O igienă corectă a dinților necesită timp. Totuși, poate preveni multe afecțiuni ulterioare. Cu puțină răbdare, pot fi evitate inconfortul, durerile și chiar inflamațiile cavității bucale pe termen scurt și lung.
În acest sens, pulpa este una dintre componentele importante care trebuie protejate. Ea este un țesut moale și se află în interiorul dintelui, tocmai în centrul lui – sub dentină și smalț. Conține vase de sânge, nervi, dar și țesut conjunctiv. Rolul pulpei dentare este acela de a hrăni și susține procesele metabolice care au loc în țesuturile înconjurătoare. Din cauza sensibilității pe care o prezintă această zonă – inflamația este favorizată și se produce frecvent.
Este important să știi că, dacă ai ajuns totuși într-o situație neplăcută – există rezolvare. Mai departe, este doar o chestiune de timp până te vei putea bucura din nou de alimentele tale preferate.
Ce este pulpita dentara?
Pulpita dentară constă în inflamarea zonelor dentare. Această afecțiune poate apărea în una sau mai multe zone și se dezvoltă din cauza leziunilor infecțioase apărute la nivelul pulpei. Altfel spus, bacteriile invadează zonele respective, atacând nervii dentari. Ca urmare, sensibilitatea lor este pusă în pericol.
Tipuri de pulpita dentara
Orice dezechilibru care are loc în organismul uman emite semnale de avertizare. Fie prin dureri, fie prin alte tipuri de disconfort – există efecte care declanșează acel semnal de alarmă și care ne dă de știre atunci când ceva nu funcționează bine.
În funcție de modul în care se manifestă – pulpita dentară poate fi de mai multe feluri, după cum urmează:
Pulpita acuta
Afecțiunea se manifestă puternic în zona pulpei dentare. Acest organ asigură inervația, vitalitatea, dar și vascularizația zonei, iar atacurile bacteriilor trebuie oprite în timp util. La cel mai mic semnal al unei carii dentare – pacientul trebuie să se prezinte la medicul stomatolog.
Amânarea vizitei la un medic favorizează infectarea zonei. Astfel, caria dentară se infiltrează prin straturile care formează dintele. Odată ajunsă în dentină – bariera protectoare este diminuată, iar microorganismele pătrund în canalele dentare.
Durerea este una intensă, iar inflamația este prezentă. În cazul pulpitei acute poate apărea și febra. Totodată, durerea se poate intensifica în anumite poziții, dar și în cazul în care nu este tratată în timp scurt.
Pulpita cronica
Există posibilitatea ca intensitatea durerii zonei inflamate să varieze. Ea poate fi influențată și de organismul, deoarece el încearcă atenuarea durerii. În ciuda acestui fapt, NU se poate vindeca de la sine – doar prin intermediul unui tratament.
Pulpita cronică se referă tocmai la acest aspect. Ea este rezultatul afecțiunii netratate și, deși este mai puțin dureroasă decât cea acută, va progresa pe măsură ce timpul trece.
Pulpita fibroasă cronică – durerea este constantă și apare în urma unor stimuli specifici. Senzația de greutate la nivelul dintelui poate fi provocată de alimente și băuturi foarte reci sau mult prea calde. Temperatura aerului poate fi și ea un declanșator, atunci când se schimbă brusc.
Pulpita hipertrofică cronică – se manifestă prin dureri slabe la mestecare și prezintă frecvent sângerări la nivelul dintelui afectat.
Pulpita cangrenă cronică – în acest caz, afecțiunea apare doar la consumul alimentelor reci sau calde. Mai mult decât atât, poate produce un miros neplăcut, iar durerea provoacă sentimentul de expansiune a dinților.
Pulpita reversibila
În unele cazuri, inflamația pulpei dentare este ușoară. Astfel, zona, deși afectată – poate fi salvată prin intervenția medicului stomatolog. Din acest motiv, pulpita reversibilă se rezumă la posibilitatea readucerii dintelui la starea inițială. Îndepărtarea factorului care declanșează inflamarea zonei este vitală, la care se adaugă aplicarea plombelor. Durerea provocată de stimulii reci și calzi poate fi redusă la zero.
Până ca tratamentul să fie aplicat – pulpita reversibilă se poate manifesta prin dureri moderate, iar inflamația nu este una extinsă. Din fericire, durerea nu poate progresa, iar febra este un simptom puțin probabil în acest caz.
Pulpita ireversibila
În cazul pulpitei ireversibile, spre deosebire de cea reversibilă, totul este amplificat. Bacteriile au ajuns deja în camera pulpară. Deși pulpa poate fi afectată doar parțial, microorganismele cu care a intrat deja în contact vor face vindecarea imposibilă – moartea țesutului pulpar nu mai poate fi evitată. Astfel, dinții afectați trebuie să fie supuși tratamentului endodontic.
Tratamentul endodontic este un proces care presupune mai multe etape. El presupune eliminarea infecției de la nivelul pulpei dentare și protejarea zonelor care au fost curățate. Acest proces este recunoscut și sub numele de “scoaterea nervului”.
Desigur, există și situații în care tratamentul nu oferă rezultatele dorite. Dacă dintele este foarte afectat de procesul carios sau de traumatismul care a produs pulpita – se impune extracția lui.
Simptomele pulpitei dentare
Toate tipurile de pulpite dentare prezintă dureri, diferența fiind intensitatea acestora. Pulpita ireversibilă și cea acută prezintă cele mai intense manifestări, în timp ce celelalte sunt mult mai puțin dureroase. Nu doar dinții sunt afectați însă – pot apărea dureri la nivelul gâtului, urechii sau osului maxilar, pe partea pe care se află și dintele vizat.
Ca sensibilitate dentară, tot pulpita acută este cea mai pronunțată, în timp ce pulpita cronică și cea reversibilă arată o sensibilitate scurt. Astfel, alimentele și băuturile prea calde sau prea reci sunt de evitat. La fel și cele dulci. În timpul masticației – efectele sunt mai evidente.
Pe de o altă parte, febra este un simptom prezent aproape exclusiv la pulpita acută și la pulpita ireversibilă. De asemenea, tot la aceste două afecțiuni este posibilă și intensificarea durerii în poziția întins. În celelalte cazuri – febra este foarte rar întâlnită, spre deloc.
Nu în ultimul rând, respirația urât mirositoare este nelipsită în cazul pulpitei ireversibile. În alte situații, ea este posibilă, dar întâlnită mult mai rar.
Cand trebuie sa mergi la medicul stomatolog?
Organismul nostru este foarte sensibil la factorii de risc care ne înconjoară. Dacă ceva nu funcționează conform așteptărilor – vom afla într-un timp relativ scurt. Așadar, viteza cu care reacționăm este esențială. Timpul poate fi principalul aliat sau inamic al tău, în funcție de caz. Este recomandat ca imediat ce ai simțit primele simptome să consulți medicul stomatolog. Amânarea momentului nu va face altceva decât să înrăutățească lucrurile. Inflamația se va extinde, iar simptomele se vor înmulți.
Există și posibilitatea ca totul să se infecteze, iar la sfârșit să fie necesară extragerea dintelui. Oricum ar fi, durerea nu va trece pur și simplu. Ai nevoie de un tratament potrivit pentru a reveni la normal, iar tratamentul care poate fi prescris doar de un specialist.
Cauzele aparitiei pulpitei dentare
Stilul de viață pe care îl ai, dar și măsura în care te ocupi de igiena orală zilnică pot favoriza sau nu apariția pulpitei dentare. Totodată, pulpita poate fi influențată și de alte afecțiuni, cum ar fi diabetul. Iată câteva cauze:
Unele substanțe din componența medicamentelor dentare.
- Toxinele eliminate de cariile dentare.
- Irigarea pulpei dentare cu sânge în urma unor traume.
- Nerespectarea perierii dinților: aceștia trebuie periați seara, înainte de culcare, dar și după fiecare masă.
- O dietă bogată în zahăr.
- Consumul de alimente și băuturi bogate în carbohidrați.
- Activități care pot afecta cavitatea bucală prin diferite fisuri și fracturi (box, lupte, hochei).
- Bruxismul cronic – acesta este un obicei care constă în încleștarea sau scârțâitul dinților. Apare în prezența stărilor de stres sau anxietate și poate duce la tocirea coroanelor dentare.
Diagnosticul pulpitei dentare
Starea pulpei dentare trebuie testată de medicul stomatolog. Prin diferite procedee, acesta poate afla dacă pulpa dentară este destul de sănătoasă pentru a mai fi salvată. Unul dintre procedee constă în aplicarea unor stimuli calzi și reci asupra zonei afectate. Dacă durerea rămâne și după înlăturarea stimulului – pulpa, cel mai probabil, este prea afectată ca sa mai poată fi recuperată.
Un alt procedeu se bazează pe mici impulsuri electrice. În cazul în care pacientul simte aceste impulsuri, în general dintele poate fi recuperat.
Cum se trateaza pulpita dentara?
Tratamentul folosit este dependent de tipul pulpitei dentare, astfel că nu este unul general aplicabil. Indiferent de tipul acesteia însă, mai întâi trebuie realizat un consult specializat amănunțit. În urma acestuia se vor aprecia cu exactitate toate simptomele, starea pulpei dentare, dar și metoda care poate fi folosită.
În cazul unei pulpite moderate, zona afectată va fi curățată. Această etapă este esențială, deoarece curățarea superficială doar va amâna durerea pentru o scurtă perioadă. Afecțiunea va reveni și va fi necesară o nouă intervenție. După finalizarea acestui pas, spațiul va fi reumplut cu ajutorul unei plombe sau coroane dentare.
Dacă starea pulpitei s-a agravat – tratamentul endodontic poate reprezenta cea mai eficientă soluție, prin scoaterea nervului.
Cum prevenim pulpita dentara?
Pentru evitarea pulpitei dentare, dar și a altor probleme de acest fel, medicii recomandă un stil de viață echilibrat: fără excese alimentare, fără dulciuri sau băuturi carbogazoase; igiena orală corectă și vizitele periodice la medicul stomatolog sunt și ele foarte importante și contribuie la prevenirea unor astfel de probleme.
Complicatii ale pulpitei dentare netratate
Afecțiunile netratate provoacă constant disconfort. Mai mult decât atât, ele se pot agrava în timp, ajungându-se la pulpite dentare ireversibile, care sunt mult mai dificil de tratat, dar și mai dureroase. Tratamentul aplicat la timp poate salva atât dinții, cât și mult timp și efort.