Ajutor, #doctorempatie! Cum putem preveni cariile la copii?
Dragii mei, atunci când devenim părinți întregul nostru Univers se schimbă, iar copiii devin centrul său. Cu siguranță veți înțelege când spun că starea lor de sănătate este pusă deodată pe primul plan, noi mulțumindu-ne cu locul doi.
De aceea, îngrijirea dinților copiilor noștri este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când ne gândim la sănătatea lor. Grija oricărui părinte este din dorința de a avea copii sănătoși, care să se dezvolte armonios.
O igienă orală deficitară atrage după sine numeroase dezechilibre, nu doar la nivelul cavității bucale, ci și în restul organismului. Am trecut cu toții prin perioada explicațiilor nesfârșite despre microbii din guriță, care ne strică dinții, am încercat să vorbim cu zâna Măseluță pentru a-i determina pe cei mici să se spele corect și regulat pe dinți, dar uneori fără prea mare succes. Un bun companion al acestor încercări ne poate fi sigilarea dentară.
De ce? Aceasta reprezintă o soluție simplă, nedureroasă (știm că durerea de la dentist este motiv de panică atât pentru copii, cât și pentru părinți), care previne apariția cariilor la cei mici.
Când? Această procedură este recomandată copiilor de peste 6 ani, de la erupția primului molar definitiv, întrucât acesta este plasat în zona cea mai din spate a cavității bucale, unde este mai greu de ajuns cu periuța și este deci mai expus la apariția cariilor.
Totuși, în funcție de ritmul dezvoltării fiecarui copil, această vârstă poate varia. De reținut este că procesul de creștere al dintelui trebuie să fie încheiat, zona complet uscată și copilul cooperant cu medicul său (de asta ne ocupam și noi – #doctorempatie) iar sigilarea va fi un succes.
Cum? Înainte de sigilarea propriu-zisă, dintele este periat în mod profesional. Se dezinfectează și se usucă suprafața. Se aplică apoi un gel fluid și lichidul de sigilare. Totul se fixează cu ajutorul unei lămpi fotopolimerizabile. Micuțul devine astfel mai protejat în fața microbilor cei răi, iar părinții mai relaxați.