Fraud Blocker

Implant Megagen Anyridge – 2000 lei,

20% reducere la coroane și fațetele dentare

Albire dentară lampă Zoom – 750 lei

Profilaxie

Profilaxie dentara: ce este si de ce este importanta. Cat de des merg la dentist si cum ma spal pe dinti?

Un zâmbet impecabil nu apare peste noapte. Construirea unui zâmbet frumos este un proces continuu, în care trebuie să respecți toți pașii necesari pentru rezultatul la care ai visat. Impactul pe care îl are zâmbetul asupra noastră este mult mai mare decât credem – nu ne guvernează doar înfățișarea estetică, ci și încrederea în noi înșine, confortul psihic și felul în care interacționăm cu ceilalți. Iar când suntem încântați de zâmbetul nostru, râdem mai mult. Cu suflet cu tot. Profilaxia este unealta care ne ajută să menținem zâmbetul frumos și sănătos. 

Ce inseamna profilaxia dentara si de ce este importanta 

Când mergem la stomatolog „doar când ne dor dinții”, s-ar putea să fie prea târziu. Iar tratamentele dentare nu sunt întotdeauna ieftine, motiv pentru care ar trebui să ne preocupe mai mult prevenția decât tratamentul. Profilaxia este cea mai ieftină procedură prin care ne asigurăm de sănătatea orală, având trei roluri vitale: 

  • previne apariția de carii;
  • previne apariția bolilor parodontale, și deci pierderea completă a dinților;
  • previne apariția altor complicații dentare. 

Profilaxia dentara începe la domiciliu, prin igiena corespunzătoare, și continuă în cabinetul stomatologului, printr-o serie de proceduri menite să prevină afecțiunile stomatologice. 

Ce este, de fapt,  tartrul

În profilaxia dentară sunt incluse o serie de proceduri, care încep chiar la tine acasă, prin rutina de îngrijire corespunzătoare. În cabinetul dentar, prima etapă de profilaxie prin care trecem este detartrajul, prin care se înlătură depunerile de tartru. Ce este, de fapt, tartrul? 

Este un depozit de bacterii format în zonele mai greu accesibile pentru curățare, iar depunerea sa favorizează apariția bolilor parodontale, a cariilor, a respirației neplăcute. În final, tartrul poate conduce către pierderea completă a danturii, motiv pentru care detartrajul realizat de cel puțin două ori pe an este o metodă de profilaxie esențială nouă. 

Care sunt principalele metode pentru a avea grija de dinti si a preveni cariile

Pentru a preveni apariția de carii, tartru, boli gingivale, parodontoza, dar și pentru a avea dinti albi, sănătoși, pentru cât mai mult timp, este necesar să facem din rutina de îngrijire orală o prioritate. Sănătatea dinților influențează direct starea de sănătate generală, motiv pentru care trebuie să îi acordăm atenția meritată. Prevenția – profilaxia – este întotdeauna mai plăcută, ușoară și ieftină față de tratament, așa că nu trebuie ignorată. 

Igiena orala corespunzatoare

Igiena dentară corespunzătoare este vitală pentru menținerea sănătății orale și nu se referă doar la periajul dentar, pe care, vom vedea în cele ce urmează, îl realizăm adesea ineficient. Igiena dintilor înseamnă adoptarea unei tehnici corecte de periaj dentar, acompaniată de ață dentară, apă de gură, airflow și instrument pentru curățarea limbii, toate acestea utilizate regulat. 

Cat de des este recomandat sa ma spal pe dinti?

Este suficient să mă spăl pe dinți dimineața? Cat de des ma spal pe dinti? Ei bine, nu este suficient doar periajul dentar de seară. Igienizarea dentară trebuie să se facă de două ori pe zi, dimineața și seara, însă poate fi făcută și mai des (după masă, de exemplu); periajul regulat va îndepărta placa bacteriană formată, menținând dinții sănătoși. 

Cum ma spal corect pe dinti

Nu este suficient să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, trebuie să o facem corect – regulat, dimineața și seara, periajul dentar trebuie realizat corespunzător pentru înlăturarea plăcii bacteriene. Danturile noastre sunt diferite, deci și tehnicile de periaj trebuie adaptate; cu toate acestea, varianta pe care o putem utiliza implică înclinarea periuței la 45 de grade față de dinți. 

Periajul trebuie realizat blând, dar ferm, de la gingie înspre dinte. Trebuie periată și suprafața interioară a dinților, iar la final periem orizontal dinții. Periuța nu trebuie să aibă o duritate ridicată, pentru a nu leza dintele. 

Alături de periajul dentar, trebuie să încorporăm în rutina noastră ața dentară (folosită înainte de periaj), airflow-ul sau dușul bucal (tot înainte de periaj), dar și apa de gură cu care finalizăm procedura. Pentru o respirație curată și o igienizare completă, este necesar și periajul limbii, fie cu periuța, fie cu un instrument special, dinspre interior către exterior. 

Cat de important este periajul de seara

Periajul de seară este esențial și nu trebuie omis, indiferent de cât de obosiți suntem – un singur periaj ratat echivalează un început de carie. Peste zi consumăm diverse alimente și băuturi pigmentate, ale căror culori rămân impregnate pe dinții noștri, iar resturile alimentare contribuie la formarea plăcii bacteriene care are, după cum am văzut, numeroase efecte nefaste. Un singur periaj ratat afectează echilibrul microbian din cavitatea orală, motiv pentru care periajul dentar de seară este de o importanță deosebită. Mai mult de atât, după periajul de seară e important să nu mai consumăm alte alimente sau băuturi – precum sucul sau ceaiul -, ci doar apă. 

Controale periodice – cat de des este recomandat sa merg la dentist

Zâmbetul frumos se menține în cabinet. Iar controlul periodic este esențial pentru un aspect frumos și o sănătate orală pe măsură. Trebuie să vizităm medicul stomatolog periodic, de cel puțin 2 ori pe an, pentru a putea face metodele de profilaxie necesare, dar și pentru a descoperi carii interdentare sau un început de afecțiune gingivală, care pot fi tratate mult mai ușor dacă sunt depistate la timp. Programeaza-te aici ca să vezi cât de fericit va fi zâmbetul tău după un consult. 

Detartrajul si periajul profesional 

Detartrajul asigură înlăturarea tartrului prin folosirea unui aparat cu ultrasunete, care dislocă acumulările bacteriene de pe suprafața dinților. Detartrajul este esențial întrucât îndepărtează și placa bacteriană la care nu avem acces la domicilu, din spațiile greu accesibile, precum cele subgingivale sau supragingivale. 

Blocul de tartru este „spart” din suprafețe, iar dinții și gingiile nu sunt afectate, procedura fiind complet nedureroasă, non-invazivă și cu efecte benefice garantate. Alături de detartraj, periajul profesional asigură o curățare în profunzime a danturii și este efectuat cu o pastă de dinți specială, abrazivă, găsită doar în cabinet. După aceste proceduri, dinții par mai albi pentru că sunt curățați în profunzime, și își recapătă strălucirea și prospețimea. 

Sigilarea si fluorizarea 

Sigilarea șanțurilor și fosetelor previne apariția cariilor dentare, sau, după caz, agravarea acestora; în timpul acestei proceduri sunt sigilate zonele cu cel mai mare risc de formare a cariei. 

Șanțurile de dimensiuni foarte mici nu permit igienizarea eficientă, motiv pentru care sigilarea lor previne apariția cariilor; această procedură de profilaxie este recomandată mai ales copiilor, astfel încât microbii vor stagna, iar cariile nu se vor mai forma o perioadă de timp. Sigilarea trebuie efectuată o dată la câțiva ani, deoarece materialele folosite în acest proces se uzează după o anumită perioadă. 

Fluorul întărește smalțul, contribuind la sănătatea dinților. Aportul de fluor este relevant mai ales la copiii de până în 14 ani, dar și adulții se pot bucura de fluorizarea dinților, care va reîmprospăta aspectul dinților. Cu toate acestea, există nenumărate mituri legate de fluorizare, prin care se spune că fluorul este toxic pentru organism: în realitate, fluorul există și în alimente, și în apă, iar fluorizarea profesională nu prezintă niciun risc, atât timp cât este realizată corect, iar cantitatea de fluor administrată este una corespunzătoare pacientului.

Cum avem grija de dintii copiilor – Profilaxie dentara pentru copii

Copiii sunt predispuși la carii nu doar datorită obiceiurilor alimentare (acadelele, bomboanele și ciocolată sunt cei mai buni prieteni în copilărie), ci și pentru că nu vizitează suficient de des cabinetul specialistului. 

Frica de dentist în rândul copiilor a apărut din cauza imaginii eronate formate în jurul stomatologiei: copiii își imaginează un mediu steril și sobru, însă realitatea nu e așa. Teama de stomatolog poate fi înfrântă, însă cel mai important factor rămâne exemplul dat de părinți; vizitele comune la dentist, discuțiile referitoare la cât de importantă este dantura, profilaxie dentara copii în cabinet și adoptarea unei rutine de îngrijire corecte încă de la apariția primilor dinți sunt factori decisivi pentru o bună sănătate orală în rândul celor mici. 

Juniorii sunt pacienți la fel de importanți ca părinții lor, motiv pentru care serviciile stomatologice personalizate vor asigura că: 

  • durerea dentară este prevenită sau eliminată;
  • dinții de lapte sunt protejați;
  • malocluziile sunt tratate timpuriu;
  • copilul va deprinde obiceiul de a merge regulat la stomatolog. 

Care sunt factorii care pot influenta aparitia problemelor dentare

Dantura noastră nu este influențată doar de felul în care ne îngrijim dinții, deși acesta este factorul primordial. Pe lângă rutina de îngrijire, există o serie de factori care influențează apariția problemelor dentare:

Alimentele bogate in zahar

Dieta ne influențează nu doar starea generală de sănătate, ci și sănătatea particulară a dinților noștri. Zahărul și carbohidrații ne fac mai predispuși la apariția cariilor dentare: bacteriile din cavitatea orală supun zahărului unui proces numit „fermentație acidă”, prin care zaharurile sunt transformate în acizi. 

Acești acizi atacă și distrug smalțul și dentina, ducând la formarea cariilor. Când vine vorba de zahăr, de asemenea, nu cât consumăm este relevant, ci cât de des: frecvența consumului favorizează apariția plăcii bacteriene. 

Tutunul

Fumatul, mestecatul tutunului, dar și consumul de alcool au un impact negativ asupra sănătății dentare. Tutunul conduce la decolorarea dinților și favorizează apariția gingivitei, paradontozei, dar și a cancerului oral. Fumătorii trebuie să viziteze cabinetul stomatologului o dată la trei luni, pentru efectuarea profilaxiei în cabinet. 

Microbii si bacteriile

Microbii și bacteriile sunt factorul care ne influențează cel mai mult, pentru că depunerea lor formează placa bacteriană, care are nenumărate efecte nefaste; placa bacteriană trebuie îndepărtată în cabinet, prin periaj profesional, întrucât periajul la domiciliu nu este suficient. 

Calitatea smaltului

Profilaxia poate crește calitatea smalțului dentar: cu cât smalțul dentar și dentina au o calitate mai bună – adică sunt mai dure și mai rezistente -, cu atât predispoziția la apariția cariilor este redusă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top