stomatologie copii

Stomatologie copii

Dentiţia copiilor începe să se dezvolte din timpul vieţii intrauterine. Având rolul să menţină spaţiul destinat dinţilor permanenţi, dintîi de lapte sunt importanţi în estetică dentară şi facială a copiilor şi a bebeluşilor. Dar conservarea acestora în perfectă stare este adeseori obstacolata de viciile comportamentale ale copilăriei, de unele carenţe de nutrienţi, precum şi de obiceiurile alimentare nu tocmai sănătoase.

 

Cu ce suntem diferiți?

Indiferent de cât de bine este pregătit, nu orice medic stomatolog este în măsură să acorde curele necesare pacienţilor cu dinţi de lapte. Dentistul ce se ocupă de cei mici sau medicul pedodont este un specialist ce deţine toate competenţele necesare pentru tratarea copiilor.
Începând de la răbdarea de fier, specialistul în pedodontie trebuie să ştie cum să-şi abordeze micii pacienţi. Adeseori, aceştia nu păşesc foarte încrezători în cabinetul de stomatologie pediatrică şi de cele mai multe ori se încăpăţânează să se supună vizitelor de specialitate.

 

Medici calificați

Medicii cabinetului stomatologic Bucureşti Cris Smile sunt specializaţi şi în stomatologie pediatrică.

Obiectivele medicilor noştri pedodonti sunt îndreptate înspre:
~ prevenirea şi tratarea cariilor dentare;
~ asigurarea curelor necesare dinţilor de lapte;
~ educarea copiilor în ce priveşte igienă dentară;
~ tratarea timpurie a malocluziilor cu aparate dentare;
~ intervenţiile de sigilare a primilor dinţi permanenţi;
~ punerea în aplicare a tratamentelor de fluorizare.

 

Abordare personalizată, tratament planificat, rezultate excelente

Nu există un moment anume în care părinţii trebuie să vină cu cei mici în cabinetul de stomatologie. Potrivit unor păreri, vârstă optimă ar fi în jur de 4 ani, odată cu încheierea fazei de erupţie a dinţilor de lapte. Alţi specialişti consideră însă oportun că prima vizită să aibă loc chiar înaintea vârstei de un an, tocmai pentru a fi evaluată necesitatea curelor profilactice de fluorizare.

Date fiind experienţele noastre trecute cu micii pacienţi, considerăm că este important că prima vizită să nu coincidă neapărat cu iniţierea unui tratament de pedodontie. Trebuie privită mai degrabă că un fel de ambientalizare cu mediul şi nu că o întâlnire obligatorie cu terapiile stomatologice.

În timpul vizitei de curtoazie, copilul va putea descoperi că dincolo de halatele albe nu se ascunde “bau bau”. Totodată este fundamental ca raportul dintre părinţi şi copii să fie unul relaxant, fără că adulţii să le transmită celor mici propriile angoase sau temeri motivate de experienţele avute cu mediul spitalicesc.

 

Care sunt tratamentele noastre de stomatologie pediatrică?

~ Pedodontie. Aparat dentar mobil
Tratamentele noastre de pedodontie cu aparat dentar mobil au că obiectiv primar ameliorarea, stoparea şi chiar corectarea malformaţiilor structurale ale danturii. “Candidaţii” perfecţi sunt şcolarii şi preşcolarii cu dentiţie de lapte sau mixtă, precum şi adolescenţii cu dentiţie permanentă, ce nu au încă finalizată faza de erupţie. Aparatele dentare mobile sunt singurele care pot influenţa creşterea maxilarului sau a mandibulei prin reglarea unui „şurub” plasat pe mijlocul piesei de plastic, care produce expansiunea oaselor maxilare, simultan cu aparatul. De cele mai multe ori, se folosesc pentru copii între 7-12 ani, la care suturile mediane nu s-au osificat, sau ca și aparate de contenție, după purtarea unor aparate fixe.

~ Pedodonție. Aparat dentar fix.
Aparatele dentare fixe sunt formate din brackeți și arcuri ce unesc acești brackeți. Ele pot fi montate atât pe zona exterioară a dinților (aparate fixe vestibulare), cât și pe cea interioară (aparate fixe linguale). Tratamentul ortodontic fix poate fi aplicat și la vârste mai mici, dar indicația majoră este după erupția dinților permanenți (11-12 ani), fără o limită de vârstă superioară.

~ Pedodontie. Inhalosedare
Procedura de inhalosedare pediatrică ne permite să ne tratăm micii pacienţi fără frică, anxietate şi nervozitate. Totul este facilitat de protoxidul de zot (“gazul ilariant”) administrat pe cale nazală, ce atenuează sensibilitatea la durere şi le conferă celor mici o profundă senzaţie de linişte, confort şi relaxare. Spre deosebire de alte metode de sedare, în cazul inhalosedarii nu apar efecte adverse nici în momentul tratamentului, nici după finalizarea acestuia. Pacientul îşi poate relua activităţile zilnice la sfârşitul şedinţei de tratament, starea fizică nefiindu-i afectată. Înainte de această procedură, este important ca cel mic să nu mănânce cu 2-3 ore înainte şi să nu bea cu o ora înainte, existând riscul să verse datorită relaxării musculaturii. La fel de important este că micuţul să nu aibe dificultăţi respiratorii, să nu fie răcit, pentru a putea respiră fără probleme pe nas.

~ Pedodontie. Dinţi de lapte
Prin categoria “dinţi de lapte” încercăm să ne apropiem de părinţii şi copiii ce se confruntă cu problemele aferente dentiţie temporare. În acest fel venim în sprijinul tuturor celor care trec prin diferite etape ale erupţiei sau schimbării dinţilor de lapte. De la apariția primului dinte este indicat ca cel mic să înceapă să deprindă obiceiul îngrijirii danturii sale, chiar dacă la început părinții se vor ocupa în mod special. O igienă corespunzătoare a dinților de lapte va duce la o dezvoltare sănătoasă a dinților permanenți. Alimentația este și ea extrem de importantă pentru a ne feri de carii, fiind adecvată fiecărei etape de dezvoltare a copilului.

~ Pedodontie. Igienă dentară la copii
Regulile de igienă dentară la copii reprezintă doar primul pas către o dantură impecabilă şi un surâs atrăgător în momentul în care cei mici vor deveni adolescenţi, apoi adulţi. Cunoaşterea lor este facilitată de medicii acestui cabinet stomatologic Bucureşti şi va sunt oferite în completarea tratamentelor de profilaxie dentară şi de pedodontie.

~ Pedodonție. Sigilare dentară
Sigilarea reprezintă o metodă de prevenire a cariei dentare ce constă în aplicarea unui strat subţire de material sigilant pe suprafeţele retentive ale dinţilor. Printre cele mai importante avantaje ale sigilării dentare se numără ușurarea și favorizarea igienei dentare, precum și acționarea sa ca o barieră în calea acizilor, zaharurilor şi bacteriilor. Materialul sigilant se poate aplica pe molari, atât cei de lapte cât şi pe cei definitivi. De asemenea, la nivelul dentiţiei definitive se mai poate aplica pe premolari. O sigilare efectuată este garantată de către medic în jur de 2-3 ani.Stratul subţire de material aplicat este predispus fracturării şi tocirii în timpul masticaţiei. În acest sens, se recomandă efectuarea controalelor periodice, în cadrul cărora sigilările se verifică şi se completează în cazul în care este nevoie.

 

clinica stomatologica copii

Detalii despre stomatologia pediatrică

Doar printr-o vizită şi control amănunţit, vom reuşi să identificăm principalele patologii şi probleme orale ale copiilor:

1. Carii dentare

Cariile dentare sunt cele mai frecvente afecţiuni ale pacienţilor de vârstă pediatrică. Din cauza evoluţiei rapide, dacă nu se intervine la timp prin tratamentele de pedodontie, acestea pot duce la pierderea precoce a elementului dentar. Pe de altă parte, cariile profunde pot afecta şi rădăcinile dinţilor permanenţi.

2. Malocluzii

Malocluziile cavităţii orale în perioada copilăriei se datorează în principal viciilor pe care le au cei mici (suptul degetului, suzeta) şi trebuie să reprezinte un fel de semnal de alarmă pentru părinţi. Pentru a fi corectate, malformaţiile danturii (îngrămădirea dinţilor, muşcătura încrucişată, muşcătura profundă, etc.) trebuie interceptate încă din prima faza de evoluţie.

3. Abcesul dentar

Cariile netratate pot da naştere unor complicaţii de formă abcesului dentar. Din cauza propagării rapide a leziunilor cariogene, bacteriile sfârşesc prin a se acumula în jurul pulpei dentare, cauzând infectarea ţesuturilor din jurul dintelui. Abcesul este uşor de recunoscut datorită unor simptome precum:
~ durere localizată;
~ umflarea gingiei;
~ sensibilitatea dentară;
~ respiraţia urât mirositoare;
~ umflarea limfonodulilor submandibulari;
~ stările febrile.