Fracturile dentare sunt deseori observate în cazul unui control de rutină, iar identificarea și gestionarea lor timpurie poate fi de folos pentru integritatea și funcționalitatea dinților. Aproximativ 82% din dinții traumatizați prin fracturi sunt maxilari (64% incisivi centrali, 15% incisivi laterali și 3% canini).
O fractură dentară înseamnă o fisură în dinte ori un dinte rupt, crăpat. Smalțul, învelișul exterior al dintelui, protejează pulpa interioară mai moale, care conține vase de sânge și nervi. Dacă nu este tratată la timp, o fractură poate duce la durere, infecție și chiar pierderea dinților.
Cum se pot fractura/ crăpa dinții?
Există mai multe cauze ce pot determina fracturarea dinților. De exemplu, la copii, dinții de lapte se pot sparge din cauza unor traumatisme mecanice (copiii cad sau își înfig dinții într-o jucărie tare) sau carii.
În cazul adulților, dinții permanenți se pot sparge din cauza cariilor netratate la timp, a obturațiilor vechi, din cauza mușcării unor alimente tari, lovituri, bruxism, vicii (rosul unghiilor sau a unui instrument de scris), ocluzie greșită, dinți devitalizați, abraziune dentară.
În fine, dinții artificiali (coroanele dentare) sunt vulnerabili în fața fracturilor din cauza bruxismului, obiceiurilor vicioase, căzăturilor, supra contractelor, masticării unor alimente tari.
Fracturi dentare: tipuri
Din punct de vedere al modului în care se pot fractura dinții, există mai multe tipuri de fracturi dentare.
- Fracturarea unghiului incizal;
- Fracturarea cuspizilor;
- Fisurarea verticală;
- Fracturarea verticală totală;
- Fracturarea radiculară verticală.
Fracturarea unghiului incizal
Acest tip de fractură dentară se referă la dinții din față (incisivi sau canini), care se pot sparge. Practic, din smalțul dentar „sare” o bucată de dinte, la nivelul unghiului incizal. Pacientul nu simte de obicei durere.
Simptome
Pacientul nu simte durere în cazul fracturării unghiului incizal, însă, din punct de vedere estetic, el poate observa ușor că dintele i s-a „ciobit”.
Cum se tratează fractura unghiului incizal?
Pentru tratarea fracturii unghiului incizal, medicul stomatolog va recomanda obturația compozită estetică. Intervenția ar trebui făcută cât mai rapid, pentru a evita agravarea anomaliei dentare.
Fracturarea cuspizilor
Cuspizii sunt acele proeminențe piramidale de pe fața ocluzală a dinților din spate (respectiv, molari și premolari). Atunci când este slăbit și există o obturație mai veche în zonă, cuspidul se poate fisura foarte ușor.
Simptome
În mod obișnuit, o astfel de fractură nu afectează pulpa dentară, ceea ce înseamnă că pacientul nu va simți neapărat durere. Cu toate acestea, dacă pacientul cu această fractură mușcă pe dintele respectiv, el va resimți durere. De asemenea, consumul de alimente reci poate antrena durerea pe acest dinte.
Cum se tratează fractura cuspizilor?
În cabinetul stomatologic, medicul va realiza o coroană dentară, cu scopul de a proteja suprafața dintelui și de a trata fractura cuspizilor. Pentru detalii complete despre coroana dentară și o eventuală programare în cabinet, click AICI.
Fisura verticală a dintelui
O astfel de fisură poate să pornească de la marginea ocluzală a dintelui și se poate extinde drept spre rădăcina. În acest caz, dintele nu este încă împărțit în două, dar dacă fisura nu este tratată, aceasta se poate mări și poate secționa dintele.
În funcție de mărimea și poziția fisurii, există fisură subgingivală și fisură supragingivală.
Simptome
Atunci când mestecă alimente, pacientul poate să simtă durere din cauza acestei fisuri dentare. Atunci când fisura ajunge în pulpa dintelui, durerile devin mai acute, însă, acest lucru poate diferi de la un pacient la altul.
În plus, pacientul cu fisură verticală poate avea o sensibilitate crescută la consumul de alimente dulci, reci sau calde. Din păcate, multe persoane ignoră aceste dureri o perioadă lungă de timp și ajung la cabinetul dentistului atunci când fisura este deja foarte mare și a afectat destul de mult dintele.
Cum se tratează fisura verticală a dintelui?
În cazul în care fisura a ajuns la pulpa dentară, medicul stomatolog va scoate nervul, iar după tratamentul endodontic, se va realiza o coroană dentară pentru o bună protecție a dintelui fisurat. Din păcate, în cazul în care fisura ajunge sub marginea gingiei, medicul nu mai poate trata dintele și va recomanda extracția acestuia. Fisurile se agravează foarte rapid, motiv pentru care, tratamentul timpuriu va ajuta la salvarea dintelui.
Pentru aplicare coroană dentară și detalii complete despre această procedură, click AICI.
Fractura verticală totală a dintelui
În acest caz, fisura împarte dintele în două, desfășurându-se de sus până jos. În general, se ajunge la fractură verticală totală, atunci când fractura verticală nu a fost tratată la timp.
Simptome
O astfel de fractură mai gravă poate atrage după sine dezvoltarea unor infecții și abcese la nivelul gingiei. Prin urmare, pacientul va resimți dureri atunci când atinge dintele sau atunci când mestecă.
Cum se tratează fractura verticală totală a dintelui?
Pentru dintele fracturat total, salvarea în totalitate nu mai este posibilă. Cu toate acestea, un tratament endodontic corespunzător poate salva o parte din el. Medicul dentist este cel care va analiza severitatea fracturii dentare și posibilitatea de a mai salva ceva din el.
Descoperiți mai multe detalii despre serviciile noastre de endodontie AICI.
Fractura dentară radiculară verticală
Ultimul tip de fractură dentară, cea radiculară verticală, pleacă din vârful rădăcinii dintelui și se extinde spre coroană.
Simptome
De obicei, pacientul nu va avea simptome care să-l ajute să identifice această problemă dentară. Nu va simți dureri, iar fisura interioară nu este vizibilă, decât la radiografie. De aceea, cele mai multe fracturi radiculare verticală rămân nedescoperite la timp.
Atunci când se agravează, fracturile radiculare duc la infecții pe osul alveolar ori în țesuturile dentare.
Cum se tratează fractura dentară radiculară verticală?
Și în acest caz, dinții pot fi foarte rar salvați, pentru că problema este descoperită prea târziu. Unii medici experimentați pot folosi rezecția apicală pentru a salva cu succes o bucată din dintele afectat.
Când trebuie să merg la medicul stomatolog?
Pentru un diagnostic corect și eventual tratarea unei fisuri dentare, ar trebui să vă îndreptați spre cabinetul stomatologic în următoarele situații:
- Dintele s-a ciobit sau s-a fisurat din cauza unei lovituri;
- Ați observat că a picat o bucată din dinte;
- Simțiți durere acută pe un dinte, atunci când mestecați sau când consumați alimente reci, fierbinți sau dulci;
- Durerile dentare devin insuportabile;
- Mergeți la un control stomatologic de rutină, cel puțin o dată pe an.
Cât costă reconstrucția unui dinte rupt/crăpat?
Reconstrucția unui dinte fisurat, rupt, ciobit sau crăpat diferă în funcție de dificultatea fracturii și a cazului în sine. Medicul stomatolog va putea oferi un diagnostic corect:
- Ce tip de fractură dentară are un pacient?
- În ce măsură dintele a fost afectat?
- În ce măsură dintele poate fi salvat?
- Ce tratament este recomandat pentru cazul respectiv?
Dacă există mai multe variante de tratament, medicul stomatolog va oferi toate detaliile necesare pacientului, pentru ca acesta să poată lua cea mai bună decizie.
În funcție de severitatea fracturii dentare, medicul poate recomanda una din aceste proceduri:
- Plombă;
- Coroana dentară;
- Aparat dentar;
- Implant dentar:
- Endodontie.
Înainte de a începe un tratament, medicul stomatolog va oferi pacientului toate detaliile necesare despre procedura respectivă, precum și prețurile aferente.
În clinica noastră, veți găsi soluții și servicii variate de reconstrucție dentară pentru dinți rupți, crăpați, fisurați sau ciobiți, precum și prețuri rezonabile.
Avulsia dentară – ce este și cum se tratează
Avulsia dentară, denumită și luxație totală, înseamnă pierderea unui dinte și eliminarea sa din alveola. În termeni medicali, avulsia este o urgență și necesită intervenție rapidă pentru vindecare. În caz contrar, avulsia dentară poate duce la complicații, cum ar fi necroze ori rezorbție ce fac ca procesul de vindecare să fie mai lent.
Cauze și Simptome
Avulsia dentară este un traumatism care afectează de cele mai multe ori dentiția temporară, pentru că acei dinți au rădăcini slabe. Cu toate acestea, și dinții maturi pot fi vizați. Simptomele sunt clare: din cauza unui traumatism, dintele este pur și simplu smuls din alveolă.
Cele mai frecvente cauze pentru avulsia dentară sunt:
- Diverse accidente în casă;
- Violență;
- Accidente rutiere;
- Traumatisme în sport.
Cum se tratează avulsia dentară?
Tratamentul avulsiei dentare este reprezentat de reimplantarea unității dentare, dar succesul procedurii depinde în mare parte de cât de repede se intervine, precum și de capacitatea de cicatrizare a ligamentelor parodontale necesare pentru consolidarea dintelui în alveolă. Pentru toate detaliile despre serviciul de implantologie, click AICI, iar pentru mai multe informații despre aparatul dentar, click AICI.
Recomandări după realizarea tratamentelor pentru fracturile dentare
Dacă ați avut nevoie de un tratament pentru o fractură dentară, în continuare, este important să aveți grijă de integritatea dinților. Nu mușcați alimente sau obiecte foarte tari, nu consumați o perioadă de timp alimente foarte fierbinți sau foarte reci, asigurați-vă că folosiți o gutieră dacă suferiți de bruxism și protejați cât mai mult dinții de eventualele traumatisme.
Fracturi dentare la copii
Copiii sunt foarte vulnerabili în fața fracturilor dentare, din următoarele motive:
- Se pot accidenta ușor (cad, se lovesc, bagă jucării tari în gură);
- Dinții de lapte au rădăcini slabe și se pot dizloca ușor;
- Unii copii consumă multe dulciuri, ceea ce duce la carii și afectarea smalțului dentar.
Pentru evitarea fracturilor dentare la copii:
- Încercați să preveniți accidentele, mai ales la copiii mici;
- Fiți mereu în preajma, atunci când copiii se joacă în parc sau în spațiile special amenajate;
- Dacă cel mic face sport (mai ales, sport de contact), este recomandat să mergeți la medicul stomatolog pentru confecționarea unei gutiere de protecție.
Cauze și modalități de prevenție ale fracturilor dentare
- Uneori este imposibil să evitați anumite traumatisme sau accidente care duc la fracturi dentare. Cu toate acestea, există și măsuri de prevenție care vă pot ajuta să păstrați integritatea dinților și a smalțului dentar:
- Nu roadeți unghiile, instrumente de scris, capace de sticlă de plastic;
- Nu mușcați alimente foarte tari (nuci, fistic etc);
- Dacă știți că suferiți de bruxism, adresați-vă medicului pentru o gutieră specială de protecție;
- Atunci când faceți sport (mai ales sport de contact), folosiți echipament special de protecție dentară.