Gura uscata (xerostomia): cauze si tratament. Cand mergi la medic?
Senzația de gură uscată – xerostomia – este o afecțiune care afectează glandele salivare din cavitatea orală. Când ne trezim cu senzația de uscăciune a gurii pentru o mai lungă perioadă de timp, aceasta devine o afecțiune de sine stătătoare, cunoscută drept xerostomie, fiind necesară identificarea și tratarea sa, pentru a nu ajunge la apariția unor afecțiuni mai grave – afecțiuni ale gingiei, afte, inflamații orale. Xerostomia apare ca rezultat al mai multor factori – stresul acut, hidratare deficitară, o dietă necorespunzătoare, unele tratamente medicamentoase, lipsa odihnei.
Ce inseamna gura uscata (xerostomia)? Si cum se manifesta
Senzația de gură uscată apare inevitabil în viața fiecăruia, în momentele tensionante sau stresante. Cu toate acestea, atunci când devine o senzație constantă, uscăciunea gurii poate duce la afecțiuni serioase. Xerostomia apare ca rezultat al diminuării fluxului salivar din cavitatea orală; saliva are rol nu doar în umezirea și curățarea cavității bucale, ci și în digerea alimentelor; când nu producem suficientă salivă, cavitatea orală este uscată, generându-ne o stare constantă de disconfort. Xerostomia are efecte nefaste atât asupra cavității orale, cât și în ce privește digestia, motiv pentru care prevenția și tratamentul nu trebuie ignorate.
Gura uscata – simptome
Printre cele mai întâlnite simptome ale gurii uscate se numără:
- senzația de uscăciune la nivelul cavității orale;
- gura lipicioasă;
- o textură anormală a salivei, caracterizată de vâscozitate;
- respirație urât mirositoare, chiar și după periajul dentar;
- senzația de gât uscat;
- răgușeală;
- senzația de limbă uscată;
- gust incomplet al alimentelor;
- vorbire, înghițire și masticație îngreunată;
- buze crăpate, uscate;
- senzația de arsură la nivelul limbii.
Care sunt cauzele gurii uscate?
Medicamentele
Medicamentele pe care le luăm pot contribui la apariția senzației de gură uscată, aceasta fiind un efect secundar des întâlnit. Printre cele mai cunoscute medicamente care cauzează gura uscată sunt cele pentru anxietate, diureticele, antihistaminicele, decongestionantele, analgezicele, codeina, medicamentele pentru tratarea depresiei și hipertensiunii arteriale.
Tratamentele pentru cancer: chimioterapia si radioterapia
Chimioterapia și radioterapia sunt tratamente care afectează structura și cantitatea de salivă produsă; tratamentele radiologice contribuie la reducerea cantității de salivă pe care o producem, iar în funcție de doza de radiații și suprafața asupra căreia se acționează, gura uscată poate apărea ca o senzație temporară sau permanentă.
Consumul de tutun si alcool
Mestecarea tutunului, fumatul, consumul excesiv de alcool sunt obiceiuri nocive care deshidratează în profunzime organismul, contribuind la reducerea salivei produse.
Mai multe detalii aici.
Imbatranirea si menopauza
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, apare și senzația de gură uscată. Medicamentele pe care le luăm odată cu îmbătrânirea, alimentația insuficientă sau incorectă, problemele de sănătate care apar contribuie direct la reducerea salivei din cavitatea orală. Schimbările hormonale care se petrec în organism odată cu menopauza pot afecta felul în care funcționează glandele salivare. Dacă simptomele menopauzei sunt controlate, atunci și secreția de salivă va fi ținută sub control.
Mai multe detalii aici.
Hidratarea insuficienta
În timpul nopții, pierdem cel puțin 1.5 litri de apă, iar Oral Cancer Foundation arată că 20% dintre adulți se luptă cu senzația de gura uscata noaptea, in timpul somnului; cauza principală pentru xerostomia nocturnă este hidratarea deficitară.
Unele leziuni nervoase
Leziunile nervoase din zona capului, dar și a gâtului pot conduce către uscăciunea gurii, senzație căreia i se adaugă și gustul amar. Lipsa de salivă în cavitatea orală conduce și la senzația de gură amară și uscată, la prezența continuă a unui gust neplăcut în gură, chiar și după periajul dentar.
Deviatia de sept
Când senzația de gură uscată este însoțită de nasul înfundat, dar și de respirația cu gura deschisă și sforăitul persistent, cauza este deviația de sept. Îndeosebi dormitul cu gura deschisă conduce către deshidratare, și deci la uscarea gurii în timpul nopții; alături de gura uscată, pacientul resimte și o presiune în pasajele nazale, iar tratarea deviației de sept duce și la dispariția gurii uscate.
Consumul de droguri
Drogurile recreaționale, metamfetamina, marijuana, conduc nu doar către deteriorarea vizibilă a danturii, ci și către o senzație continuă de gură uscată, cunoscută în terminologia de specialitate drept gură metastatică.
Alte afectiuni
O altă cauză pentru gura uscată este și tratamentul pentru BRGE – boala de reflux gastroesofagian, între BRGE și gura uscată existând o corelație directă. Odată cu întreruperea medicamentației pentru BRGE, senzația de gură uscată dispare.
Totodată, gura uscată este corelată și cu limba albă, cauza principală fiind lipsa hidratării, alături de o igienă orală incorectă. Pe lângă cauzele menționate mai sus, gura uscată apare și din pricina:
- diabetul zaharat;
- boala Alzheimer;
- boli autoimune, precum HIV / SIDA;
- boala Parkinson;
- sindromul Sjogren – o afecțiune în care organismul atacă glandele salivare.
Tratament pentru senzatia de gura uscata
Consultul în cabinetul medicului specialist e necesar pentru a identifica din ce motiv a apărut xerostomia; dacă principala cauză este un anume tratament medicamentos, acesta va fi înlocuit sau prescris în alte doze. Identificarea corectă a cauzei este punctul de plecare în tratarea gurii uscate, care, deși nu este o afecțiune severă, trebuie adresată medicului stomatolog, pentru a nu duce la complicații mai grave.
De cele mai multe ori, tratamentul constă în prescrierea unor substanțe care reechilibrează fluxul salivar, însă e important să facem schimbări în rutina noastră pentru a preveni și diminua senzația de uscăciune:
Igiena corespunzatoare a dintilor
Igiena corespunzătoare a cavității orale ține nu doar bacteriile la distanță, ci și disconfortul generat de uscăciunea gurii; periajul dentar trebuie realizat de două ori pe zi, timp de două minute, în direcție verticală (sus-jos), nu stânga-dreaptă și trebuie să fie însoțit de ață dentară și apă de gură, pentru ca resturile alimentare interdentare, de pe punți, obturații și implanturi să fie îndepărtate. Din rutina zilnică trebuie să facă parte și periajul limbii cu ajutorul unui instrument special, pentru a asigura eliminarea limbii albicioase și a mirosului neplăcut.
Hidratarea
Lipsa hidratării optime contribuie la apariția gurii uscate; nu e suficient să bem 2 litri de apă pe zi, cum auzim constant la televizor; aportul de apă trebuie calculat în funcție de înălțimea și greutatea fiecăruia, iar apa trebuie consumată des, în cantități mici. E important să ținem cont că doar apa ne hidratează, nu cafeaua sau sucurile naturale. Dacă alegem să consumăm și alte băuturi, e bine să optăm pentru lichide neîndulcite, fără un conținut ridicat de cofeină, iar alcoolul trebuie limitat.
Dieta
Alimentele pe care le consumăm au un impact major în întreaga noastră cavitate orală, inclusiv în modificarea cantității de salivă. Alimentele foarte sărate sau condimentate accentuează senzația de gură uscată, motiv pentru care trebuie evitate.
Este indicată consumarea crudităților, care ajută la o mai bună umezire cu salivă a cavității bucale; alimentele bogate în fibră nu sunt benefice doar pentru dietă, ci și pentru sănătatea orală. Consumul de dulciuri trebuie evitat, nu doar pentru că favorizează apariția cariilor, ci și pentru că ne deshidratează întreg organismul, amplificând senzația de gură uscată.
Secreția salivară poate fi stimulată de guma de mestecat fără zahăr, care să conțină xylitol – acesta e un component antibacterian, care ține și cariile departe, dar și gura uscată.
Este recomandata tratarea acasa?
În funcție de gravitatea situației, gura uscată poate sau nu să fie tratată acasă. Bune-practicile menționate mai sus funcționează ca tratament la domiciliu, dar doar dacă senzația de uscăciune apare ocazional, în momentele mai stresante. Dar dacă gura uscată este cauzată de anumite medicamente, e necesară vizita la specialist pentru a regândi schema de tratament. De asemenea, medicul dentist poate prescrie tratamente (ape de gură de cele mai multe ori) cu substanțe active menite să echilibreze fluxul salivar.
Cand trebuie sa mergi la dentist?
E important să identificăm corect cauza gurii uscate; dacă suspectăm, de exemplu, că avem gura uscată din pricina hidratării deficitare și începem să consumăm mai multă apă, iar senzația de gură uscată dispare, înseamnă că nu sunt motive de îngrijorare. Însă dacă identificăm greșit cauza și gura uscată nu dispare, s-ar putea ca afecțiunea să fie mai avansată, motiv pentru care vizita la dentist e necesară – cu cât identificăm mai repede cauza, cu atât vom scăpa mai rapid de disconfortul generat.
Eu vă aștept cu drag la Cris Smile Studio cu o programare, atât telefonică în una dintre locațiile cabinetelor noastre (Rahova: 0376 44 81 50 sau Boișoara: 0765 449 033) cât și online aici!.
Intrebari frecvente:
Am gura uscata, desi ma hidratez corespunzator. De ce?
Lipsa hidratării nu este singura cauză a gurii uscate; vizita la specialist e necesară pentru a identifica în profunzime cauzele afecțiunii, pentru că pot fi, cum ai citit mai sus, numeroase. Totodată, gura uscata dimineata poate fi inlaturata prin consumul de apa generos in seara de dinainte; hidratarea trebuie efectuată în cantitățile corecte, pe parcursul întregii zile. Dacă bem 2 litri de apă deodată, nu vom fi hidratați pentru 24 de ore și așa apare sindromul gurii uscate.
Gura uscata este un semn ca am diabet?
În unele cazuri, gura uscată poate fi un simptom al diabetului, însă nu ne putem diagnostica la domiciliu – consultația în cabinetul specialistului va declara dacă senzatia de sete si gura uscata sunt datorate diabetului sau provin din alte cauze.
Ce complicatii pot aparea?
Deși este o afecțiune aparent banală, netratarea gurii uscate favorizează apariția cariilor, pentru că dinții nu mai sunt protejați de bacterii. Gura uscata si limba uscata sunt corelate, astfel că pe lângă disconfortul generat de uscăciune, vom avea parte și de albiciunea limbii și mirosul neplăcut din cavitatea orală. Alte posibile complicații ale gurii uscate sunt și:
- probleme gingivale, datorate nivelului crescut de bacterii;
- afte orale;
- candidoză bucală;
- răni bucale;
- piele crăpată în colțurile buzelor și buze foarte uscate, crăpate;
- probleme de masticație, înghițire și vorbire.