute în cavitatea orală, în contact cu dinții între 30 secunde – 4minute. Ulterior, pacientul este rugat să scuipe și să nu clătească gura, să mănânce sau să bea apă timp de 30 de minute.

Când este indicată fluorizarea?

Atât copiii cât și adulții au nevoie de un tratament de fluorizare pentru a putea ține departe cariile.

  • Începând cu vârsta de 2 ani, copiii pot face un tratament de fluorizare pentru a evita “cariile de biberon”, ce se remarcă adesea la nivelul dinților de lapte. Acest tip de tratament are ca regulă generală fluorizarea în primii doi ani de la erupția dentară. În cazul copiilor, fluorizarea locală se realizează de preferat cu lacuri, de două ori pe an, până la vârsta de 15 ani, pentru a acoperi întreaga perioadă de erupție a danturii permanente.
  • Pentru adulți, fluorizarea se face în decurs de 4 ședințe consecutive, în interval de o săptămână, care se vor repeta la 3, 6, 12 luni, în funcție de numărul și intensitatea proceselor carioase (carioactivitatea individual). Fluorizarea este indicată, ca regulă generală, după fiecare detartraj.

Care sunt cazurile în care fluorizarea este absolut necesară?

Pe lângă utilizarea zilnică există situații medicale care necesită un astfel de tratament de fluorizare prin prisma afecțiunilor și riscurilor lor.

  • Persoanele cu diferite grade de handicap, ce nu își pot menține o igienă orală satisfăcătoare necesită un tratament de fluorizare.
  • Persoanele care prezintă o structură deficitară a țesuturilor dentare dure, implicând și anomalii genetice (amelogeneza imperfectă), la care se observă apariția numeroaselor carii active sau zone de demineralizare a smalțului.
  • Pacienții care nu beneficiază de o acțiune protectoare a salivei (xerostomie).
  • Pacienți cu hipersensibilitate dentinară.
  • Pacienții care au protezări fixe (punți, coroane de acoperire) în cazul edentațiilor parțiale.
  • Pacienții cu aparate ortodontice.
  • Pacienții cu parodontopatie, ce au expuse rădăcinile dentare, pentru a preveni caria de colet.

Care sunt avantajele tratamentului de fluorizare?

Acest tratament nedureros și ușor de realizat are beneficii în cazul mai multor situații:

  • reduce riscul aparițiilor cariilor dentare;
  • diminuează hipersensibilitate dentară;
  • ajută pacienții care urmează un tratament ortodontic;
  • reprezintă un strat protector împotriva acizilor;
  • întărește structura dintelui;
  • ajută persoanele care au o cantitate de salivă redusă;
  • este benefic pentru pacienții cu parodontopatii – care au rădăcinile dentare expuse;
  • este recomandat înaintea și după folosirea produselor de albire profesională;
  • are beneficii pentru pacienții care au structuri deficitare ale țesuturilor dentare;
  • este un avantaj pentru persoanele care nu pot avea o igienă dentară riguroasă (spre exemplu oamenii cu diverse dizabilități);
  • reprezintă un plus pentru igienizarea danturii.

La ce riscuri te expui când apelezi la un tratament de fluorizare?

Fluorul este o substanță sigură și eficientă dacă este utilizată conform instrucțiunilor, dar poate fi periculos în doze mari (nivelul de dozare pentru a fi toxic variază în funcție de greutatea persoanei). De aceea, este important ca părinții să supravegheze cu atenție utilizarea de către copii a produselor care conțin fluor și să păstreze produsele fluorurate departe de accesul copiilor, în special a celor sub vârsta de 6 ani.

  • Excesul de fluorură poate provoca defecte ale smalțului dintelui, care variază de la urme albe sau dungi până la decolorări maronii. Aceste defecte sunt cunoscute sub numele de fluoroză și apar atunci când se formează dinții.
  • Excesul de fluor crește riscul pentru fracturi și chiar cancer osos.
  • Alte efecte secundare ale excesului de fluor includ probleme gastro-intestinale, afectarea rinichilor, leziuni ale creierului.
  • Excesul de fluor poate determina și apariția infertilității.

Cum previi expunerea excesivă la fluor?

  • Supravegheați copii care învață să se spele corect pe dinți, căci cei cu vârsta mai mică de 6 ani sunt mai predispuși să înghită pasta de dinți în loc să o scuipe.
  • Evitați pastele de dinți aromate deoarece acestea tind să încurajeze înghițirea, iar pasta conține fluor.
  • Pentru a reduce riscul producerii fluorozei dentare, copiii sub vârsta de 8 ani trebuie să folosească o pastă cu o concentrație mică de fluor, iar pe periuță trebuie aplicată o cantitate cât un bob de mazăre (5 mm).

Așadar, tratamentul de fluorizare este unul benefic pentru sănătatea voastră dentară atât timp cât este realizat sub supravegherea medicului și urmând pașii și cantitățile necesare sub atenta supraveghere a adulților în cazul celor mici.

Vă încurajez să zâmbiți și să aveți grijă de zâmbetele voastre!

Cu drag,

Cristina Munteanu

Doctor empatie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top