Îți spunem care e prețul corect în tratamentele stomatologice și ce te face pacient model!
În aprilie 2017, cotidianul Gândul cita:
Într-o țară cu doar 1.500 de cabinete stomatologice publice și peste 12.500 cabinete private cum este România, este de înțeles că nu toți își permit să meargă la medic pentru problemele dentare. Studiile arată că românii vizitează cel mai rar medicul stomatolog. Mai puțin de 3 din 10 români vizitează dentistul cel puțin o dată pe an.
Situația aceasta se datorează în principal faptului că oamenii nu sunt dispuși să plătească pentru serviciile stomatologice de care au nevoie, iar acest lucru evoluează și din faptul că educația medicală lipsește.
Aceeași publicație susține că „asigurările sociale nu acoperă tratamente dentare și foarte mulți români sunt frustrați de acest lucru și merg la medic doar pentru urgențe. În cazul în care o persoană nu a mers de peste 10 ani la un control, cu siguranță apar probleme mari în această perioadă, care vor costa mult mai mult decât dacă ar fi mers anual. Media tratamentelor este de 2.000 lei.
Pornind de la această premisă și analizând afecțiunile cu care medicii cabinetului nostru se confruntă, considerăm necesară o scurtă clarificare.
Tratamentele stomatologice nu sunt scumpe dacă pacientul este dispus să viziteze periodic cabinetul stomatologic.
La fiecare șase luni, controlul preventiv la care adăugăm periajul și detartrajul aferente – costă aproximativ 250 de lei (consultație cu plan de tratament scris + deviz de plata estimativ, efectuat după investigațiile paraclinice (analize de laborator și radiografii) + detartraj ambele arcade + periaj).
Aici găsiți și oferta Cris-Smile detaliată.
Primul beneficiu major este că vă poate ajută, în ani, să reduceți costurile tratamentelor stoma cu aproximativ 70% și să vă păstrați dantură sănătoasă mai mult timp.
Cum este posibil?
Controlul periodic la medicul dentist este obligatoriu de cel puțin de două ori pe an pentru că:
- Monitorizăm sănătatea orală și evaluăm evoluția problemelor care există sau cele care sunt pe cale să apară;
- Igiena cavitații orale realizate prin detartraj (îndepărtează depunerile dure de la nivelul smalțului) asigura sănătatea gingiilor și previne apariția parodontozei;
- Periajul profesional spre deosebire de cel normal e făcut cu paște de dinți mai abrazive decât cele de uz zilnic. Îndepărtarea plăcii bacteriene, realizate prin periaj, e primul pas în a obține un echilibru în sănătatea orală. Va ferește de apariția tartrului și va păstrează gingiile sănătoase;
- Pe lângă acestea, dacă e cazul, putem aplică și procedura de Air-flow. “Lustruim” suprafața dinților prin aplicarea sub presiune a unei pulberi cristaline speciale, cu scopul de a elimina colorații și pete, dar și de a preveni depunerea ulterioară de tartru prin luciul dat suprafeței dinților.
Pe lângă controalele periodice, există și câteva “teme” pentru acasă care va transformă în pacientul model:
- Periajul: realizat CORECT de două ori pe zi. Nu apăsăți, nu bruscați. Pentru a vedea cum se realizează un periaj corect, vă recomandăm să urmăriți filmulețul instrucțional de AICI.
- Periuțele de dinți interdentare: 40% din suprafață dentară se află în spațiul interdentar, mai greu de accesat cu o periuță normală. De aceea, mai ales purtătorilor de aparate dentare și pacienților cu lucrări dentare, le recomandăm să folosească periuțele interdentare.Sunt de formă cilindrică, extrem de mici, cu peri moi și pătrund în spațiile dintre dinți, sub punctul de contact al acestora, dar și sub punți sau printre piesele aplicate pe dinți ale aparatului dentar fix.
- Ața dentară: pătrunde în locuri inaccesibile periuței, și este indicat să o folosiți după fiecare masă.
- Dușul bucal: recomandat cu tărie persoanelor cu coroane dentare, implanturi, punți, este cea mai bună metodă auxiliară de igienizare. Fluxul de apă cu presiune reglabilă pătrunde în toate locurile greu accesibile și previne acumularea de resturi alimentare sub lucrări sau în jurul implanturilor , condiție obligatorie pentru succesul tratamentului prin implant dentar. De asemenea, previne respirația urât mirositoare datorată acumulărilor de bacterii sub lucrări dentare. Dușul bucal se poate efectua atât la cabinetul stomatologic, cât și acasă, cu irigatoare.
În încheiere, dacă nu ați mai fost de ceva vreme la un control, acum e momentul.