Fraud Blocker

Implant Megagen Anyridge – 2000 lei,

20% reducere la coroane și fațetele dentare

Albire dentară lampă Zoom – 750 lei

Granulom Dentar: Ce este, tipuri de granulom dentar si tratament

Ce este granulomul dentar?

Granulomul dentar este o inflamație limitată a parodontalului, o formațiune mică rotunjită situată în zona rădăcinii dentare. Dezvoltarea sa este asimptomatica, dar sub influența diverșilor factori, granulomul dentar se agravează odată cu apariția unui tablou clinic viu al procesului inflamator acut: durere severă a dintelui, umflare și înroșire a gingiilor. 

Spre exemplu, cariile dentare netratate la timp pot pătrunde până în pulpă dentară, ceea ce va cauza apariția unei infecții (pulpită). La rândul sau, pulpită netratată poate avansa până ce ajunge la vârful rădăcinii dintelui. Ca metodă de apărare, sistemul imunitar va încerca să „învelească infecția”, iar țesutul astfel creat în jurul acestei infecții se numește granulom dentar.

Diagnosticul unui granulom dentar se realizează în principal prin imagistica radiografică a zonei afectate. Tacticile terapeutice pot fi atât conservatoare, cât și intervenționale. Alegerea metodei de tratament depinde de dimensiunea granulomului, de gradul de distrugere a rădăcinii și de prezența complicațiilor.

Din acest articol, vei afla:

  • Cauzele unui granulom dentar
  • Simptomele unui granulom dentar
  • Complicațiile unui granulom dentar
  • Diagnosticul unui granulom dentar
  • Tratamentul și prevenirea granulomului dentar
Granulom Dentar

Simptomele granulomului dentar

Granulomul dentar este o formațiune inflamatorie limitată, având un perete subțire. În zona granulomului, există o creștere intensivă a țesutului de granulație, care înlocuiește celulele moarte ca urmare a procesului inflamator. Această creștere determină o creștere treptată a dimensiunii granulomului. De vreme ce granulomul dentar nu atinge dimensiuni semnificative, existența sa poate să nu fie vizibilă pentru pacient și chiar pentru stomatolog. Adesea, o detectare a unor astfel de granuloame are loc numai atunci când radiografia dintelui sau ortopantomograma. Când granulomul crește în dimensiune, apar durerea și umflarea gingiilor.

Supurația unui granulom dentar este posibilă. În astfel de cazuri, apar dureri de dinți acute, umflarea și înroșirea gingiilor. Există o întunecare a dintelui. Apariția scurgerii purulente este posibilă între un dinte și gingie. Supurația granulomului dentar poate fi însoțită de dezvoltarea periostitei (flux) odontogenă. Este posibil ca temperatura corpului să fie crescută și starea generală a pacientului să fie perturbată: cefalee, stare generală de rău etc.

Cu o evoluție cronică asimptomatică, granulomul dentar poate fi transformat într-un chist maxilar. Există delimitarea sa de țesuturile înconjurătoare cu formarea unei capsule dense, în interiorul căreia se află mase necrotice și bacterii moarte.

Granulom dentar: cauze

Cel mai adesea, formarea granulomului dentar este o complicație a pulpitei și este cauzată de răspândirea procesului infecțios de la nervul inflamat care trece prin rădăcina dintelui. 

A doua cauză a granulomului dentar poate fi inflamația țesuturilor din jur – parodontoza. 

Fractura dentară și alte leziuni sunt o sursă de infecție și pot duce, de asemenea, la dezvoltarea granulomului dentar. 

Cauza infecției poate să nu fie respectarea regulilor de asepsie și antiseptice la îndepărtarea pulpei dentare sau la tratarea canalelor nervoase.

Factorii care provoacă dezvoltarea aspectului clinic acut al granulomului dentar includ hipotermia, răcelile, situațiile stresante, o schimbare bruscă a climei, stresul fizic și presiunea.

Când este recomandat să mergi la medic?

Diagnosticul granulomului dentar

Examenul stomatologic preventiv nu permite întotdeauna identificarea granulomului, mai ales ca dimensiunile granulomului sunt mici și mai ales dacă oricare alt simptom lipsește. Diagnosticarea unui granulom dentar este posibilă în prezența semnelor clinice care mărturisesc extinderea sau supurația acestuia. Pentru a pune un diagnostic corect, se recomandă o radiografie a dintelui, iar granulomul apare ca o zonă limitată de întuneric rotunjită în jurul apexului dintelui. 

Tratamentul granulomului dentar

În ciuda faptului că astăzi există mai multe modalități eficiente de a trata granulomul dentar; nu este întotdeauna posibilitatea să salvezi dintele. Alegerea dintre metodele conservatoare și intervenționale de tratament se realizează pe baza unei evaluări a dimensiunii granulomului dentar, a stării țesuturilor dentare, a prezenței/absenței complicațiilor, a planului existent de protezare sau implantare.

Metodele conservatoare de tratament al granulomului dentar sunt umplerea cavității acestuia cu diverse materiale de obturație introduse prin canalul radicular. Pentru a elimina infecția, se efectuează terapie cu antibiotice.

Tratamentul chirurgical al granulomului dentar a constat până de curând doar în îndepărtarea dintelui. Astăzi, este posibil să se efectueze mai multe operații de îngrijire, constând în rezecția apicală sau hemisecția dintelui. Odată cu dezvoltarea periostitei odontogene sau a abcesului perimaxilar, acesta este deschis și drenat.

Salvarea unui dinte nu este posibilă în cazurile în care granulomul dentar este însoțit de o fisură verticală a rădăcinii, obstrucția canalelor radiculare, perforații multiple ale rădăcinii de dimensiuni considerabile, distrugerea vizibilă a dintelui, ceea ce este nefavorabil din punct de vedere prognostic pentru refacerea acestuia.

Tratament endodontic

Scopul tratamentului de canal sau endodontic reprezintă salvarea dintelui natural. După tratament, dintelui i se va pune un pansament numit “plombă” sau un pivot dentar pentru a-i prelungi viața.

🌟 Mai multe detalii despre tratamentele endodontice la Cris Smile găsești AICI. 🌟 

Coroana dentara

Coroana dentară este o structură fixă care este instalată pe un dinte sau chiar implant. Coroana dentară este un dispozitiv utilizat de medicul dentist pentru a remedia lipsurile estetice și funcționale ale danturii. Aceasta va îmbrăca partea vizibilă a dintelui sau un bont protetic al unui implant dentar.

🌟 Mai multe detalii despre tratamentele endodontice la Cris Smile găsești AICI.  🌟

Obturatia de canal

Acest proces face parte din tratamentul endodontic, fiind etapa de încheiere a tratamentului. Această procedură presupune sigilarea fiecărui canal cu un material inert și omogen,dar înainte s-au realizat pașii de preparare, curățare și dezinfecție ale canalelor radiculare. 

🌟  Mai multe detalii despre tratamentele endodontice la Cris Smile găsești AICI. 🌟  

Rezectia apicala

Rezecția apicală, că tehnică de chirurgie dentară, presupune tăierea porțiunii apicală din vârful rădăcinii dinților monoradiculari sau pluriradiculari. Obiectivul acestei intervenții este de a sigila canalul apical atunci când procedura nu a fost posibilă prin tratamentele de endodonție, precum obturatii coronare, tratamente de canal. Dacă procedura de devitalizare dă greș, există riscul formării infecțiilor cronice – granuloame, la baza rădăcinii dentare.

🌟  Mai multe detalii despre rezecția apicală la Cris Smile găsești AICI.🌟  

Extractia

Extracțiile dentare sunt de două tipuri: extracții dentare simple și extracții dentare chirurgicale.

Extracțiile dentare simple ale dinților monoradiculari, mai exact canini, incisivi, sau pluriradiculari, respectiv molari, premolari, sunt cele mai frecvente și mai ușoare proceduri chirurgicale întâlnite în cabinetul stomatologic și presupun îndepărtarea din alveolă a unui dinte bolnav, ce nu mai poate fi salvat prin alte metode.

Extracții dentare chirurgicale ale dinților incluși sau erupți parțial sau ale dinților erupți, care sunt fragili sau au anatomie anormală, precum și a bucăților dentare rămase blocate sub linia gingivală. Această procedură presupune incizia gingiei și crearea unui lambou iar în unele cazuri, secționarea și îndepărtarea unei bucăți de os, pentru a accesa dintele ce urmează să fie supus extracției. Spre deosebire de extracția clasică și cunoscută, prin utilizarea cleștelui, metoda chirurgicală este una mai prudentă și mai conservatoare pentru îndepărtarea unui dinte, deoarece, în acest fel, este eliminat riscul pierderii de țesut osos, prin fracturi.

🌟  Mai multe detalii despre extractii la Cris Smile găsești AICI.🌟  

Granulom dentar netratat – complicatii

Creșterea granulomului dentar poate fi însoțită de distrugerea rădăcinii dintelui în zona apexului acestuia, care la rândul său poate duce la pierderea dinților. Răspândirea procesului inflamator de la granulom la țesuturile moi din jur poate provoca formarea unui abces limitat – un abces paratleteal sau dezvoltarea leziunilor purulente difuze – flegmon. Implicarea osului în proces duce la osteomielita maxilarului.

Deoarece granulomul dentar este un focar cronic de infecție, este posibil ca complicațiile să depășească cu mult limitele stomatologiei. Răspândirea agenților infecțioși pe cale hematogenă poate provoca dezvoltarea de sinuzite, pielonefrite, miocardite infecțioase și chiar sepsis.

Metode de preventie 

Prevenirea granulomului dentar constă în examinări preventive regulate și igiena profesională a cavității bucale; vizite la stomatolog în timp util dacă există simptome ale sistemului dentar-maxilar și tratamentul bolilor care pot determina dezvoltarea granulomului (pulpita, parodontoza).

Biografie

  1. Flucke U, Thompson LD (2019). „Non-Neoplastic Lesions of the Gnathic Bones”. Head and Neck Pathology (Third ed.)
  2. Menditti, Dardo; Laino, Luigi; Di Domenico, Marina; Troiano, Giuseppe; Guglielmotti, Mario; Sava, Sara; Mezzogiorno, Antonio; Baldi, Alfonso (2018). „Cysts and Pseudocysts of the Oral Cavity: Revision of the Literature and a New Proposed Classification”
  3. Farhadi F, Mirinezhad SS, Zarandi A (2016). „Using Periapical Radiography to Differentiate Periapical Granuloma and Radicular Cysts”.
  4. Cleveland Clinic. (2017, January 26). Acute Pain vs. Chronic Pain. Vezi: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/12051-acute-vs-chronic-pain

Denta Gama – What is dental granuloma?

https://dentagama.com/news/what-is-dental-granuloma

NHS – Dental check-ups

https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/dental-check-ups/

Scroll to Top