Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Gingivita – cauze și prevenție

Gingivita: simptome, tratament si modalitati de preventie

Gingiile sunt pilonul de sprijin al dinților, motiv pentru care trebuie să le acordăm atenția cuvenită, pentru că întreaga sănătate dentară este influențată de ele. Când regulile de igienă nu sunt respectate (sau sunt respectate parțial) și se instalează bacteriile, apare gingivita, o inflamație a gingiilor. Gingivita este primul stadiu al unei afecțiuni ireversibile, parodontita, motiv pentru care gingivita trebuie depistată și tratată la timp. 

Ce este gingivita?

În momentul în care periajul zilnic se termină cu pete de sânge sau gingiile au colorații neobișnuite, e timpul pentru o vizită la medicul stomatolog. Ambele aspecte sunt semne ale gingiei inflamate și trebuie tratate la timp, pentru că gingivita nu este un proces ireversibil – gingiile pot fi din nou sănătoase și frumoase. Însă dacă nu este depistată și tratată la timp, gingivita naște parodontită și alte afecțiuni grave, inclusiv pierderea dinților. Sângerarea gingiilor ocupă locul 6 în rândul celor mai răspândite boli, iar majoritatea adulților de peste 30 de ani au o formă de afecțiune a gingiilor. 

Cauzele aparitiei gingivitei – Factori de risc

Igiena orală precară este principalul factor care duce la apariția gingivitei, pentru că favorizează apariția plăcii bacteriene. Gingivita este rezultatul existenței tartrului, a dinților înghesuiți, obturațiilor neadaptate perfect cavităților, dar placa bacteriană este cel mai important factor – pelicula atașata pe suprafața dinților, în lipsa unei igiene corespunzătoare, este atacată de o serie de bacterii din cavitatea bucală; aceastea pot pătrunde și subgingival, ceea ce agravează inflamația. 

O altă cauză a apariției gingivitei este sistemul imunitar deficitar, motiv pentru care primul pas în combaterea acestei afecțiuni este re-echilibrarea dietei, incluzând alimente care aduc vitamina C în organism. Alte cauze ale gingivitei sunt fumatul, vârsta înaintată, factori ereditari, unele medicamente, HIV, leucemie sau alte boli care slăbesc imunitatea, dar și schimbările hormonale.

Afla principalele simptome ale gingivitei

Sângerarea gingivală este cea care anunță apariția gingivitei, însă nu apare și la fumători. Iată care sunt alte simptome ale gingivitei: 

  • gingii inflamate, umflate;
  • gingii care nu mai sunt roz, ci mai cu seamă au o nuanță de roșu închis; 
  • respirație urât mirositoare chiar și după periaj; 
  • retracție gingivală; 
  • sensibilitate gingivală.

Cum descoperi daca ai gingivita? Metode de diagnosticare

Când sunt remarcate modificări la nivelul gingiilor, medicul stomatolog va putea lămuri dacă este sau nu vorba de gingivită, iar diagnosticul este pus pe baza unor investigații: 

  • istoric medical; 
  • examinarea cavității bucale – dinți, gingii și limbă – pentru a determina existența retracției gingivale sau plăcii bacteriene; 
  • verificarea rădăcinilor dentare prin radiografie digitală. 

Dacă gingivita este deja într-un stadiu avansat, se recomandă încă o serie de investigații, dar și un control realizat de un specialist în probleme gingivale. 

Cate tipuri de gingivita exista?

În funcție de gravitatea situației sau de momentul în care apare, gingivita poate fi de mai multe tipuri:

Gingivita acuta/ulcero-necrotica

Gingivita ulcero-necrotică sau acută se numește și gingivită acută necrotizantă, fiind o complicație a gingivitei, o infecție a țesutului. Este o formă de gingivită prezentă în rândul fumătorilor și pacienților cu igienă orală precară și poate cauza pierderea papilelor; se manifestă prin apariția ulcerațiilor dureroase ale papilelor interdentare.

Gingivita cronica

Este gingivita provocată de placa bacteriană și de igiena orală precară. Se manifestă prin sângerarea gingiilor la periaj, un miros urât persistent în cavitatea orală, pungi parodontale mărite. Este diagnosticată, de cele mai multe ori, în timpul examinărilor preventive și nu prezintă dureri sau inflamații. 

 Gingivita diabetica

Gingivita diabetică este o complicație în cazul afecțiunilor diabetice, fiind mai rar întâlnită în cazul diabetului zaharat. Când diabetul nu este ținut sub control, poate duce la o boală parodontală agravată. Gingiile umflate, retracția gingivală, modificarea mușcăturii și sângerările gingivale sunt câteva dintre simptomele gingivitei diabetice, care poate fi diagnosticată corect doar de către medicul stomatolog. 

Gingivita gravidica

  • adaugam detalii generale
  • facem trimitere catre continutul existent aici: 

Gingivita gravidică apare în rândul femeilor însărcinate, fiind un simptom des întâlnit, dar care nu duce la complicații. După naștere, gingiile revin la normal, iar gingivita dispare. În cazul femeilor gravide, gingivita apare ca urmare a schimbărilor hormonale, iar gravida experimentează eritemul și tumefierea, adică înroșirea și umflarea gingiilor. Însă, în ceea ce privește evoluția gingivitei gravidice, ea nu este atât de gravă și poate fi ținută sub control prin câțiva pași. Mai mult de 50% de viitoare mame suferă de gingivită gravidică, iar gingiile sunt înroșite și dureroase în unele cazuri.

Afla mai multe aici.

Gingivita medicamentoasa

Gingivita medicamentoasă apare ca reacție la unele medicamente, de cele mai multe ori la femeile care utilizează anticoncepționale. Din același motiv din care apare și la femeile însărcinate, gingivita medicamentoasă este cauzată de schimbările hormonale care au loc odată cu tratamentul cu anticoncepționale.

Gingivita alergica

Gingivita alergică este provocată de reacții alergice la paste de dinți, gumă de mestecat, ape de gură; în acest caz, culoarea gingiilor devine roșu intens, de aceeași culoare fiind și papilele dentare, marginea gingivală liberă și gingia fixă. Gingia capătă o consistență moale și un volum crescut, sângerând cu rapiditate la periaj, atingere sau masticație.

Cum se trateaza gingivita

Tratament profilactic

Tratamentul efectiv al gingivitei începe cu o evaluare parodontală și continuă până la curățarea în profunzime a danturii și gingiilor, în cabinetul medicului stomatolog. Când vorbim despre cum se tratează gingivita, vorbim despre două etape de tratament: chirurgical și nechirurgical. 

Igiena orala corespunzatoare

Prevenția este întotdeauna mai plăcută decât tratamentul, motiv pentru care înainte de dobândirea acestei afecțiuni igiena orală trebuie să fie riguroasă; după diagnosticarea gingivitei, cu atât mai mult periajul trebuie efectuat de două ori pe zi, însoțit de ață dentară, care curăță spațiile interdentare (ea trebuie folosită înainte de periaj). 

Detartrajul

Detartrajul dentar, însoțit de air flow și periaj profesional elimină placa bacteriană acumulată și tartrul depus, cel din urmă fiind unul dintre cauzele inflamației gingiilor. Detartrajul asigură nu doar curățarea dinților de petele colorate, ci și redă sănătatea întregii cavități bucale. 

Periajul profesional

Chiar dacă igiena orală la domiciliu este efectuată cu rigurozitate, ea nu este suficientă; cel puțin de două ori pe an, o dată la 6 luni, trebuie efectuat un periaj dentar profesional, care asigură curățarea în profunzime. Astfel, este prevenită depunerea tartrului și apariția plăcii bacteriene, deci și apariția gingivitei. 

Irigatii cu substante antiseptice

După detartraj și periaj profesional urmează un chiuretaj subgingival – netezire radiculară în câmp închis. Instrumentele sunt introduse între gingie și dinte și elimină tartrul, dar și infecția din zona afectată. După acest pas, are loc o irigație / spălare cu substanțe antiseptice, iar intervenția se încheie prin aplicarea medicamentației la nivel gingival.

Evaluare si ingrijire permanenta

Cel mai bun mod prin care poți asigura îngrijirea gingiilor este prin igiena orală corespunzătoare: periaj dentar corect, de două ori pe zi sau chiar după fiecare masă, însoțit de ață dentară și apă de gură. Alături de periajul dentar, vizitele la stomatolog trebuie să facă parte din rutina periodică, cel puțin odată la 6 luni; curățarea profesională ajută la îngrijirea permanentă a danturii. În final, alimentația și nutriția echilibrată țin gingivita la distanță, cu ajutorul alimentelor precum țelina, merele, ceaiul verde, produse lactate, alimente bogate în proteine, vitamina C și sărace în zahăr.

In cat timp se poate vindeca gingivita?

Tehnicile stomatologice moderne, inovative, precum cele asistate laser, fac ca durata de vindecare a gingivitei să scadă considerabil; tratamentul efectiv este simplu și complet nedureros, iar de cele mai multe ori întreaga cavitate orală este tratată în aceeași ședință. E important însă ca vizita la medicul specialist să se facă din timp, pentru ca afecțiunea să poată fi tratată timpuriu, fără apariția complicațiilor.

Complicatii pe care le poate avea gingivita

Atunci când nu este depistată și tratată la timp, gingivita se poate tranforma în parodontită, o boală care afectează atât țesuturile moi, cât și ligamentele și osul; astfel, se formează o pungă parodontală și un surplus de bacterii, care pot conduce la pierderea completă a dinților. De asemenea, și gingivita ulcero-necrotică este consideră o complicație a gingivitei; simptomatologia e foarte pronunțată, iar nu doar dantura e afectată, ci și starea generală de sănătate: apar febra, dureri intense de cap și moral scăzut.

Metode de prevenire a gingivitei

Prevenirea gingivitei se face respectând normele de igienizare: periaj dentar de două ori pe zi, chiar și după fiecare masă, însoțit obligatoriu de ață dentară și apă de gură. Dincolo de igiena orală corespunzătoare, controlul stomatologic periodic este obligatoriu, întrucât astfel se pot depista din timp afecțiunile gingivale și nu vor apărea complicații. Alimentația echilibrată, bogată în nutrienți și vitamine, previne și ea apariția gingivitei, alături de reducerea consumului de zahăr. 

Gingivita: mituri pe care NU le stiai

  • Gingivita e o afecțiune rară – dimpotrivă, gingivita este afecțiunea pe care peste jumătate dintre adulții de peste 30 de ani o dobândesc; 
  • Dacă nu am carii, gingiile mele sunt sănătoase – cariile nu sunt singura manifestare a acestei afecțiuni, pentru că ea evoluează tacit de cele mai multe ori, fără vreun simptom vizibil;
  • Dacă am grijă de dinții mei, nu pot avea gingivită – igiena orală nu este singurul motiv pentru care dobândim această afecțiune; ea poate apărea din pricina diabetului, anemiei, fumatului, alimentației precare;
  • Gingivita este contagioasă – un mit în continuă cercetare de cătrei cei de la Johnson & Johnson Inc, care studiază felul în care comunică bacteriile; dar, de reținut este că gingivita nu este contagioasă, astfel că nu se transmite de la o persoană la alta;
  • Gingivita afectează doar bărbații – deși apare, conform studiilor, într-un procent mai ridicat în rândul bărbaților, gingivita poate afecta pe oricine, fie că vorbim de copii, femei sau bărbați;
  • Gingivita o să mă facă să îmi pierd dinții – nu neapărat; dacă este depistată și tratată la timp, gingivita este o afecțiune reversibilă. Consecința ei, parodontita, nu este. Astfel, dacă avem grijă de dantura noastră, depistăm și tratăm la timp gingivita, parodontita nu va fi motiv de îngrijorare, deci nici căderea dinților.

Intrebari si raspunsuri despre gingivita

Gingivita se transmite?

Gingivita nu este o boală contagioasă, deci nu poate fi transmisă de la o persoană la alta; cercetătorii de la Johnson & Johnson cercetează constant evoluția afecțiunii și felul în care interacționează celulele, însă momentan nu există studii care să ateste contagiozitatea gingivitei.

Gingivita se poate trata acasa?

Pentru a fi depistată, gingivita trebuie descoperită în cabinetul stomatologului, la un consult specializat; există remedii naturiste de întreținere a gingivitei, însă pentru un tratament eficient sunt necesare consultul stomatologic și curățarea profesională.

Gingivita este dureroasa?

Nu întotdeauna – gingivita se poate manifesta atât prin simptomatologie clară (durere, roșeață intensă), cât și tacit, fără să se resimtă vreo durere la nivelul gingiilor. Însă, de la primele semne de moliciune a gingiilor (acesta fiind simptomul cel mai des întâlnit) și al oricărui disconfort, vizita în cabinetul medicului stomatolog este necesară. De asemenea, gingivita se poate manifesta și prin prezența gingiei umflate la interior, fără ca aceasta să fie dureroasă. Cu cât este identificată mai repede, cu atât gingivita nu va fi supusă niciunei complicații. 

Prevenția e cheia către o dantură sănătoasă – gingivita afectează întreaga stare de sănătate a organismului, ceea ce înseamnă că igiena orală riguroasă și consultul periodic în cabinetul stomatologului (cel puțin de două ori pe an) vor preveni apariția infecției gingivale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top