Ce este grefa gingivală?
Grefa gingivală este un tip de intervenție chirurgicală dentară care tratează retracția gingivală, o afecțiune în care gingiile se desprind de dinți și expun rădăcinile de dedesubt. Rădăcinile expuse ale dinților cresc riscul de carii, sensibilitate și pierdere osoasă în jurul dinților. Grefa gingivală înlocuiește țesutul pierdut din jurul dinților și îmbunătățește sănătatea orală generală.
Această procedură este de obicei efectuată de un parodontolog (un specialist în gingii) și presupune transplantarea unei porțiuni de țesut din cerul gurii la nivelul gingiei unuia sau mai multor dinți.
Care este scopul grefei de țesut moale?
- Acoperă rădăcinile dentare neatractive;
- Reduce și corectează retracția gingivală;
- Protejează de carii rădăcinile dinților;
- Regenerează gingia și osul pentru a se preveni pierderea dinților.
Sursele din care poate fi prevalat țesutul gingival pentru grefe sunt următoarele:
- țesut de pe pe cerul gurii;
- țesut suplimentar ce se află în apropierea măselei de minte superioare sau din jurul dintelui afectat – de obicei, îndepărtarea acestui țesut reprezintă soluția a două probleme: o dată nevoia unei grefe gingivale, apoi prevenirea bolii parodontale la nivelul molarului superior;
- țesutul gingival poate oferi, totodată, o banda fixă de gingie anexată în jurul dintelui.
Opțiunea aleasă va fi atașată de zona în care gingiile s-au deteriorat.
Când ai nevoie de grefa gingivală?
Stomatologul îți va recomanda probabil grefa gingivală dacă suferi de retragerea gingiilor. În multe cazuri, retragerea gingiilor este un simptom al unei boli severe gingivale, dar oamenii pot fi, de asemenea, predispuși genetic la subțierea gingiilor. Poți dezvolta retracție gingivală și dacă te perii prea agresiv.
Intervenția chirurgicală mai este necesară atunci când vrei să modifici aspectul gingiei. Fiind o intervenție extrem de delicată, au fost dezvoltate tehnici avansate de microchirurgie orală. Va fi recoltată o grefă de gingie din cerul gurii pacientului, urmând ca aceasta să fie transferată în locul cu problemă.
O altă situație constă în augmentarea gingiei. Aceasta se realizează atunci când se descoperă că nu există destul volum de gingie care să învelească dintele sau implantul, sau că înălțimea gingiei nu este suficientă și naște riscul de a dezvălui spirele implantului.
Se pot recolta grefe de gingie atât pentru a acoperi suprafețe din zona anterioară (cea estetică), dar și din zona posterioară (în care, de exemplu, s-a montat un implant dentar). Un implant dentar sănătos și funcțional ar trebui să aibă atât os suficient care să înconjoare zona, dar și gingie suficientă, pentru a oferi implantului stabilitate în timp.
Ce implică procedura de grefă gingivală?
Există multe tehnici și materiale de grefare a gingiei. Parodontologii iau de obicei țesut din cerul gurii și îl mută în zona în care gingia se retrage. În unele cazuri, totuși, aceștia pot folosi un material înlocuitor pentru grefă.
În timpul unei proceduri de grefă gingivală, parodontologul va urma acești pași:
1. Aplicarea anesteziei locală. Asta îți va amorți dinții și gingiile în zona cu probleme. Mulți parodontologi oferă, de asemenea, opțiuni de sedare pentru confortul pacientului, inclusiv protoxid de azot, sedare orală și sedare IV. Asigură-te că întrebi de toate opțiunile în timpul vizitei inițiale.
2. Pregătirea locului. Odată ce te vei simți confortabil, parodontologul va face o incizie (tăietură) și va crea un mic buzunar în gingii. De asemenea, îți va curăța foarte bine rădăcinile dinților.
3. Recoltarea grefei de gingie. Apoi, chirurgul va crea o altă incizie pe cerul gurii și va îndepărta o mică bucată de țesut interior. Stratul exterior rămâne intact. Va închide apoi locul folosind suturi sau pansament parodontal. (Dacă chirurgul tău decide să folosească țesut donat, va sări peste acest pas.)
4. Aplicarea grefei de gingie. Apoi, chirurgul plasează grefa de gingie peste rădăcinile dinților expuși (zona retracției).
5. Folosirea suturilor. În cele din urmă, chirurgul va repoziționa țesutul gingiilor și îl va coase la loc. Parodontologul poate folosi cusături care cad singure la un moment dat, sau poate fi necesar să le elimine la următorul control.
Avantajele unei grefe gingivale
Acoperă rădăcinile expuse și le protejează de deteriorare
Retragerea gingiei expune rădăcinile, crescând riscul de carii și alte probleme de sănătate orală. În timp, acest lucru poate contribui la slăbirea dinților și, în cazuri severe, la pierderea dinților.
O grefă gingivală realizată cu experiență îți protejează dinții și rădăcinile lor de alte carii și previne inflamația și retragerea țesutului.
Reduce sensibilitatea dinților
Când dinții sunt expuși, ei devin foarte sensibili la atingere, chiar sensibili la alimente calde sau reci.
Cu operația de grefare a gingiei, pacienții pot adăuga acel strat de protecție și pot reduce disconfortul asociat cu retracția gingiilor.
Îmbunătățește estetica zâmbetului tău
Retragerea gingiilor poate face dinții să pară mai lungi și mai puțin atractivi. Prin adăugarea de țesut gingival nou cu grefă, poți îmbunătăți în mod semnificativ estetica zâmbetului, deoarece gingiile tale vor arăta mai uniform și mai natural.
Atunci când zâmbetul tău se îmbunătățește, îți va crește și încrederea de sine.
Îmbunătățește sănătatea parodontală
Fără țesut gingival sănătos și puternic, placa poate pătrunde sub gingii și alte zone sensibile, provocând carii. Acest lucru poate duce la pierderea osoasă și poate distruge în continuare țesutul gingival.
Grefa gingivală întărește țesutul gingiei, prevenind alte probleme și îmbunătățind sănătatea parodontală.
Cât durează procesul de recuperare după grefa de gingie?
Vei putea merge acasă imediat după procedură. Cu toate acestea, dacă medicul dentist îți oferă un sedativ pentru a te ajuta să te relaxezi, va trebui să rogi pe altcineva să te conducă acasă.
Stomatologul îți va oferi instrucțiuni specifice cu privire la îngrijirea postoperatorie, cum ar fi dieta, activitatea fizică și medicamentele. Nu folosi ața și nu peria linia gingiilor care a fost operată până când zona nu s-a vindecat. Ți se va recomanda să îți clătești gura cu o soluție specială pentru a ajuta la controlul plăcii în timpul procesului de vindecare și este posibil să ți se administreze un antibiotic pentru a reduce riscul de infecție.
Timp de o săptămână sau două după grefa gingivală, consumă alimente moi și reci, cum ar fi ouă, paste, iaurt, brânză de vaci, legume bine gătite și înghețată.
Cantitatea de durere pe care o simți după operație depinde de tipul de grefă gingivală efectuată. Dacă nu este îndepărtat niciun țesut din cerul gurii, ar trebui să resimți puțin disconfort sau chiar deloc. În schimb, dacă țesutul este îndepărtat din cerul gurii, este posibil să te simți inconfortabil timp de câteva zile după procedură.
Rana de pe cerul gurii se simte ca o arsură majoră de pizza, dar vestea bună este că tinde să se vindece rapid. Medicamentele antiinflamatoare fără prescripție medicală sau medicamentele pentru durere pe bază de rețetă te pot ajuta să gestionezi durerea și să te simți mai confortabil în zilele următoare operației.
Deși poate dura o săptămână sau două pentru ca gura să se vindece complet, ar trebui să te poți întoarce la muncă sau la activitatea normală a doua zi după operație.
Grefa gingivală la implantul dentar
Mulți oameni se gândesc la înlocuirea dinților lipsă doar atunci când au nevoie să-și pună implanturi dentare. Ca atare, ei pot lua în considerare extragerea dinților grav deteriorați sau cariați înainte de aplicarea implanturilor dentare. În unele cazuri, este posibil să fie necesare și grefele osoase pentru a compensa pierderea osoasă asociată cu dinții lipsă.
Cu toate acestea, există și cazuri în care extracțiile dentare și grefele osoase nu sunt singurele proceduri suplimentare efectuate în paralel cu chirurgia implantului dentar. De fapt, dentistul îți poate recomanda efectuarea unei grefe de gingie în concordanță cu procedura de implant dentar.
Grefele gingivale se efectuează la pacienții ale căror gingii s-au retras și au expus rădăcinile dinților, de obicei din cauza bolii gingiilor. În timpul unei grefe de gingie, țesutul moale este prelevat dintr-un alt loc din gură și grefat pe zona gingiei unde a avut loc retracția. Există trei tipuri diferite de grefe de gingie, inclusiv:
- Grefa gingivală liberă: țesutul este îndepărtat direct de pe cerul gurii și atașat de zona gingiei;
- Grefa de țesut conjunctiv: un lambou este tăiat de pe cerul gurii și țesutul este recoltat de sub lambou. Țesutul recoltat este cunoscut ca țesut conjunctiv subepitelial și este cusut de țesutul gingival. Lamboul de pe cerul gurii este, de asemenea, cusut înapoi în jos;
- Grefa pediculară (laterală): țesutul este grefat din alt țesut gingival din jurul zonei care necesită o grefă.
Candidații ideali pentru implanturi dentare au gingii sănătoase, care sunt ferm atașate de dinți. Din păcate, mulți oameni sunt afectați de bolile gingiilor și au adesea un anumit grad de retragere a gingiilor.
Chiar și cei care nu suferă de afecțiuni ale gingiilor pot avea în continuare retracție gingivală cauzată de alți factori, cum ar fi periajul excesiv, poziția dinților, strângerea sau scrâșnirea dinților, genetică sau traumatismele țesutului gingival. Indiferent de cauză, retragerea gingiilor crește riscul eșecului implantului dentar.
Din acest motiv, medicul dentist îți va recomanda probabil o grefă de gingie înainte de procedura de implant dentar dacă ai retracție gingivală. Dacă trebuie să extragi unul sau mai mulți dinți înainte de a-ți pune implanturi dentare, este probabil ca medicul dentist să efectueze și grefa de gingie în același timp.
Efectuarea unei grefe gingivale imediat după o extracție a dintelui împiedică țesutul gingival să se retragă și ajută la conservarea masei osoase existente. Ambele lucruri sunt esențiale pentru succesul implantului dentar și această abordare are ca urmare rezultate mai bune ale tratamentului.
Pe lângă asigurarea vindecării corecte a implanturilor dentare, se efectuează și grefe gingivale pentru a menține estetica zâmbetului după plasarea implantului dentar. Unul dintre principalele beneficii ale implanturilor dentare este că acestea seamănă cu dinții naturali și reprezintă o modalitate extrem de estetică de a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă.
Cu toate acestea, aspectul estetic al implanturilor dentare poate fi deteriorat atunci când gingiile se retrag și expun joncțiunea dintre proteza dentară și marginea danturii. Efectuarea unei grefe de gingie menține o cantitate adecvată de țesut gingival, astfel încât această joncțiune să fie ascunsă corespunzător sub linia gingiei. Asta nu numai că menține un aspect atractiv, dar împiedică și acumularea bacteriilor în această joncțiune.
Mai mult decât atât, procedura scade riscul eșecului implantului și previne complicațiile asociate cu implanturile dentare expuse. Dacă gingiile tale s-au retras și te gândești să-ți pui implanturi dentare, discută cu specialistul în implanturi pentru a afla dacă o grefă de gingie este potrivită pentru tine.
Adiție de gingie versus gingivectomie
Augmentarea/adiția de gingie este o intervenție de microchirurgie care presupune recoltarea unei porțiuni de gingie din bolta palatină sau din apropierea molarilor de minte și transferul său în zona care necesită adăugarea acestui țesut.
Gingivectomia, spre deosebire de adiția de gingie, constă în îndepărtarea chirurgicală a gingiei (adică țesutul gingiilor). O gingivectomie este necesară atunci când gingiile s-au îndepărtat de dinți, creând pungi adânci. Buzunarele fac dificilă curățarea plăcii și a tartrului. Gingivectomia se face de obicei înainte ca boala gingiilor să afecteze osul care susține dinții.
Procedura presupune îndepărtarea și remodelarea țesutului gingival slăbit și bolnav pentru a scăpa de buzunarele dintre dinți și gingii. Îndepărtând pereții buzunarului, gingivectomia oferă vizibilitate și accesibilitate pentru îndepărtarea tartrului și netezirea completă a rădăcinilor dentare. Se creează astfel un mediu favorabil vindecării gingivale și refacerii conturului gingival.
Deși gingivectomia a fost dezvoltată inițial pentru a trata boala parodontală, acum este și o intervenție chirurgicală estetică comună. Este folosită pentru a îndepărta țesutul gingival crescut în exces și pentru a îmbunătăți aspectul gingiilor.
Intervenția de remodelare a gingiilor este dureroasă?
Îți va fi administrată anestezia locală în timpul operației de grefă gingivală, așa că nu vei simți nimic pe parcursul procedurii. Probabil că vei simți o durere ușoară după procedură, dar parodontologul îți va oferi medicamente și instrucțiuni post-chirurgicale pentru a te ajuta să minimizezi disconfortul.
Preț grefă gingivală
Remodelarea gingivală, gingivectomia și gingivoplastia presupun costuri diferite, în funcție de complexitatea problemei. În general, o procedură legată de modificarea gingiilor pornește de la 500 de lei.
Bibliografie:
https://www.webmd.com/oral-health/guide/gum-tissue-graft-surgery
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23504-gum-graft-surgery
https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/gum-graft#outlook