O persoană din cinci s-a confrunta cel puțin o dată pe parcursul vieții cu stomatită, această afecțiune fiind întâlnită mai ales în rândul copiilor și al adolescenților. Deși nu este o problemă de sănătate gravă, stomatita provoacă un disconfort major în timpul mesei – pacientul resimte durere și usturime în momentul în care mestecă anumite alimente. La unii pacienți disconfortul este atât de mare încât îi împiedică să vorbească sau chiar să doarmă.
Există multe cauze pentru apariția stomatitei – igienă orală precară, unele medicamente, stres, bacterii și virusuri, sistem imunitar slăbit, etc. Este important ca stomatita să fie diagnosticată încă dintr-un stadiu incipient și tratată corespunzător pentru a evita disconfortul, dar și complicațiile care ar putea să apară. Să vedem ce este stomatita de fapt, care sunt cauzele apariției și în ce constă tratamentul.
Ce este stomatita?
Stomatita, cunoscută și sub numele de aftă bucală, se manifestă sub forma unor formațiuni dureroase ce pot să apară în zona gingiilor, pe limbă, pe buze, pe cerul gurii sau pe partea inferioară a obrajilor. De cele mai multe ori, zona afectată este înroșită și umflată, iar uneori pot să apară și sângerări. Stomatita nu reprezintă o urgență medicală, însă este recomandat să mergi la stomatolog dacă leziunile la nivelul mucoasei bucale sunt foarte mari, dacă stomatita este recurentă și dacă durează mai mult de 2 săptămâni.

Tipuri de stomatită
În funcție de cauză, stomatitele pot fi încadrate în două categorii: stomatită aftoasă și stomatită herpetică. Cele 2 tipuri de stomatite mai pot fi diferențiate și prin gradul de transmitere. Stomatita aftoasă nu este o afecțiune contagioasă, însă cea herpetică poate fi transmisă prin contact direct sau indirect, perioada maximă de transmitere fiind între momentul în care apare leziunea și momentul vindecării.
Stomatita aftoasă
Există mulți factori favorizanți pentru apariția stomatite aftoase, de multe ori fiind imposibilă identificarea cauzei exacte. Stresul, alergiile, fumatul, carențele de vitamine, consumul de alimente sărate sau foarte condimentate, periajul dentar deficitar, mușcarea involuntară a buzelor și obrajilor – toate acestea reprezintă doar câteva dintre cele mai frecvente cauze ale stomatitei aftoase. Aceste leziuni pot să apară însă și în urma unor infecții, cum ar fi stomatita prin candida, provocată de ciuperca candida albicans, sau în urma unor boli gingivale (vorbim în acest caz de stomatita gingivală). În cazul copiilor, stomatita are de cele mai multe ori o cauză virală – stomatita aftoasă copii apare prin transmiterea de la unul la altul a alimentelor sau prin schimbul recipientelor de băut.
Stomatita herpetică
În cazul stomatite herpetice, cauza este destul de clară: virusul herpes simplex de tip 1. Lucrurile se complică atunci când te confrunți cu stomatită herpetică pentru că virusul nu dispare din organism după vindecare și poate recidiva oricând, mai ales dacă există factori declanșatori cum ar fi traumatisme locale, stresul emoțional sau hormonii din perioada ciclului menstrual. Stomatita herpetică mai este numită și stomatită de contact sau stomatită aftoasă virală pentru se transmite rapid, în urma contactului cu o persoană infectată cu virusul herpes simplex tip 1 (sărut, schimb de alimente sau băuturi).
Simptomele stomatitei
În majoritatea situațiilor, stomatita se manifestă sub forma unor afte de formă rotundă sau ovală, de culoare albă, cu un contur roșiatic. În funcție de tipul stomatitei, în afară de această ulcerație vizibilă, pot să mai apară și alte simptome, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
Simptomele stomatitei aftoase
Stomatita aftoasă poate fi de mai multe feluri, iar simptomele variază în funcție de gravitatea leziunii. Stomatita aftoasă minoră se manifestă sub forma unor leziuni de dimensiuni mici ce apar pe partea internă a buzelor sau a obrajilor sau pe părțile laterale ale limbii, și dispar în maxim 2 săptămâni. În cazul unei stomatite aftoase majore, pot să apară și alte simptome precum dureri la nivelul cavității bucale, umflături ale gingiei, dificultăți la înghițire și respirația urât mirositoare.
Simptomele stomatitei herpetice
În cazul stomatitei herpetice, în afară de simptomele menționate mai devreme, pacientul se mai poate confrunta cu febră, senzația de arsură pe limbă și sângerări gingivale. În multe cazuri, veziculele se sparg și provoacă disconfort major. Aceste simptome dispar în maxim 2 săptămâni cu un tratament stomatită recomandat de medic după consultație. Dacă vorbim de stomatită la copii simptome, aceasta se manifestă la fel de dureros ca în cazul adulților.
Când trebuie să mergi la medic?
Majoritatea pacienților nu merg la medic în momentul în care se confruntă cu afte bucale, încercând acasă un tratament naturist pentru stomatită. Este important să mergi la stomatolog pentru diagnosticare și tratament, mai ales când leziunile sunt mari și nu se vindecă sau dacă stomatita recidivează frecvent. Vizita la medic este necesară mai ales atunci când apare febra, durerea prea mare care nu poate fi calmată sau disconfortul la masticație. Medicul stomatolog va examina cavitatea bucală și va prescrie un tratament, dacă este necesar (în unele cazuri, stomatita se vindecă fără tratament specific, în alte cazuri este nevoie de tratament pentru ameliorarea simptomelor). În cazul în care leziunile nu se vindecă, medicul poate cere teste suplimentare pentru identificarea cauzei.

Cauzele apariției stomatitei aftoase și herpetice
După cum am menționat deja, există multe cauze care pot sta la baza apariției stomatitei aftoase și herpatice, iar de cele mai multe ori, este aproape imposibil să fie identificată o cauză specifică. Iată care sunt factorii care pot determina apariția aftelor bucale:
- Sistemul imunitar slăbit
- Boala celiacă, boala Crohn, HIV/SIDA
- Gingivita
- Anumite medicamente
- Virusul herpes simplex
- Afecțiuni ale organelor interne
- Sensibilitate la anumiți alergeni sau alimente (ciocolată, cafea, ouă, nuci, alimente picante sau sărate, etc.)
- Periajul energic
- Carența de vitamine (în special B12, zinc, fier și acid folic)
- Modificări hormonale în timpul ciclului menstrual
- Stres emoțional

Stomatita este contagioasă?
Stomatita aftoasă nu este contagioasă, însă cea herpetică poate fi transmisă prin contact direct sau indirect – sărut, schimb de alimente sau recipiente de băut. Așa se explică faptul că stomatita herpetică este răspândită mai ales în rândul copiilor sau chiar și a bebelușilor – cei mici obișnuiesc să împartă alimentele sau recipientele de băut cu copiii din jurul lor, iar în acest mod virusul poate fi transmis extrem de rapid. Dacă vei căuta stomatită bebeluși poze, vei vedea că ea nu se manifestă atât de violent ca în cazul adulților. De cele mai multe ori vorbim de leziuni de mici dimensiuni ce trec de la sine. Chiar și așa, este important să povestim celor mici despre regulile de igienă pentru a evita episoadele de stomatită virală.
Diagnosticul stomatitei
Diagnosticul de stomatită este pus în urma unei consultații. Medicul stomatolog examinează leziunile și întreaga cavitate bucală, iar dacă este necesar, poate cere teste suplimentare (exemplu: testul care confirmă sau infirmă prezența virusului herpes simplex). În unele cazuri, medicul poate efectua o biopsie a leziunii și abia apoi va confirma diagnosticul.
Cum se tratează stomatita?
În funcție de gravitatea leziunilor și de simptomele manifestate, unii pacienți au nevoie de tratament pentru ameliorarea disconfortului creat, iar alții nu, vindecarea aftei bucale realizându-se de la sine. Tratamentul poate să difere și în funcție de tipul stomatitei, după cum vom vedea în cele ce urmează.
Metode de tratament pentru stomatita aftoasă
Tratamentul pentru stomatita aftoasă cuprinde de obicei tratamente locale (uleiuri, geluri, creme, etc.) pentru vindecarea leziunilor, dar și medicamente microbiene, corticosteroizi și vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Medicul va prescrie și medicamente pe bază de ibuprofen pentru ameliorarea durerii.
Metode de tratament pentru stomatita herpetică
În cazul stomatitei herpetice se intervine cu același tratament clasic pentru vindecarea leziunilor și ameliorarea simptomelor. În plus, se poate prescrie un tratament antipiretic pentru febră și un tratament antiviral pentru cazurile cu evoluție gravă. Antibioticele nu sunt indicate în tratarea stomatitelor, indiferent dacă vorbim de stomatita aftoasă sau de cea herpetică. Dacă pacientul nu scapă de aftele bucale după urmarea tratamentului clasic, se poate interveni chirurgical sau cu laser.
Se recomandă tratamentele naturiste pentru stomatită?
Dacă te întrebi cum să tratezi acasă stomatita, răspunsul este unul simplu: remediile naturiste nu ajută foarte mult. În cazurile mai ușoare poți folosi pentru stomatită tratament cu bicarbonat – se dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu la un pahar de apă și se folosește pentru băi bucale. Bicarbonatul de sodiu este recunoscut pentru proprietățile sale antiseptice și ajută la curățarea în profunzime a cavității bucale. Este recomandat ca înainte de a încerca orice tratament naturist pentru stomatită să consulți un medic stomatolog.
Igiena orală în cazul stomatitei
Igiena orală corespunzătoare este indicată în cadrul tratamentului pentru stomatită, dar asta nu înseamnă că după terminarea tratamentului și vindecarea aftelor bucale trebuie să neglijezi igiena orală. Periajul regulat al dinților (ideal după fiecare masă) și utilizarea periodică a aței dentare îndepărtează resturile alimentare și îți păstrează cavitatea bucală curată. Periajul trebuie să se facă într-un mod delicat, cu o periuță soft pentru a se evita iritarea gingiilor – una dintre cauzele apariției stomatitei este chiar periajul energic. În cazul în care pacientul care se confruntă cu stomatită are aparat dentar, ajustarea aparatului și curățarea profesională a dinților este indicată.

Modalități de preventie ale stomatitei
Din păcate, stomatitele pot recidiva, însă există câteva modalități de prevenție pe care le poți urma pentru a reduce frecvența lor. După vindecarea unei stomatite, ar trebui să eviți alimentele prea sărate sau picante, prea reci sau prea fierbinți pentru că acestea pot provoca o nouă iritație la nivelul cavității bucale. Dacă stomatita a fost provocată de o lucrare dentară care necesită ajustări sau de aparatul dentar, aceste probleme trebuie să fie îndreptate de către medicul stomatolog. Purtarea unei proteze dentare poate duce la apariția aftelor bucale – este important să o scoți peste noapte și să o cureți foarte bine pentru că reprezintă un mediu foarte bun de dezvoltare a bacteriilor. O altă metodă de prevenție este adoptarea unui stil de viață sănătos – este recomandat să renunți la fumat, să te hidratezi corespunzător și să mănânci echilibrat pentru a-ți întări sistemul imunitar. Stomatitele virale din rândul copiilor pot fi evitate prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și evitarea folosirii în comun a jucăriilor sau a obiectelor personale.

Complicații ale stomatitei netratate
Foarte rar se poate întâmpla să intervină complicații în cazul stomatitelor netratate la adulți. Complicații serioase apar mai des în rândul copiilor, chiar dacă la prima vedere această afecțiune pare una simplă. Stomatita netratată la copii poate determina următoarele afecțiuni: inflamarea gingiilor, laringita, suprainfecția bacteriană, sindromul de deshidratare (cea mai frecventă complicație în rândul copiilor), convulsiile febrile sau afectarea oculară.