Fraud Blocker

Ai o urgență stomatologică? Suntem aici pentru tine și în weekend! Programează-te acum la 📞 0748 111 244

Gingii inflamate: cauze şi metode de tratament

Cauzele apariției, dar și simptomele afecțiunilor gingivale, sunt numeroase, producând inflamaţii ale gingiilor. De aceea este important să cunoaștem  problemele cu care ne confruntăm, printr-o examinare amănunţită la medicul stomatolog. Sensibilitatea, culoarea roşie şi inflamarea gingiilor cauzează, afecţiunii la nivelul acestora. Implementarea măsurilor ce trebuiesc luate este foarte importantă, pentru a nu avea un disconfort gingival. Cea mai bună modalitate pentru a menţine sănătatea dinților este de a obţine informaţii, cât mai corecte de la medicul tău dentist. Când dinţii sunt de  culoare roz şi au un suport  ferm, atunci aceştia au o stare bună, sănătoasă, care nu produc sângerare şi inflamare a gingiilor.

Gingii inflamate: cauze

Cea mai mai importantă parte componentă a cavității bucale este gingia, care acoperă osul maxilar ( mandibular), ajutând susţinerea şi înconjurarea dinţilor. Gingia fermă şi de culoare roz, arată faptul că aceasta este sănătoasă. Când aceasta devine sensibilă, arată faptul că gingia suferă de diverse afecţiuni, schimbându-şi culoarea din roz în roşu-violaceu. Printre cauzele ce provoacă gingia inflamată, avem aftele bucale, ulceraţii, deficitul de vitamina C.

Gingii inflamate
Gingii inflamate

Aftele bucale reprezintă mici formațiuni dureroase, de culoare albă, care apar pe  mucoasa cavității bucale sau la marginea limbii, intervenind ulcerarea. Uni specialişti consideră că sistemul imunitar, infecţiile bacteriene sau virale sunt motivul acestor probleme.

Apariţia aftelor este influenţată de către anumiţi factori precum,  stresul, ereditatea, traumele, fumatul, alergiile,  carenţele de fier sau de vitamine. Aftele se formează în diverse locuri ale gurii, sub limbă, pe interiorul obrajilor, al buzelor, dar și la baza gingiilor. Cele mai cunoscute tipuri de astfel de afecţiuni,  sunt aftele bucale minore, majore și herpetiforme, iar în funcție de tip, există o variaţie a perioadei de vindecare, care durează de la câteva zile sau câteva luni. 

Aftele bucale minore reprezintă mici leziuni care au o dimensiune de până la un centimetru, formă ovală și contur roșu și se vindecă în maximum două săptămâni fără urme de cicatrici.

Aftele bucale majore au dimensiuni mai mari și mai adânci, formă rotundă, contur bine definit, dar totodată și formă neregulată dacă sunt foarte mari. Vindecarea este dureroasă, durează aproximativ o lună și pot lăsa cicatrici.

Aftele bucale herpetiforme au incidență rară, care se dezvoltă la vârste mai înaintate,  infecția cu virusul herpetic nefiind provocată. Doar o singură mare ulcerație, poate avea ca şi grup ulcerații mici, între 10 și 100 de leziuni, care constituie unirea lor. Ulceraţiile cavităţii bucale reprezintă leziuni la nivelul gurii, care ocazional sunt inofensive, extrem de  dureroase afectând rutina noastră zilnică. Poate exista disconfortul de a mânca, bea, vorbi şi de a ne spăla pe dinţi.

Anumite studii au arătat, că deficitul de vitamina C, reprezintă o altă cauză. Suplimentele cu vitamina C au redus semnificativ cazurile de sângerări gingivale.

suplimente 1024x535 1

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că acest consum  regulat de acid ascorbic poate păstra rezistenţa vaselor de sânge, de la nivelul cavităţii bucale. Apare o fragilitate microvasculară, atunci  când nivelul acestuia scade, prin creşterea riscului rupturii ale vaselor de sânge  de la activităţi zilnice, precum  folosirea aţei dentare sau spălatul pe dinţi. Pe lângă sângerarea gingiilor, există anumite simptome ale deficitului de vitamina C, cum ar fi, stări de oboseală, imunitate scăzută, piele uscată, dureri articulare, sângerări nazale, creştere în greutate, risc crescut de depresie, dar şi probleme de combatere a infecțiilor, care duc la modificarea stării de spirit. Ca sa puteţi avea o viaţă sănătoasă trebuie să introduceţi în dietă mai multe alimente ce conţin vitamina C. Dacă nici alimentaţia nu atinge nivelul necesar de vitamina C, atunci este nevoie să discutaţi cu medicul specialist pentru recomandarea unui supliment alimentar. 

Cum ştii ca ai gingiile inflamate: Simptome 

Când observăm  o transformare a culorii gingiilor, din roz, în roșu închis, atunci putem să ne dăm seama că se datorează schimbării gingiilor inflamate. Gingiile inflamate pot fi uşor tratate în timp util, cu ajutorul unui medic stomatolog.  Dacă  nu este tratată la timp această boală se agravează și poate avea forma de parodontită, o altfel de boală care duce la afectarea  țesuturile moi, ligamentelor cât și a oaselor. Afecţiunea duce la formarea de pungi parodontale, o acumularea suplimentară de bacterii, pierderea dinților şi subțierea țesutului osos. Parodontita devine periculoasă şi pentru corp, nu numai pentru dinţi, prin microbii care atacă ţesuturile sângelui, în principal vasele, inima și plămânii. Un simptom îl prezintă acela de inflamare a gingiilor, provocată în timpul periajului, în timpul meselor, prin mișcările buzelor, obrajilor și ale limbii. Pe parcurs pot apărea modificări de culoare și aspect a gingiilor, devenind roșie și umflată. Când o persoană  își îngrijește în mod regulat dinții, are o imunitate puternică atunci inflamaţia gingivală  nu se dezvoltă.

gingii inflamate
Sursa foto: Pinterest

Cand este indicat sa mergi la medicul stomatolog?

Este esențial să mergem la medicul stomatolog în mod regulat, la fiecare șase luni sau un an. Astfel putem evita  factori de risc care cresc modul de apariție a parodontozei. Medicul dentist va recomanda detartrajul și curățarea profesionistă a dinților care au un rol foarte important, pentru prevenirea inflamaţiei, și îngrijirea acestora. Se are în vedere şi radiografia dentară care poate identifica din timp posibilitatea unei afecțiuni dentare. Recomandarea medicilor stomatologi, este de a da o importanță igienii orale.

Tratamente pentru gingii inflamate

Medicina a evoluat foarte mult în zilele noastre cu metode moderne de tratament pentru afecțiunile gingivale. Unul din tratamente îl reprezintă detartrajul dentar, air flow și periaj dentar, folosit pentru reducerea numărului de bacterii prezente în cavitatea bucală dar și, pentru a eliminarea tartrul. Tartrul constituie cel mai important factor care duce la influenţarea apariției inflamaţiei gingivale.  Procedura de chiuretaj subgingival, are loc după eliminarea tartrului sub forma unei  neteziri  radiculare într-un câmp închis. Pentru eliminarea infecției și a tartrului din zonele afectate, se are în vedere un procedeu de introducere, a unor anumite instrumente fine, unde zona este spălată prin folosirea unor soluții antiseptice, la care se pot aplica substanțe medicamentoase. Un alt tratament modern este sterilizarea cu laser cu rolul de a vindeca cât mai rapid gingiile inflamate. Pentru ca pacientul să nu simtă durere, această intervenție se va face sub o anestezie locală. 

Igiena orală corespunzătoare

Mijloacele de igienizare sunt foarte importante, pentru a ne asigura că dantura noastră este una sănătoasă și frumoasă. Menţinerea igienei orale presupune îngrijirea preventivă zilnică, mai ales periajul corect şi folosirea aţei dentare, care  contribuie la evitarea apariţiei afecţiunilor gingivale. 

periute de dinti 1024x683 1

Geluri şi tratamente pentru gingii inflamate 

Pacienților cu afecțiuni parodontale și gingii foarte iritate, le este indicat un gel cu acțiune calmantă și antiinflamatorie care are o acţiune emolientă şi protectivă a gingiilor, în special după intervenții chirurgicale dentare. Aceste geluri îti pot oferi protecţie împotriva, inflamaţiei gingiilor, sângerării gingiilor, împotriva aftelor, fiind un antibacterian cu efect pe termen lung.

Pe lângă reducerea semnificativă a sângerării gingiilor, acesta protejează punctul de  presiune celor care poartă proteze dentare.

Este indicată utilizarea gelului acasă? 

Medicii specialişti recomandă pacienţilor geluri, indicate în stadii inflamatorii pentru cavitatea bucală,  precum gingivite, sângerări sau stări post chirurgicale, retracții gingivale şi pungi gingivale. Extracțiile dentare sunt recomandate persoanelor purtătoare de proteze detașabile, aparate dentare, care urmează procedeul de operaţie de curăţare. Gelurile sunt benefice pentru efectul de întărire şi protecţie al gingiilor sensibile. 

Factori de risc 

Inflamaţia gingivală netratată la timp, poate duce la complicații severe dar şi la pierderea definitivă a dinților. Cele mai predispuse sunt persoanele vârstnice la apariția afecțiunilor parodontale, bolile generale care pot produce această afecţiune, sunt diabetul, hipertensiunea arterială, fumatul precum şi scăderea imunităţii. Dinţii cariaţi sau fracturaţi, datorată fumatului sau a stilului de viaţă nesănătos, duc la apariția inflamației gingivale. 

Gingii inflamate la copii şi bebeluşi 

Se pot dezvolta numeroase tipuri de inflamaţii gingivale la copi şi adolescenţi  iar aceste inflamaţii nu trebuiesc neglijate. Primul pas în menținerea sănătății orale a copilului este tratarea dinților de lapte. Cea  mai comună cauză a gingiilor inflamate este o igienă orală necorespunzătoare. Igiena orală a copilului trebuie să înceapă prin curățarea gingiilor, obrajilor și limbii, înainte de apariția primului dinte de lapte.

Gingii inflamate la femeile însărcinate 

Gingiile inflamate la femeile însărcinate  reprezintă o afecțiune orală, pe care acestea trebuie să le aibă în vedere. De aceea este necesar să cunoască care sunt pașii de urmat printr-o vizită la medicul specialist.

Modul în care organismul reacționează la activitatea bacteriană la femeile însărcinate,  diferă în funcţie de modificările hormonale. Inflamaţia apare atunci când în cavitatea orală există depuneri de bacterii și tartru. Femeile însărcinate trebuie să prevină  riscurile apariției acestei afecțiunii, cauzele, simptomele și tratamentele, pentru a avea un confort psihic stabil.

dental88 1024x547 1

Posibile complicaţii în cazul gingiilor inflamate netratate 

Boala parodontală este o complicație care duce la afecțiuni ale gingiilor și ale osului din jurul dinților. Principala cauză a parodontozei este depozitul  de placă bacteriană și depozitul de  calcificat de tartru.

Inflamaţia gingivală acută ulcero-necrotică numită gingivită acută necrotizantă sau necrotico-ulcerativă este de fapt o infecție a țesutului gingival. Pacientul poate observa o infecție acută a gingiilor, fără să intervină alte țesuturi ale parodonțiului. 

Modalităţi de prevenţie pentru gingii inflamate 

La recomandarea medicilor stomatologi este necesar sa luăm toate măsurile de precauție, pentru a nu ajunge la complicații extrem de dificile. Igiena orală și realizarea periajului dentar de cel puțin două ori pe zi, este foarte importantă.

Cele mai importante modalităţi de prevenire a gingiilor inflamate sunt, folosirea unei periuțe de dinți electrică, utilizarea zilnică a aței dentare dar şi, perierea corectă a dinților și a gingiilor.

Scroll to Top