Dragii mei,
Stiu cât de supărătoare pot fi durerile de dinți și de aceea vă îndrum întotdeauna către controale regulate, care să poată preîntâmpina eventualele probleme. O cauză frecventă a vizitelor neașteptate la cabinet este apariția măselei de minte. Deși aceasta este asociată cu maturizarea (îți vine mintea la cap), în realitate produce numeroase neplăceri.
Durere și inflamația gingiei, dureri de cap, dificultate la deschiderea gurii, modificări de gust sau respirație urât mirositoare sunt semnele ce apar atunci când măseaua de minte își face apariția, undeva între vârsta de 17 și 25 de ani sau ceva mai târziu în cazuri rare.
Al treilea molar are rolul de a mesteca, taia și fărâmița alimentele pe care le consumăm. În mod normal un om are 32 de dinți, iar molarii de minte sunt ultimii care apar pe arcade. De cele mai multe ori, maxilarele sunt mult prea mici pentru cei 32 de dinți, astfel încât încap doar 28 pe cele 2 arcade. În acest caz, molarii de minte nu au loc să erupă și cauzează dureri, pulsații în gingie și carierea molarilor vecini. Mai mult, din cauză că stau o perioadă foarte îndelungată sub gingie, în unele situații molarii de minte pot erupe deja afectați.
Dacă vă numărați printre norocoșii ce nu au probleme majore cu măselele de minte vă recomand să le monitorizați atent și frecvent, prin vizite la cabinet. Pentru cei mai puțin norocoși, iată care sunt situațiile în care trebuie să țineți cont de extracția acestor măsele:
- Infectarea gingiei care înconjoară măseaua de minte. Resturile alimentare se acumulează între gingia care acoperă molarul și molar, iar după o perioadă de inflamație, apare o infecție dureroasă, care se tratează cu antibiotic și curățarea zonei, urmate de extracția măselei.
- Carierea duce și ea inevitabil la extracție, dată fiind poziția nefavorabilă a măselei pentru aplicarea unui tratament.
- Afectarea altor dinți din vecinătate, prin transmiterea cariilor sau bolilor parodontale.
- Dacă molarul împiedică buna desfășurare a tratamentului ortodontic.
Vă înțeleg teama și reticența atunci când vine vorba de o intervenție chirurgicală, dar pentru a vă liniști aflați că cea în cazul măselei de minte nu este atât de dificilă precum pare. Ea se realizează de către un medic chirurg, din cauza rădăcinilor puternice și întortocheate ale măselei, fiind astfel nevoie de o incizie. Durerea ușoară post-operatorie se tratează cu analgezice și antiinflamatoare, împreună cu un antibiotic ce constituie tratament profilactic împotriva infecțiilor. Mici umflături sau sângerări sunt simptome normale, care însă pot varia de la un pacient la altul (deci puteți să nu le experimentați).
Stați liniștiți! În 24 de ore de la intervenție vă veți simți mai bine și vă veți putea relua rutina zilnică. Până atunci însă vă recomand să realizați igiena zonei cu apă de gură sau ceaiuri dezinfectante de mușețel și salvie și să nu consumați alimente dure (nuci, alune, semințe, floricele), fierbinți sau foarte reci, fumatul fiind și el interzis.
Cu drag,
Cristina Munteanu, doctor empatie.