Gutiere Bruxism

Gutiere Bruxism


Gutiere Bruxism

Ce sunt gutierele bruxism?

Gutiere bruxism. Ce este bruxismul?

Gutiere bruxism. Cauzele bruxismului

Gutiere bruxism. Consecintele bruxismului

Necesitatea tratamentului ortodontic cu gutiere bruxism

Gutiere bruxism. Tratamente alternative

Gutiere bruxism. Recomandari

Tarife Gutiere bruxism


Gutiere bruxism, cel mai eficient remediu impotriva bruxismului


Chiar daca multi dintre pacientii nostri ne marturisesc eterna problema a scrasnitului de dinti nocturn, putini sunt cei care stiu ca este vorba despre o afectiune numita bruxism. Si sunt si mai putini cei care stiu ca specialistii ortodonti le pot recomanda un remediu deosebit de eficient, aplicarea de gutiere bruxism.

Dar in ciuda remediilor locale, acestea trebuie completate de o analiza completa a starii de sanatate. Pentru ca la baza zgomotelor deranjante pentru partenerul de somn, se pot afla cauze multiple. Si tratarea simptomatica trebuie sa coincida cu eliminarea cauzelor de la origine. Din acest motiv, medicii cabinetului de stomatologie Cris Smile sunt pregatiti sa va intinda o mana de ajutor pentru salvarea danturii ce se poate arata profund afectata, atunci cand episoadele de bruxism sunt frecvente.

Ce sunt gutierele bruxism?

Dispozitivele dentare, cunoscute in termeni medicali cu denumirea de gutiere bruxism, nu sunt altceva decat aparate dentare astfel concepute incat sa protejeze dantura de frecarile involuntare din timpul somnului. De forma unor mascute moi sau dure, confectionate dintr-o rasina transparenta, aceste gutiere bruxism, complet mobile, se aplica pe perioada somnului.
Au rolul de a proteja suprafata dintilor de uzura involuntara datorata frecarii si comprimarii fortate din timpul somnului. Imbracand cele doua arcade, in acest mod, gutierele bruxism impiedica apropierea si contactul direct al dintilor.

Gutiere bruxism. Ce este bruxismul?

Bruxismul este un obicei de a strange si freca dintii, o actiune violenta si involuntara de a scrisni dintii celor doua arcade. Actiunea se petrece in mod inconstient pe durata somnului si episoadele cele mai acute au loc in perioadele in care pacientii trec prin stari de tensiune si stres emotional continuu.
Uneori, prezenta scrasnitului violent poate avea loc si pe durata zilei, caz in care tratamentele cu gutiere bruxism se pot dovedi dificile si de cele mai multe ori ineficiente.
Cu toate ca secventa de frecare insistenta poate dura doar cateva secunde, episodul se repeta de mai multe ori pe timpul noptii. Specialistii vorbesc despre doua tipuri de bruxism:
• Bruxismul primar, ce se manifesta in cazul subiectilor sanatosi si apare doar ca o descarcare a tensiunii nervoase;
• Bruxismul secundar, la baza caruia stau factorii favorizanti precum substantele farmaceutice si chimice (medicamente antidepresive, antipsihotice, substante care in general creaza dependenta).
Gutiere bruxism. Principalele simptome ale bruxismului
Fenomenul de bruxism, destul de neplacut de altfel, poate cauza disconfort persoanei suferinde, dar si celor ce-o insotesc pe timpul somnului. Iar unele manifestari sunt deosebit de iritante si enervante pentru urechi.
Iata principalele simptome cu care daca va confruntati, veti sti ca aveti nevoie de gutiere bruxism:
• La trezire, fara sa va explicati motivele reale, puteti acuza o deranjanta senzatie de durere la nivelul mandibulei;
• Prezenta bruxismului coincide de regula cu o pronuntata si progresiva uzura dentara (dintii apar ca si cand ar fi fost piliti);

• Ca urmare a frecarii intense, eroziunea smaltului dentar favorizeaza aparitia cariilor;
• Atunci cand pacientii sunt afectati de o forma mai grava, poate fi observata chiar recesiunea gingiilor, simultan cu deterioarea tesutului alveolar;
• Scrisnirea puternica a dintilor poate duce la erodarea completa a smaltului si la dezvelirea dentinei.

Gutiere bruxism. Cauzele bruxismului

Cu toate ca nu s-au stabilit cu exactitate cauzele bruxismului, specialistii au constatat ca bruxismul se afla in stransa corelatie cu o serie de factori favorizanti:
• In prezenta malocluziilor dentare, organismul tinde sa elimine asimetriile cauzate de muscatura defectuoasa, frecand involuntar dintii;
• Potrivit altor studii, cauza de baza a bruxismului este explicata prin stres, iar scrisnitul este un raspuns la starea de anxietate, prezenta in fata dificultatilor si a frustratiilor cotidiene;

• Bruxismul mai poate fi generat de prezenta unor maladii neurologice, acestea provocand miscarile involuntare precum scrasnitul iritant si agresiv, dar si intensificarea miscarii muschilor masticatorii;
• O alta ipoteza confirma printre cauze, administarea unor medicamente sau a unor substante ce cauzeaza dependenta si care, datorita efectelor secundare, pot antrena actiunea spontana a articulatiilor tempo-mandibulare.

Gutiere bruxism. Consecintele bruxismului

Consecintele bruxismului sunt variate, insa ca urmare a solicitarii articulare excesive, cele mai grave afecteaza articulatiile tempo-mandibulare:
• Deschiderea secventiala a gurii, fenomenul fiind de regula lipsit de durere;
• Blocarea totala sau partiala a cavitatii orale, urmata de imposibilitatea desclestarii maxilarelor;
• Blocarea totala sau partiala a maxilarelor, urmata de incapacitatea de mai inchide gura;

• Erodarea si uzura dentara intensa, ce poate duce la fisurarea si la deterioarea definitiva a lucrarilor de protetica dentara (implant dentar, proteze, coroane dentare);
• Eroziunea accentuata a dintilor, ce poate fi urmata chiar de necrozarea tesuturilor de sustinere;
• Alteratia mobilitatii mandibulare, insotita de dureri de cap.

Necesitatea tratamentului ortodontic cu gutiere bruxism

Chiar daca in mod constient, bruxismul nu poate fi controlat pe timpul noptii, este posibila protejarea danturii de efectele pe care acesta le genereaza. Insa este necesara protectia cu gutiere bruxism care, aplicate de regula pe arcada superioara, vor atenua din consecintele dezastruoase prezentate anterior.
In urma controlului de specialitate, medicii acestui cabinet stomatologic au putut constata ca cei mai multi dintre pacientii cu bruxism prezinta o aliniere defectuoasa a dintilor pe una sau pe ambele arcade. Malocluziile sunt incluse in lista factorilor ce favorizeaza declansarea si agravarea bruxismului. Atenuarea malformatiilor de pozitionare va determina si o reducere vizibila a tensiunilor musculare la nivelul mandibulei si al gatului. Iar prima consecinta va fi ameliorarea bruxismului.
Prin urmare, eficienta acestor dispozitive nu se datoreaza numai faptului ca sunt principala forma de tratament disponibila.
Pe langa ca le ofera dintilor protectie, impiedicandu-le uzura, este un remediu ce favorizeaza si corectarea malocluziilor denatare.
Tinand cont ca eficacitatea gutierelor depinde in mare masura de personalizarea terapiei, le recomandam pacientilor sa nu achizitioneze modelele preformate. In cabinetul nostru de stomatologie, indiferent de gravitatea afectiunii, va putem oferi gutiere bruxism confectionate pe baza amprentei dentare. Astfel veti dispune de un tratament sigur, in masura sa actioneze diferentiat asupra problemelor individuale de dentitie si care in timp va reusi sa corecteze ocluzia mandibulara.

Gutiere bruxism. Tratamente alternative

Considerand ca bruxismul este favorizat de starile tensionante si de emotiile puternice, este important ca pacientii sa incerce diferite metode de relaxare:
• Tratamentul ortodontic cu gutiere bruxism poate fi suplimentat de sedinte de kinetoterapie, ce contribuie la imbunatatirea posturii;
• Exercitiile fizice usoare, precum cele de yoga sau pilates, pot avea un efect decongestionant la nivelul musculaturii;
• Cu ajutorul sedintelor de psihoterapie, pe langa terapia cu gutiere bruxism, mai puteti apela la diferite tehnici de relaxare.

Gutiere bruxism. Recomandari

Pornind de la varietatea factorilor favorizanti, le explicam pacientilor ca aplicarea acestor dispozitive dentare poate fi asociata si altor remedii, care toate la un loc, vor eficientiza terapia cu gutiere bruxism.

Tarife Gutiere bruxism

Fluorizare in cabinet - ambele arcade 100 ron
Fluorizare in cabinet - o arcada 50 ron
Detartraj cu ultrasunete 80 ron/arcada
Periaj profesional – pe arcada 50 ron
Igienizare cu air-flow (prophy-jet - ambele arcade) 120 ron
Igienizare completa (detartraj, periaj, airflow) 250 ron
Gutiera bruxism 200 ron
Detartraj manual / dinte20 ron