Dragii mei,
Dacă am putea deține cheia întoarcerii în timp cu siguranță am folosi-o, căci nimeni nu își dorește să lase vremurile să i se dezvăluie altundeva decât în buletin. Din păcate, pielea este cea care ne poate da de gol în privința vârstei biologice, însă acordându-i mai multă atenție și îngrijire ar putea fi mai blândă în dezvăluirea primăverilor trecute.
Dacă vă gândiți cu groază că vor începe să apară primele linii fine pe piele, ori dacă ridurile deja constituie un stres atunci când sunteți la oglindă, tratamentele estetice sunt soluția. Aflați din rândurile următoare cum puteți preveni îmbătrânirea pielii și de ce loțiunile sau cremele nu sunt la fel de eficiente precum tehnicile de estetică facială din cadrul clinicii Cris Smile Studio.
Ce reprezintă ridurile?
Acele cute fine, pliuri, încrețituri ale pielii sunt semnalul că tenul vostru începe să îmbătrânească. Ridurile sunt perfect normale și reprezintă o parte firească din procesul de înaintare în vârstă. Locurile în care aceste linii se remarcă sunt fața, gâtul și mâinile.
De ce apar ridurile?
După cum menționam anterior, îmbătrânirea este cauza principală a apariției ridurilor. Acest fapt presupune ca pe măsură ce trece timpul pielea să devină tot mai subțire, mai uscată și să își piardă elasticitatea și fermitatea. Motivul stă în faptul că celulele se divid mai lent, iar stratul intern, denumit derm, începe să se subțieze. Elastina (acea proteină care conferă gradul de întindere al pielii) și fibrele de colagen (principalele proteine de susținere de la nivelul pielii), care asigură suport straturilor superficiale, devin mai slabe sau se rup, cauzând apariția ridurilor (obervate la suprafață). Odată cu înaintarea în vârstă, pielea își pierde elasticitatea, este mai puțin capabilă să își păstreze hidratarea, secreția glandelor sebacee scade, iar pielea se vindecă mai greu. Astfel, își fac apariția ridurile.
Când apar primele riduri?
Nu există o vârstă exactă de la care pot apărea ridurile, aceasta diferind în funcție de persoană, de bagajul său genetic și de atenția pe care a acordat-o tenului de-a lungul timpului. Astfel, unele persoane remarcă primele linii pe piele după vârsta de 40 de ani, în timp ce altele se confruntă cu ele chiar și de la 20.
Care sunt factorii care favorizează apariția liniilor de îmbătrânire a pielii?
Pentru a vă asigura că v-ați luat toate măsurile de prevenție a apariției primelor semne de îmbătrânire a pielii este necesar să cunoașteți care sunt factorii ce ajută la apariția ridurilor:
- factorul genetic – singurul ce nu poate fi controlat și care reprezintă moștenirea noastră de la bunici și părinți.
- factorii de mediu – poluarea, fumul de țigară și orice alte substanțe cauzează un stres oxidativ la nivelul pielii pot duce la apariția ridurilor.
- expunerea la radiațiile UV – indiferent de bronzul de solar sau cel de la soare, radiațiile ultraviolete sunt cele care distrug fibrele de colagen și elastină, făcând pielea să-și piardă elasticitatea și fermitatea.
- fumatul și consumul de alcool – favorizează apariția prematură a liniilor pielii. Primul este responsabil de reducerea fluxului sanguin de la nivelul pielii, în timp ce al doilea deshidratează.
- expresiile faciale – duc la formarea cunoscutelor riduri de expresie. Râsul, încruntarea sau grimasele repetate “antrenează” pielea să facă riduri.
Cum puteți preveni ridurile?
- protejați-vă pielea împotriva radiațiilor solare – utilizați creme cu factor de protecție ridicat chiar și atunci când nu stați la plajă.
- hidratați-vă corespunzător – beți suficiente lichide și folosiți creme hidratante pentru piele
- renunțați la viciile care duc la apariția ridurilor precum fumatul, alcoolul.
- adoptați o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, ce au în componență nutrienți ce contribuie la menținerea pielii sănătoase.
- apelați la suplimente alimentare care pot încetini procesul de apariție a ridurilor.
Cum puteți atenua ridurile cu ajutorul specialistului în estetică facială?
Dacă diversele creme și loțiuni nu par să te mulțumească, noi îți propunem o vizită în cabinetul Cris Smile Studio din Boișoara pentru o discuție cu medicul specialist în estetică facială.
În clinica noastră ducem lupta împotriva ridurilor pe trei fronturi:
- injectare de acid hialuronic
- injectare de toxină botulinică (botox)
- terapia PRP
În funcție de localizare și gradul de adâncime al ridurilor precum și de alte considerente pe care le veți discuta împreună cu medicul, acesta vă va recomanda una dintre aceste proceduri. Dar să le luăm pe rând.
- ACIDUL HIALURONIC
Ce este acidul hialuronic?
Îl cunoașteți ca fiind ingredientul ce conferă elasticitate pielii și o hidratează. Această polizaharidă se regăsește în mod normal în țesutul conjunctiv al organismului și în piele. O singură moleculă poate susține aproape șase litri de apă, de aceea este responsabilă de păstrarea țesuturilor hidratate. Începând cu vârsta de 26 de ani, cantitatea de acid hialuronic din țesuturi scade, iar primele efecte încep deja să se remarce.
Care este rolul acidului hialuronic în organism?
Indispensabil organismului nostru, acidul hialuronic:
- hidratează pielea – datorită capacității de a reține apă.
- crește rezistența și elasticitatea pielii – acidul hialuronic stimulează producția de colagen, proteina responsabilă de păstrarea pielii elastice, ferme, prevenind totodată apariția ridurilor.
- cicatrizează leziunile – ajută la procesul de regenerare a pielii, în cazul leziunilor de la nivelul cutanat. Acidul hialuronic calmează inflamația și accelerează procesul de cicatrizare și regenerare.
- lubrifiază cartilajele și articulațiile – acidul hialuronic acționează asemenea unei bariere protectoare pentru celule și previne degradarea cartilajelor și articulațiilor, putând combate osteoartrita.
Care sunt beneficiile acidului hialuronic?
Utilizat nu doar în cosmetică, cât și în medicină, acidul hialuronic are următoarele beneficii:
- tratează osteoporoza – datorită capacității de lubrifiere a cartilajelor și articulațiilor, acidul hialuronic poate fi administrat pe cale orală sau prin injecții pentru pacienții ce suferă de osteoporoză, având rolul de amortizare a șocurilor.
- tratează probleme la nivelul ochilor – în cazul cataractei, transplantului de cornee sau reparării retinei, acidul hialuronic se administrează cu scopul de a înlocui fluidele naturale, pentru ca ochiul să rămână umed și hidratat. Acidul hialuronic mai este benefic și în cazul sindromului de ochi uscat.
- vindecă rănile de la nivelul pielii – în cazul unei arsuri sau leziuni, pielea este mai ușor regenerată.
- repară perforațiile de la nivelul timpanului și accelerează procesul de vindecare.
- tratează problemele respiratorii precum: hiperactivitatea bronșică pentru pacienții ce suferă de astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă.
Acest element benefic asupra pielii, acidul hialuronic este unul dintre cele mai eficiente tratamente folosite în cosmetică:
- hidratează și păstrează elasticitatea pielii – cremele și tratamentele cu acid hialuronic utilizate în mod frecvent ajută la hidratarea pielii și, totodată, îi oferă fermitate și elasticitate
- reduce efectele îmbătrânirii – acidul hialuronic menține fermitatea pielii și este eficient în reducerea ridurilor și prevenirea efectelor îmbătrânirii.
- previne uscarea pielii – rolul hidratant păstrează pielea netedă și strălucitoare
- protejează împotriva radicalilor liberi – acidul hialuronic acționează ca un antioxidant care are rolul de a proteja pielea împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi
- remodelarea feței – procedurile care presupun injectarea cu acid hialuronic sunt folosite pentru remodelarea nasului, pomeților, bărbiei, liniei maxilarului, dar și pentru a umple ridurile și pentru a reduce efectele îmbătrânirii
- volumizarea buzelor – acidul hialuronic este folosit ca filler în tratamentele cosmetice, care oferă volum și remodelează buzele
Ce defecte pot fi corectate cu acidul hialuronic?
Procedurile de estetică facială pe bază de acid hialuronic injectabil sunt indicate pentru tratarea unor zone inestetice precum:
- Ridurile labiale verticale, formate în zona periorală (în jurul gurii) și datorate fumatului, îmbătrânirii sau mimicii faciale;
- Riduri faciale superficiale, cauzate pe de o parte de îmbătrânirea precoce a pielii, iar pe de altă de expunerea prelungită la soare;
- Ridurile perioculare sau așa-zisele riduri “laba găștii” ce se formează din cauza mimicii faciale excesive;
- Ridurile glabelare (dintre sprâncene), datorate tot mimicii;
- Zigomii lipsiți de volum și aplatizați, ce-i conferă fetei, în ansamblu, un aspect “lăsat”, ușor îmbătrânit;
- Buzele subțiri, considerat de fapt un defect genetic pe care în special femeile doresc să-l corecteze injectându-și acid hialuronic.
Ce contraindicații există în folosirea acidului hialuronic?
Este mai puțin indicată utilizarea acidului hialuronic în cazul:
- persoanelor care suferă de boli autoimune
- femeilor însărcinate sau care alăptează
- persoanelor care manifestă o intoleranță la compusul de bază
Care sunt efectele adverse după injectarea acidului hialuronic?
- ușoară iritație la nivelul pielii
- dureri de cap
- amețeală
- stări de greață
- febră
- vărsături
- inflamații
Care sunt alimentele care stimulează producția de acid hialuronic în organism?
Pentru a stimula cantitatea de acid hialuronic din organism este necesar să consumi alimente bogate în vitamine (A,C,E), polifenoli, minerale (magneziu, zinc), acizi grași Omega 3, pe care le regăsești în:
- pește
- carne de pasăre
- legume și fructe – spanac, varză Kale, broccoli, avocado, nuci, roșii, citrice, cartofi, sfeclă, morcovi, pătrunjel
- produse pe bază de soia
- TOXINA BOTULINICÄ‚
Ce este toxina botulinică?
Tratarea ridurilor pare să fi fost revoluționată de apariția acestei soluții pentru umplerea golurilor formate de riduri, fiind considerată până astăzi cea mai eficientă metodă de a combate și a preveni efectele îmbătrânirii.
Toxina botulinică sau botox-ul reprezintă o neurotoxină, preodusă de Clostridium botulinum, o bacterie anaerobă. Aceasta din urmă poate produce șapte tipuri diferite de neurotoxine (A,B,C,D,E,F,G), cele două tipuri A și B fiind utilizate în medicină.
Ce presupune tratamentul cu toxina botulinică?
Fie că vorbim de ingestie (alimente contaminate cu Clostridium botulinum), fie prin injectare (produse de uz medical), toxina botulinică odată ajunsă în organism blochează eliberarea unei substanțe, care este implicată în transmiterea impulsului de la terminațiile nervoase la mușchi. Astfel, este împiedicată contracția mușchilor.
Efectele injectării cu toxina botulinică încep să se remarce la 2-3 zile de la efectuarea procedurii și se află în forma lor maximă la aproximativ o săptămână. Rezultatul durează 4-6 luni, fiind urmat de reapariția treptată a ridurilor. Injectările repetate determină rezultate mai durabile, dat fiind caracterul cumulativ al procedurii.
De ce să alegeți injectarea de botox în cadrul esteticii faciale?
Procedura de injectare a toxinei botulinice promite:
- ștergerea ridurilor dinamice ale feței
- prevenirea formării ridurilor statice
- efectul de lifting prin paralizia pe rând a anumitor grupuri musculare care determină coborârea unor structuri faciale (sprânceana, vârful nasului, colțurile gurii, obraji)
Care sunt zonele în care se poate interveni cu ajutorul toxinei botulinice?
- regiunea dintre sprâncene
- regiunea frontală
- colțul extern al ochilor (“laba gâștei”)`
- liftingul sprâncenelor
- nasul
- buzele
- șanțurile de sub colțurile gurii
- bărbia
- benzile și ridurile de la nivelul gâtului
- redefinirea conturului facial
- decolteu
Ce complicații pot apărea?
Injectarea cu botox este o procedură nechirurgicală, deloc periculoasă, care se realizează în cele mai sigure condiții. Totuși, pot apărea următoarele efecte adverse:
– durere, roșeață sau disconfort la locul injectării
– echimoze locale
– umflarea pleoapelor
– cefalee tranzitorie
– reacțiile alergice sunt extreme de rare
– ridicarea nedorită a colțului extern al sprâncenei, efect ce poate necesita un retuș ulterior
– asimetriile rezultate în urma tratamentului pot fi atenuate prin injectări selective de toxină botulinică
– căderea pleoapei superioare este o complicație rară, datorată migrării substanței și paralizia mușchiului ridicător al pleoapei. Această complicație este reversibilă în câteva zile în urma administrării unor picături oculare cu o substanță alfa-adrenergică.
– căderea sprâncenei, din cauza injectării porțiunii inferioare a frontalului
– turtirea buzei superioare, dacă se injectează ridurile fine din jurul gurii
– dificultăți în vorbire și masticație în cazul injecțiilor practicate peribucal
– tulburări de vedere sau vedere dublă
– dezvoltarea de anticorpi împotriva toxinei botulinice, situație în care injectarea substanței este urmată de neutralizarea ei și de ineficiența tratamentului.
Care sunt contraindicațiile unui tratament cu toxină botulinică?
– alergie la toxina botulinică
– prezența infecțiilor în regiunile în care se dorește injectarea substanței
– în cazurile de miastenia gravis, sindrom Easton Lambert, scleroză laterală amiotrofică.
Contraindicații relative:
– afecțiuni neuromusculare caracterizate prin slăbiciune musculară
– disfagie (dificultăți în înghițirea alimentelor)
– există inflamații în regiunile în care se dorește injectarea substanței
– pacientul prezintă tulburări de coagulare sau are tendința de a sângera prelungit
– pacientul prezintă intervenții chirurgicale faciale recente
– în urma unui tratament anterior cu toxină botulinică nu s-a obținut îmbunătățirea aspectului ridurilor
– pacientul urmează tratament cu anumite antibiotice (Gentamicina, Amikacina) sau cu relaxante musculare.
Ce trebuie să știți înaintea injectării cu botox?
Pe parcursul consultului anterior procedurii, chirurgul:
– va identifica problemele și dorințele estetice ale pacientului
– va evalua prezența ridurilor dinamice ți a celor statice, textura și elasticitatea pielii
– va identifica eventualele asimetrii faciale
– va evalua forma și poziția sprâncenelor
– va identifica posibilele contraindicații
– va evalua starea de sănătate a pacientului și va obține informații legate de istoricul medical al acestuia. Nu în ultimul rând, medicul va ajusta sau va stopa administrarea unor medicamente care cresc riscul de sângerare (aspirina, anticoagulantele orale, medicație naturistă, etc),
- TERAPIA PRP
Ce este terapia PRP?
Platelet Rich Plasma este o procedură care presupune injectarea pacientului cu plasmă și trombocite proprii, ajutând la tratarea estetică a ridurilor și cicatricilor. Terapia PRP este cunoscută și sub numele de “Terapia vampir”, fiind o procedură minim invazivă ce necesită recoltarea de la pacient a unei cantități de aproximativ 8 ml sânge într-un tub vidat special pentru acest tratament.
Proba recoltată este trecută printr-un proces de centrifugare, care separă plasma și trombocitele de restul elementelor din sânge. Procesul necesită utilizarea unui echipament special de centrifugare, pentru ca terapia să se desfășoare în mod optim.
Ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul terapiei PRP?
Terapia vampir poate fi folosită cu succes pentru pacienții care își doresc rejuvenare facială, sau reducere a pierderii de volum a feței, liniilor fine sau mai profunde cât și modificarea texturii pielii.
Afecțiunile pentru care este indicată utilizarea terapiei PRP sunt:
- rejuvenarea pielii îmbătrânite și fotoîmbătrânite
- ameliorarea ridurilor fine
- cicatricile postacneice
- ameliorarea vergeturilor
- ameliorarea porilor dilatați
- piele uscată și grasă
- piele lipsită de tonus
- întreținerea implantului de păr
- regenerarea părului
Zonele în care se poate acționa sunt:
- șanț nasolabial
- cercuri negre infraorbitale
- zona obrajilor și mandibula pentru volum
- regiunea periorbitală
- “laba de gâscă” – zona latero-orbitală
- ridurile de la nivelul feței, gâtului și decolteului
- partea dorsală a mâinilor pentru creșterea elasticității și fermității tegumentelor
- scalp pentru a împiedica căderea părului și stimularea creșterii acestuia
- brațe, fese, coapse, gambe și abdomen.
Care sunt etapele procedurii PRP?
- Toaletarea zonei cu alcool sau clorhexidină.
- Aplicarea unei creme anestezice.
- Recoltarea sângelui din venă într-o eprubetă specială
- Centrifugarea în parametri speciali
- Injectarea PRP
După terapie se poate aplica un gel de arnică pentru a minimiza edemul de după injecție și micile echimoze ce pot apărea la locul de injectare.
Este dureroasă terapia vampir?
Pentru a asigura un confort optim al pacientului pe parcursul procedurii, vom aplica o cremă anestezică după toaletarea zonei cu alcool sau clorhexidină, iar apoi recoltarea și centrifugarea sângelui recoltat. Ritualul procedurii asigură astfel timp suficient pentru ca anestezicul să își facă efectul iar pacientul să nu resimtă niciun disconfort.
Sunt necesare analize înaintea unei astfel de proceduri?
Datorită faptului că produsul preparat și injectat face parte din propriul organism, nu sunt necesare teste sau analize paraclinice în prealabil.
Cum acționează terapia vampir asupra zonelor cu riduri
Sângele este format din plasmă, un lichid ce conține un număr crescut de componente solide – celule roșii, celule albe și trombocite.
Trombocitele sunt cunoscute în special pentru rolul lor în coagularea sângelui, însă tot ele conțin sute de proteine denumite factori de creștere, esențiale în procesul de vindecare.
Prin centrifugare, plasma îmbogățită de proteine (PRP) produce o concentrație de până la 5-10 ori mai mare de trombocite. Acești produși vor determina activarea și proliferarea celulelor reparatorii, vor accelera, stimula și regenera țesutul prin formarea unui neocolagen.
În cazul ridurilor, acestea sunt tratate în mod clasic cu injectare de toxină botulinică și acid hialuronic, însă pentru o sporire a efectului și o tratare mai eficientă se poate aplica terapia PRP. Terapia cu plasmă îmbogățită cu proteine ajută la corectarea imperfecțiunilor, mai mult decât efectele unui tratament laser. Procedeul de biostimulare naturală reconstituie vasele de sânge din regiunea afectată, stimulează sinteza de noi țesuturi și ajută în procesul de vindecare naturală.
În cât timp acționează terapia PRP, cât durează o ședință și la ce interval de timp este necesară revenirea la cabinet?
Procedura minim invazivă este una ce nu necesită mult timp petrecut în cabinetul medicului. În aproximativ o oră ridurile sau zonele cu cicatrici acneice sunt injectate prin terapia vampir.
Efectul maxim al tratamentului este observat la 6-8 săptămâni, fiind un proces continuu de îmbunătățire a texturii pielii și de întinerire.
Sunt necesare trei tratamente repetate la un interval de două-trei săptămâni, iar efectul acestora este resimțit pe perioada unui an de zile, chiar și mai mult.
Pentru a păstra efectele dorite, tratamentul de întreținere trebuie realizat o dată pe an.
Pot apărea reacții adverse? Terapia PRP presupune riscuri?
Metoda utilizată este una simplă, care nu duce la apariția de reacții alergice, întrucât utilizează sângele propriu al pacientului. Riscul de infecție este astfel eliminat.
Întreaga procedură de obținere a plasmei îmbogățite cu proteine se realizează în prezența pacientului, fiind lipsită de riscuri atât din punct de vedere al recoltării, cât și al injectării produsului preparat.
Există contraindicații în terapia vampir?
Pacienții ce suferă de:
- afecțiuni cronice
- neoplazii
- boli metabolice
- tratamente anticoagulante nu pot face tratamentul PRP.
De asemenea, înainte de terapie, medicul vă recomandă să evitați anumite medicamente pentru a nu apărea modificări ale sângelui recoltat.
Recomandări
În primele 24 de ore după tratament, se recomandă:
- evitarea băuturilor alcoolice
- expunerea excesivă la soare sau solar
- exercițiile solicitante
Înainte de terapie, pacientul trebuie să consume multe lichide și să evite efectuarea de efort intens, deoarece succesul procedurii ține de procesul inflamator declanșat.
Așadar, pentru un ten luminos, neted, fără riduri și care să arate mai tânăr decât vârsta din buletin, contați pe experiența specialiștilor noștri în estetică facială și apelați cu încredere la una dintre tehnicile noastre, care vă asigură nu doar rezultate spectaculoase, în timp scurt ci și efecte de durată.