Dragii mei,
Ați auzit cu siguranță despre tratamentul de canal, așa cum este numit tratamentul endodontic în termeni mai ușor de înțeles, însă dacă nu ați trecut printr-o astfel de experiență probabil nu cunoașteți ce presupune procedura. Nu există motive să vă îngrijorați dacă urmează să vă programați pentru un astfel de tratament. Vă voi explica în cele ce urmează tot ceea ce presupune.
Ce este pulpa dentară?
În primul rând, pentru a putea înțelege necesitatea unui astfel de tratament trebuie să cunoașteți componența dintelui. Astfel, de la exterior spre interior, dintele este format din smalț, dentină și pulpa dintelui. Aceasta din urmă reprezintă un țesut conjunctiv bogat în vase sangvine și terminații nervoase responsabile pentru formarea dintelui în cursul erupției sale.
După încheierea procesului de formare, țesutul pulpar și-a terminat rolul, ceea ce înseamnă că în cazul unei probleme apărute dintele nu este afectat de eliminarea pulpei dentare. Această operațiune de scoatere a țesutului pulpar poartă numele de tratament endodontic.
Când este necesar un tratament endodontic?
Chiar dacă sarcina sa este îndeplinită, pulpa dentară nu este eliminată decât în situația în care prezintă o inflamație. Astfel, traumatismele asupra dintelui, fracturi sau fisuri ale smalțului, obturații coronale întinse în suprafață sau cariile profunde sunt motive întemeiate pentru o astfel de procedură. Inflamația pulpei dentare duce la dureri mult mai mari în cazul în care nu este tratată, în timp dintele și țesuturile sale fiind distruse complet, ducând la pierderea dinților.
Nu trebuie să ignorați durerea căci poate ascunde o infecție serioasă, ce poate afecta mai întâi osul maxilar și apoi țesuturile moi învecinate, existând posibilitatea extinderii la nivelul țesuturilor oro-faciale. Netratată, această infecție vă poate pune viața în pericol.
Care sunt pașii unui tratament endodontic?
Totul începe cu o anestezie locală ce vă asigură confortul pe durata procedurii. Apoi, medicul dentist poate aplica un dispozitiv numit diga pentru a izola dintele tratat și a păstra spațiul operației uscat și curat.
Următorul pas este crearea unei cavități de acces suficient de mare, îndepărtarea dentinei afectate și a țesutului pulpar.
Pentru un tratament endodontic de succes trebuie dezinfectate și obturate TOATE canalele radiculare ale dintelui, însă fără ajutorul tehnologiei moderne acest lucru nu poate fi realizat în totalitate. De aceea este foarte important ca tratamentul endodontic să fie realizat după o radiografie și cu ajutorul unui microscop de către un medic specialist, complicațiile fiind astfel evitate.
O etapă la fel de importantă este dezinfectarea canalelor cu ajutorul acelor Kerr. În această fază trebuie să se țină cont de întreaga lungime a canalului, curătarea realizându-se cu ace endodontice cu diametru crescător.
Ulterior, canalului radicular i se vor aplica paste medicamentoase pentru a combate infecția. Majoritatea medicilor utilizează hidroxidul de calciu, care poate rămâne activ o perioadă mai lungă de timp eliberând continuu o serie de ioni cu efect antimicrobian.
Etapa finală a oricărui tratament endodontic este obturarea canalului cu materiale specifice.
Așadar, tratamentul endodontic este unul minuțios, care necesită echipamente speciale și multă grijă din partea medicului specialist. Toate acestea le veți regăsi și în cabinetul nostru Cris Smile Studio, deci nu aveți motive de teamă. Sunteți pe mâini bune!