Fraud Blocker

Stomatologie copii: cum mi-am făcut copiii să se spele pe dinți?

Părinți, ce e bine să știți despre dantura de lapte!

După cum deja șțiți dacă ați răsfoit puțin blogul nostru – suntem în plin proces de extindere. Ne gășiți și în stradă Boisoara, nr. 10, într-un spațiu mult mai generos și mult mai permisiv intervențiilor de amplitudine. În aceeași măsură, și mult mai generos cu stomatologia pentru copii.

Despre acest aspect aș vrea să vă vorbesc astăzi. Sunt părinte, am trei copii frumoși, veseli, plini de viață și știu cât e de dificil să te asiguri 100% că prichindelul urmează întocmai sfaturile pe care i le dai. Și nu vorbesc aici doar de dinți ci și de mâncare, igienă, comportament față de ceilalți copii. Dacă sunteți părinți, știti despre ce vorbesc.

În ceea ce privește dinții, marea mea temere a fost cum îi conving să fie ordonați și să respecte periajele? Abia reușim să îi convingem pe adulți să fie atenți…

Iată cum am procedat noi și am reușit, încet-încet, cu răbdare și insistență, să îi educăm. Acum sunt ei atenți și ne corectează pe noi, pe adulți.


În primul rând, le-am explicat folosindu-ne de poveșți de ce e important să ne periem dințișorii – pentru că, dacă nu o facem, microbii și bacteriile vor începe să își facă de cap. Vor da petreceri peste petreceri și vor face mare deranj.

Când deranjul va fi de nesuportat, dințișorii vor începe să strige după ajutor și ne vor durea. Deci, întocmai cum ne ținem jucăriile ordonate și curate, trebuie să ținem și gurița, și dințișorii. Periuța de dinți a devenit o săbiuță cu care ne apărăm de microbii care ne pot acoperii dințîi cu placă și tartru. Ața dentară, ajutor de nădejde al săbiuței. Periuța e și inspector, cu ea ajungem până în spate, la dințișorii mai mari care au și ei nevoie de protecție.

Puteți alege periuțe colorate și, foarte important, întotdeauna cu cel mic alături. Lăsați-i să își exprime personalitatea și să își contureze singurei povestea.


În timpul periajului, am stat lângă ei și i-am îndemnat să își imagineze: oare ce se întâmplă acum în guriță? Oare ce zice incisivul sau premolarul? Învățându-i astfel și puțină anatomie :).

Prin joacă, năzdrăvănii înțeleg iar prin stimularea imaginației răspund pozitiv oricărei reguli.

Iar dacă stau bine să mă gândesc, așa ar fi indicat să facem și noi adulții – să ne relaxăm dar să fim, în aceeași măsură, și serioși ;).


Dincolo de tratative, dvs. e bine să vă amintiți următoarele detalii:

  • Până la eruperea completă a dinților permanenți, spațierile interdentare sunt normale și nu reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece dințîi de lapte sunt mai mici decât cei definitivi.
  • Este necesar să mergem cu micuțul tău la medicul pedodont din 6 în 6 luni, în cadrul unei clinici care oferă servicii de stomatologie pentru copii, începând cu apariția primilor dinți de lapte.
  • Atenție la dinții înghesuiți – favorizează apariția cariilor interdentare.
  • Lipsa spațiilor în dentiția temporară este un semn al lipsei de spațiu pentru dințîi definitivi. În mod normal, spațierile fiziologice încep să apară în jurul vârstei de 4-6 ani, atunci când oasele maxilare încep să se dezvolte. În cazul în care aceste spațieri nu se produc, pedodontul poate recomandă purtarea unui aparat dentar mobil, care să creeze spațiul necesar dezvoltării normale a dinților permanenți.
  • Erupția în poziții anormale – (mai ales la canini) e un semn că e necesar tratamentul cu aparat dentar.
  • Ocluzia incorectă – în mod normal, dinții de sus ar trebui să îi acopere pe cei de jos în proporție de o treime din înălțimea lor. Uneori, lipsește contactul între dințîi de sus și cei de jos, că urmare a interpunerii degetului între dinți, a sugerii degetului ori a buzei în primii ani de viață. Sau când dinții superiori îi acoperă aproape în totalitate pe cei inferiori ori invers. Netratate, duc în timp la dificultăți în vorbire, la o masticație incorectă și implicit probleme digestive, precum și la pierderea timpurie a dinților de lapte.

Altfel, vă doresc mult succes și va aștept cu mare drag la consultul periodic sau dacă aveți întrebări, nedumeriri ori dacă aveți nevoie de ajutor în convingerea năzdravanilor. 😉

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top