Fraud Blocker

Ai o urgență stomatologică? Suntem aici pentru tine și în weekend! Programează-te acum la 📞 0748 111 244

Proteza dentara – o soluție pentru lipsa dinților

Cum se poate cu ajutorul unei proteze dentare sa se rezolve rapid lipsa dintilor?

Dragii mei,

Ultimul lucru pe care o persoană și-l dorește este pierderea dinților. Trecând de factorul estetic, apariția unor goluri în dantură prezintă o disfuncționalitate la nivelul masticației, lucru ce poate duce la probleme de digestie, de vreme ce nu mai mestecăm alimentele în mod corect.

Din fericire, soluții există, iar cabinetele noastre vă așteaptă cu variante personalizate pentru problema lipsei dinților, protezele dentare fiind la îndemână celor care au pierdut un număr fie mai mic, fie mai mare de dinți. Dar să descoperim împreună ce presupune protezarea danturii cu ajutorul lor.

Ce este proteza dentară?

În primul rând, aceasta reprezintă un element fix sau mobil, care înlocuiește dinții lipsă.

Proteza dentară fixă, denumită punte dentară, poate fi realizată în totalitate din:

  • materiale acrilice
  • materiale metalice
  • materiale ceramice
  • zirconiu

și poate fi semifizionomică sau total fizionomică.

Protezele dentare mobile se realizează din rășini acrilice, putând să încorporeze ulterior ceramica pentru un aspect natural ori o structură de metal pentru mai mult sprijin.

Care este rolul protezei dentare?

Acest tip de lucrare ortodontică este destinată reconstruirii danturii pierdute, total sau parțial, de pe una ori de pe ambele arcade și redării funcției orale a pacientului edentat.

O proteză dentară realizată corect, respectând structurile anatomice preexistente are rolul de:

  • restabilire a funcției de masticație a pacientului
  • ameliorare a funcției fonetice, favorizând articularea și pronunțarea sunetelor
  • îmbunătățire a esteticii faciale (țesutul osos de susținere nu se mai retrage/deformează)

Câte tipuri de proteze dentare există?

În funcție de rolul său, proteza dentară poate fi clasificată astfel:

  • Proteză unidentară – care ajută la refacerea funcției și formei unui singur dinte
  • Proteză dentară fixă (punte dentară) – alcătuită din minim trei elemente (doi dinți pe post de stâlpi și un corp punte). Aceasta este recomandată pacienților ce au o zona mică edentată și beneficiază de margini cu dinți sănătoși.
  • Proteză dentară parțială – se recomandă atunci când pacientul are unul sau mai mulți dinți lipsă și nu își poate realiza protezarea fixă sau implantul dentar. În acest caz, pentru o stabilitate bună, croșetele metalice ancorează proteza de dinții restanți.
  • Proteză dentară imediată – este soluția de protezare aplicată imediat după extracția dinților, putând necesita adaptări, după vindecarea zonei, ce poate dura chiar și câteva luni.
  • Proteză dentară totală – este utilizată în cazul în care pacientul suferă de o edentație totală, lipsind toate unitățile dentare, superioare și/sau inferioare.
  • Supraproteză – aceasta se aseamănă cu cea totală, diferența făcând-o faptul că pacientul beneficiază de câțiva dinți buni drept suport, astfel oferindu-se o mai bună stabilitate în procesul de masticație.

Ținând cont de modalitatea de prindere pe maxilar, proteza dentară poate fi:

  • Proteză mobilă (totală sau parțială)
  • Proteză mobilizabilă (poate fi îndepărtată de pacient): pe dinți naturali sau pe implanturi dentare
  • Proteză fixă (se sprijină pe implanturile dentare)

Proteza mobilă – cum se realizează, avantaje și dezavantaje

Medicul protezist realizează o amprentă a arcadelor cu ajutorul unor linguri cu materiale siliconice moderne. În baza amprentei obținute se va crea un model de gips pe care tehnicianul va fabrica proteza dentară specifică zonei. Aceasta este formată dintr-o zonă ce reprezintă gingia și dinții, într-o nuanță aleasă împreună cu pacientul.

Avantajele purtării unei proteze mobile sunt legate strict de buget, aceasta reprezentând o soluție economică pentru lipsa dinților.

Dezvantajele sunt multiple în cazul protezei dentare mobile. În primul rând, o astfel de opțiune duce la resorbția osului maxilar. Pentru a combate acest fapt este nevoie să înlocuiți dinții lipsă cu danturi fixe, pe implanturi dentare. În cazul protezei mobile, masticația este mai puțin eficientă căci, cu timpul, resorbția osului maxilar duce la lărgirea protezei, iar aceasta începe să miște. Este nevoie de vizite regulate la cabinet pentru a rebaza proteza astfel încât aceasta să confere minimul de confort.

Proteza totală – cum se realizează, avantaje și dezavantaje

Procedura prin care se înlocuiesc una sau ambele arcade dentare presupune inițial amprentarea zonei, proba și alegerea dinților artificiali potriviți, ce se montează ulterior pe o bază din răsină în culoarea gingiei.

Avantajele purtării unei proteze totale pe arcada superioară sunt legate de o mai bună stabilitate, aceasta având drept sprijin bolta palatină (cerul gurii), față de cea inferioară, care dispune de mai puțină suprafață de sprijin și poate fi dislocată cu ușurință de mișcările limbii și obrajilor. Proteza totală este totuși o soluție ieftină, ce asigură o estetică acceptabilă, un proces de masticație și vorbire rezonabil. Este necesară o igienizare zilnică după mese și o purtare nu doar pe timpul zilei, ci și în timpul nopții, în ciuda mitului cu paharul.

Dezavantajele protezei totale sunt aceleași cu cele ale protezei dentare mobile, generând pierderea osoasă, fiind instabilă și reținând mirosurile.

Proteza parțială – cum se realizează, avantaje și dezavantaje

Aceasta dispune de sisteme de ancorare precum croșetele, capsele sau culisele, care nu mai prezintă însă o eficiență sporită, fiind sprijinite pe dinții învecinați zonei lipsă și înlocuiesc unul sau câțiva dinți lipsă.

Avantajele sunt unele aparente, căci proteza parțială vă poate impresiona prin stabilitate inițială și costuri puțin reduse.

Dezavantajele în schimb sunt numeroase și pornesc de la afectarea directă sau indirectă a dinților sănătoși de sprijin, mișcări nefiziologice care duc la resorbția osoasă și sfârșesc prin acumulare de alimente între proteză și gingie. Astfel, dinții de susținere sunt predispuși distrugerii și bolii parodontale sau apariției cariilor.

Atunci când doriți o lucrare dentară care să înlocuiască o poțiune mică de dinți lipsă, este de preferat să luați în considerare punțile dentare ori implanturile, ținând cont de eficiență, confort și economie, fără a mai adăuga și estetica și funcționalitatea, net superioare unei proteze parțiale.

Proteza fixă pe implanturi – cum se realizează, avantaje și dezavantaje

Acest tip de proteză se sprijină doar pe implanturi dentare și poate fi îndepărtată doar de către medicul dentist prin deșurubare. Ea neecesită o porțiune de gingie artificială, cu scopul de a compensa pierderea osoasă pe verticală de care pacientul suferă. În cazul în care nu se dorește, o altă modelitate de compensare a resorbției osoase o reprezintă adiția osoasă verticală, ce implică o manoperă complexă și crește dramatic costurile.

Proteza fixă pe implanturi dispune de trei componente principale:

  1. Structura – aceasta poate fi metalică, din titan sau aliaj de crom-cobalt, ce se obțin prin frezare computerizată (CAD-CAM), ori nemetalică, realizată din rășini sau zirconiu, prin presare sau frezare computerizată. Pentru o lucrare modernă, ușoară, estetică, rezistentă și precisă puteți opta pentru titan și polimer.
  2. Suprastructura – reprezintă dinții, ce pot fi realizați din acrilat, rășină compozită sau ceramică integrală (porțelan fără metal).
  3. Gingia artificială – din rășini speciale, biocompatibile, adaptate la culoarea gingiei pacientului pentru o estetică bună.

Proteza mobilizabilă pe implanturi (Overdenture) – cum se realizează, avantaje și dezavantaje

O astfel de proteză este în fapt o proteză totală stabilizată prin implanturi sau mini-implanturi. Acestea din urmă sunt subțiri, special concepute pentru introducerea în osul maxilar atrofiat. Rezistența lor este însă limitată, fiind folosite strict cu scopul mobilizării protezelor mobile. Zona terminală a acestor implanturi este sub forma unei bile, ce pătrunde într-o garnitură cu manșon, care se montează în proteză.

Avantajele sunt reprezentate de stabilitatea crescută, menținerea volumului osos, ce se realizează printr-o intervenție chirurgicală minoră. De asemenea, faptul că poate fi cu ușurință îndepărtată, oferă o igienă dentară superioară, atât sub proteză cât și la nivelul gâtului implanturilor, unde există tendința de a se acumula placă bacteriană.

Dezavantajele se axează pe faptul că acest tip de proteză nu este în totalitate fix, costurile sunt mai mari decât în cazul protezelor clasice, însă mai mici decât cele ale implanturilor, iar alimentele pot pătrunde sub proteză în timpul masticației. De asemenea, pentru situații speciale, se impun sisteme speciale, de tip locator, pentru a îmbunătăți sprijinul lucrării pe implanturi.

Cum se realizează proteza dentară?

Procesul presupune mai multe etape, pe care medicul vi le va comunica și pe care le veți putea discuta pentru a lua decizii în funcție de ceea ce vi se potrivește:

  • Extracția dentară – în cazul în care aceasta este necesară pentru lucrarea protetică ce urmează să o aplice medicul.
  • Amprentarea – vi se va lua amprenta bucală pentru realizarea unei proteze dentare personalizate.
  • Amprentarea mușcăturii – pentru a verifica confortul mușcăturii se vor folosi bucăți de ceară, urmând ca apoi să alegeții forma și culoarea noii danturi.
  • Prezentarea șabloanelor de ceară – pentru a putea să vă faceți o idee clară în legătură cu aspectul și funcționaliatea protezei finale.
  • Fixarea – după montarea protezei veți primi instrucțiuni privind modul în care trebuie îngrijită proteza.

Cum să vă obișnuiți cu purtarea protezei dentare?

Indiferent de tipul de proteză pentru care ați optat, aceasta vă va conferi o senzație ciudată inițial, cu care va trebui să vă acomodați treptat, cu ajutorul sfaturilor medicului:

  • Acordați atenție sfaturilor medicului – este importantă comunicarea cu acesta, putând să vă ofere indicații cu privire la pașii de utilizare a protezei pentru a reduce disconfortul.
  • Adaptați alimentația – în acest mod vă asigurați că nu puneți presiune foarte mare pe gingii și reduceți simptomele de disconfort. În primele zile sunt indicate alimentele moi, nelipicioase, tăiate în bucăți mici și ușor de mestecat.
  • Purtați proteza dentară countinu – primele 24 de ore sunt vitale pentru o acomodare mai rapidă.
  • Exersați vorbirea – cuvintele ce pun probleme la pronunție trebuie exersate încă din prima zi de purtare.

Cum să vă îngrijiți proteza dentară?

Deși mulți pacienți consideră că purtarea unei proteze dentare îi scutește de igiena cavității orale, aceste lucru este total greșit. Iată câteva sfaturi pentru a asigura longevitate protezei și sănătatea voastră orală:

  • Manipulați cu grijă protezele – atunci când le curățați asigurați-vă că o faceți deasupra unui prosop sau a chiuvetei cu apă, căci rașinile acrilice din care sunt confecționate sunt extrem de casante și se pot sparge dacă sunt scăpate pe suprafețe dure.
  • Nu lăsați protezele să se usuce – acrilatul din componență se va deshidrata, ducând la apariția porilor ce favorizează retenția de resturi alimentare și bacterii. Atunci când nu le purtați, așezați-le în cutia suport, în soluție specială de hidratare sau pur și simplu în apă.
  • Nu folosiți apă fierbinte – aceasta poate deforma ireversibil proteza.
  • Periați zilnic protezele dentare – astfel, vă asigurați că placa bacteriană nu aderă și nu duce la infecții în cavitatea orală. Este necesar să curățați proteza înainte de fixare, să periați gingiile, limba și cerul gurii cu o perie moale.

Cât costă o proteză dentară?

În funcție de tipul de proteză dentară pe care o veți alege împreună cu medicul, prețurile variază. De aceea, vă invităm să consultați  tarifele pe care le regăsiți în cabinetele Cris Smile Studio.

La Cris Smile Studio prezența zâmbetului este vitală, iar specialiștii noștri sunt pregătiți să trateze cu empatie și seriozitate fiecare pacient în parte. De aceea, veți găsi cele mai bune sfaturi și tratamente la noi, pentru ca dantura voastră să fie mândră să se arate în public.

Nu mai amânați să aveți un zâmbet sănătos și frumos! Cabinetul stomatologic din sectorul 5, situat pe strada Malcoci, nr. 2, bloc 36, sc. B, parter, ap. 59, este aici să vă ofere cele mai bune servicii dentare. Indiferent dacă locuiți în Bragadiru, Magurele, Jilava, zona Confort Urban Residence, Dream Residence, Ideal Residence, Calea Rahovei, Sebastian sau Petre Ispirescu, 13 Septembrie, acest cabinet este aproape de dvs. Nu ezitați să ne contactați pentru a programa o consultație și să aveți zâmbetul dorit!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top