Dacă aveai impresia că virusul HPV se poate transmite doar prin contact sexual normal și poate fi purtat doar la femei, atunci trebuie să-ți spunem că ai avut parte doar de un adevăr parțial. Infecția cu HPV este cea mai des întâlnită boală cu transmitere sexuală din lume, iar ea poate fi contactată atât de femei cât și de bărbați, în urma contactelor sexuale normale, orale sau anale.
Conform unor studii recente realizate atât în Statele Unite cât și în țările importante din Europa, 8 din 10 persoane active din punct de vedere sexual ajung să fie infectate cu virusul HPV într-un moment al vieții. Totuși, nu trebuie să te alarmezi chiar din prima. Pentru că are o transmitere atât de rapidă, virusul nu este întotdeauna periculos! Motivul?
HPV, adică virusul Human Papilloma, are peste 100 de tulpini, dar doar unele dintre acestea sunt declanșatoare de diferite tipuri de cancer. De regulă, un sistem imunitar foarte bine pus la punct reușește să țină virusul sub control, fără ca acesta să se activeze și să producă pagube în organism.
Ce este HPV?
Așa cum spuneam, HPV face parte din lanțul de viruși Papilloma, familie care găzduiește aproximativ 200 de virusuri de același tip. Infecția cu HPV este o infecție care determină leziuni ale pielii sau modificări ale mucoaselor din diferite părți ale corpului.
HPV este un virus care se manifestă fie prin apariția unor negi genitali, fie prin apariția displaziilor, adică a leziunilor precanceroase. În cazul acestor leziuni, riscul dezvoltării unui tip de cancer este extrem de ridicat.
În funcție de capacitatea sistemului imunitar, virusul HPV poate să fie ținut în stare de ”adormire” sau să devină activ. De regulă, un sistem imunitar care funcționează la capacitate maximă reușește să anihileze virusul HPV în aproximativ 24 de luni, perioadă în care nu-l lasă să facă vreo modificare în organism.
Infecția cu HPV bucal: cauze și factori de risc
Virusul HPV se transmite în urma unui contact direct. Asta înseamnă că virusul poate fi dobândit fie prin contact sexual (normal, oral, anal), fie chiar și prin atingerea pielii cu o suprafață deja contaminată. Aceste tipuri de atingeri se produc în zonele genitale, ceea ce înseamnă că infectarea poate avea loc și dacă nu există consumarea actului sexual (atingere fără penetrare). În această situație, folosirea prezervativului ajută doar parțial, existând în continuare risc de dobândire a virusului.
Printre principalii factori de risc care sporesc riscul cu infectare de HPV, specialiștii notează:
- Parteneri sexuali numeroși – cu cât numărul partenerilor sexuali este mai mare, cu atât șansele de infectare cu HPV cresc mai mult. Este valabil și în cazul în care o persoană a avut un singur partener sexual, dar acesta a avut mai mulți parteneri sexuali până în acel moment;
- Practicarea sexului oral cu diferiți parteneri;
- Sistem imunitar slăbit – Dacă sistemul imunitar este slăbit, atunci virusul HPV își va face apariția. Dacă sistemul imunitar este foarte slăbit, atunci virusul HPV va reuși să producă modificări importante în organism, iar riscul apariției unui tip de cancer este foarte ridicat;
- Vârsta – Apariția negilor genitali ține și de vârstă. Copiii și adolescenții sunt predispuși la negi simpli, în timp ce adulții vor dezvolta și negi genitali;
- Fumatul excesiv;
- Consumul excesiv de alcool;
- Leziunile pielii – Orice tip de leziune a pielii, în special din zonele intime, crește riscul infectării cu HPV.
Simptomele infecției cu HPV în cavitatea bucală
În cele mai multe dintre cazuri, infecția cu HPV nu determină modificări vizibile și ușor detectabile. Tocmai din acest motiv, pentru că nu are simptome în fazele incipiente, infecția cu HPV este periculoasă.
Principalele semne ale infecției cu HPV constă în apariția negilor, sub diferite tipuri și forme. Prezența viruslui HPV în cavitatea bucală nu poate fi determinată decât prin efectuarea unei biopsii în zona afectată, dar există câteva semnale la care trebuie să fii foarte atent:
- Dificultăți la înghițire;
- Tuse puternică (cu sângerare);
- Dureri neobișnuite și constante la nivelul urechilor;
- Scăderea bruscă în greutate;
- Dureri în timpul masticației;
- Leziuni în interiorul cavității orale care nu se vindecă în 14 zile;
- Noduli în zona obrajilor;
- Durere puternică în gât;
- Răgușeală;
- Pete albe sau pete roșii multe și neobișnuite pe limbă;
- Limbă amorțită;
- Amigdale inflamate;
- Dureri osoase de maxilar.
Aceste tipuri de dureri pot fi confundate și cu alte probleme medicale. Tocmai din acest motiv, dacă există anumite semnale din lista de mai sus nu înseamnă neapărat că ai contactat HPV la nivelul cavității bucale, ci e un prim semnal că trebuie să mergi la doctor pentru un consult amănunțit.
Cum se stabilește diagnosticul de infecție cu HPV
Dacă HPV-ul poate fi depistat, la nivel genital, de anumite teste și examene medicale specifice, HPV-ul din cavitatea bucală nu poate fi descoperit printr-o analiză specială. În cazul în care simptomele se agravează și nu se ameliorează după o perioadă scurtă de timp, atunci partea afectată va fi testată în mod special.
În acest caz, biopsia este singura modalitate prin care se poate depista infecția cu HPV la nivelul cavității bucale.
În ce constă tratamentul infecției cu HPV
Din păcate, infecția cu virusul HPV nu are parte de un tratament dedicat care să garanteze vindecarea. În cazurile fericite, sistemul imunitar va ține sub control virusul HPV și va reuși să-l elimine într-o perioadă de 2 ani de la contactare, fără ca acesta să cauzeze modificări în organism.
Dacă, totuși, tulpina HPV este una agresivă care va afecta organismul, atunci se va recurge la tratament, în funcție de modul în care virusul a modificat țesuturile din organism.
Pentru HPV în cavitatea orală se folosește, de cele mai multe ori, crioterapie – procedură prin care se îngheață și, mai apoi, îndepărtează negii apăruți.
Cum poate fi prevenită infecția cu HPV în cavitatea bucală
Pentru că infecția cu virusul HPV este una comună, prevenția totală este greu de obținut. Totuși, există câteva modalități prin care putem ține virusul HPV departe de cavitatea bucală:
- Sexul oral cu prezervativ;
- Parteneri sexuali cât mai puțini;
- Testări periodice pentru bolile cu transmitere sexuală;
- Amânarea sexului cu partenerii necunoscuți;
- Atenție sporită la simptomele transmise de cavitatea bucală;
- Vaccinare împotriva virusului HPV.
Tipuri de HPV si riscurile asociate acestora
Există două tipare în care specialiștii încadrează infecția cu HPV: risc cancerigen înalt și risc cancerigen scăzut.
În cazul tulpinilor cu risc scăzut cancerigen, acestea nu produc modificări substanțiale, iar prezența lor se poate face prin apariția unor negi care nu sunt atât de periculoși.
În cazul tuplinilor cu risc ridicat cancerigen, se vor produce modificări importante în zonele unde virusul va ataca: prima treime a limbnii, amigdale, cervic, anus, penis, vagin, vulvă.
Cele mai periculoase tulpini de HPV
Virusul HPV are peste 100 de tulpini, dar dintre acestea doar câteva sunt extrem de periculoase și au șanse mari să producă modificări importante în organism.
Conform studiilor amănunțite legate de HPV, următoarele tulpini sunt identificate în peste 95% dintre cazurile de cancer la nivelul colului uterin: HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33, HPV 35 și HPV 45.
Tulpina HPV 16 este tulpina cu cel mai mare risc cancerigen. Este cea mai rezistentă și va putea fi descoperită de fiecare dată în urma testului Babeș-Papanicolau. De asemenea, tulpina 18 este a doua cea mai cancerigenă tulpină.
Transmiterea HPV si cum poate fi evitat
Infecția cu HPV se transmite prin contact de tip piele pe piele. Infecția genitală se realizează prin contact la nivelul vaginului, anusului sau la nivelul cavității bucale. Așa cum am menționat anterior, pentru a contacta virusul HPV nu este nevoie de penetrare, ci este suficientă atingerea.
De asemenea, o modalitate prin care infecția cu HPV se poate produce este legată și de folosirea jucăriilor sexuale de la persoană la persoană, fără o igienizare corectă a acestora.
Infecția cu HPV se poate face și de la mamă la făt, în cazul în care mama este purtătoare activă de virus HPV. Bebelușul este expus la o afecțiune respiratorie denumită papilomatoză.
Testare HPV femei
Principala modalitate prin care femeile pot descoperi dacă sunt purtătoare de virus HPV este realizarea testului Babeș-Papanicolau. Conform recomandărilor la nivel internțaional, o femeie trebuie să facă primul astfel de test după împlinirea vârstei de 21 de ani, fără să conteze dacă și-au început sau nu activitatea sexuală.
Între 21 și 29 de ani, femeilor li se recomandă să facă testul Papanicolau la maximum 3 ani distanță. După vârsta de 30 de ani, femeile trebuie fie să continue să monitorizeze situația prin teste Papanicolau periodice, conform indicațiilor medicului ginecolog, fie să realizeze teste speciale pentru depistarea virusului HPV.
De la caz la caz, medicul va solicita fie testare mai deasă, fie chiar realizarea de investigații amănunțite, cum ar fi coposcopia.
Testare HPV barbati
În acest moment, bărbații nu pot realiza un test specific pentru a descoperi dacă sunt purtători de virus HPV. Unicul motiv pentru care bărbații sunt supuși unui test Papanicolau anal este acela când pacientul este infectat cu HIV și se încearcă identificarea tulpinilor HPV.
Bărbații pot realiza diferite analize medicale pentru a putea descoperi alte posibile boli cu transmitere sexuală.
Biografie: